ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 1995
Σελ. /26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ
Οριστικά "εκτός" τα σωματεία!

Τι παίρνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και ΓΣΕΕ από την Εργατική Εστία για το 1995

Οριστικά εκτός χρηματοδότησης της Εργατικής Εστίας μένουν οι πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις,σύμφωνα και με δυο αποφάσεις του υπουργού Εργασίας που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και που αφορούν: α.Την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας προσωπικού των συνδικάτων και β.Την κάλυψη των εξόδων για την πραγματοποίηση συνεδρίων.

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, οι δαπάνες για λειτουργικά έξοδα που καταβάλλονται στις δευτεροβάθμιες και στη ΓΣΕΕ για κάθε μήνα καθορίζονται ανάλογα με τη δύναμη των ψηφισάντων φυσικών μελών κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης ως εξής:

Εργατικά Κέντρα: Για όσες οργανώσεις έχουν έως 5.000 ψηφίσαντα μέλη, καταβάλλονται 9 βασικά ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Για όσες έχουν ψηφίσαντα μέλη από 5.001 έως 10.000, 15 βασικά ημερομίσθια. Για πάνω από 10.001, 17 βασικά ημερομίσθια. Για τα παραρτήματα των Εργατικών Κέντρων, καταβάλλονται 4.000 μηνιαίως για την αντιμετώπιση λειτουργικών αναγκών.

Ομοσπονδίες: Για όσες έχουν ψηφίσαντα μέλη έως 5.000 καταβάλλονται 9 βασικά ημερομίσθια. Για 5.001 έως 10.000, 13 ημερομίσθια. Για πάνω από 10.001, 17 ημερομίσθια.

ΓΣΕΕ: Η καταβολή των δαπανών στη Συνομοσπονδία υπολογίζεται σε ποσό κατά μήνα ίσο με 16 βασικά ημερομίσθια ανά 1.000 ψηφίσαντα μέλη.

Δαπάνη μισθοδοσίας

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες μισθοδοσίας, στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις που απασχολούσαν προσωπικό την 31.12.94 και εξακολουθούν να το απασχολούν, το ποσό θα καταβάλλεται από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Οσες οργανώσεις δεν απασχολούσαν προσωπικό, αλλά έχουν στη δύναμή τους ψηφίσαντα μέλη από 1.000 έως 5.000, μπορούν να τύχουν μισθοδοσίας προσωπικού για έναν υπάλληλο. Οσες έχουν πάνω από 5.001 ψηφίσαντα μέλη, μπορούν να προσλάβουν έναν υπάλληλο και μία καθαρίστρια.

Στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις που δε δικαιούνται μισθοδοσίας προσωπικού καθαριότητας, καταβάλλεται ανεξάρτητα από το αν απασχολούν προσωπικό, χρηματικό ποσό ίσο με 15 βασικά ημερομίσθια σε ομοσπονδίας και 25 σε Εργατικά Κέντρα.

Για την πληρωμή όλων των παραπάνω ποσών απιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην Εργατική Εστία.

Για τα συνέδρια

Στη ΓΣΕΕ θα δοθεί το ποσό των 60 εκατομμυρίων. Σε ό,τι αφορά τα Εργατικά Κέντρα, τα ποσά κλιμακώνονται από 500.000 μέχρι 30.000.000 ανάλογα με τα ψηφίσαντα μέλη. Στις δε ομοσπονδίες από 700.000 μέχρι 10.000 πάλι ανάλογα με τα ψηφίσματα μέλη.

Στα Εργατικά Κέντρα με δύναμη ψηφισάντων μελών κάτω από 500 και για ένα εκλογοαπολογιστικό συνέδριο το χρόνο, θα καταβάλλονται μόνο τα έξοδα πληρωμής του δικαστικού αντιπροσώπου.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Παρελθόν για εκατομμύρια Ευρωπαίους
  • Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
  • Δουλιά και το Σάββατο συνήθως για τους πιο πολλούς

Πάνω από εννιά εκατομμύρια Ευρωπαίοι (το 8% των απασχολουμένων στην Κοινότητα) εργάζονταν το 1992 σε τακτική βάση και την Κυριακή, ενώ ένα επιπλέον 15%, δηλαδή άλλα 18 εκατομμύρια περίπου, εργαζόταν την Κυριακή περιστασιακά!Αυτά καταγράφει στην ετήσια έκθεσή της για το 1994 η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,άνευ σχολίων για το τι σημαίνουν αυτά τα ποσοστά και οι αριθμοί έναν αιώνα μετά τον αγώνα για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας!

