Σε εκδήλωση της ΚΟ Ξάνθης του ΚΚΕ παρουσιάστηκαν οι θέσεις του Κόμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης επιδόθηκε αναμνηστικό από την ΚΟ στον Κωνσταντίνο Ουζούνη, συνταξιούχο καθηγητή των Μηχανικών Περιβάλλοντος, ευχαριστώντας τον για την παράδοση κομματικών υλικών από την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα στο Αρχείο του Κόμματος. Ο ίδιος, αφού έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενος στη δράση των Κομματικών Οργανώσεων εκείνη την περίοδο, έδωσε στην ΚΝΕ μια ελληνική σημαία, ενθύμιο από συνάντηση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.
Ο Γιώργος Κολλάρος στην ομιλία του ανέδειξε τις επιστημονικές πτυχές της διαχείρισης απορριμμάτων και τις διάφορες παραμέτρους που την επηρεάζουν. Αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του ΧΥΤΑ Ξάνθης και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια, με τον χώρο να είναι πλέον ακατάλληλος και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του λαού της πόλης και των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Στο βήμα ο Δ. Παπατολίδης |
Η Κλεοπάτρα Χοροζίδη αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που στόχο έχει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους δήμους σε κρίσιμους τομείς, με κύριο αυτόν της διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και της αποκομιδής τους. Οπως είπε, ο τομέας της διαχείρισης αποτελεί «φιλέτο» και βρίσκεται χρόνια τώρα στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Σ' ό,τι αφορά τον τομέα της αποκομιδής, επιδιώκεται με κάθε μέσο να απαξιωθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας, προκειμένου να είναι εύκολη λεία για τους ιδιώτες. Ετσι, έλλειψη προσωπικού, συνταξιοδοτήσεις, απαρχαιωμένα μέσα (απορριμματοφόρα, σάρωθρα κ.ά.), ελαστικές σχέσεις εργασίας προκαλούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Αναφερόμενη ιδιαίτερα στις συνθήκες εργασίας τόνισε ότι έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων». «Κάθε τέσσερις μέρες ένα ατύχημα, λένε τα επίσημα στοιχεία τους, καθημερινά λέμε εμείς, μιας και τα περισσότερα δεν καταγράφονται. 43 νεκροί, 59 σοβαρά τραυματισμένοι σε διάστημα πέντε ετών και η "μαύρη λίστα" δεν έχει τελειωμό. "Εργατικά εγκλήματα" που προκαλούνται από την εντατικοποίηση της δουλειάς, από την έλλειψη προσωπικού, από την παλαίωση των οχημάτων και τη μη ανανέωσή τους, από την αξιοποίηση από τις δημοτικές αρχές κάθε είδους σχέσης εργασίας στην καθαριότητα ή στα άλλα τεχνικά συνεργεία, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας. Ολα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου, υγεία, ασφάλεια, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Πόσο κοστίζει η ζωή ενός εργάτη στον καπιταλισμό; Ενα στεφάνι και μια κάρτα συλλυπητηρίων, μας είπε χτες ένας συνάδελφος σ' ένα αμαξοστάσιο δήμου της Ημαθίας».
Ο Δημήτρης Παπατολίδης ανέδειξε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την προώθηση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αποβλήτων μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ). Τόνισε ότι προϋπόθεση για τη λύση του προβλήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, προς όφελος του λαού, και παρουσίασε τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη λύση του προβλήματος.
Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην κοινωνία μας δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, αλλά υποτάσσεται στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων. Τα σκουπίδια είναι "χρυσός" για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που η χωροθέτηση κατάλληλων χώρων προσκρούει στο γεγονός ότι η γη είναι εμπόρευμα. Γι' αυτό η λαϊκή πρωτοβουλία και δράση πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που αδιαφορεί για το περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες.
Προϋπόθεση για την οριστική λύση του ζητήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, σε όφελος του λαού (...)
Μια τέτοια λύση μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν επιστημονικά διαμορφωμένο κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την απαλλαγή της κοινωνίας από τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υποταγή της παραγωγής στο νόμο του κέρδους. Προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ώστε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι ανθρώπινες ανάγκες και η προστασία του περιβάλλοντος.
Μια τέτοια λύση, για το σύνολο των προβλημάτων που βασανίζουν όλους αυτούς που ζουν από τον δικό τους κόπο, προϋποθέτει τη δική τους συμμετοχή, τη δική τους κινητοποίηση, την πάλη για τη δική τους εξουσία».
