ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Με διαδικασίες «εξπρές» και τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση, επί της αρχής και των άρθρων, του νομοσχεδίου για τις «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας», το οποίο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε στην παρέμβασή της «το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο της μεταπολίτευσης». Προκλητικά, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος επιχείρησε να παρουσιάσει το νομοθέτημα ως θεσμοθέτηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που υπηρετεί δήθεν τις λαϊκές ανάγκες. Βολική για την κυβέρνηση και τη στρατηγική της ήταν η κριτική που άσκησε η ΝΔ, καταλογίζοντάς της «ανικανότητα», ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης αποδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας όμως ακόμη πιο αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Για εφαρμογή εντολών της τρόικας κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απαλλάσσοντάς την από τις εγκληματικές ευθύνες στο βάθεμα της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης στοιχειωδών και αναγκαίων για το λαό υπηρεσιών.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκληματική πολιτική για την υγεία του λαού και τα Ταμεία

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή, κατά τη χτεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την Υγεία

Από παλιότερη κινητοποίηση του ταξικού κινήματος με αιχμή την Υγεία
Από παλιότερη κινητοποίηση του ταξικού κινήματος με αιχμή την Υγεία
Παίρνοντας το λόγο στη χτεσινή συζήτηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Κύριε υπουργέ, σηκώσατε στις πλάτες σας και φέρατε το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο ας μην πω της μεταπολεμικής περιόδου, ας πω της μεταπολίτευσης. Πρέπει να πω ότι μέχρι σήμερα είχατε έναν πολύ εύκολο αγώνα. Πολύ εύκολο!

Δε συναντήσατε καμία ουσιαστική δυσκολία. Γιατί; Γιατί απέναντί σας είχατε τις συνδικαλιστικές ηγεσίες βασικά ενός μόνο κλάδου - γιατί οι άλλες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, απουσίαζαν - των γιατρών, οι οποίες όντως παλεύουν συντεχνιακά και παλεύουν για την επιβίωση και τους καλούς μισθούς ενός μέρους των γιατρών. Γιατί σας αντιμετωπίζουν με τα ίδια όπλα που έχετε εσείς. Δε σας δυσκόλεψαν καθόλου. Αντίθετα, σας έδωσαν πάρα πολλές δυνατότητες να ξεγελάσετε τον κόσμο ως προς τον πραγματικό σκοπό και ρόλο του νέου νόμου που φέρνετε.

Να είστε, όμως, βέβαιοι για το εξής: Δεν θα πω τις επόμενες μέρες - δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια, θέλετε να μην πω και τους επόμενους μήνες; Δεν θα πω και τους επόμενους μήνες - αλλά τον επόμενο χρόνο και τα επόμενα χρόνια θα ζήσετε τον πραγματικό αντίπαλο: Τον εργάτη, τον υπάλληλο, το μισθωτό, το συνταξιούχο, το μικροεπαγγελματία, το φτωχό αγρότη, ένα μεγάλο μέρος των γιατρών που θα περιπέσουν σε μισθούς κυριολεκτικά πείνας, θα νιώσετε τον πόλεμο του υγειονομικού προσωπικού, που τώρα έχει χαθεί πίσω από τις περίφημες διεκδικήσεις των διάφορων ηγεσιών των ιατρικών συλλόγων. Θα νιώσετε έναν πόλεμο που θα είναι αλύπητος. Δεν θα νιώσετε τον πόλεμο του ΚΚΕ, αυτόν τον έχετε έτσι κι αλλιώς. Αυτός, άλλωστε, δεν πρόκειται να σας βάλει κανένα μυαλό.

Σήμερα υπάρχουν αντικειμενικά όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνει ο λαός αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, από την πρωτοβάθμια, μέχρι και την τριτοβάθμια
Σήμερα υπάρχουν αντικειμενικά όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνει ο λαός αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, από την πρωτοβάθμια, μέχρι και την τριτοβάθμια
Να ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σε άλλα πράγματα μπορεί ο λαός να κάνει ένα βήμα πίσω, να φοβάται, να υποχωρεί. Αλλά αυτά τα θέματα, της Υγείας και της Πρόνοιας, της Πρόληψης, θα μετατραπούν σε έκρηξη εναντίον σας, είτε είστε εσείς στην κυβέρνηση, είτε όποια άλλη είναι η κυβέρνηση τότε. Δεν θα τη "βγάλετε" εύκολα.

