Associated Press |
Ο Φ. Χουσεϊνί |
Με τα καταστήματα κλειστά, γεμάτη από μεσίστιες παλαιστινιακές σημαίες, τα τείχη να αντηχούν από τους στίχους του Κορανίου στα μεγάφωνα, η Ιερή Πόλη υποδέχτηκε τον Φαϊσάλ Χουσεϊνί, στην τελευταία επιστροφή του. Η σορός του έφτασε με στρατιωτικό ελικόπτερο από το Αμμάν της Ιορδανίας συνοδευόμενη από τον Γιάσερ Αραφάτ. Στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, έγινε η πρώτη νεκρώσιμη τελετή, όπου ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποχαιρέτισε τον «συναγωνιστή και αδελφό Φαϊσάλ». Στη συνέχεια πλήθος κόσμου συνόδευσε τη σορό προς την Ιερουσαλήμ. Ο ισραηλινός στρατός απέφυγε να πραγματοποιήσει ελέγχους στα φυλάκια, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας έδωσε ειδικές άδειες εισόδου σε σειρά Παλαιστινίων αξιωματούχων. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, πάντως, δε ζήτησε άδεια, δίνοντας, πιθανώς, και ένα στίγμα της έντασης που επικρατεί ανάμεσα στους δύο λαούς.
Τα συνθήματα για συνέχιση της Ιντιφάντα και υπέρ της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Παλαιστίνης κυριάρχησαν στην Παλιά Πόλη, από τη στιγμή που η σορός του Φαϊσάλ Χουσεϊνί εισήλθε από την πύλη της Δαμασκού συνοδευόμενη από δεκάδες χιλιάδες Παλαιστινίους. Παρά τη φόρτιση, επικράτησε σχετική ηρεμία με εξαίρεση τις στιγμές που το πλήθος κατέβασε τη μία από τις τρεις μεγάλες ισραηλινές σημαίες που κυματίζουν στο διαμέρισμα που ο Αριέλ Σαρόν αγόρασε στην ανατολική πόλη, για να υπερτονίσει την ισραηλινή κυριαρχία στο σύνολο της Ιερουσαλήμ, ενώ καταστράφηκαν και αρκετές κάμερες ασφαλείας.
Μετά από μια σύντομη στάση στον Οίκο της Ανατολής, κτίριο που ανήκε στον Χουσεϊνί και δωρήθηκε στην ΟΑΠ, η σορός του μεταφέρθηκε στην Πλατεία των Τεμένων, στο Αλ Ακσά, όπου ενταφιάστηκε δίπλα στον πατέρα του, στρατιωτικό ηγέτη των Παλαιστινίων στον πόλεμο του 1948 εναντίον της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους, οπότε και έχασε τη ζωή του σε μία από τις κρισιμότερες μάχες για την κατάκτηση της πόλης. Γόνος πλούσιας οικογένειας με αιωνόβιες ρίζες στην Ιερή Πόλη, ο Φαϊσάλ ΧουσεΪνί είναι ο πρώτος Παλαιστίνιος που επιτράπηκε να ενταφιαστεί στην Πλατεία των Τεμένων, μετά από το 1967.
Η ισραηλινή αστυνομία αθέατη είχε φροντίσει να αποκλείσει τις εβραϊκές συνοικίες, από το φόβο επεισοδίων. Στη βάση αυτής της λογικής, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε αίτημα ακροδεξιών οργανώσεων να απαγορευτεί η πραγματοποίηση της κηδείας του ΧουσεΪνί στην Ιερή Πόλη και απομάκρυνε εν ριπή οφθαλμού τους λίγους ακροδεξιούς έποικους που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον Οίκο της Ανατολής, πανηγυρίζοντας για την απώλεια του Χουσεϊνί. «Σοβαρότατη πρόκληση», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, δηλώσεις του Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ φέρει ευθύνη για το θάνατο του Χουσεϊνί, επειδή στις 16 Μάη ο στρατός είχε χρησιμοποιήσει τόσο ισχυρά χημικά εναντίον διαδήλωσης που ηγούνταν ο Φαϊσάλ στη Δυτική Οχθη, με αποτέλεσμα ο 60χρονος Παλαιστίνιος αξιωματούχος να νοσηλευτεί με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, που επιδείνωσαν το άσθμα του.