Αναφερόμενος ειδικότερα στην Περιφέρεια θύμισε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), καθώς υπηρετεί τη λογική πλήρους παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παρουσιάζοντας την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από ενιαίο κρατικό φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
Οπως είπε, ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι: Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή. Επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση). Ασφαλής υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται. Απαγόρευση κατηγορηματικά της μεθόδου της καύσης. Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων. Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Αντιγραφή της επιχειρηματολογίας της ΑΓΕΤ και των θέσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν εκφραστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλο, ήταν η τοποθέτηση του Κ. Αγοραστού, περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψηφίου, για το θέμα της καρκινογόνας καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ στον Βόλο, στην εκπομπή της ΕΡΤ «Αλλη Διάσταση», στις 24/4.
Ο Κ. Αγοραστός, εμπαίζοντας τους Βολιώτες, στην αρχή της τοποθέτησής του, κάνοντας τον «Πόντιο Πιλάτο», προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στην κυβέρνηση για την απόφαση καύσης SRF/ RDF από την ΑΓΕΤ. Ωστόσο, στη συνέχεια αποδείχτηκε ο καλύτερος συνήγορος των συμφερόντων της εταιρείας και της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ επιχειρηματολογώντας για τους ελέγχους και για τη μη υπέρβαση των ορίων των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, που διαμορφώνονται με ανάλογες τιμές για να καλύπτουν το έγκλημα σε βάρος της υγείας των κατοίκων της περιοχής του Βόλου και της Μαγνησίας.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μάλιστα, αναφέρθηκε σε δήθεν «ειδική μελέτη για τους καρκίνους που δεν έδειξε τίποτα», όταν τα πρώτα πρόσφατα στοιχεία της επιδημιολογικής μελέτης στον Βόλο έδειξαν ότι υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που στα κακοήθη νεοπλάσματα ξεπερνά το 15%. Συνεχίζοντας, σε ρόλο «πλυντηρίου» και των δικών του ευθυνών για το γεγονός ότι ο Βόλος μετατρέπεται σε αποτεφρωτήρα 1.000.000 τόνων σκουπιδιών, εκ των οποίων 200.000 τόνοι SRF/ RDF, εισαγόμενων μάλιστα από την Ευρώπη, για τα κέρδη της ΑΓΕΤ, είπε ότι στον Βόλο «δεν υπάρχει ρύπανση» (!), ότι δήθεν «στην ΑΓΕΤ δεν βρέθηκε τίποτα». Ενώ, εκεί που ήταν απόλυτα αποκαλυπτικός για τις θέσεις του, ήταν όταν εξέφρασε τη συμφωνία του να καίγεται «το αδειοδοτημένο υλικό», δηλαδή τα σκουπίδια, επαναλαμβάνοντας την εκβιαστική επιχειρηματολογία του Σ. Φάμελλου, λέγοντας: «Είναι καλύτερο το πετ κοκ ή το RDF;».
Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι Βολιώτες πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Ο κ. Αγοραστός, ο υποψήφιος της ΝΔ, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να στηρίζει τα συμφέροντα της ΑΓΕΤ, που αδειοδοτήθηκε από το κόμμα που τον στηρίζει να καίει σκουπίδια. Μαζί με τον κ. Φάμελλο του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια πλευρά! Δεν υπολογίζουν ούτε την υγεία του λαού του Βόλου για τα κέρδη του μονοπωλίου. Στηρίζουν την καρκινογόνα - τοξική καύση των σκουπιδιών και του πετ κοκ. Ο λαός του Βόλου έδωσε ηχηρό μήνυμα με τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια βροντοφωνάζοντας ΟΧΙ στην καύση πετ κοκ, ΟΧΙ στην καύση SRF/RDF, ΟΧΙ στο εργοστάσιο παραγωγής RDF στον Βόλο.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" και το ΚΚΕ καλούμε τους εργαζόμενους του Βόλου να συνεχίσουν τον αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον και στη ζωή. Να στείλουν ένα ακόμη πιο ηχηρό μήνυμα στις επόμενες εκλογές σε όλους αυτούς που στηρίζουν την καύση σκουπιδιών, που με ήξεις - αφήξεις, με ιδεολογήματα περί ελέγχων και διαλόγου με το εργοστάσιο στηρίζουν το μονοπώλιο και την πολιτική των κομμάτων και της ΕΕ, που έβαλαν την υπογραφή τους στις αδειοδοτήσεις. Να στηρίξουν παντού το ΚΚΕ, που αποκάλυψε το έγκλημα και σταθερά δίνει τη μάχη για να σταματήσει η καρκινογόνα καύση».