Σχέδιο διαπλοκής δημόσιου - ιδιωτικού τομέα

Και ας ξεκαθαρίσουμε το εξής πράγμα: Εμείς δεν πρόκειται να σας κατηγορήσουμε για το πώς κάνετε το "διάλογο". Είναι η εύκολη λύση αυτών που διαφωνούν σε επιμέρους ζητήματα και στα σημεία. Δεν θα σας κατηγορήσουμε ούτε για την ενοποίηση. Θα σας πολεμήσουμε, όμως, από τη δικιά μας αντίληψη, που είναι ριζικά διαφορετική.

Χρόνια τώρα - να πω δέκα, δώδεκα χρόνια, δεν θυμάμαι ακριβώς, μάλλον την περίοδο που ο κ. Γιαννίτσης έφερε το νόμο της Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτόν που πήρε πίσω για να τον ξαναφέρει ο κ. Ρέππας και μετά η κ. Πετραλιά - έχουμε πει το εξής πράγμα: Τρία ασφαλιστικά ταμεία, τρεις κατηγορίες ασφαλιστικών ταμείων. Ενα ασφαλιστικό ταμείο για τους εργατοϋπαλλήλους, ένα για τους αυτοαπασχολούμενους και ένα για τους αγρότες.

Διαχωρισμό του κλάδου Υγείας, Κοινωνικών Υπηρεσιών από τις Συντάξεις. Ισότιμες, δωρεάν, χωρίς εισφορές, κοινωνικές υπηρεσίες για όλους, ανεξάρτητα αν δουλεύουν ή όχι, ανεξάρτητα ηλικίας. Αλλο η ειδίκευση κατά ηλικία, κατά φύλο, κατά περιοχή κλπ. Χωρίς εισφορές, δωρεάν και ισότιμες για όλους, ξαναλέμε, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις. Βεβαίως, παράλληλα, παλεύουμε κατά της ανεργίας κλπ. Δε μένουμε αδιάφοροι για όλα τα άλλα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει καμία διάκριση στα θέματα της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών.

Αυτό κάνετε τώρα; Αποσυνδέετε τα ασφαλιστικά ταμεία από τον τομέα της Υγείας. Αυτό είναι η μορφή του προβλήματος, αλλά έχει και περιεχόμενο. Ενοποιείτε, λοιπόν, τα Ταμεία, κάνετε ένα ενιαίο ταμείο και τον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Ε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή διαμορφώνετε ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου - αυτού του «κακού» δημόσιου - τομέα Υγείας που είχαμε και του πρωτοβάθμιου και, γενικότερα, και του ιδιωτικού τομέα. Κάνετε μία τέτοια διαπλοκή που η εμπορευματοποίηση θα περάσει με ταχύτατους ρυθμούς! Γι' αυτό στο χώρο των γιατρών, της ηγεσίας μάλλον του κινήματος - δεν ταυτίζουμε όλους τους γιατρούς με την ηγεσία, ανεξάρτητα του ότι αυτοί διαμορφώνουν το συσχετισμό δύναμης - "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Διότι αλλάζετε και τις εργασιακές σχέσεις και τον τρόπο αμοιβής κλπ. Εμφανίζετε στο λαό ότι τώρα έχουμε όλους τους γιατρούς στη διάθεσή μας.

Κατάργηση κάθε ιδιωτικής δράσης

Δεύτερον, όπλο σας είναι τα συμπτώματα σήψης και διαφθοράς που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας Υγείας και της ιδιωτικής. Δεν ξέρω γιατί σήψη και διαφθορά υπάρχει μόνο στους κρατικούς χώρους και δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα. Απλώς, στον ιδιωτικό τομέα δεν προβάλλονται, δεν φαίνονται και, κυρίως, συγκαλύπτονται πολύ πιο συνειδητά απ' ό,τι στον κρατικό τομέα.

Ολα αυτά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς τα προβάλλετε με έναν τρόπο σα να έγιναν από μόνα τους, από τους κακούς ανθρώπους, τους κακούς γιατρούς, το κακό υγειονομικό προσωπικό, τους κακούς ασθενείς και τις οικογένειές τους που πληρώνουν, που δίνουν "φακελάκια".

