Πέμπτη 27 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Ζήλεψαν τη "δόξα" του Γιαννόπουλου

Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο απαγόρευσης των απεργιών

ΠΡΑΓΑ.-

Σε βήματα αυταρχισμού προχωρά η κυβέρνηση της Τσεχίας, συντάσσοντας νομοσχέδιο για την απαγόρευση των απεργιών. Την περασμένη βδομάδα, ανακοίνωσε ότι έδωσε το "πράσινο φως" στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Βλάστα Παρκάνοβα και Εργασίας, Ζίντζιχ Βόντιτσκα, να επισπεύσουν τα σχέδιά τους για τη σύνταξη νομοσχεδίου το οποίο θα απαγορεύει, όπως τις χαρακτήρισε, τις "πολιτικές" απεργίες.

Η ενέργεια αυτή είναι ουσιαστικά μια χυδαία προσπάθεια να εμποδίσει επανάληψη της 5ήμερης απεργίας των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους στις αρχές του Φλεβάρη. Κύριος σκοπός της απεργίας ήταν να εκφραστεί η αντίθεση των εργαζομένων στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και τις μαζικές απολύσεις που θα προκύψουν από κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, τότε αναμένεται να απολυθούν τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι από τους 100.000 που εργάζονται σήμερα.

Στην απεργιακή αυτή κινητοποίηση, οι απεργοί κατάφεραν να κερδίσουν μια σημαντική νίκη, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα για να εγγυηθεί το μέλλον του κρατικού σιδηροδρόμου και τις εργασίες των περίπου 100.000 εργαζομένων.

Το σχέδιο αυτό της κυβέρνηση αμέσως καταγγέλθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βοημίας και Μοραβίας σαν "μια επίθεση κατά της δημοκρατίας". Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ενέργεια αυτή της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα προχωρήσει και στη γενικότερη απαγόρευση όλων των απεργιών, ακόμα και όταν αφορούν διεκδικήσεις για τις συλλογικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κλάους βασίζεται κυρίως στους αντεργατικούς νόμους της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ρόναλντ Ρίγκαν, για να συνθλίψουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονταν για καλύτερες συνθήκες ζωής των εργαζομένων.

Εξάλλου, είναι γνωστές οι θέσεις του υπουργού Εργασίας για την εφαρμογή υποχρεωτικής διαιτησίας και μιας συγκεκριμένης περιόδου, πριν ανακηρυχτεί κάποια απεργία. Επίσης, επιδιώκει και την υποχρεωτική ψηφοφορία σε περίπτωση απεργίας, να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια απεργίας, ακόμα και αν φέρει ευθύνη ο εργοδότης για το αδιέξοδο, που πιθανώς να έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις και απαιτεί, επίσης, να υπάρχουν "ελάχιστες υπηρεσίες" κατά τη διάρκεια μιας απεργίας.

Η τσεχική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να προχωρήσει αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο το γρηγορότερο, επειδή αναμένονται νέες εξελίξεις και αντιδράσεις των εργαζομένων σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική για τις μεταφορές. Ενώ, παράλληλα, αρχίζει να διαφαίνεται και μια αύξηση ανησυχίας και στον τομέα της βιομηχανίας.

Ωστόσο, πολλά εξαρτώνται και από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτρα Μπούζκοβα, δήλωσε ότι το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο θα ήταν "ένας περιορισμός στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα". Ομως, στην καθιερωμένη βδομαδιάτικη συνέντευξη Τύπου του Κομμουνιστικού Κόμματος, την περασμένη Πέμπτη, αναφέρθηκε ότι ένας από τους πρώτους πολιτικούς που ζήτησαν να απαγορευτούν οι "πολιτικές" απεργίες ήταν ο ηγέτης του Συμβουλίου του Σωματείου της Βοημίας και Μοραβίας, Ρίτσαρντ Φαλμπρ, ο οποίος όμως εκλέχθηκε στη Γερουσία από την υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