ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πολύνεκρη επίθεση σε κέντρο στρατολόγησης

60 νεκροί, περισσότεροι από 150 τραυματίες από επίθεση αυτοκτονίας σε κέντρο κατάταξης της ιρακινής αστυνομίας στο Αρμπίλ

Η χτεσινή πιο μεγάλη επίθεση στο Αρμπίλ είχε στόχο Ιρακινούς που επρόκειτο να καταταγούν στα κατοχικά σώματα ασφαλείας

Associated Press

Η χτεσινή πιο μεγάλη επίθεση στο Αρμπίλ είχε στόχο Ιρακινούς που επρόκειτο να καταταγούν στα κατοχικά σώματα ασφαλείας
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες άφησε πίσω της η επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες το πρωί στην πόλη Αρμπίλ των κουρδικών περιοχών του βορείου Ιράκ. Την ίδια στιγμή, στη Βαγδάτη ο πρωθυπουργός αλ Τζαφάρι συνέχιζε τις προσπάθειές του να καλύψει τις ηγετικές θέσεις σε 5 κρίσιμα υπουργεία που παραμένουν υπό «προσωρινό» καθεστώς.

Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε μπροστά σε κέντρο στρατολόγησης της ιρακινής αστυνομίας στο Αρμπίλ. Την ώρα της επίθεσης έξω από το κέντρο ήταν συγκεντρωμένο πλήθος νέων κυρίως ανθρώπων που περίμενε σε ουρά για να καταθέσει αιτήσεις κατάταξης. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση από τις 28 Φλεβάρη, οπότε παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε εκραγεί έξω από κέντρο στρατολόγησης της εθνοφρουράς στη Χίλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άνθρωποι και να τραυματιστούν 140.

Την ευθύνη για την επίθεση στο Αρμπίλ ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα», η οποία, στην ηλεκτρονική της ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για την «απάντησή της στα βασανιστήρια Ιρακινών στις αμερικανικές φυλακές και στην προδοτική συνεργασία των Κούρδων με τις κατοχικές δυνάμεις». Από την πλευρά τους, οι κουρδικές οργανώσεις, Κούρδοι βουλευτές αλλά και σουνίτες καταδίκασαν την επίθεση κάνοντας λόγο για «στυγνό έγκλημα που επιδιώκει να προκαλέσει εθνοτικό διχασμό στον ιρακινό λαό».

Στη Βαγδάτη, αργά το βράδυ της Τρίτης, σε δύο ξεχωριστές βομβιστικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 2 ακόμη Αμερικανοί στρατιώτες. Χτες, από το πρωί επικρατούσε σχετική ηρεμία. Ο πρωθυπουργός Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι επανέλαβε τις επαφές του, κυρίως με σουνίτες αξιωματούχους, με στόχο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα που ορκίστηκε την Τρίτη. Εντούτοις, η σουνιτική πλευρά εμφανίζεται εξαιρετικά ενοχλημένη από τις επιλογές και από τη μορφή που έλαβε η κυβέρνηση Τζαφάρι και ενδεικτικό της δυσαρέσκειας αυτής είναι το γεγονός ότι στην τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, απουσίαζαν όλοι οι σουνίτες βουλευτές, όπως και ο σουνίτης αντιπρόεδρος της χώρας, Γκάζι αλ Γιαουάρ.

«Περιοριζόμαστε από Ιράκ, Αφγανιστάν»

Οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των αμερικανικών δυνάμεων κυρίως στο Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν καθιστούν αρκετά δύσκολη και επισφαλή την εξαπόλυση ενός νέου στρατιωτικού πλήγματος εναντίον ενός τρίτου στόχου. Αυτό εκτιμά σε έκθεσή του προς τη Γερουσία, που διέρρευσε στα ΜΜΕ, ο αρχηγός του ΓΕΣ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι «ο αμερικανικός στρατός είναι σε θέση να φέρει σε πέρας τα σχέδιά του στα ήδη υπάρχοντα μέτωπα και στο τέλος θα επικρατήσει». Εντούτοις, συμπληρώνει ο Μάγιερς, η διαμορφωθείσα κατάσταση στα δύο αυτά «μέτωπα», προϋποθέτει ότι σε περίπτωση που εξαπολυθεί νέο στρατιωτικό πλήγμα πιθανώς θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο και αριθμό στρατιωτών προκειμένου να επιτύχει, γεγονός που θα προκαλούσε τεράστια πίεση στο σύνολο του στρατεύματος.