Ολα αυτά τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς, που αρχίζουν από τις προμήθειες του τεχνολογικού μηχανισμού - να το πω έτσι - από τις κατασκευές στα φάρμακα κλπ., μέχρι και το "φακελάκι" και ό,τι άλλο υπάρχει, τα χειρίζεστε με έναν τρόπο σα να γεννήθηκαν από μόνα τους, να έγιναν από παρθενογένεση και θέλετε να τα πολεμήσετε. Σας πληροφορώ ότι θα πολλαπλασιαστούν τα φαινόμενα. Η δε ατομική και προσωπική σχέση γιατρού και ασθενή θα είναι με όρους καθαρά εμπόρου και πελάτη!

Εμείς, λοιπόν, λέμε το εξής:

Αποκλειστικά και μόνο δημόσιο σύστημα Υγείας, πρωτοβάθμια μέχρι τριτοβάθμια.

Δεύτερον, απαγόρευση - ναι, στις συνθήκες του καπιταλισμού, ξέρουμε πού ζούμε - κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, από το ατομικό ιατρείο, μέχρι τα διαγνωστικά κέντρα, τις μεγαλοκλινικές κλπ. Απαγόρευση να αγοράζουν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες κλινικές. Εδώ ξυπνάμε το πρωί και δεν ξέρουμε αν το τάδε ιδιωτικό νοσοκομείο ανήκει στον τάδε ή στον τάδε.

Τρίτον, όλοι οι γιατροί - ενοποίηση - πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, βεβαίως με μισθούς αντίστοιχους με τα χρόνια - αν θέλετε - που έκατσαν στο θρανίο, στα πανεπιστήμια, το τι πλήρωσαν οι οικογένειές τους, με την ανάγκη συνεχούς ανανέωσης των γνώσεων, με την ανάγκη λιγότερου ωραρίου δουλειάς, αφού τους ενώνετε όλους, για να έχουν και ελεύθερο χρόνο και όχι να ξεκινάνε τα ιατρεία τους μετά τη δουλειά στα νοσοκομεία και πολλές φορές να δέχονται στις δώδεκα τη νύχτα τον ασθενή. Δεν τα καταργείτε αυτά.

Και τι θα μείνει στις σημερινές συνθήκες καπιταλισμού ιδιωτικό προς το παρόν; Η αγορά φαρμάκων, μηχανημάτων κλπ. Και εδώ κρατική φαρμακοβιομηχανία. Υπήρχε εργοστάσιο που παρασκεύαζε ενέσεις, σύριγγες και αυτό έκλεισε πριν λίγο καιρό. Κάποτε, λέει, πουλούσε όλες τις σύριγγες στα νοσοκομεία, μετά δεν είχε πελατεία, γιατί τα νοσοκομεία τα παίρνουν από αλλού - δεν ξέρω από πού - από πιο μεγάλους. Ηταν ένα κρατικό εργοστάσιο και έκλεισε.

Τρία εργοστάσια για την παραγωγή φίλτρων εξάγγειλε η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου, έκανε ένα ή δύο, έμειναν κουφάρια, το ένα ξεκίνησε και σταμάτησε. Αθρόα εισαγωγή φίλτρων για το τεχνητό νεφρό. Εδώ αγοράζουμε από τους ιδιώτες βαμβάκι, αγοράζουμε γάζες. Καλά, μαγνητικούς τομογράφους σύγχρονους δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε στην Ελλάδα και παίρνουμε από τη Σουηδία ή δεν ξέρω από πού παίρνουμε.

Κι εμείς να ήμασταν κυβέρνηση, άμα δεν υπήρχε εδώ παραγωγή θα αγοράζαμε. Αλλά εδώ πέρα αγοράζεις από τους ιδιώτες. Κάθονται οι ιδιώτες ουρά και τους χρωστάμε για τις γάζες, για τις βελόνες και για πράγματα τα οποία σαφώς κατασκευάζαμε στην Ελλάδα πριν τριάντα χρόνια και δεν μπορούν να κατασκευαστούν σήμερα. Επομένως, με τη δική μας πρόταση και στις σημερινές συνθήκες βαδίζεις σε μία πολιτική να μειώσεις τις προμήθειες από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι παράγουν για να βγάζουν κέρδη και δεν παράγουν για την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Ετσι είναι.

Παροχές Υγείας ανάλογα με την τσέπη

Κι αυτά που λέτε, θα πάρει 600 ευρώ ο γιατρός και μετά θα παίρνει 20 ευρώ κατά κεφαλήν, τι είναι; Πού είμαστε; Στα εργοστάσια - που κι εκεί διαφωνούμε - με το μισθό κατά κομμάτι; Τα 400 ευρώ λέτε ότι θα γίνουν 600 ευρώ και μετά θα βαίνει μειούμενο. Θα οδηγήσετε τους γιατρούς να τσακώνονται για την πελατεία. Βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος των γιατρών του ΙΚΑ, που άγρευε πελατεία - και σιγά μη δεν είναι γνωστά αυτά - για να πάει στο απογευματινό τους ιατρείο, τώρα έχουν πρόβλημα γιατί θα μπουν οι άλλοι.

