ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
Σελ. /40
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις με απαιτήσεις...

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο

«Οι αληθινές αιτίες αυτού του πολέμου τώρα αποκαλύφθηκαν. Σχετίζονται με την παγκόσμια κυριαρχία του Νέου Κόσμου, όπως επίσης και με τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαϊκών πηγών. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει τις βάρβαρες ενέργειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ισπανίας και όλων εκείνων που είτε δίνουν πολιτική υποστήριξη, είτε τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν αυτές να δολοφονούν τους λαούς. Καλούμε τους λαούς σε δράση»... Αυτά επισήμανε πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με την οποία καλούσε στις 12 και 13 του Απρίλη σε δυναμικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις φιλειρηνικές οργανώσεις και προοδευτικές δυνάμεις σε δεκάδες χώρες της υφηλίου. Η ανταπόκριση ήταν, για μία ακόμη φορά, σημαντική. Σε πάνω από πενήντα πόλεις των ΗΠΑ (μεταξύ αυτών Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο) και σε μεγαλουπόλεις «δυτικών» χωρών (Βρετανία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) με κυβερνήσεις που εξυπηρέτησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ... Η αντιπολεμική κινητοποίηση των πολιτών ήταν έντονη και σε λιγότερο «φωτισμένες» - απ' τους φακούς των διεθνών ΜΜΕ... - γωνιές του κόσμου, όπως η Μογγολία, το Κιργιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βιρμανία, η Υεμένη, το Σουδάν, το Πακιστάν...

Ετσι, οι δεκάδες φιλειρηνικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν (με την προτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και άλλων οργανώσεων κατά του πολέμου) το διήμερο 12-13 του Απρίλη, ήταν κάτι παραπάνω από ένα γενικό και αόριστο «ΟΧΙ στον πόλεμο». Εφεραν το στίγμα καταγγελίας των βάρβαρων εισβολέων στο Ιράκ και των νεοταξίτικων σχεδίων για τις «επόμενες» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Αλλωστε, και το κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για διαδήλωση κατά του πολέμου στις 12 και 13 του Απρίλη συνοδευόταν απ' την απαίτηση για άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής απ' το Ιράκ, για σταμάτημα της βοήθειας που παραχωρούν οι πιεζόμενες - απ' τις ΗΠΑ - κυβερνήσεις χωρών και για πράξεις έμπρακτης αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό. Γι' αυτό και ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο κάλεσμα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Βρετανία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Καναδά, Κροατία, Βιρμανία, Χιλή, Κροατία, Αίγυπτο, Εκουαδόρ, Χιλή, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κιργιστάν, ΠΓΔΜ, Μεξικό, Μαρόκο, Μογγολία, Ολλανδία, Ν. Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Πακιστάν, Παραγουάη, Πόρτο Ρίκο, Πολωνία, Φιλιππίνες, Σλοβενία, Μάλτα, Σουδάν, Ελβετία, Σκοτία, Ν. Κορέα, Ισπανία, Συρία, Τουρκία, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Σουηδία, Πορτογαλία...

Μπρουκς: «Τελειώσαμε αλλά όχι εντελώς»

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Εικόνες από Αμερικανούς στρατιώτες που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με Ιρακινούς και μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια επέλεξε να παρουσιάσει, χτες, στους δημοσιογράφους, για πρώτη φορά μετά από τις βιντεοταινίες των μαχών και των συγκρούσεων, ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο στρατηγείο του Κατάρ.

Ο Μπρουκς υποστήριξε ότι δε γίνονται, πλέον, μεγάλες μάχες, αλλά απέφυγε επισταμένως να δηλώσει ότι ο πόλεμος τελείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί κίνδυνοι για τον αμερικανικό στρατό που βρίσκεται αντιμέτωπος με τους εναπομείναντες ελάχιστους θύλακες αντίστασης, με ξένους μαχητές και με καμικάζι αυτοκτονίας. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας για «βέβαιη αλλά όχι πλήρη» νίκη και υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες έχασαν ένα σύμμαχο, αλλά οι προσπάθειες για αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση του Ιράκ θα απαιτήσουν χρόνο».

