Το βάθος της εσωκομματικής κρίσης και τις συνταγές για την έξοδο από αυτή μελετά η ηγεσία της ΝΔ, χωρίς όπως φαίνεται να έχει πάρει τις οριστικές της αποφάσεις, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα.
Ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο εισηγήσεις και «γραμμές» για την αντιμετώπιση της «ρευστής» κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του κόμματος. Η πρώτη, την οποία εισηγούνται ορισμένοι στενοί συνεργάτες του και κάποιοι βουλευτές, θεωρεί ότι το κόμμα δεν περνάει καμία σοβαρή κρίση και αυτή δημιουργείται μόνο από τους «αμφισβητίες» και τις «θορυβώδεις» κινήσεις τους. Στη βάση αυτή εκτιμούν ότι χρειάζεται «σκληρή» αντιμετώπιση τόσο των «διαφωνούντων» όσο και του νέου κόμματος του Δ. Αβραμόπουλου, στη βάση ότι υπονομεύουν και διασπούν την παράταξη και ως τέτοιοι πρέπει να καταγγελθούν στους οπαδούς του κόμματος. Οι οπαδοί αυτής της άποψης εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς θα επικρατήσει πανηγυρικά στο συνέδριο και άρα από θέση αναβαθμισμένης ισχύος θα αντιμετωπίσει τόσο την Ντ. Μπακογιάννη όσο και το δήμαρχο. Σύμφωνα με τη δεύτερη «γραμμή», το κόμμα έχει δεχτεί μετά τις εκλογές αρκετά πλήγματα, με αποτέλεσμα να μην ταυτίζεται με την κεντροδεξιά παράταξη, και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει, αν δεν αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα το καταστήσουν και πάλι «πρωταγωνιστή των εξελίξεων» και θα το βγάλουν από την «εσωστρέφεια». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι πρέπει να κλείσουν τα εσωκομματικά μέτωπα, πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να υπάρξει συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με την Ντ. Μπακογιάννη, ενώ θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές ορισμένες από τις προτάσεις της, όπως η θεσμοθέτηση του πολιτικού συμβουλίου, η τριετής θητεία του προέδρου, η εκλογή γραμματέα του κόμματος κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής προσανατολίζεται να υιοθετήσει τις παραπάνω προτάσεις ενόψει του συνεδρίου, αλλά δε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει αποδεκτή και την εκλογή του πολιτικού συμβουλίου. Επίσης θα προσπαθήσει να έχει αποτελέσματα στην επάνοδο ορισμένων απομακρυνθέντων στελεχών, κυρίως με τον Γ. Σουφλιά.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηγεσία της ΝΔ γνωρίζει ότι μετά τις γιορτές οι πιέσεις θα αυξηθούν, καθώς θα «κυκλοφορήσουν» νέα γκάλοπ, τα οποία θα δίνουν υψηλά ποσοστά στο κόμμα Αβραμόπουλου, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διψήφιο ποσοστό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμάται, θα ενισχυθούν οι «φυγόκεντρες» τάσεις, αλλά και οι πανικόβλητες κινήσεις των βουλευτών, μεταξύ των οποίων είναι διαδεδομένη η άποψη ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι ποιος και πώς θα οδηγήσει το κόμμα στην εξουσία και βέβαια στην επανεκλογή τους.
Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη εντείνει τη δράση της, με στόχο να καταγραφεί ως η εναλλακτική λύση στο κόμμα, η οποία εγγυάται όχι απλά την ενότητα του κόμματος, αλλά και της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματίσει κύκλο περιοδειών σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την ισχυροποίησή της και στην κομματική βάση της ΝΔ.
Στο μεταξύ, την παραίτησή του από μέλος της ΚΕ της ΝΔ υπέβαλε χτες ο Χρ. Ροϊλός, ο οποίος προσχώρησε στο υπό κατασκευή κόμμα του Δ. Αβραμόπουλου. Ο Χρ. Ροϊλός έχει διατελέσει στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και είχε διεκδικήσει και την προεδρία της οργάνωσης, ήταν προσκείμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά, όπως λένε συνεργάτες της πρώην υπουργού, εδώ και πολύ καιρό είχαν διακόψει τις επαφές τους.
