Εντονες οι παλαιστινιακές αντιδράσεις
Αμεσα πρόκειται να αρχίσει η ανοικοδόμηση του οικισμού Χαρ Χόμα, ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και στη Βηθλεέμ, ανακοίνωσε, χτες, ο γραμματέας του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου Ντάνι Ναβέχ. Η απόφαση, που λήφθηκε με 12 ψήφους υπέρ και 4 αποχές, προβλέπει την παράλληλη κατασκευή αποχετευτικού και υδροδοτικού δικτύου στον αραβικό τομέα της πόλης, ενώ τονίστηκε ότι στο εγγύς μέλλον θα κατασκευαστούν και 2.500 κατοικίες για τους Παλαιστινίους. Σχολιάζοντας την, αναμενόμενη, έγκριση της ανοικοδόμησης του Χαρ Χόμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την άποψη ότι η ενέργεια αυτή έχει ως στόχο τη βελτίωση της "συγκατοίκησης των δύο κοινοτήτων" και συνεπώς, κατά τη γνώμη του, δεν υπάρχει λόγος δυσαρέσκειας ούτε, βέβαια, τίθεται θέμα αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος της Ιερής Πόλης.
Αντίθετη άποψη, όμως, έχει η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία δήλωσε σαφώς αντίθετη στην υλοποίηση της απόφασης. Ο Νάμπιλ Αμπουρντενεχ, στενός συνεργάτης του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, υπογράμμισε ότι η ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα υποσκάπτει την "ειρηνευτική διαδικασία" και ότι πυροδοτεί ένα νέο κύκλο βίας, που πιθανώς καταλήξει ανεξέλεγκτη και ιδιαιτέρως καταστροφική ενόψει της έναρξης του τρίτου και τελευταίου κύκλου των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Οπως έγινε γνωστό από ανώτερες παλαιστινιακές πηγές, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη πρόκειται να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξετάσει τις εξελίξεις.
Την ανησυχία τους για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν, χτες, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, διά μέσω του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, είχαν, επανειλημμένως, διατυπώσει την αντίθεσή τους στην ανοικοδόμηση του Χαρ Χόμα. Ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, Εντουαρντ Αμπινγκτον, δήλωσε, χτες, ότι τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την "ειρηνευτική διαδικασία" και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για το ξέσπασμα ενός νέου κύκλου βίας, ενδεχόμενο το οποίο η Ουάσιγκτον θέλει οπωσδήποτε να απομακρύνει.
Δυσαρεστημένο από την ισραηλινή κυβερνητική απόφαση εμφανίστηκε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρόκειται σήμερα να εξετάσει το θέμα της σύνδεσης του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν και δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, έντονες φήμες ήθελαν, τουλάχιστον, τους Γάλλους ευρωβουλευτές να υποβάλουν πρόταση αναβολής της εξέτασης της σύνδεσης του Ισραήλ μέχρις ότου η κυβέρνησή του δώσει ένα τέλος στην πολιτική του εποικισμού των αραβικών εδαφών.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η "Shell", η "Mobil" και η "ΒΡ", δέχονται όλο και πιο έντονες επικρίσεις για τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτές οι επικρίσεις κατά των εταιριών προέρχονται από τους ίδιους τους μετόχους τους. Ετσι, μια ομάδα μετόχων της "Shell" διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για τη δράση της αγγλο - ολλανδικής εταιρίας στη Νιγηρία, που κυβερνάται από στρατιωτική δικτατορία.
Η ομάδα αυτή, που ονομάζεται "Pirc" και αντιπροσωπεύει το 1% του κεφαλαίου του βρετανικού μέρους της εταιρίας, θα υποβάλει, στην επόμενη Γενική Συνέλευση, πρόταση να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια ομάδα επιθυμεί επίσης να συντάξει η επιχείρηση έκθεση για τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία.
