Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάτι ξέρει

«Τώρα το στοίχημα είναι να βρούμε γρήγορα το αναγκαίο εργατικό δυναμικό για να χτιστεί όχι μόνο το "Ελληνικό", αλλά όλα τα μεγάλα έργα που έχουμε δρομολογήσει...». Αυτά έγραψε χτες σε ανάρτησή του ο νέος υπουργός Εργασίας, Αδ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντηση με εκπρόσωπο της «Lamda Development». Προσπερνάμε τον συμβολισμό με τα περιβόητα ...«σηκωμένα μανίκια» και τη «δουλειά» που ξεκίνησε από εκεί ακριβώς που σταμάτησε: Σε συναντήσεις με στελέχη των ομίλων. Προσπερνάμε επίσης ότι πρόκειται για τον όμιλο που ευχαριστούσε εξίσου τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την προσήλωσή τους στο project του Ελληνικού. Πάει πολύ όμως ο υπουργός να συζητά με μεγαλοεργοδότες για το «προσωπικό που δεν βρίσκουν». Γιατί είναι βέβαιο ότι οι όμιλοι αναζητούν πρώτα απ' όλα φθηνότερο δυναμικό, ευέλικτο και παραγωγικό, ειδικευμένο και μη, για να είναι πιο αποδοτικές, δηλαδή πιο κερδοφόρες οι επενδύσεις τους. Αυτό προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και εντατικοποίηση, με τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, όπως έγινε για παράδειγμα και στα Ναυπηγεία, όπου η πώλησή τους σε πολυεθνικά μονοπώλια συνοδεύτηκε από τη μετατροπή τους σε ειδικές οικονομικές ζώνες για τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Κάτι ξέρει απ' αυτά ο νέος υπουργός Εργασίας, αφού είναι αυτός που ολοκλήρωσε την επένδυση στα Ναυπηγεία Σύρου και υπέγραψε την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην αμερικανική ΟΝΕΧ, με άθλιους και εκβιαστικούς όρους για τους εργαζόμενους.

Να γνωριστούμε!

«Να το δούμε... Τους πιο πολλούς δεν τους γνωρίζουμε. Να καταλάβουμε τι είναι, αν μπορούν να αρθρώσουν πολιτικό λόγο». Με τα παραπάνω λόγια ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Β. Κικίλιας έκανε ουσιαστικά συστάσεις «πρώτα να γνωρίσουμε» και μετά να ...κρίνουμε αν οι φασίστες είναι όντως φασίστες. Γιατί, όπως λέει, δεν ξέρει ποιοι είναι που συνθέτουν το κόμμα «Σπαρτιάτες» του Κασιδιάρη. Εχουμε δηλαδή έναν καταδικασμένο νεοναζί να κάνει ανενόχλητος και με κρατική ανοχή προεκλογική εκστρατεία μέσα από τις φυλακές, να μπαίνει στη Βουλή το μόρφωμα που στήριξε, και εκπρόσωποι της κυβέρνησης να λένε ...«κάτσε να δούμε» τι καπνό φουμάρουν! Ο εφησυχασμός στα καλύτερά του, δηλαδή, όπως έκανε η ΝΔ, με τη βοήθεια και της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με τα άλλα κόμματα, με την τροπολογία που τάχα θα έφραζε τον δρόμο στον Κασιδιάρη. Κάτι τέτοια λοιπόν που ακούγονται χτυπάνε «καμπανάκι» στον λαό για το γνωστό και δοκιμασμένο: Μόνο ο λαός μπορεί να απομονώσει και να τσακίσει τους φασίστες, τα μαντρόσκυλα δηλαδή των αφεντικών, και όχι οι κυβερνήσεις και το κράτος τους.