Οι παρατηρήσεις του Μάγιερς συμπίπτουν με τις εντεινόμενες φημολογίες περί κλιμάκωσης της, προς το παρόν, διπλωματικής έντασης που υπάρχει με το Ιράν. Επίσης, ταυτόχρονα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τζαφάρι στο Ιράκ καθιστούσαν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων πριν το τέλος του 2006, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις, σε αριθμό και σε εκπαίδευση, δεν έχουν, ακόμη, φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Πολλοστό «επεισόδιο» στο «σίριαλ» Καλιπάρι

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο του Λευκού Οίκου όσο και του ιταλικού πρωθυπουργικού γραφείου, θέλησε να εκφράσει «για άλλη μια φορά τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή στον Ιταλό πράκτορα Νικόλα Καλιπάρι». Επίσης, ο Μπους επανέλαβε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι και θα παραμένουν «στενές και συμμαχικές».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σύλληψη «ηγετικού στελέχους» της «Αλ Κάιντα»

...συγχαρητήρια από τον Μπους

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τον «τρίτο τη τάξει» στην ιεραρχία (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα) της οργάνωσης «Αλ Κάιντα» ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν οι αρχές του Πακιστάν μετά από «μάχη» στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ο Αμπου Φάρατζ αλ Λίμπι, Λιβανέζος υπήκοος, «ενορχήστρωσε» τις δύο από τις τρεις απόπειρες εναντίον του στρατηγού - «προέδρου» Περβέζ Μουσάραφ - ισχυρισμός τουλάχιστον αμφισβητούμενος, καθώς η μία προϋπέθετε συνεργασία από τις τάξεις του στρατού. Η σύλληψη, υποστήριξε ακόμη η κυβέρνηση του Σαουκάτ Αζίζ υπό τον Μουσάραφ, δείχνει (;) ότι οι αρχές «βρίσκονται στο σωστό δρόμο» για τη σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Από την Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους χαρακτήρισε τη σύλληψη «κρίσιμη νίκη στον πόλεμο κατά του τρόμου», προσθέτοντας ότι ο αλ Λίμπι «ήταν σημαντικός στρατηγός του μπιν Λάντεν». Ωστόσο η αξία της σύλληψης του αλ Λίμπι - για το κεφάλι του οποίου η Ουάσιγκτον έδινε 5 εκατ. δολάρια - και άλλων 11 υπόπτων υπερδιογκώθηκε, με δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου και του επιτελείου του περί «αποσύνθεσης του δικτύου» της «Αλ Κάιντα».

Πάντως - για τις ανάγκες του σόου του αέναου αντιτρομοκρατικού πολέμου - ο Μπους είπε μεν πως «συγχαίρω λοιπόν την κυβέρνηση του Πακιστάν για την αποτελεσματική συμμετοχή της στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο», αλλά πρόσθεσε πως «η μάχη συνεχίζεται, θα παραμείνουμε στις επάλξεις μέχρι να νικήσουμε ολοκληρωτικά την οργάνωση "Αλ Κάιντα"».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παγώνουν» οι μεταβιβάσεις πόλεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την απόφαση να ανασταλεί «επ' αόριστον» η διαδικασία μεταβίβασης του ελέγχου των πόλεων της Δυτικής Οχθης από τον ισραηλινό στρατό στις παλαιστινιακές αρχές έλαβε, χτες, ατύπως το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του υπουργού Αμυνας. Ο Σαούλ Μοφάζ υποστήριξε ότι οι μεταβιβάσεις «θα γίνουν όταν η παλαιστινιακή πλευρά υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, πατάσσοντας την τρομοκρατία και αφοπλίζοντας όλους τους Παλαιστίνιους μαχητές».

Η ισραηλινή αυτή κίνηση προκάλεσε επιπλέον ένταση στις ήδη τεταμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις, μετά τα τελευταία επεισόδια εισβολών του ισραηλινού στρατού στις παλαιστινιακές πόλεις που έχουν, ήδη, «μεταβιβαστεί», αλλά και τις επιθέσεις με ρουκέτες, με τις οποίες απάντησαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μίλησαν για «ατυχέστατη και αρνητικότατη εξέλιξη» και προειδοποίησαν ότι η ισραηλινή στάση υποσκάπτει τις δυνατότητες επιτυχίας, της - ούτως ή άλλως - εύθραυστης εκεχειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας καθιστούσε σαφές ότι δεν προτίθεται να αναγκάσει τους μαχητές να καταθέσουν τα όπλα τους, αλλά ότι θα συζητήσει μαζί τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί ηρεμία. Αντίθετα, στην Τουλκαρέμ οι τοπικοί επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν, χτες, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τις μαχητικές οργανώσεις που δρουν στην πόλη και εντός 48ώρου θα έχουν συγκεντρωθεί τα όπλα τους.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά έξω από τη Ραμάλα, επειδή, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, λιθοβολούσαν Ισραηλινούς στρατιώτες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεων συνέχεια

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 20 «μαχητές Ταλιμπάν» και 1 Αφγανός «αστυνομικός» σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 6 Αμερικανοί και 5 Αφγανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε πολύωρη μάχη χτες σε ορεινή περιοχή του νοτίου Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ την Τετάρτη. Η αιματηρή σύγκρουση - στην οποία συμμετείχαν ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη - σημειώθηκε στην περιοχή Ντέχτσοπαν της επαρχίας Ζαμπούλ, κάπου 330 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ. Κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, ο απολογισμός της μάχης που έδωσε χτες ήταν «μη οριστικός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