ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ - ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Πρόγραμμα δράσης ενάντια στη «βόμβα» της λυματολάσπης

Παύση εργασιών τη Δευτέρα και συγκέντρωση στα καρνάγια, από κοινού με τη ΝΑΣ και τη δημοτική παράταξη «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη»

Σε αγωνιστικό κλοιό θα βρεθεί ξανά τη Δευτέρα το καράβι με τη λυματολάσπη στα καρνάγια του Περάματος
Σε αγωνιστικό κλοιό θα βρεθεί ξανά τη Δευτέρα το καράβι με τη λυματολάσπη στα καρνάγια του Περάματος
Με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις απαντούν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οι κάτοικοι του Περάματος με μπροστάρηδες τα σωματεία της Ζώνης και τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της δημοτικής κίνησης «Πέραμα -Σύγχρονη Πόλη» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», για να πάψει ο βιολογικός καθαρισμός της Ψυττάλειας να αποτελεί «ωρολογιακή βόμβα» γεμάτη από τις ασθένειες του τυφοειδούς πυρετού, της ηπατίτιδας και του τετάνου, έτοιμη να εκραγεί με απροσδιόριστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 3 του Ιούλη, με παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι, την οποία αποφάσισαν τα σωματεία για τους εργατοτεχνίτες στα καρνάγια του Περάματος και στα πλοία που επισκευάζονται στη Ζώνη. Ενώ θα ακολουθήσει από κοινού με τα δύο αγωνιστικά ψηφοδέλτια συγκέντρωση εργαζομένων και κατοίκων του Περάματος έξω από το καρνάγιο του Ατσαλάκη. Και έπεται δυναμική συνέχεια...

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποτάσσοντας συνειδητά την πολιτική τους στα συμφέροντα των εργολάβων και των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου, κατάντησαν το βιολογικό καθαρισμό της Ψυττάλειας πηγή ρύπανσης και μικροβίων, από έργο «πνοής». Η κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 1999, δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, με αποτέλεσμα, σήμερα, σύμφωνα με έκθεση εργαστηρίου του Βελγίου που παρουσίασε χτες ο «Ρ», να κινδυνεύει η δημόσια υγεία από μολυσματικές ασθένειες από τους χιλιάδες τόνους τοξικής λυματολάσπης που έχουν διασκορπιστεί στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και έχουν πνίξει το νησί της Ψυττάλειας.

Η δήθεν λύση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μεταφορά 60.000 τόνων λυματολάσπης σε εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στη Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο καρνάγιο του Ατσαλάκη στη Ζώνη, δηλαδή μέσα στην κατοικημένη περιοχή, 2.800 τόνοι του επικίνδυνου απόβλητου! Το καράβι που ναύλωσε ο εργολάβος, στον οποίο ανατέθηκε η μεταφορά, αποδείχτηκε εντελώς ακατάλληλο και τώρα, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων, επιδιώκουν να γίνουν σε αυτό ...κάποιες πατέντες προκειμένου να καταφέρει να αποπλεύσει.

Τα σωματεία της Ζώνης και οι αγωνιστικοί συνδυασμοί της κίνησης «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» και της ΝΑΣ αγωνίζονται για να γυρίσει το πλοίο αυτό στην Ψυττάλεια και το φορτίο του να μεταφορτωθεί σε άλλο αξιόπλοο πλοίο. Να απομακρυνθεί με ασφάλεια όλη η λυματολάσπη από την Ψυττάλεια και να προχωρήσει τώρα η κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης.

ΛΑΡΙΣΑ
Σε αποσύνθεση ο «Αριστέας»

Τεράστια τα προβλήματα για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες στη Θεσσαλία

Εικόνα διάλυσης και πλήρους εγκατάλειψης παρουσιάζει το, κατά τα άλλα, νέο κτίριο του Κέντρου Προστασίας Ατόμων με Αναπηρίες «Ο Αριστέας», που εδρεύει στη Γιάννουλη Λάρισας, καταδεικνύοντας την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Αν και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του είναι έτοιμες από το 2004, με ευθύνη της κυβέρνησης, όχι μόνο δε λειτουργούν, αλλά βρίσκονται, πλέον, σε κατάσταση αποσύνθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα πλακάκια του δαπέδου στον 1ο όροφο ξηλώθηκαν, στην κεντρική κλιματιστική μονάδα οι βάνες σκούριασαν και έσπασαν, η πισίνα που κατασκευάστηκε για ΑμΕΑ, όπως λένε και οι ειδικοί, είναι αμφίβολο αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ανθρώπους χωρίς αναπηρίες, ενώ εμφανείς είναι οι ζημιές και στους τοίχους με έντονη την υγρασία από την εισροή υδάτων λόγω βροχόπτωσης. Σε ορισμένες αίθουσες του νέου κτιρίου, που είναι πλέον επικίνδυνο, στεγάζονται από το 2004, «προσωρινά», όπως είχαν πει τότε οι αρμόδιοι, μαθητές του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Λάρισας, οι οποίοι ακόμα περιμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών υποσχέσεων που είχαν δοθεί περί μόνιμης σχολικής στέγης.