Καλύτερο κράτος

«Καλύτερο κράτος», «στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος». Με κάθε κυβερνητική εναλλαγή ο λαός ακούει τα ίδια κούφια λόγια για το αστικό κράτος, που άκουσε ξανά χτες απ' τον πρωθυπουργό. Και με κάθε κυβερνητική εναλλαγή, όπως θα συμβεί ξανά τώρα, ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα όλο και πιο εχθρικό κράτος, «αργοκίνητο» και «σφιχτό» απέναντι στις δικές του ανάγκες, «γαλαντόμο» και σβέλτο όταν πρόκειται να σαρώσει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να υπηρετήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτό είδε ο λαός και την προηγούμενη τετραετία: Οταν πέθαινε εκτός ΜΕΘ στην πανδημία, όταν καιγόταν το καλοκαίρι, πνιγόταν κι έμενε εγκλωβισμένος στον χιονιά τον χειμώνα, όταν βρισκόταν αντιμέτωπος με την καταστολή, διεκδικώντας αυξήσεις σε μισθούς, ΣΣΕ, Παιδεία και Υγεία στο ύψος των αναγκών, την ώρα που με «φρενήρεις ρυθμούς» έτρεχαν οι επιδοτήσεις, τα προνόμια, οι φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους που σημείωναν το ένα ρεκόρ κερδοφορίας πίσω απ' το άλλο. Γιατί «επιτελικό» ή «αποκεντρωμένο», «μεγάλο» ή «ευέλικτο», «ψηφιακό» ή αναλογικό, το αστικό κράτος είναι κράτος του κεφαλαίου, και γι' αυτό μόνο χειρότερο θα γίνεται για τον λαό. Αυτό προσπαθούν να κρύψουν και τα άλλα αστικά κόμματα, που ξεκίνησαν να «κρατάνε το φανάρι» στην κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας κριτική για το πόσοι και ποιοι υπουργοί χώρεσαν στην κυβέρνηση. Αυτή την αλήθεια αποκαλύπτει μόνο το ΚΚΕ, οργανώνοντας την πάλη με το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό», απέναντι στο εχθρικό για τα συμφέροντά του κράτος.

Με το ... δεξί

Το κόμμα του Αποστολάκη, που βλέπει στην κυβέρνηση της ΝΔ μια «καλή κυβέρνηση», και το κόμμα του Λοβέρδου, που της εύχεται «καλή επιτυχία για το καλό του τόπου», θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να ρίξουν άλλη μια ...ζαριά για τη συγκρότηση «αντιδεξιού - προοδευτικού μετώπου», όπως όλα δείχνουν, στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο «εξ απορρήτων» του Αλ. Τσίπρα και μέχρι πρότινος μέλος της «επιτροπής προεκλογικού αγώνα», Δ. Τεμπονέρας. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει» και σε ερώτηση για το αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, απάντησε: «Οποιος δεν το συμμερίζεται αυτό, θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή». «Με το ...δεξί» τους λέμε εμείς. Α, και να μην ξεχάσουν τον Παχατουρίδη της ΝΔ, που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Περιστέρι.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Πεθαίνει ο Βρετανός βιολόγος Τόμας Χάξλεϊ, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Θεωρίας της Εξέλιξης, του Δαρβίνου.

1913 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη βουλγαροκρατούμενη πόλη των Σερρών.

1931 Φασίστες των οργανώσεων «Παύλος Μελάς» και «Εθνική Ενωσις Ελλάς» εξαπολύουν πογκρόμ κατά των Εβραίων στους συνοικισμούς της Θεσσαλονίκης Ρεζί Βαρδάρ, Χαριλάου, Συνοικισμός 151 και Κάμπελ. Οι μεγαλύτερες αγριότητες έγιναν στον συνοικισμό του Κάμπελ.

1943 Πραγματοποιείται στην Πίνδο η πρώτη Συνδιάσκεψη των ανταρτών του ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας. Παίρνουν μέρος 280 αντιπρόσωποι, καθώς και εκπρόσωποι του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ και των λαϊκών - απελευθερωτικών στρατών της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1951 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ και για τη δράση του αυτή υπέστη διώξεις από το αστικό καθεστώς.

1957 Οι Λαζάρ Καγκανόβιτς, Γκεόργκι Μάλενκοφ, Ντμίτρι Σεπίλοφ και Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ καθαιρούνται από το Προεδρείο της ΚΕ και από την ΚΕ του ΚΚΣΕ. Η καθαίρεσή τους υπήρξε απόρροια της εσωκομματικής διαπάλης που οξύνθηκε μετά το 20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1956). Οι παραπάνω είχαν ταχθεί ενάντια στη γραμμή που είχε χαράξει το Συνέδριο σε μια σειρά ζητήματα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

1966 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν για πρώτη φορά τις πόλεις Ανόι και Χαϊφόγκ.

1973 Πραγματοποιείται στη Χιλή αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Αλιέντε, πίσω από το οποίο βρίσκονταν η ντόπια ολιγαρχία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απόπειρα πραξικοπήματος θα πραγματοποιηθεί και πάλι λίγο αργότερα, στις 11/9/1973, αυτήν τη φορά με επιτυχία.

1976 Τα νησιά Σεϊχέλες αποκτούν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία.

1995 Καταρρέει κτιριακό συγκρότημα στη Σεούλ, σκοτώνοντας 502 άτομα. Ηταν η χειρότερη καταστροφή στη Νότια Κορέα σε περίοδο ειρήνης.

2002 Στο λιμάνι του Πειραιά σημειώνεται έκρηξη ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια του μεταφορέα της, Σ. Ξηρού. Η υπόθεση που ονομάστηκε «εξάρθρωση» της «17Ν» μόλις άρχιζε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