Ασφαλώς και τα νούμερα αυτά έχουν στο μεταξύ αυξηθεί, αφού - πέρα από την έμμεση παραβίαση της κυριακάτικης αργίας - πληθαίνουν οι βολές και για την ευθεία κατάργησή της σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία που παραθέτει η Επιτροπή στην έκθεσή της, όσον αφορά τους άνδρες,το ποσοστό που συνήθως εργαζόταν την Κυριακή ήταν πάνω από 10% σε εφτά από τους έντεκα κλάδους δραστηριότητας και μόνο στις κατασκευές μεταλλικών προϊόντων, στις μηχανολογικές κατασκευές και τον κλάδο χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, ήταν κάτω από 5%.

Οσον αφορά τις γυναίκες,το ποσοστό που εργαζόταν συνήθως την Κυριακή ήταν χαμηλότερο από αυτό των ανδρών σε όλους τους τομείς. Ομως σε τρεις κλάδους: τροφοδοσία - διανομή, υπηρεσίες, γεωργία, ξεπερνούσε το 10%.

Το υψηλότερο ποσοστό μισθωτών που εργαζόταν κατά κανόνα την Κυριακή το 1992 σημειώθηκε στη Δανία (κατά 15% οι άνδρες και 20% οι γυναίκες). Στην Αγγλία πάνω από το 30% των ανδρών και 17% των γυναικών εργάστηκε περιστασιακά την Κυριακή. Για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι οι άνδρες που δούλευαν περιστασιακά την Κυριακή έφταναν το 27% (δεν αναφέρονται στοιχεία για τις γυναίκες)...

Σε ό,τι αφορά την εργασία του Σαββάτου,αναφέρεται ότι πάνω από το 20% των ανδρών εργαζομένων στα κράτη - μέλη εργαζόταν συνήθως το Σάββατο και περίπου το 50% εργαζόταν το Σάββατο τουλάχιστον ορισμένες φορές. Το ποσοστό των γυναικών που εργαζόταν συνήθως το Σάββατο ήταν 25%, ενώ ένα επιπλέον 17% εργαζόταν το Σάββατο ορισμένες φορές. Γενικά παρατηρείται ότι το ποσοστό των μισθωτών που εργάζεται Σάββατο τείνει να είναι υψηλότερο στις υπηρεσίες απ' ό,τι στη βιομηχανία. Οσον αφορά τους άνδρες, στην Ιταλία και στην Ισπανία εργάζονται συνήθως το Σάββατο σε ποσοστό 30% περίπου, στην Ελλάδα μόλις κάτω από 25%, ενώ στις περισσότερες βόρειες χώρες το ποσοστό ήταν κάτω από 20%. Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος μέλος όπου το ποσοστό των γυναικών που εργάζεται συνήθως το Σάββατο, ήταν χαμηλότερο απ' ό,τι των ανδρών.

Αναφορικά με τις διακυμάνσεις που παρατηρούνται στην εργασία της Κυριακής και του Σαββάτου ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή τις αποδίδει"στις μεγάλες διακυμάνσεις στις εργασιακές ρυθμίσεις, ακόμα και σε τομείς δραστηριότητας όπου υπάρχει ευρύτατη ανάγκη για υπηρεσίες που παρέχονται το Σάββατο και την Κυριακή", καθώς "και στις μεγάλες διακυμάνσεις που υπάρχουν στο βαθμό ευελιξίας των ρυθμίσεων αυτών". Προσθέτει, ακόμα, ότι "οι διαφορές αυτές μπορεί σαφώς και να αντανακλούν γενικότερες θεσμικές και κοινωνικές συμβάσεις που επηρεάζουν το πρότυπο της καταναλωτικής ζήτησης - όπως ζήτηση για ψώνια την Κυριακή - και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη πάντα ένδειξη λιγότερο ευέλικτων εργασιακών ρυθμίσεων... ".

