ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΗΠΑ και Ιαπωνία επιθεωρούν «συμβατικές και πυρηνικές ικανότητες για την αποτροπή»

Από πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας στον Νότιο Ειρηνικό, με συμμετοχή και των Φιλιππίνων

Copyright 2023 The Associated

Από πρόσφατη άσκηση ΗΠΑ - Ιαπωνίας στον Νότιο Ειρηνικό, με συμμετοχή και των Φιλιππίνων
Τα σχέδια των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν περαιτέρω τη στρατιωτική παρουσία τους στον Ινδο-Ειρηνικό επιβεβαιώνουν τα διαρκή διαβούλια με τέτοιο αντικείμενο με συμμάχους τους στην περιοχή, καθορίζοντας μεταξύ άλλων και στόχους για την ενίσχυση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων που διατηρούν εκεί.

Αυτό αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τις διήμερες εργασίες του «Διαλόγου για την Εκτεταμένη Αποτροπή» ΗΠΑ - Ιαπωνίας που έγινε 26 και 27 Ιούνη στην αεροπορική βάση Ουάιτμαν στο Μιζούρι, με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ο «Διάλογος» αποτελεί ένα ακόμα βήμα που οι ΗΠΑ καθιέρωσαν (το 2010) για τον διμερή «αμυντικό» συντονισμό με έναν από τους σημαντικότερους και ισχυρότερους συμμάχους τους διεθνώς, «ως διαρκή χώρο για τη συζήτηση τρόπων για τη διατήρηση και ενίσχυση της εκτεταμένης αποτροπής, που βρίσκεται στο επίκεντρο της Συμμαχίας Ιαπωνίας - ΗΠΑ».

Οπως τονίζεται, «Ιαπωνία και ΗΠΑ συζήτησαν εις βάθος για την εκτεταμένη αποτροπή και διαβουλεύτηκαν πάνω σε μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της σχετικής διμερούς συνεργασίας τους». Ακόμα, «μοιράστηκαν αξιολογήσεις για το περιβάλλον περιφερειακής ασφάλειας, προοπτικές για τον έλεγχο στρατηγικών όπλων και τη μείωση κινδύνου», αλλά και «επιθεώρησαν τις συμβατικές και πυρηνικές ικανότητες των ΗΠΑ να συμβάλλουν στην αποτρεπτική ικανότητα στην περιφέρεια»...

Η αναφορά στο πώς «οι συμβατικές και πυρηνικές» στρατιωτικές ικανότητες των ΗΠΑ θα συμβάλουν «στην αποτρεπτική ικανότητα στην περιφέρεια», που βρίσκεται στην αυλή της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας, γίνεται ενώ τα τελευταία χρόνια εντείνονται (ανοιχτά και πολύ περισσότερο παρασκηνιακά) τα παζάρια για την εγκατάσταση νέων, υπερσύγχρονων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στον Βόρειο Ειρηνικό (όπως η «ομπρέλα» THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο), ακόμα και την εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ιαπωνία.

Μάλιστα, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκαλεί στην Ιαπωνία η συμμετοχή σε μια τέτοια συζήτηση (σε μια χώρα που μετρά εκατομμύρια νεκρούς και σακατεμένους από τις δύο ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1945), μια σειρά από αστικές δυνάμεις συνεχίζουν να υπερθεματίζουν για τα «οφέλη» που θα είχε η εμβάθυνση της «αμυντικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ και σε αυτήν την κατεύθυνση, επικαλούμενες την «ανάγκη αντιμετώπισης της Κίνας», αλλά και της «πυρηνικής απειλής της Βόρειας Κορέας»...

Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Ιαπωνία τόνισαν - αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - «τη σημασία της βελτίωσης του δόγματος και των δραστηριοτήτων της Συμμαχίας για την ανάπτυξη της αποτελεσματικότητας της αποτροπής». Ενώ οι ΗΠΑ «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αυξήσουν και την ορατότητα των αμερικανικών στρατηγικών πόρων στην περιοχή (σ.σ. πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και εξοπλισμών)»...