Αυξάνετε τον ατομικό ανταγωνισμό των γιατρών κατά το χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με καλές αμοιβές, με καλές αποδοχές δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Θα υπάρξουν επίορκοι γιατροί και επίορκοι νοσηλευτές; Θα υπάρξουν. Αλλά δεν είναι αυτό που θα καθορίζει το επίπεδο παροχών της Υγείας. Πιο εγκληματικό νομοσχέδιο δεν έχει έρθει. Γιατί και ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κρατούσατε ορισμένα προσχήματα στα ψέματα της κοινωνικής πολιτικής. Αυτά κατέρρευσαν.

Εχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση και υστέρηση εσόδων του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ με ευθύνη του κράτους. Η κρατική χρηματοδότηση εδώ και χρόνια ακολουθεί πορεία μείωσης, ξεκινώντας από το νόμο Ρέππα, που περιόριζε την κρατική χρηματοδότηση στο 1% προς το IKA. To ίδιο θα γίνει και στον ενιαίο Οργανισμό. Τα χάλια του ενός θα ενωθούν με τα χάλια του άλλου. Ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που κατέβαλε το κράτος προηγούμενα.

Το 1990 η χρηματοδότηση ήταν στο 1,4% του ΑΕΠ. Η χρηματοδότηση του ενιαίου αυτού Οργανισμού θα εξαρτάται από τις ανάγκες του προγράμματος σταθερότητας, του μνημονίου κλπ., όπως ορίζει και ο ν.3863. Επομένως, το 2011 θα πάμε για νέο περιορισμό.

Το 2009 ο Κρατικός Προϋπολογισμός χρηματοδότησε τα Ταμεία με 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2010 τα χρηματοδότησε με 13 δισεκατομμύρια. Αυτά ποιος θα τα πληρώσει; Θα ανέβουν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, γιατί θα υπάρχουν κι ακόμη μεγαλύτερες απώλειες: Ανεργία, ελαστικές σχέσεις απασχόλησης κλπ.

Αρα, πάμε για εξατομικευμένες παροχές Υγείας μέσα σ' αυτό τον ιδιωτικό, με το μανδύα της συνένωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του. Οι στοιχειώδεις παροχές δεν θα επαρκούν για τους πολλούς.

Μεγάλο θέμα οι οφειλές στα Ταμεία

Να μας πείτε, πώς θα λυθεί το θέμα των οφειλών, ποιος θα καλύψει τις οφειλές. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ από το Δημόσιο, τους ΟΤΑ κλπ. είναι 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τις οποίες το ΙΚΑ συμψηφίζει με αποστέρηση εσόδων προς το επικουρικό ταμείο του ΕΤΕΑΜ, που ανέρχεται στα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ετησίως το ΙΚΑ παρακρατεί παράνομα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που εισπράττει για το ΕΤΕΑΜ. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν φεσώσει το ΙΚΑ με τη μη καταβολή του θεσμοθετημένου πόρου 3,8% επί του μεικτού μισθού υπέρ του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Εδώ έχουμε Ταμεία, τα οποία πλήρωναν τις συντάξεις από τον κλάδο Υγείας και έδιναν από τον κλάδο Συντάξεων παροχές στον τομέα της Υγείας. Ολα αυτά τώρα ενοποιούνται και τα ελλείμματα θα φουντώσουν. Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων, της εργοδοσίας δηλαδή, προς τα Ταμεία υπολογίζονται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Από 6 δισεκατομμύρια ευρώ έως 8 δισεκατομμύρια ευρώ έχει να λαμβάνει το ΙΚΑ.