ΕΛΛΕΝΙΤ
Απεργία κόντρα στην εγκατάλειψη

Οι Βέλγοι επιχειρηματίες αφήνουν την επιχείρηση να βουλιάζει και απειλούν με νέες απολύσεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.- Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία τη Μεγάλη Πέμπτη και παράλληλη κατάληψη του εργοστασίου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, αποφάσισαν να απαντήσουν οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ,στην αδιαφορία που δείχνουν οι εργοδότες για το μέλλον της επιχείρησης, καθώς και η πολιτεία για τις προοπτικές του κλάδου και την κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Τα τελευταία χρόνια η πορεία της ΕΛΛΕΝΙΤ είναι καθοδική με αποτέλεσμα από τους 220 εργαζόμενους που απασχολούσε προ τριετίας, σήμερα να εργάζονται 120, ενώ η παραγωγή και οι πωλήσεις πέφτουν καθημερινά και η εταιρία προσανατολίζεται σε νέες απολύσεις,τις οποίες προς το παρόν δεν πραγματοποιεί λόγω έλλειψης χρημάτων για τις αποζημιώσεις!

Οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι οι κύριες αιτίες της φθίνουσας πορείας της ΕΛΛΕΝΙΤ είναι η αμφισβήτηση των παραγόμενων προϊόντων αμιαντοτσιμέντου - πλάκες, σωλήνες κλπ. - η κακή διαχείριση και η αδιαφορία της διοίκησης της εταιρίας και ο μη εκσυγχρονισμός της.

Ζητούν να σταματήσει η αδιαφορία των Βέλγων μετόχων της πολυεθνικής ΕΤΤΕΡΝΙΤ και να μπει σε νέα τροχιά η επιχείρηση, ενώ παράλληλα να ξεκαθαρισθεί από την πλευρά της πολιτείας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, η βλαπτικότητα ή όχι των προϊόντων του αμιαντοτσιμέντου. Επίσης ζητούν να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες νέων απολύσεων και να κατοχυρωθεί νομοθετικά το δικαίωμα των εργαζομένων στον κλάδο για συνταξιοδότηση μετά από 20 χρόνια δουλιάς και κατάργηση της προϋπόθεσης των 1.000 ενσήμων της τελευταίας 10ετίας ως προϋπόθεση σύνταξης. Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ, τονίζει για το μέλλον της επιχείρησης: "Δε θα επιτρέψουμε στους Βέλγους μετόχους να λειτουργήσουν στην Ελλάδα με ασυδοσία και αποικιοκρατικές πρακτικές. Αν δεν μπορούν να οργανώσουν την επιχείρηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις απαιτήσεις της αγοράς, να σηκωθούν και να φύγουν. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αμέτοχοι βλέποντάς τους να βουλιάζουν καθημερινά όλο και περισσότερο μια βιομηχανία, πετώντας στο δρόμο ανθρώπους που για πάνω από 20 χρόνια έφαγαν κυριολεκτικά τον αμίαντο με το κουτάλι".

Ζητούν εξαίρεση

Την εξαίρεση των Επιθεωρήσεων Εργασίας από το νόμο 2218/94, που επιτάσσει την υπαγωγή τους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ζητά με ανακοίνωσή της ηΟμοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας και από κοινού με τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ, έχει ζητήσει για το θέμα αυτό συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη.

Για τη μέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου έχει κηρύξει απεργιακή κινητοποίηση.

Τριήμερο εκδηλώσεων

Τριήμερο εκδηλώσεων για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS και των ναρκωτικών, διοργανώνει η ΓΣΕΕ από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και τη στήριξη της Γραμματείας Νέας Γενιάς, στην Ξάνθη, από 19 έως 21 Μάη. Στη διάρκεια του τριημέρου έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές - πολιτιστικές - αθλητικές εκδηλώσεις και έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι κοινωνικοί φορείς των νομών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Για όλο και περισσότερους εργαζόμενους η Κυριακάτικη αργία, γίνεται παρελθόν..!

Για όλο και περισσότερους εργαζόμενους η Κυριακάτικη αργία, γίνεται παρελθόν..!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