Η ανακοίνωση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διερευνούν πεδία εμβάθυνσης της συνεργασίας της Συμμαχίας μέσα από βελτιωμένες μεθόδους ανταλλαγής πληροφοριών, εκπαίδευσης και στρατιωτικών ασκήσεων (...) ώστε να προετοιμάσουν τη Συμμαχία να προστατευτεί ενάντια σε πιθανές επιθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι μόνο τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μια σειρά από διευρυμένα στρατιωτικά γυμνάσια στον Ινδο-Ειρηνικό, με συμμάχους τους, όπως Ιαπωνία, Αυστραλία, αλλά και Ινδία, ενώ τον περασμένο Μάρτη προχώρησαν για πρώτη φορά σε διευρυμένα κοινά ναυτικά γυμνάσια στην περιοχή με την ΕΕ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στο μεταξύ, έκθεση του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών του βορειοκορεατικού ΥΠΕΞ απέδωσε στις ΗΠΑ «πολεμοχαρείς κινήσεις» που «έχουν μεγαλώσει τις στρατιωτικές εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Βορειοανατολική Ασία, βυθίζοντάς τες σε μια εξαιρετικά ασταθή κατάσταση και ακόμα πιο κοντά στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου...».

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Δικομματική επιστολή στον Μπάιντεν για «διατήρηση ισχυρής ηγεσίας ΗΠΑ στην περιοχή»

Τη «μακρά ιστορία» της χώρας στα Δυτικά Βαλκάνια επικαλούνται Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, για να ζητήσουν περαιτέρω παρέμβαση

Επιστολή για περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου των ΗΠΑ στη «διευθέτηση» της κρίσης μεταξύ Σερβίας - Κοσόβου έστειλαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, υπενθυμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δηλώνοντας «περήφανοι που οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν ρόλο στην ανεξαρτησία του Κοσόβου» (μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ), αλλά και «χαρούμενοι που οι ΗΠΑ έλαβαν συγκεκριμένα βήματα για την οικοδόμηση μιας σχέσης με τη Σερβία».

Με φόντο τις εντάσεις που συνεχίζονται στο βόρειο Κόσοβο εδώ και πάνω από έναν μήνα (με διαδηλώσεις Σέρβων κατά των νέων αλβανόφωνων ουσιαστικά διορισμένων δημάρχων, συλλήψεις από την κοσοβάρικη αστυνομία κ.τ.λ.), οι Αμερικανοί γερουσιαστές υπογραμμίζουν ότι «υπάρχει δικομματική δέσμευση για τη διατήρηση ισχυρής αμερικανικής ηγετικής παρουσίας στην περιοχή, αλλά διασφαλίζοντας επιπλέον πως το διπλωματικό μας κεφάλαιο μπορεί να αναπτυχθεί αποτελεσματικά για τη διευθέτηση εξαιρετικών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών».

Καθώς οι καθυστερήσεις στην εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου παρατείνουν δυσκολίες στην ευρωατλαντική πορεία όλης της περιοχής, δίνοντας παράλληλα ενισχυμένα πατήματα για τη γεωπολιτική διείσδυση που συνεχίζουν στην περιοχή η Ρωσία αλλά και η Κίνα, οι Αμερικανοί γερουσιαστές δηλώνουν πως «τρομάξαμε από τις πρόσφατες ενέργειες των κυβερνήσεων Σερβίας και Κοσόβου για να θέσουν σε κίνδυνο τις προοπτικές εξομάλυνσης, λαμβάνοντας προκλητικές αποφάσεις που απειλούν να υπονομεύσουν την προοπτική της βελτίωσης των διμερών σχέσεων».

Ζητώντας να ασκηθεί κάθε δυνατή διπλωματική πίεση ώστε να υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή της «Συμφωνίας της Οχρίδας», οι γερουσιαστές ζητούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν να εξετάσει και μέτρα όπως να ανασταλούν προγραμματισμένες πωλήσεις όπλων και η εμβάθυνση στρατιωτικών συνεργασιών με Βελιγράδι και Πρίστινα, αλλά και να επανεξεταστούν πιστώσεις στις δύο πλευρές.

