Ενα μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, που συνοδεύτηκε με τρίωρο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών, από τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, πραγματοποίησαν οι αγρότες της Αχαΐας. Εκεί, οι συγκεντρωμένοι αγρότες στην προσπάθειά τους να ρίξουν μπροστά στην είσοδο της Περιφέρειας, συμβολικά, τα αγροτικά τους προϊόντα, διαμαρτυρόμενοι με αυτό τον τρόπο για την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Η αποφασιστικότητα των αγροτοκτηνοτρόφων ήταν τόσο μεγάλη, που εν μέσω σπρωξιμάτων και προπηλακισμών πέταξαν πορτοκάλια και άδειασαν γάλα στην είσοδο του κτιρίου. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη και αφού κατήγγειλε τη στάση της Αστυνομίας απαίτησε παράλληλα την απομάκρυνσή της. Μετά το τέλος της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των αγροτών κάλεσαν τους συναδέλφους τους να έχουν «ζεστές τις μηχανές για παν ενδεχόμενο» και αποχώρησαν.
Παλικαρίσιο «παρών» έδωσαν οι αγρότες, από πολλές περιοχές του νομού, στο Λατίφι της Αμαλιάδας, οι οποίοι συνεχίζουν τον αγώνα της επιβίωσης, έχοντας παραταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην άκρη του εθνικού δρόμου Πύργου-Αθηνών. Για άλλη μια φορά μπήκε σε εφαρμογή η «φάμπρικα» τρομοκράτησης των αγροτών και προχτές, Κυριακή, μια μόλις μέρα πριν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις, τα «αρμόδια αστυνομικά όργανα» επέδωσαν κλήσεις σε αγωνιστές αγρότες να παρουσιαστούν στο δικαστήριο της Αμαλιάδας στις 16 του Απρίλη 2002, για να δικαστούν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1998.
Η απόγνωση του αγρότη από το Αργος |
Με μπλόκο στο Ασπρόχωμα και κατάληψη της Αγροτικής Τράπεζας στην Καλαμάτα, απάντησαν οι αγρότες της Μεσσηνίας στην αδιαλλαξία και στον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος τους, προειδοποιώντας την πως αν δεν αλλάξει στάση θα κλιμακώσουν την αγωνιστική τους δράση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Από νωρίς το πρωί οι αγρότες της Μεσσηνίας παρουσιάστηκαν στα προκαθορισμένα σημεία των προσυγκεντρώσεων και με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Μετά το τέλος των ομιλιών των αγροτοσυνδικαλιστών, οι αγρότες προχώρησαν σε ωριαία κατάληψη της ΑΤΕ και στη συνέχεια έστησαν μπλόκο στο Ασπρόχωμα, όπου παρέμειναν μέχρι το απόγευμα.
Στη γέφυρα του Ευήνου συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί αγρότες από διάφορες περιοχές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, πραγματοποιώντας μια πρώτη κίνηση διαμαρτυρίας για την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. Αργά το απόγευμα οι αγρότες του νομού συγκεντρώθηκαν στο Δήμο Οινιάδων και αποφάσισαν να προχωρήσουν και σε νέα κινητοποίηση, σήμερα, Τρίτη, αυτή τη φορά σε σημείο έξω από την πόλη του Μεσολογγίου.
Αιχμή του δόρατος στην Ηπειρο η μη ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ
Τα αγωνιστικά τους μετερίζια κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ έστησαν χτες και στην Ηπειρο, την Κέρκυρα και τη Λευκάδα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών. Με δυναμικές κινητοποιήσεις, διατράνωναν στις πόλεις τους και στις Εθνικές Οδούς την απαίτησή τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στέλνοντας μήνυμα πως η αγροτιά αντιπαλεύει την πολιτική του ξεκληρίσματός της και πως θα επιβάλει μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.
