ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάρτη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά

Eurokinissi

Συνεχίζονται οι «αβροφροσύνες» των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο τραπέζι του «διαλόγου» και των επικίνδυνων διευθετήσεων που έχουν στρώσει τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά, ευχετήρια επιστολή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 25η Μαρτίου. Εκτός από τις ευχές προς τον πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό, στην επιστολή του ο Τούρκος Πρόεδρος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που εκδήλωσαν μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Φεβρουαρίου. «Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο», σημειώνει ο Ερντογάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου απέστειλε ευχετήρια επιστολή στον Ελληνα ομόλογό του. Εκτός από τις ευχές, δηλώνει βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτήν τη στιγμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Επίσης, δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική, η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Την ίδια ώρα ο Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», έλεγε ότι «έχουν μεταβληθεί οι παράμετροι της τουρκικής συμπεριφοράς απέναντί μας. Αμέσως μετά την τραγωδία των σεισμών στην Τουρκία και την επίσκεψή μου εκεί, η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο. Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες. Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά».

Το χαρακτήρισε, άλλωστε, ως «ένα παράθυρο ευκαιρίας», επιμένοντας ότι «η Ελλάδα είχε απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ' αυτή την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε. Τώρα, το αν αυτό θα έχει μια ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει. Θα ήταν, όμως, ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτήν την αλλαγή», είπε.

Σε αυτήν τη βάση έβαλε στόχο της κυβέρνησης την «οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», επικαλούμενος τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, τα παζάρια με Αλβανία και Λιβύη που «κόβουν και ράβουν» τα κυριαρχικά δικαιώματα στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, προσθέτοντας πως «προφανώς θέλουμε να το κάνουμε και με την Τουρκία, μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να διεξαχθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Διόλου τυχαία παρέπεμψε στην Κοινή Δήλωση Ελλάδας - Τουρκίας μετά την 4η Συνάντηση Θετικής Ατζέντας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα στις 22 Μαρτίου, πάνω σε τομείς «επιχειρηματικής συνεργασίας», λέγοντας ότι «αποτυπώνει τη νέα αυτή πραγματικότητα» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, δείχνοντας ξανά ότι οι μπίζνες σέρνουν τον χορό των διακανονισμών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Εξ ου και παραπέμποντας σε λυκοφιλίες που έχει στήσει η ελληνική με αστικές τάξεις άλλων χωρών στην ευρύτερη περιοχή, έστειλε σήμα στη γείτονα ότι «θα ήταν σημαντικό σε αυτόν τον κύκλο να ενταχθεί και η Τουρκία».

Από κοντά και ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, που καλωσορίζοντας την Παρασκευή στην Αθήνα τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, έλεγε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας», ενώ καλωσόριζε τη «διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή». Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα «αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον και να αποτελέσει έτσι την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου, με βάση ασφαλώς και πάνω απ' όλα το Διεθνές Δίκαιο».

Την ίδια ώρα, μια σειρά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για «δυσαρέσκεια» της κυπριακής κυβέρνησης για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας -για την οποία ενημερώθηκε εκ των υστέρων- για τη στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας για τη θέση του γγ του ΙΜΟ, δεδομένου και ότι σε ισχύ βρίσκεται το τουρκικό εμπάργκο στα κυπριακά πλοία.

Στο μεταξύ, για αυτή την Παρασκευή 31/3 είναι προγραμματισμένη και η τριμερής σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ.

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Σταθερή έγνοια για τον ρόλο της Τουρκίας στην ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ

Ο Μπλίνκεν επιχειρηματολόγησε ξανά γιατί η Αγκυρα πρέπει να αποκτήσει F-16 και ζήτησε «άμβλυνση» των εντάσεων με την Αθήνα...

Την προτεραιότητα που οι ΗΠΑ δίνουν στην αναβάθμιση της πολεμικής μηχανής της Τουρκίας, για τα σχέδια του ΝΑΤΟ απέναντι σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, επιβεβαίωσε η κατάθεση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής.

Οπως επανέλαβε, στο επίκεντρο των προσπαθειών των ΗΠΑ«είτε είναι με την Τουρκία, είτε με την Ελλάδα, είτε με οποιονδήποτε άλλο σύμμαχο του ΝΑΤΟ, είναι να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουν τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που χρειάζονται για να υπάρχει πλήρης διαλειτουργικότητα με το ΝΑΤΟ, για να μπορούν να κάνουν ό,τι χρειάζεται να κάνουν ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ».

Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής, τόνισε ότι μέλημα της αμερικανικής κυβέρνησης είναι αυτά τα όπλα να μη χρησιμοποιούνται για τις ελληνοτουρκικές «διαφορές», όπως επιμένουν να παρουσιάζουν τις τουρκικές αξιώσεις. «Ταυτόχρονα, φυσικά, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι στον βαθμό που υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή τεχνολογία παρέχουμε δεν χρησιμοποιείται για την προώθηση αυτών των διαφορών», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε δε να επιχειρηματολογήσει παραπέρα για την αξία θωράκισης της Τουρκίας και στρατιωτικά, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία πρέπει να πάρει τα αναβαθμισμένα F-16 και τα πακέτα εκσυγχρονισμού. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ, σημαντικό για τη συμμαχία», ενώ συμπλήρωσε πως «την ίδια στιγμή, εργαζόμαστε επιμελώς για να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι όποιες εντάσεις υπάρχουν μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, σε αυτήν την περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα αμβλυνθούν και ότι δεν θα εμπλακούν σε ενέργειες ή ρητορική που θα αναζωπυρώσει την κατάσταση». Μοιράζοντας ουσιαστικά διαβεβαιώσεις για νέα, ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο παζάρι για «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο ήδη «τρέχει» με μεγάλη ταχύτητα ώστε να ανοίξουν νέοι δρόμοι αφενός για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, αφετέρου για να «δέσουν» παλιά και νέα σχήματα γεωπολιτικής συνεργασίας και να βάλουν ανάχωμα στη διείσδυση της Ρωσίας και της Κίνας στο κρίσιμο σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και των Βαλκανίων.

Ενδεικτική του παζαριού για τους όρους συνεργασίας με την Τουρκία είναι και η επισήμανση του Μπλίνκεν ότι η τελευταία είναι «ένας σύμμαχος που αποτελεί πρόκληση», όπως απάντησε σε ερώτηση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο οποίος από τη μεριά του υποστήριξε ξανά ότι η Τουρκία «δεν αξίζει να λάβει τα F-16», ανατροφοδοτώντας και τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται, συχνά και σε πιο υψηλούς τόνους.

Ετσι, ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε ότι «οι ΗΠΑ αποτελούν δύσκολο σύμμαχο» και ότι «οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», αποδίδοντας τα σχετικά πρωτεία «ευθέως στον Ρόμπερτ Μενέντεζ». Κατά τ' άλλα, επέμεινε προκλητικά ότι «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών», για να καταλήξει ότι «μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα».

«Μοντέλο Πρεσπών» και για το Αιγαίο εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ!

Μια Συμφωνία Πρεσπών για το Αιγαίο ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Ν. Φίλης, σε συνέντευξή του, επιβεβαιώνοντας την προσήλωση του κόμματός του σε ευρωατλαντικές διευθετήσεις στα μέτρα ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για την περιοχή, που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του για προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία, ο Ν. Φίλης ανέφερε ότι «ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που υπάρχει και το κουβεντιάζουμε στον δημόσιο διάλογο, είναι αυτό των εθνικών θεμάτων. Ακούω, διαβάζω για τον κύριο Δένδια, πως δημιουργείται μια δυνατότητα απομάκρυνσης από την ένταση με τους Τούρκους και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Βοήθησαν οι σεισμοί, το κλίμα στην ελληνική και την τουρκική κοινωνία για μια στάση αλληλέγγυα και ανθρωπιστική. Αυτό πρέπει να εκφραστεί και στην πολιτική. Ομως, θα ήθελα να πω ότι δεν αρκούν τα ανθρωπιστικά λόγια για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Πρέπει να έχεις και πολιτική συγκεκριμένη. Γι' αυτό πιστεύω πως πρέπει να χαραχτεί μια καινούρια πολιτική, που την έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πρότυπο της Συμφωνίας των Πρεσπών... Μια συνεννόηση που θα καταλήξει στο δικαστήριο της Χάγης».

Στη συνέχεια, όταν ο Ν. Φίλης ρωτήθηκε για τα θέματα που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία στο Αιγαίο, σε σχέση με αυτά που υπήρχαν με τα Σκόπια, απάντησε: «Με την Τουρκία έχουμε ζήτημα στο Αιγαίο, στον προσδιορισμό των θαλασσίων χώρων. Αφού δεν υπάρχει συνεννόηση μέσα απ' τον διάλογο τόσων χρόνων, πρέπει να πάει στη Χάγη».

Σε ερώτηση αν θα μπορούσε αυτή η διευθέτηση να καταλήξει και σε συνεκμετάλλευση, αρκέστηκε να δηλώσει πως... «δεν το ξέρω αυτό»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