Την ύψιστη τιμητική διάκριση της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε η σαουδαραβική ηγεσία στον εκλιπόντα, απονέμοντάς του το μετάλλιο του βασιλιά Αμπντέλ Αζίζ μπεν Σαούντ.
Την απογοήτευσή του για τα «ελάχιστα έως μηδαμινά» αποτελέσματα της νέας αμερικανικής διαμεσολαβητικής προσπάθειες εξέφρασε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος, όμως, έσπευσε να «πετάξει το γάντι» στην Παλαιστινιακή Αρχή και να επαναλάβει ότι ο Γιάσερ Αραφάτ «θα πρέπει, υπό τις υπάρχουσες πιέσεις, να αναγγείλει κατάπαυση του πυρός». Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι, μετά τον επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας της Δυτικής Οχθης Τζιμπρίλ Γιαρούμπ, και ο ομόλογός του στη Λωρίδα της Γάζας, Μωχάμεντ Ντάχλαν, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση ασφαλείας με Ισραηλινούς αξιωματούχους, υπό τον Αμερικανό πρεσβευτή Μάρτιν Ιντικ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, τόνισε ότι «είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά, αφού ο Γιάσερ Αραφάτ είχε αντιδράσει θετικά στις προτάσεις του Ουίλιαμ Μπερνς». Ο Μπούτσερ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για συνεννόηση ασφαλείας, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Κόλιν Πάουελ, αν και υιοθέτησε την έκθεση Μίτσελ που θέτει ως προϋπόθεση της άρση του εποικισμού που ζητούν και οι Παλαιστίνιοι, «παραβλέπει» διαρκώς το συγκεκριμένο όρο και αναφέρεται μόνο στην ανάγκη κατάπαυσης της παλαιστινιακής βίας.
Τέλος, περιοδεία στην περιοχή άρχισε, χτες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, υποστηρίζοντας μια ενεργότερη δραστηριοποίηση της Γερμανίας και της ΕΕ, άποψη που υποστήριξε, σε συνέντευξή του, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα.
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΪΝΤΑΧΟ.-
Επί δύο ημέρες, η αστυνομία της πολιτείας του Αϊντάχο προσπαθεί να πείσει έξι οπλισμένα παιδιά που έχουν κλειδαμπαρωθεί στο σπίτι τους να παραδοθούν! Το ανήκουστο περιστατικό δε θα μπορούσε να συμβεί πουθενά αλλού, εκτός από τη «γη της Ελευθερίας».
Τι προκάλεσε την οργή των έξι παιδιών της οικογένειας Μακ Γκάκιν, που η ηλικία τους κυμαίνεται από 8 έως 16 ετών; Η σύλληψη της μητέρας τους, η οποία συνελήφθη την Πέμπτη το απόγευμα εξαιτίας του πολύ σοβαρού τραυματισμού που προκάλεσε σε ένα από τα παιδιά της. Οταν, λοιπόν, η αστυνομία επέστρεψε στο σπίτι μαζί με κοινωνικούς λειτουργούς, προκειμένου να πάρουν τα παιδιά υπό την προστασία τους, ο μεγαλύτερος εξ αυτών έδωσε ως σύνθημα «πάρτε τα όπλα σας» και απελευθέρωσε τα σκυλιά κατά των αστυνομικών. Ο λόγος είναι ότι φοβούνται πως θα τα χωρίσουν, δίνοντάς τα σε διαφορετικές ανάδοχες οικογένειες...