Ο Αμερικανός ταξίαρχος απέρριψε την πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή επιθεωρητών στο Ιράκ, προκειμένου να επιθεωρήσουν το ιρακινό οπλοστάσιο, δηλώνοντας ότι «όλοι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται υπό στρατιωτική επίβλεψη και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους επιθεωρήσεις». Ο Μπρουκς, πάντως, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ και αρνήθηκε να σχολιάσει το γιατί δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Επίσης, χτες, από την Ντόχα, ανακοινώθηκε ότι ο τελικός απολογισμός των πεσόντων στη μάχη Αμερικανών στρατιωτών έφτασε τους 118, αν και είναι καθημερινά τα περιστατικά είτε ανταλλαγής πυρών είτε ατυχημάτων, τα οποία αποδεικνύονται μοιραία, όπως το τελευταίο στη νότια Βαγδάτη με 2 νεκρούς και 2 τραυματίες πεζοναύτες.

Πάντως, ως κίνηση που αποδεικνύει ότι οι, κλασικής τουλάχιστον μορφής, μάχες έχουν τελειώσει μπορεί να εκληφθεί ότι στη βάση τους στο Νέο Μεξικό επέστρεψαν, χτες, 6 βομβαρδιστικά τύπου «Στελθ», ενώ εντολή να εγκαταλείψουν τον Κόλπο έλαβαν και 2 αεροπλανοφόρα, το «Κίτι Χοκ» και το «Θεοντόρ Ρούζβελτ». Επίσης, έγινε γνωστό ότι αναχωρούν από την Τουρκία, οι περίπου 1.166 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στο Ιντσιρλίκ. Αντίθετα, Αμερικανοί επιτελείς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία, περίπου 16.000 Ιρακινοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην ιρακινο-συριακή μεθόριο παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις μετά τον τερματισμό των μαχών και στο Τικρίτ.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χτες, συνεχίστηκαν οι κοινές περιπολίες Ιρακινών αστυνομικών και Αμερικανών στρατιωτών, ενώ δεν έλειψαν οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών. Εντούτοις, οι ξένοι ανταποκριτές επέμεναν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εγγυηθεί την ασφαλή δίοδο στις ανθρωπιστικές αποστολές, με αποτέλεσμα η έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων να έχει ξεπεράσει τα όρια και η πόλη να απειλείται από την πείνα και το λιμό, ενώ συνεχίζεται η διάνοιξη ομαδικών τάφων σε νοσοκομεία και σε ανοιχτούς χώρους.

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περασμένα - ξεχασμένα;

ΑΝΟΒΕΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

«Είμαστε σύμφωνοι στην αρχή ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν ένα ρόλο - κλειδί στην ανοικοδόμηση του Ιράκ», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, για άλλη μία φορά, τόνισε ότι η Γερμανία εύχεται η ανασυγκρότηση του Ιράκ να γίνει «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών»...

Οπως μετέδωσε το BBC, οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις του παρελθόντος και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα στο Ιράκ. Σημειώνεται, δε, ότι ο Τόνι Μπλερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχύ των αγγλογερμανικών σχέσεων και στην ομοφωνία που διαπιστώθηκε σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να εξελιχθεί η κατάσταση στο Ιράκ. Η «στροφή» αυτή, του Βρετανού πρωθυπουργού αναμενόμενη μεν, πολύ δύσκολα αναγνώσιμη δε, καθώς ενυπάρχουν πολλά αντιθετικά στοιχεία στη στάση της Βρετανίας αμέσως σχεδόν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών... όπως ο παραγκωνισμός των βρετανικών εταιριών στη νομή των λαφύρων, η εσωτερική αντιπολίτευση μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, η θέση της Βρετανίας εντός της ΕΕ, ακόμη και η ίδια η πολιτική υπόσταση του Τόνι Μπλερ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η στάση της Βρετανίας είναι ο Δούρειος Ιππος των ΗΠΑ.

Πάντως, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο «επανασύνδεσης» των διαφωνούντων πλευρών για το θέμα του Ιράκ, θα πρέπει να ενταχθεί και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του Ζακ Σιράκ, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της αμερικανο-γαλλικής διαμάχης για το θέμα του Ιράκ. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, η οποία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζακ Σιράκ, η εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας, Κατρίν Κολονά, δήλωσε ότι «ήταν θετική» και ότι ο Σιράκ διαβεβαίωσε τον Μπους για τη βούλησή του «να ενεργήσει με ρεαλιστικό τρόπο» σε ό,τι αφορά τη μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