Στα Γιάννενα, οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με απόφαση της «Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) για τη σωτηρία της αγροτοκτηνοτροφίας και της "Δωδώνης"» απέκλεισαν από τις 10.30 το πρωί και για δύο ώρες περίπου την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης, μπροστά από τη Συνεταιριστική Γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη». Οι εργαζόμενοι της «Δωδώνης», με απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου, πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας (11.30-13.30).
«Αιχμή του δόρατος» των αγροτοκτηνοτρόφων των Ιωαννίνων, αλλά και συνολικά του πληθυσμού της Ηπείρου, είναι η μη ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης». «Πρέπει να κατανοηθεί - επισημαίνει ο Σωτήρης Παπαδημητρίου, μέλος της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ - ότι το πρόβλημα της Δωδώνης "ακουμπάει" τους εργαζόμενους, το καταναλωτικό κοινό, τους αγροτοκτηνοτρόφους και το παραγωγικό τμήμα της περιοχής». Ζήτημα αιχμής, επίσης, είναι και η λήψη μέτρων για την αγροτοκτηνοτροφία, αφού μέχρι πρότινος η παρατεταμένη ξηρασία και ακολούθως ο παγετός, αύξησαν το κόστος παραγωγής γάλακτος. Επίσης, όπως τονίστηκε από τον Τ. Μαλάτο (μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων της «Δωδώνης» και της ΣΕΑ) «το ξεπούλημα της "Δωδώνης " είναι έγκλημα σε βάρος της κτηνοτροφίας, σε βάρος της Ηπείρου. Σήμερα όλη η αγροτιά της χώρας μας βρίσκεται στους δρόμους. Κτηνοτροφία, βαμβάκι, καπνός, λάδι, δεν υπάρχει αγροτικό προϊόν που να μην πλήττεται από την αντιαγροτική πολιτική». Συνεχίζοντας κάλεσε σε κοινό μέτωπο αντίστασης τους αγρότες, τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική.
Στην Κόνιτσα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Κόνιτσας (ΑΣΚ), απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες την είσοδο της πόλης της Κόνιτσας, τοποθετώντας τα αγροτικά μηχανήματα παραπλεύρως της Εθνικής Οδού. Χτες το μεσημέρι έγινε περιοδεία ενημέρωσης από στελέχη του ΑΣΚ σε περιοχές της Κόνιτσας όπου υπάρχουν αγροτικοί πληθυσμοί, καλώντας τους και στο σημερινό «ραντεβού» την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο.
Στην Κέρκυρα η Επιτροπή Αγώνα Κέρκυρας ελαιοπαραγωγών και Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προχώρησε σε τρίωρη συμβολική κατάληψη των γραφείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εκεί οι αγρότες συμβολικά κάψανε ελιές και χύσανε λάδι.
Οι αγρότες της Πρέβεζας και των γύρω χωριών, με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην περιοχή Στεφάνη και κατευθύνθηκαν στην κωμόπολη Λούρου, όπου και απέκλεισαν για περίπου μία ώρα την Εθνική Οδό Πρεβέζης - Ιωαννίνων.
Στη Λευκάδα, η συνάντηση των αγροτών έγινε στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία και την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, όπου και απέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.
Δυναμικό παρών έδωσαν χτες οι αγρότες του νομού Χανίων στη συγκέντρωση που έγινε στον κόμβο της Εθνικής οδού στα Μεγάλα Χωράφια, με σημαντική μάλιστα παρουσία νέων αγροτών. Οι αγρότες διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, θέλησαν να στείλουν κι αυτοί σαφές μήνυμα αγώνα και συνέχισης των κινητοποιήσεών τους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Απ' τις 10 χτες το πρωί άρχισαν κιόλας να φθάνουν τα πρώτα αγροτικά αυτοκίνητα, τα οποία παρατάσσονταν κατά μήκος της Εθνικής οδού. Λίγο μετά τις 11 οι αγρότες αποφάσισαν το συμβολικό κλείσιμο του δρόμου για μία ώρα. Σε αυτή τους την απόφαση προχώρησαν χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι άνοιξαν το δρόμο και στα δύο ρεύματα.
Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή, που κάλεσε τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στον πανελλαδικό - παναγροτικό ξεσηκωμό, δήλωσε πως αυτή είναι μόνο η αρχή. «Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα μπορούμε να ελπίζουμε. Η αναμονή και το περίμενε έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι είναι σε βάρος μας. Τα αιτήματά μας είναι ενιαία και κοινά με τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως ενιαία είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε η Συντονιστική Επιτροπή. Επίσης, απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες να συμπαραταχτούν ενεργά, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στην πολιτική που τους καταστρέφει. Η Επιτροπή κατήγγειλε για μια ακόμη φορά και τη στάση της Ομοσπονδίας και το διασπαστικό ρόλο που παίζει στον αγώνα των αγροτών, αρνούμενη πεισματικά να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις, μαζί με όλους τους αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στη συνέχεια, μέλη της Παγχανιώτικης Επιτροπής μαζί και με άλλους αγρότες κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητά τους στην Ενωση Συνεταιρισμών Αποκορώνου Σφακιών, ζητώντας να δοθούν οι επιδοτήσεις ελαιολάδου, τις οποίες ακόμα δεν έχουν παραλάβει. Οι αγρότες καταγγέλλουν την Ενωση, πως σε συνεργασία με την κυβέρνηση ζητά εκβιαστικά απ' τους αγρότες να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα την εξουσιοδοτούν να διαχειρίζεται τα χρήματά τους, μέσω ΑΤΕ. Οταν όμως έφτασαν στην Ενωση δε βρισκόταν εκεί κανένας, εκτός από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Νέο συμβολικό δίωρο κλείσιμο του δρόμου πραγματοποίησαν οι αγρότες και το απόγευμα (5.30-7.30), ενώ αμέσως μετά πραγματοποίησαν περιοδείες στα περισσότερα χωριά του νομού, καλώντας όσους δε συμμετείχαν μέχρι εκείνη την ώρα, να κατέβουν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στη συγκέντρωση. «Δεν πάει άλλο, θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί», δήλωναν οι αγρότες που φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Τα μέλη της Παγχανιώτικης Επιτροπής δήλωσαν πως θα μείνουν στο χώρο όλο το βράδυ, περιφρουρώντας τον αγώνα τους και πως από αύριο (σ.σ: σήμερα) πάλι θα προχωρήσουν με ολιγόωρα κλεισίματα δρόμων.
Από νωρίς το πρωί οι αγρότες ανέβηκαν στα τρακτέρ και σε άλλα αγροτικά μηχανήματα, ζέσταναν τις μηχανές και ξεκίνησαν για προκαθορισμένα σημεία. Στη Φθιώτιδα, στον κόμβο της Ανθήλης, στα διόδια της Πελασγίας και στο Δρούγο Δομοκού. Στη Βοιωτία στη διασταύρωση του Αϊ - Γιάννη, στο δρόμο Ορχομενού - Λιβαδειάς και στη Θήβα στο Πυρί. Στην Εύβοια, στο Μαντούδι.
Στον κόμβο της Ανθήλης τα αγροτικά μηχανήματα έχουν παραταχθεί κατά μήκος της Εθνικής Οδού, όπου παραμένουν πάνω από 130 τρακτέρ, ενώ στα διόδια της Πελασγίας κατέβηκαν σύσσωμοι οι κάτοικοι, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Μαζί τους ήταν και οι μαθητές του Λυκείου, που με απόφαση των γενικών συνελεύσεων των τάξεων κήρυξαν δίωρη αποχή και πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, ενώ έχουν αποφασίσει καθημερινές δίωρες αποχές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική που οδηγεί τους γονείς τους στην ανέχεια και τους ίδιους εκτός σχολείου.
Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία των αγροτών στον κόμβο του Αϊ - Γιάννη στη Λιβαδειά. Αγρότες, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, από τον Διόνυσο, τον Ορχομενό, τον Α. Δημήτριο, τα Μαυρόγια, τη Λιβαδειά, τον Αλίατρο, τον Αϊ - Γιώργη, το Ανθοχώρι και το Ρωμέικο έδωσαν αγωνιστικό «παρών» και όπως δήλωσαν «ήρθαμε για να μείνουμε». Απέκλεισαν συμβολικά για 15 λεπτά την Παλιά Εθνική Οδό και μετά από απόφασή της Συντονιστικής Επιτροπής παραμένουν στον κόμβο.
Στην Εύβοια η προσυγκέντρωση των αγροτών έγινε στη θέση «Παλιουριάς» ανάμεσα στα χωριά Κήρινθος - Μαντούδι. Το κομβόι των τρακτέρ ξεκίνησε γύρω στις 11 το πρωί με κατεύθυνση το Μαντούδι. Οταν έφτασαν στο χωριό «άραξαν» τα τρακτέρ γύρω απ' την πλατεία και με πορεία κατέληξαν στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας, όπου πραγματοποίησαν κατάληψη μιας ώρας, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίησή της.
Θεωρίες που έσπειραν τη σύγχυση, μηχανισμοί που χρησιμοποίησαν κάθε βρώμικο μέσο, για να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς και «ηγέτες» που είχαν την ψευδαίσθηση ότι με μια τους λέξη ή με ένα πέρασμα από τα χωριά θα «μαρμάρωναν» τους αγρότες, αποδείχτηκαν χτες πολύ... αδύναμοι μπροστά στην αποφασιστικότητα και τη μαχητικότητα των αγροτών της Λέσβου.
Οι αγρότες του νησιού συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Σαπφούς και μαζί με τη συμπαράσταση των εργαζομένων, των ΕΒΕ, της νεολαίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έστειλαν παντού το δικό τους μήνυμα: «Ούτε βήμα πίσω. Αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση!». Ενα μήνυμα που είχε ως τελικούς αποδέκτες την κυβέρνηση και την ΕΕ, που με την πολιτική και τις αποφάσεις τους βάλθηκαν να ξεκληρίσουν τους αγρότες της χώρας. Το επόμενο ραντεβού καθορίστηκε για αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, όπου τα αγροτικά αυτοκίνητα της Λέσβου θα κατευθυνθούν στη Λάρσο.
«Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι εύκολος, γιατί έχουμε απέναντι έναν αδίσταχτο αντίπαλο, που στόχο έχει την καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών. Γι' αυτό και μεις βάζουμε το δικό μας στόχο, που δεν μπορεί να 'ναι άλλος από την ανατροπή αυτής της πολιτικής», σημείωσε στην ομιλία του ο Σταύρος Σκοπελίτης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών (ΣΕΑ) και βουλευτής του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Παύλος Βογιατζής, μέλος της γραμματείας της ΣΕΑ και δήμαρχος Γέρας: «Η σημερινή κυβέρνηση και η όποια κυβέρνηση έχει υποχρέωση να βρει τον τρόπο να δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα και να αντισταθεί στις αδικίες της ευρωπαϊκής τράπεζας και στις Βρυξέλλες, γιατί αλλιώς θα μας έχει συνεχώς αντιμέτωπους».
Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι με πορεία και συνθήματα κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Αιγαίου, όπου έχυσαν συμβολικά γάλα και έριξαν μαλλιά από πρόβατα και κλαδιά από ελιές, ενώ κάλεσαν και τον τελευταίο κάτοικο του νησιού να πάρει μέρος στην αυριανή συγκέντρωση στη Λάρσο.
Συγκέντρωση έξω απ' το επαρχείο της Λήμνου πραγματοποίησαν χτες οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού, διεκδικώντας λύσεις στα πολλά και οξυμένα τους προβλήματα. Η συγκέντρωση ήταν απ' τις δυναμικότερες και μαζικότερες που έχουν πραγματοποιήσει οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λήμνου, αφού πάνω από 200 τρακτέρ παρατάχτηκαν κατά μήκος του δρόμου Μύρινας - Μούδρου, με αφετηρία το επαρχείο, και σταμάτησαν την κυκλοφορία.