Σημειώνουμε πως η «Συμφωνία της Οχρίδας» θεωρείται το αποτέλεσμα συνάντησης που είχαν οι ηγέτες Σερβίας - Κοσόβου τον Μάρτη, όταν - υπό την «αιγίδα» ΕΕ και ΗΠΑ - συμφώνησαν στην ανάγκη να προχωρήσει η εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων, με ενίσχυση μεταξύ άλλων της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, αλλά διατηρώντας διαφωνίες ως προς τον βαθμό και τους όρους «αυτονομίας» των Σέρβων του βόρειου Κοσόβου. Η Πρίστινα αρνείται να τεθεί σε εφαρμογή η δημιουργίας της «Ενωσης Σερβικών δήμων» του βόρειου Κοσόβου, η οποία περιλαμβάνεται σε παλιότερες συμφωνίες.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Ενοπλο επεισόδιο με τέσσερις νεκρούς Αρμένιους στρατιώτες

«Ειρηνευτικές» συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν σημειώθηκε προχτές τη νύχτα στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη πολύπλευρα παζάρια, με τη Ρωσία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να διεκδικούν ρόλο διαμεσολαβητή για να αναβαθμίσουν τη γεωπολιτική τους επιρροή στον Νότιο Καύκασο.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του αυτοαποκαλούμενου αυτόνομου θύλακα, τέσσερις Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν «μονάδες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον αρμένικων θέσεων» με πυροβολικό και drones στις περιοχές Μαρτούνι και Μαρτακέρτ.

Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον φιλοξενεί από προχτές νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με στόχο την υπογραφή «ειρηνευτικής συμφωνίας», τον καθορισμό των μεταξύ τους συνόρων και την «επίλυση» του καθεστώτος του Ναγκόρνο Καραμπάχ που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικούν κυρίως Αρμένιοι.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά με τους ομολόγους του της Αρμενίας, Αραράτ Μιρζογιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, προτού συναντηθούν και οι τρεις μαζί. Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να διαρκέσουν έως σήμερα.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ειρήνη βρίσκεται κοντά και ότι ο άμεσος διάλογος αποτελεί κλειδί για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων και την επίτευξη βιώσιμης και αξιοπρεπούς ειρήνης» και για τις δύο πλευρές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις αρχές Μάη είχαν συναντηθεί και πάλι στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, ενώ συνομιλίες διεξήχθησαν τις προηγούμενες βδομάδες σε Βρυξέλλες και Μόσχα.

Η Ρωσία ζήτησε την προηγούμενη βδομάδα από το Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει την πρόσβαση μέσω της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού παρατηρήθηκαν ελλείψεις προϊόντων στον θύλακα. Από τον Δεκέμβρη το Μπακού εμποδίζει τον ανεφοδιασμό της διαφιλονικούμενης περιοχής, κλείνοντας τον διάδρομο του Λατσίν. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί από το 2020 περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στα πλαίσια της τριμερούς συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ χτες είχαν μια σπάνια τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, καθώς τα δύο κράτη δηλώνουν τα τελευταία χρόνια διάθεση για «επαναπροσέγγιση», καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων κ.ά.

Πασινιάν και Ερντογάν «συζήτησαν για τη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων», ανακοίνωσε η αρμενική κυβέρνηση.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» μετέδωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στον Αρμένιο πρωθυπουργό πως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Γερεβάν θα πρέπει να συνεχιστούν.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντιδρά η Ρώμη στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Την επιλογή της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει την αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, επιβεβαίωσε χτες ο Ιρλανδός, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φ. Λέιν, προειδοποιώντας τις αγορές πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη διετία.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εξήγησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται «σε φάση προσαρμογής» και επισήμανε τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους δανεισμού, ωστόσο υπογράμμισε ότι «ο πληθωρισμός δεν θα φθάσει στο 2% τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια ώρα, όμως, έρχονται στην επιφάνεια αντιθέσεις εντός Ευρωζώνης, αποτυπώνοντας και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης.

Η προσήλωση της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων εντείνει αντιδράσεις, ειδικά σε χώρες με μεγάλα κρατικά χρέη και «ευαίσθητο» τραπεζικό σύστημα, με τεράστιο όγκο «κόκκινων» δανείων, όπως η Ιταλία.

Μιλώντας χτες στη βουλή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή της αύξησης επιτοκίων, εκτιμώντας πως πρόκειται για «απλοϊκή συνταγή» που δεν είναι ο σωστός δρόμος.

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η διαρκής αύξηση των επιτοκίων απειλεί να βλάψει τις οικονομίες μας περισσότερο παρά να μειώσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας τη μια θεραπεία που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Μ. Σαλβίνι, χαρακτήρισε «ανόητη και επικίνδυνη» την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και τον Ιούλιο από την ΕΚΤ, ενώ ο Αντ. Ταγιάνι, έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, εκτίμησε πως η ΕΚΤ διακυβεύει την πρόκληση νέας ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