Βεβαίως, τεράστιες ευθύνες φέρει και η Νομαρχιακή Αρχή Λάρισας, αφού όλο αυτό το διάστημα δεν «ίδρωσε τ' αυτί της» από τις εκκλήσεις που έγιναν για να παρέμβει ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσει το κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε με σκοπό να λειτουργήσει ως κέντρο εκπαίδευσης (εργαστήρια) των ΑμΕΑ που φοιτούσαν στο Κέντρο.

Να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες στη Θεσσαλία, όπως και σε όλη τη χώρα, είναι πολλά και οξυμένα, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ, ταυτόχρονα, ο ιδιωτικός τομέας - ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης κ.ά. - γιγαντώνεται.

Στην περιοχή δεν υπάρχει δημόσιο κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το Κέντρο Αυτισμού στο Βόλο δε λειτουργεί, τα Ειδικά Σχολεία λειτουργούν με ελλείψεις επιστημονικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, το δικαίωμα στο μαζικό αθλητισμό και πολιτισμό είναι μόνο στα λόγια, η μη πρόσβαση και προσπέλαση σε δημόσιους χώρους για τους ανάπηρους συμβάλλει στην παραπέρα περιθωριοποίησή τους. Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί γονείς και κηδεμόνες να αναγκάζονται να κρατούν τα ανάπηρα μέλη της οικογένειάς τους κλεισμένα στα σπίτια τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ωριμη και αναγκαία η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ

Σε ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ για την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων ενάντια στο μέτωπο των τραπεζιτών, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των συμβιβασμένων συνδικαλιστών, καλεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις, τονίζεται στην ανακοίνωση, που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα οδήγησαν στην αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζιτών. Ομως, για τους εργαζόμενους σημαίνουν χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Μία πολιτική εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που θα συνεχιστεί. Τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την κατάσταση φέρει η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στον κλάδο - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομο Δίκτυο (ΣΥΝ) - που αποδέχεται τη λογική της ανταγωνιστικότητας και καλλιεργεί την αντίληψη της ταξικής συνεργασίας. Φέτος, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις του κλάδου τον Απρίλη για την Κλαδική Σύμβαση, έδωσαν τον απαραίτητο χρόνο στους εργοδότες, ώστε σήμερα να απαιτούν τη συναίνεση για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΠΑΜΕ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζει ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι πρέπει να απαντήσουν με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα τους. Τώρα είναι ώριμο και αναγκαίο «να συσπειρωθούμε και διεκδικήσουμε με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Κινητοποίηση στην Εμπορική

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας έξω από τα κεντρικά γραφεία της, απαιτώντας να γίνει η συνεδρίαση του ΔΣ του Επικουρικού τους Ταμείου (ΤΕΑΠΕΤΕ). Η συνεδρίαση τελικά δεν έγινε και πάλι με ευθύνη των εκπροσώπων της εργοδοσίας και ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα περίπου 150 αιτήσεις για παροχή συντάξεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΣ βρήκε χρόνο να συνεδριάσει πριν λίγες μέρες, προκειμένου να πάρει απόφαση για αγοραπωλησία μετοχών τραπεζών! Η κατάσταση αυτή είναι απόρροια του αντιασφαλιστικού νόμου της ΝΔ που, μεταξύ άλλων, οδηγεί στη διάλυση του ΤΕΑΠΕΤΕ και στο χτύπημα του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.


Πού πάνε τα λεφτά;

Τουλάχιστον 470.000 ανέργους κατέγραψε η ΕΣΥΕ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η συντριπτική πλειοψηφία απ' αυτούς δεν παίρνει ούτε το επίδομα ανεργίας. Και αυτοί που το λαμβάνουν εξαναγκάζονται να επιβιώνουν με 330 ευρώ το μήνα. Και όμως, λεφτά υπάρχουν. Και δε μιλάμε μόνο για τα αμύθητα κέρδη που συσσωρεύουν οι καπιταλιστικοί όμιλοι στη χώρα μας. Μιλάμε για τα πάσης φύσεως κονδύλια, που ενώ έπρεπε να πηγαίνουν για την προστασία των ανέργων, εξαιτίας των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών», καταλήγουν στις επιχειρήσεις. Μόνον οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - όπως ανέφερε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης - για την 4η προγραμματική περίοδο θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ. Και όμως, μόνο λίγα ψίχουλα θα πάνε στους ανέργους. Τα περισσότερα απ' αυτά τα χρήματα θα κυλήσουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, στα ταμεία των επιχειρήσεων...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