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα έθεσε στον Νομάρχη Λέσβου, στον Επαρχο και στο δήμαρχο Μύρινας σχετικό ψήφισμα με αιτήματα και απαίτησε την ικανοποίησή τους. Οι εκπρόσωποι της ΤΑ είπαν ότι συμπαραστέκονται στα αιτήματα των αγροτών, χωρίς όμως να αμφισβητήσουν την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΗ και ΕΛΓΑ που οδηγούν στην κατάργηση του αγροτικού τιμολογίου, την κατακόρυφη αύξηση των ασφαλίστρων και τη μείωση των αποζημιώσεων για τις φυσικές καταστροφές.
Εχουν δίκιο οι αγρότες, λέει το ΔΗΚΚΙ
Φιλοαγροτική μάσκα βάζει, προκειμένου να ψηφοθηρήσει η ηγεσία της ΝΔ, αλλά την ίδια ώρα υπονομεύει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, «παραδίνοντάς» τους ουσιαστικά στην κυβερνητική πολιτική.
Το στίγμα το έδωσε με σαφήνεια ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε ομιλία του στη Δράμα το περασμένο Σάββατο, όπου ενώ από τη μια είπε ότι «δεν είμαστε εμείς που θα υπαγορεύσουμε τις δράσεις και τους τρόπους των δράσεων του αγροτικού κόσμου», έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει πως «ζητούμε, όμως, να αποφευχθεί το κλείσιμο των εθνικών οδών που χωρίζει την Ελλάδα στα δύο. Γιατί, αυτό επιβάλλει το συμφέρον της οικονομίας, της κοινωνίας και των ίδιων αγροτών μας». Κατά τα λοιπά περίσσεψαν τα παχιά λόγια του τύπου «εμείς στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου... Εμείς σταθερά και ολόψυχα στεκόμαστε κοντά στον αγροτικό κόσμο». Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν αμφισβήτησε ούτε στο ελάχιστο την αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και της κυβέρνησης, δείχνοντας έτσι ξεκάθαρα σε ποια πλευρά βρίσκεται.
«Η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από το 1990 έως σήμερα, οδήγησε σε απελπιστική κατάσταση τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας και συμπλήρωσε: «Ενόψει αυτής της τραγικής κατάστασης, που επικρατεί στον αγροτικό πληθυσμό, θεωρούμε δικαιολογημένες τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις».
«Η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση στα προβλήματα των αγροτών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες διαλόγου, αφού η όποια κατασταλτική αντιμετώπιση δε μας βρίσκει σύμφωνους».
Με αυτά τα λόγια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) ξεκαθαρίζει τη θέση της και δηλώνει κάθετα πως «ως εργαζόμενοι αστυνομικοί επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για συμπαράσταση στους αγώνες των αγροτών, τους οποίους θεωρούμε δίκαιους». Μάλιστα, η ΠΟΑΣΥ προχωρά ακόμα περισσότερο και υπογραμμίζει πως αφού οι αστυνομικοί θα συνυπάρξουν για άγνωστο χρονικό διάστημα με τους αγρότες, «οφείλουμε να φωνάξουμε μαζί τους ότι "κανένας αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος"».
Το δίκαιο αγώνα των αγροτών χαιρετίζει με ψήφισμά του το ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), τονίζοντας ότι «είναι αγώνας που έρχεται αντικειμενικά να προστεθεί στο πλάι των αγώνων των εργαζομένων και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών, εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, για ουσιαστική δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Ασφάλιση κλπ. Σε όλους τους αγώνες που έρχονται με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, για μια ριζικά διαφορετική πορεία, ωφέλιμη για τους εργαζομένους και το λαό».