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και το 2000 τελειώνει για το Συνασπισμό όπως ακριβώς άρχισε: με ένα ακόμα ξέσπασμα της έρπουσας εσωκομματικής κρίσης, απ' αφορμή αυτή τη φορά τις αλλαγές στη διευθυντική δομή της «Αυγής» και την αντικατάσταση του «εκσυγχρονιστή», διευθυντή μέχρι πρότινος της εφημερίδας, Δ. Χατζησωκράτη.
Η δι' αλληλογραφίας αντιπαράθεση «εκσυγχρονιστών» και ηγεσίας (όπου πλειοψηφεί το «αριστερό ρεύμα») συνεχίστηκε χτες με επιστολή του Μ. Παπαγιαννάκη προς την εφημερίδα, επί της ουσίας μήνυμά του προς την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, ενώ η κάθε πλευρά πνέει τα μένεα εναντίον της άλλης, καμία δεν τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους, περιοριζόμενες αμφότερες στη χρήση «διπλωματικής γλώσσας».
Ενδεικτικό αυτού είναι πως στη χτεσινή του επιστολή ο Μ. Παπαγιαννάκης χαρακτηρίζει «ευγενή» και «σαφή» την πρώτη αντίδραση των «εκσυγχρονιστών» για τις αλλαγές στην «Αυγή», θέτοντάς τη σε αντιδιαστολή με τα «όσα μέσω υπαινιγμών και ανακριβειών διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους» για το θέμα, προφανώς από κύκλους της ηγεσίας.
Στην επιστολή του - που διακρίνεται από καυστικότητα και ειρωνική διάθεση για τα επιχειρήματα περί αυτονομίας της «Αυγής» κ.ά. - αμφισβητεί τα όσα του «διαμηνύθηκαν» ότι για τις αλλαγές ζητήθηκε η γνώμη των ιστορικών στελεχών, αναφέροντας πως «γνωστότατο ιστορικό στέλεχος και της αριστεράς και της "Αυγής" δήλωνε χτες άγνοια». Υπενθυμίζει ότι ως μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ είχε τη «στοιχειώδη απαίτηση» για ενημέρωση και συνεχίζει: «Αλλα μέλη της ΠΓ είχαν. Τυχεροί! Προσθέτω απλώς ότι δεν έχω τη διάθεση να υφίσταμαι τέτοιες διακριτικές μεταχειρίσεις της... τύχης».
Συμπληρώνει πως όλα αυτά «αφορούν το πώς κατανοεί ο καθένας το νόημα και την εφαρμογή της δημοκρατικής ιδέας και της πολιτικής λειτουργίας του ηγετικού οργάνου του ΣΥΝ. Και έπρεπε να δημοσιοποιηθούν για να μη δημιουργούνται προηγούμενα και ψευδαισθήσεις για τα όρια της ανοχής του καθενός μας». Διαμηνύει τέλος πως τα δικά του όρια επιτρέπουν να θεωρεί θεμιτή την όποια κατά πλειοψηφία απόφαση ή αποχή της ΠΓ μόνον εφόσον είχε προηγηθεί ενημέρωσή του και ακρόαση της άποψής του, «άλλως - καταλήγει - εξαντλούνται γιατί βέβαια δεν είχα τη φιλοδοξία να παίξω το ρόλο γλάστρας».
Ο πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής» με δήλωσή του απάντησε στον Μ. Παπαγιαννάκη αναφέροντας: «Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ανάδειξη του νέου διευθυντικού σχήματος της "Αυγής" δε θεώρησα ότι έπρεπε να ζητήσω προτάσεις από ιστορικά ή μη ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, προσπαθώντας να κατοχυρώσω και στην πράξη, την πλήρη αυτονομία του ΔΣ, όταν θα ερχόταν η ώρα να λάβει την απόφασή του».
Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Ελληνοκύπριου Πανίκου Τσιακούρμα, ο οποίος απήχθη από τις αρχές του ψευδοκράτους και κρατείται κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών. Προχτές στημένο δικαστήριο στα Κατεχόμενα αποφάσισε την κράτησή του έως τις 12 του Φλεβάρη, οπότε και θα διεξαχθεί λεγόμενη δίκη για τις κατηγορίες που του προσάπτουν.
Ο Τουρκοκύπριος δικηγόρος Μεντές Αζίς, ο οποίος υπερασπίζεται τον Πανίκο Τσιακούρμα στο ψευτοδικαστήριο, δήλωσε ότι ο Πανίκος απήχθη και ξυλοκοπήθηκε τόσο κατά την απαγωγή του όσο και μετά, όπως έγραψε χτες η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «ΑΒΡΟΥΤΑ».
Στο μεταξύ, χτες το πρωί ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη και συζήτησε μαζί του τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κυπριακή Πολιτεία να κινηθεί στο θέμα της απαγωγής και της παράνομης κράτησης του Πανίκου Τσιακούρμα από τους Τούρκους.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο Αλ. Μαρκίδης κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας απλώς ότι το θέμα θα χειριστεί η πολιτεία και συνέστησε ψυχραιμία. Σε άλλες δηλώσεις του ο Αλ. Μαρκίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα ανταλλαγής του Πανίκου Τσιακούρμα με τον Τούρκο λαθρέμπορο ναρκωτικών από την Πύλα που συνελήφθη πρόσφατα.
Δήλωσε ακόμα ότι η πολιτεία δεν είχε δώσει στην οικογένεια του Τσιακούρμα την εντύπωση ότι επέκειτο η απελευθέρωσή του και απέρριψε τα όσα λέγονται ότι αν ήταν κάποιος επώνυμος οι χειρισμοί θα ήταν διαφορετικοί.
Για την υπόθεση κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου χτες. Καλούμενος να απαντήσει αν θα υπάρξει διαμαρτυρία από την πλευρά της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις συνθήκες σύλληψης και κράτησης του Π. Τσιακούρμα, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι απλά παρατηρητής της υπόθεσης.
Απάντησε συγκεκριμένα: «Η κυπριακή κυβέρνηση που παρακολουθεί αυτά τα θέματα προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Υπάρχει επικοινωνία και ενημέρωση και της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε σε απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση της Κύπρου».
Εν συνεχεία προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας και κατάφερε να πει: «Η διεθνής κοινότητα, οι ξένες κυβερνήσεις, ενώ βλέπουν ότι οι δυνάμεις κατοχής προχωρούν πολλές φορές σε τέτοιου είδους επιθετικές ενέργειες, εντούτοις περιορίζονται μόνο να επισημαίνουν τις ευθύνες που έχουν ο κ. Ντενκτάς και οι δυνάμεις που ελέγχονται από αυτόν. Θα πρέπει να είναι περισσότερο δραστικοί, για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση τέτοιων ενεργειών».
Σε μια διαδικασία ανακύκλωσης δηλώσεων και εκτιμήσεων, γύρω από το «φαινόμενο» Αβραμόπουλου, έχουν μπει κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του κυβερνητικού κόμματος.
Μετά τις προχτεσινές εκτιμήσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, για ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς, σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Αμυνας. Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «τα στελέχη εκφράζουν τις απόψεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις». Για να προσθέσει: «Ο υπουργός Αμυνας κατέχει ένα πολύ νευραλγικό υπουργείο και συμβάλλει με τις απόψεις του στη διαμόρφωση της κυβερνητικής και κομματικής πολιτικής». Επίσης ο υπουργός Τύπου υποστήριξε ότι «οι απόψεις που διατυπώνονται δεν έχουν καμία άλλη επιδίωξη παρά μόνο να μας κάνουν όλους να έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές».
Από το χώρο του κυβερνητικού κόμματος, τη σκυτάλη πήρε χτες ο βουλευτής Π. Κρητικός, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ όσον αφορά τις πιθανότητες δικής του συμμετοχής σε αυτό άφησε το θέμα ανοιχτό.