Αν κανείς βγάλει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία ακραία περίπτωση, θα βρίσκεται κοντά στην αλήθεια. Αλλά τι οδήγησε μία ολόκληρη οικογένεια στα άκρα; Η ανέχεια, ο πόνος, καθώς, από τη στιγμή που ο πατέρας τους προσβλήθηκε από σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν απομονωθεί και ζουν χωρίς πόρους σε αυτό το σπίτι, που σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς διαβιούν χωρίς ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση, στην αυγή του 21ου αιώνα στη «χώρα του αμερικανικού ονείρου».
ΜΙΝΣΚ.-
Την Παρασκευή, 1 του Ιούνη, ολοκληρώθηκε στο Μινσκ η Σύνοδος Κορυφής της ΚΑΚ, στην οποία πήραν μέρος οι 12 αρχηγοί των χωρών - μελών της ΚΑΚ - Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Γεωργίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Τατζικιστάν, Κιργιζίας, Ουζμπεκιστάν, Καζαχστάν. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα ζητήματα διευθέτησης των συγκρούσεων στο έδαφος της ΚΑΚ και στη δημιουργία των συνθηκών για την αποτροπή τους. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επανεκλέχτηκε πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών της ΚΑΚ. Αρχηγός του Επιτελείου για το συντονισμό της στρατιωτικής συνεργασίας των χωρών της ΚΑΚ ανέλαβε ο πρώην ανώτατος διοικητής των Πυραυλικών Στρατευμάτων Στρατηγικού Προορισμού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Γιάκοβλεφ. Ο Πούτιν, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών της ΚΑΚ συμφώνησαν να πατάξουν αποφασιστικά την τρομοκρατία. Εκτός απ' αυτό, αποφασίστηκε να παραταθεί η παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αμπχαζία ως παράγοντας που θα φράξει το δρόμο στους «τυχοδιώκτες και τους εξτρεμιστές». Επίσης, θα συμβάλει στη διευθέτηση τις διένεξης Γεωργίας - Αμπχαζίας. Ο Πούτιν επισήμανε ακόμα ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί η αποτελεσματική λειτουργία του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στη σημερινή κατάσταση στα νότια σύνορα της ΚΑΚ. Οι αρχηγοί των χωρών της ΚΑΚ υιοθέτησαν Διάγγελμα προς τους λαούς των κρατών τους και προς την παγκόσμια κοινή γνώμη με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την έναρξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κατά της φασιστικής Γερμανίας.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Σε «προσωρινή ανακωχή» κατέληξε, τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας μετά από τις πολύωρες, έντονες αλλά άκαρπες διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του, κατά τη διάρκεια της βδομάδας, σχετικά με το καθεστώς των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ. Χτες, τα 15 μέλη του Συμβουλίου ενέκριναν ομόφωνα την παράταση κατά 30 μέρες του υπάρχοντος ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων» προκειμένου να δοθεί περαιτέρω χρόνος, στη Μόσχα, στο Παρίσι και στο Πεκίνο, να εξετάσουν τη νέα αμερικανο-βρετανική πρόταση «έξυπνων κυρώσεων», που προβλέπει τη χαλάρωση των ελέγχων για προϊόντα «καθαρά ανθρωπιστικού περιεχομένου» και την ενίσχυσή τους για μια μακροσκελή λίστα, αμφιλεγόμενης χρήσης, προϊόντων, που «θα μπορούσαν πιθανώς να χρησιμοποιηθούν και για την κατασκευή όπλων».
Η απόφαση αυτή δε λύνει, ασφαλώς, το πρόβλημα, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το κατά πόσο τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, που διαφωνούν, θα αποδεχτούν, τελικά, να υιοθετήσουν τις «έξυπνες» κυρώσεις, με δεδομένη τη γνωστή τους στάση για σταδιακή χαλάρωση και άρση του εμπάργκο. Η ιρακινή ηγεσία επανέλαβε την απόρριψή της, ακόμη και για τη μηνιαία παράταση, εντούτοις, όμως, ο εκπρόσωπός της στον ΟΗΕ τόνιζε ότι θα τηρηθούν κανονικά όλα τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί στο πλαίσιο του προγράμματος που εκπνέει.