Από τη μεριά της, η αμερικανική εταιρία "Mobil" έχει να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της οργάνωσης "Survival" (Επιβίωση) που αγωνίζεται για την προστασία των ιθαγενών φυλών και διαμαρτύρεται για τη δράση της εταιρίας στο Περού.
Η "Survival", που έχει ήδη πραγματοποιήσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δράση της "Texaco" στο Εκουαδόρ, καταγγέλλει τώρα ότι η "Mobil" διαταράσσει τη ζωή των ιθαγενών στο νοτιοανατολικό Περού, όπου πολλές φυλές δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό.
Η βρετανική εταιρία "ΒΡ" έχει δεχτεί επικρίσεις για την προστασία της οποίας χαίρει στην Κολομβία από τους στρατιωτικούς και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες παραβιάζουν κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Τζον Μπράουνι, γενικός διευθυντής της εταιρίας, αναγνώριζε πρόσφατα ότι η Κολομβία αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα μέρη του κόσμου. Παρ' όλα αυτά, η εταιρία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής. "Θέλουμε καλές σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό, αλλά πρώτη μας μέριμνα είναι η ασφάλεια των υπαλλήλων μας", είπε ο Μπράουνι.
Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο απαγόρευσης των απεργιών
ΠΡΑΓΑ.-
Σε βήματα αυταρχισμού προχωρά η κυβέρνηση της Τσεχίας, συντάσσοντας νομοσχέδιο για την απαγόρευση των απεργιών. Την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε ότι έδωσε το "πράσινο φως" στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Βλάστα Παρκάνοβα και Εργασίας, Ζίντζιχ Βόντιτσκα, να επισπεύσουν τα σχέδιά τους για τη σύνταξη νομοσχεδίου το οποίο θα απαγορεύει, όπως τις χαρακτήρισε, τις "πολιτικές" απεργίες.
Η ενέργεια αυτή είναι ουσιαστικά μια χυδαία προσπάθεια να εμποδίσει επανάληψη της 5ήμερης απεργίας των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στις αρχές του Φλεβάρη. Κύριος σκοπός της απεργίας ήταν να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και τις μαζικές απολύσεις που θα προκύψουν από κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, τότε αναμένεται να απολυθούν τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι από τους 100.000 που εργάζονται σήμερα.
Στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση, οι απεργοί κατάφεραν να κερδίσουν μια σημαντική νίκη, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα για να εγγυηθεί το μέλλον του κρατικού σιδηροδρόμου και τις εργασίες των περίπου 100.000 εργαζομένων.
Το σχέδιο αυτό της κυβέρνηση αμέσως καταγγέλθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και Μοραβίας σαν "μια επίθεση κατά της δημοκρατίας". Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα προχωρήσει και στη γενικότερη απαγόρευση όλων των απεργιών, ακόμα και όταν αφορούν διεκδικήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κλάους βασίζεται κυρίως στους αντεργατικούς νόμους της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, για να συνθλίψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονταν για καλύτερες συνθήκες ζωής των εργαζομένων.
Εξάλλου, είναι γνωστές οι θέσεις του υπουργού Εργασίας για την εφαρμογή υποχρεωτικής διαιτησίας και μιας συγκεκριμένης περιόδου, πριν ανακηρυχτεί κάποια απεργία. Επίσης, επιδιώκει και την υποχρεωτική ψηφοφορία σε περίπτωση απεργίας, να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια απεργίας, ακόμα και αν φέρει ευθύνη ο εργοδότης για το αδιέξοδο, που πιθανώς να έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις και απαιτεί, επίσης, να υπάρχουν "ελάχιστες υπηρεσίες" κατά τη διάρκεια μιας απεργίας.
Η τσεχική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να προχωρήσει αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο το γρηγορότερο, επειδή αναμένονται νέες εξελίξεις και αντιδράσεις των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική για τις μεταφορές. Ενώ, παράλληλα, αρχίζει να διαφαίνεται και μια αύξηση ανησυχίας και στον τομέα της βιομηχανίας.
Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτρα Μπούζκοβα, δήλωσε ότι το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο θα ήταν "ένας περιορισμός στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα". Ομως, στην καθιερωμένη βδομαδιάτικη συνέντευξη Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος, την περασμένη Πέμπτη, αναφέρθηκε ότι ένας από τους πρώτους πολιτικούς που ζήτησαν να απαγορευτούν οι "πολιτικές" απεργίες ήταν ο ηγέτης του Συμβουλίου του Σωματείου της Βοημίας και Μοραβίας, Ρίτσαρντ Φαλμπρ, ο οποίος όμως εκλέχθηκε στη Γερουσία από την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών.
Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ενάντια στο νέο οικισμό
ΑΓΚΥΡΑ.-
"Ας αναστείλουμε τις διαφωνίες μας, ώστε να μη γίνει πραξικόπημα, ας συνεργαστούμε ώστε το καθεστώς να μη διακοπεί. Απευθύνω έκκληση για συμφιλίωση εναντίον ενός πραξικοπήματος", δηλώνει ο αρχηγός του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ. Και ουδείς μπορεί να πει αν η έκκληση του πρώην πρωθυπουργού αντικατοπτρίζει τις πραγματικές του διαθέσεις, ή αποτελεί μια θρυαλλίδα από εκείνες που εκτοξεύει συχνά ο νυν επικεφαλής της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οπως κι αν έχει, η στιγμή είναι πάρα πολύ κατάλληλη: η ένταση μεταξύ του στρατιωτικού πλέγματος και της κυβέρνησης συνασπισμού του Ρεφάχ και του κόμματος Ορθού Δρόμου συνεχίζει να υφίσταται. Αλλωστε, το κλίμα και μέσα στο συνασπισμό δεν είναι τόσο καλό όσο θέλουν να δείχνουν οι Ερμπακάν - Τσιλέρ.
Χτες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ορθού Δρόμου, Τζιχάν Πατσατσί, δήλωσε ότι "το επιτυχημένο κυβερνητικό έργο επισκιάζεται από αδέξιες δηλώσεις ριζοσπαστικών ομάδων" εντός του Κόμματος Ευημερίας.
ΡΙΓΑ.-
Ο νέος νόμος "Για τις συγκεντρώσεις, πορείες και πικετοφορίες", που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Λετονίας, απαγορεύει τη δημόσια προπαγάνδιση της "κομμουνιστικής ιδεολογίας" στη χώρα και προβλέπει ποινές. Οι Λετονοί προσπαθούν τώρα να βρουν άκρη για το τι είναι και τι δεν είναι προπαγάνδα, αφού παντού, στα καταστήματα, στα τρόλεϊ, στους δρόμους λένε ότι πριν ζούσαν ανθρώπινα και όχι όπως σήμερα! Ο νόμος αναφέρει, επίσης, ότι οι πολίτες δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν στις μαζικές εκδηλώσεις σημαίες, εμβλήματα και ύμνους της πρώην ΕΣΣΔ και της ΣΣΔ της Λετονίας. Ο νόμος περιέχει και μια άλλη καινοτόμο διάταξη: απαγορεύει στους μετέχοντες σε πικετοφορίες, πορείες και συγκεντρώσεις να φορούν προστατευτικές κάσκες και να φέρουν οποιαδήποτε άλλα μέσα προστασίας. Εκτός απ' αυτό, όλοι οι μετέχοντες σε κοινωνικές εκδηλώσεις θα πρέπει να έχουν ακάλυπτο το πρόσωπό τους όταν βγαίνουν στη "μάχη με τις αρχές". Οι αρχές δίνουν και την εξήγηση σ' αυτή τη "δημοκρατική" καινοτομία: "Αν τα πρόσωπα των διαδηλωτών είναι καλυμμένα, τότε δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα να εξακριβωθεί ποιος διατάραξε τη δημόσια τάξη".