Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η "Shell", η "Mobil" και η "ΒΡ", δέχονται όλο και πιο έντονες επικρίσεις για τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, μερικές φορές, αυτές οι επικρίσεις κατά των εταιριών προέρχονται από τους ίδιους τους μετόχους τους. Ετσι, μια ομάδα μετόχων της "Shell" διαμαρτυρήθηκαν πρόσφατα για τη δράση της αγγλο - ολλανδικής εταιρίας στη Νιγηρία, που κυβερνάται από στρατιωτική δικτατορία.

Η ομάδα αυτή, που ονομάζεται "Pirc" και αντιπροσωπεύει το 1% του κεφαλαίου του βρετανικού μέρους της εταιρίας, θα υποβάλει, στην επόμενη Γενική Συνέλευση, πρόταση να μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο και ένα άτομο που θα είναι υπεύθυνο για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ίδια ομάδα επιθυμεί επίσης να συντάξει η επιχείρηση έκθεση για τις δραστηριότητές της στη Νιγηρία.

Από τη μεριά της, η αμερικανική εταιρία "Mobil" έχει να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες της οργάνωσης "Survival" (Επιβίωση) που αγωνίζεται για την προστασία των ιθαγενών φυλών και διαμαρτύρεται για τη δράση της εταιρίας στο Περού.

Η "Survival", που έχει ήδη πραγματοποιήσει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δράση της "Texaco" στο Εκουαδόρ, καταγγέλλει τώρα ότι η "Mobil" διαταράσσει τη ζωή των ιθαγενών στο νοτιοανατολικό Περού, όπου πολλές φυλές δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Η βρετανική εταιρία "ΒΡ" έχει δεχτεί επικρίσεις για την προστασία της οποίας χαίρει στην Κολομβία από τους στρατιωτικούς και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες παραβιάζουν κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Τζον Μπράουνι, γενικός διευθυντής της εταιρίας, αναγνώριζε πρόσφατα ότι η Κολομβία αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα μέρη του κόσμου. Παρ' όλα αυτά, η εταιρία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα τεράστια πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής. "Θέλουμε καλές σχέσεις με τον τοπικό πληθυσμό, αλλά πρώτη μας μέριμνα είναι η ασφάλεια των υπαλλήλων μας", είπε ο Μπράουνι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