Εάν μια επιχείρηση δεν καταβάλλει εισφορές κάθε μήνα, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας - γιατί δεν είναι μόνο το υπουργείο Υγείας - θα μπορεί να επιμερίσει το ποσό τους επόμενους έξι μήνες με ένα πολύ μικρό επιτόκιο εξαιρετικά δυσανάλογο σε σχέση με το επιτόκιο που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι εξαιτίας του δανεισμού, στον οποίο καταφεύγει το ΙΚΑ για να καλύψει συντάξεις και παροχές. 'Η θα παίρνει δάνειο ή θα μειώνει είτε τις συντάξεις είτε τις παροχές. Με το νέο νόμο, αν ένας εργοδότης εξοφλήσει εφάπαξ τα συσσωρευμένα χρέη προς το ΙΚΑ, έχει έκπτωση 80% επί των προσθέτων τελών που έχουν επιβληθεί. Αν τα επιμερίσει σε τριάντα έξι δόσεις, έχει μείωση 60%. Ολα αυτά δε θα λειτουργήσουν σε βάρος των ασφαλισμένων;

Εδώ θα μπουν και τα βάρη των Ειδικών Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ. Τι κάνατε τότε με τη μεταφορά των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ; Η στόχευση ήταν να απαλλαγούν οι τράπεζες και οι μέτοχοι των πρώην ΔΕΚΟ από τις υποχρεώσεις προς τα Ταμεία και να μετακυληθεί το βάρος στο ΙΚΑ.

Εμείς δε μιλάμε σαν οπαδοί του ΙΚΑ εναντίον όλων των άλλων Ταμείων. Μιλάμε για τα ειδικά προβλήματα του κάθε Ταμείου που ενοποιείται με το άλλο και τις συνέπειες που θα έχει για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

Τι θα γίνει με τις συνέπειες των ελλειμμάτων του ΙΚΑ στους άλλους οργανισμούς που χρηματοδοτεί; Βλέπουμε τι γίνεται στον ΟΑΕΔ εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας. Το ΙΚΑ, ενώ προβλέπεται να αποδίδει κανονικά 200 εκατομμύρια ευρώ το μήνα στον ΟΑΕΔ, αποδίδει 140 εκατομμύρια ευρώ. Για τις άμεσες ταμειακές ανάγκες του ΟΑΕΔ εκτιμάται ότι υπολείπονται 600 εκατομμύρια ευρώ. Και μη μου πείτε ότι αυτά είναι θέματα του υπουργείου Εργασίας.

Το μνημόνιο επιταχύνει τις αντιδραστικές αλλαγές

Εμείς λέμε: Πλήρης ανεξαρτητοποίηση των παροχών Υγείας από την εργασία. Ετσι όπως τη δομείτε, συνδεδεμένη με την εργασία και τις εισφορές των εργαζομένων, το τι θα παρέχεται θα καθορίζεται βασικά από τις εισφορές των εργαζομένων και από το αν η εργοδοσία αποφασίσει να δώσει. Και η εργοδοσία είτε δεν δίνει γιατί δεν θέλει να κερδοσκοπήσει είτε δεν δίνει γιατί είναι σε πορεία χρεοκοπίας. Ο ν.3863 προβλέπει ή δεν προβλέπει τη μείωση της χρηματοδότησης του ΙΚΑ προς τους οργανισμούς κατά 30%;

Προωθείτε τη σύμπραξη των ασφαλιστικών ταμείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες θα βοηθήσουν να πέσει το κόστος ή θα βοηθήσουν να ανέβει;

Επομένως, αυτό το σύστημα που φτιάχνετε είναι ένα σύστημα που θα οδηγήσει στην αποφασιστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ανεξαρτήτως μνημονίου. Και εδώ να συμφωνήσω ότι δεν είναι το μνημόνιο που τα κανόνισε όλα αυτά. Το μνημόνιο απλώς βοηθάει να επιταχυνθούν αυτές οι εφαρμογές.

Θα ανέβει η συμμετοχή του εργαζόμενου, γενικά του λαού, στα θέματα των παροχών Υγείας. Χαίρω πολύ! Αν δίνεις περισσότερα χρήματα, παίρνεις και περισσότερες παροχές. Και δεν μιλάμε τώρα για μία Υγεία σε ξενοδοχειακή βάση. Μιλάμε για την Υγεία που πρέπει να απολαμβάνουμε τον 21ο αιώνα.

Τα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας οι επιχειρηματίες τα "σπρώχνουν" για να βγάζουν κέρδη. Αλλά τα επιτεύγματα στον τομέα της Υγείας είναι τέτοια - έστω κι αν κινούνται από την κερδοφορία - που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και να γίνεται αυτό που προπαγανδίζετε: "Μεγαλώνουμε, δεν γερνάμε". Αλλά αυτό δεν πρόκειται να το απολαύσουμε. Θα γερνάμε νωρίτερα σε σχέση με την ηλικία που θεωρείται ότι πραγματικά μεγαλώνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