ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επεκτείνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί

Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, Γιώργου Μανιάτη, Γιώργου Λακκοτρύπη και Σερίφ Ισμαήλ εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή

Από τις δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου μετά την Τριμερή Συνάντησή τους
Από τις δηλώσεις των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου μετά την Τριμερή Συνάντησή τους
Νέα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε βάρος των λαών προμηνύουν οι συνεχιζόμενες επαφές γύρω από το Κυπριακό αλλά και οι «ισορροπίες» στην Ανατολική Μεσόγειο που τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική αστική τάξη επιδιώκουν να αξιοποιήσουν προς όφελος των μονοπωλίων που στηρίζουν με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς.

Χτες, ήταν προγραμματισμένη να γίνει συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αιντε με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Είχε προηγηθεί, το πρωί, νέα συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωνε ότι παραμένει η θέση «που στηρίζουν ομόφωνα και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί» ότι «το θέμα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συζητηθεί είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε σε οποιαδήποτε άλλη παράλληλη διαδικασία».

Τριμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Ιεραρχώντας τις επιχειρηματικές επενδύσεις που οι τρεις χώρες θα προωθήσουν, χτες, έγινε στη Λευκωσία συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, Γιώργου Μανιάτη, Γιώργου Λακκοτρύπη και Σερίφ Ισμαήλ στα «χνάρια» της πρόσφατης τριμερούς Συνόδου Κορυφής του Καΐρου. Σε κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση τονίζεται η ετοιμότητα των τριών χωρών να εξεταστούν τρόποι και μέσα για τη βέλτιστη ανάπτυξη των υδρογονανθράκων. Προσδιορίζοντας μάλιστα χώρους που θα ιεραρχηθούν για την προσέλκυση κεφαλαίων, οι τρεις αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα επιδιωχθεί τριμερής και γενικά περιφερειακή (επιχειρηματική) συνεργασία σε τομείς που αφορούν: περιβαλλοντικά πρότυπα για τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, μεθόδους για διασφάλιση της ασφάλειας στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων, ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων, και ενδυνάμωση θεσμικών δομών και ανάπτυξη δυνατοτήτων.

Από τη μεριά του μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός Γιώργος Μανιάτης έσπευσε να μιλήσει για υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας και για άλλες περιοχές του κόσμου και στο πλαίσιο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πρόσθεσε ότι έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη «να παρθούν μέτρα και κοινές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η ασφάλεια και η περιβαλλοντική προστασία για τις υπεράκτιες γεωτρήσεις, δεδομένου ότι το θαλάσσιο περιβάλλον αποτελεί για ολόκληρη τη Μεσόγειο και πολύ περισσότερο για τις τρεις χώρες, ένα σπουδαίο πλουτοπαραγωγικό πόρο τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός ΠΕΚΑ τόνισε ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου «συμφώνησαν στο Κάιρο να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές, όπου δεν έχουν οριοθετηθεί. Αυτό, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις Κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι ηγέτες των τριών Κρατών».

Εξετάζουν κατασκευή αγωγού μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου

Επιτάχυνση των επιχειρηματικών σχεδιασμών βεβαίωσαν άλλωστε και οι κοινές δηλώσεις Λακκοτρύπη - Ισμαήλ. Ο Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η Αίγυπτος μπορεί να εισάγει όσες ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να εξάγει η Κύπρος, προσθέτοντας ότι μελετάται και το ενδεχόμενο επανεξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο όπως και ο καλύτερος τρόπος που προσφέρεται για κάτι τέτοιο. Αυτό που φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος είναι η κατασκευή αγωγού που θα ενώνει απευθείας Κύπρο και Αίγυπτο αλλά όπως δήλωσε και ο Γ. Λακκοτρύπης αναμένονται τα αποτελέσματα σχετικών τεχνικών και οικονομικών μελετών. Είναι καθαρό ότι το ενδεχόμενο κατασκευής ενός τέτοιου αγωγού θα αναζωπυρώσει τις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» με δεδομένο αφενός ότι η Τουρκία επίσης προβάλλεται ως η προτιμότερη «λύση» για την παραπέρα προώθηση του κυπριακού φυσικού αερίου ενώ οι σχέσεις Τουρκίας - Αιγύπτου είναι ήδη «τεταμένες». Ο Σερίφ δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει έλλειψη 700 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε φυσικό αέριο που θα καλυφθούν από εισαγωγές και ότι η εμπειρία και οι υποδομές της χώρας (βλέπε καταρχήν τα δύο τερματικά υγροποίησης αερίου σε Ιντκου και Νταμιέτα) μπορούν να αξιοποιηθούν και για τη μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου.

Αναβάλλονται τα ταξίδια σε Μόσχα και Τελ Αβίβ

Την αμείωτη διπλωματική «κινητικότητα» στην περιοχή επιβεβαίωσε και η χτεσινή άφιξη στην Κύπρο, και του Βρετανού υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Ενώ σήμερα, αναμένεται να φτάσει και ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ, για να συζητήσει και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.

Χτες, κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η προγραμματισμένη για τις 2 Δεκέμβρη επίσκεψη του Αναστασιάδη στο Ισραήλ όπως και το ταξίδι στη Μόσχα πριν το τέλος του έτους αναβάλλονται προσωρινά. Η αιτία είναι ότι ο Κύπριος ηγέτης θα μεταβεί εσπευσμένα στις ΗΠΑ το Σάββατο 29 Νοέμβρη για να υποβληθεί νωρίτερα (στις 4 Δεκέμβρη) από ό, τι αρχικά είχε ανακοινωθεί σε διορθωτική χειρουργική επέμβαση της μιτροειδούς βαλβίδας. Η μετάβαση του προέδρου Αναστασιάδη σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, αναφέρθηκε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, «κρίθηκε αναγκαία λόγω της εξειδίκευσης του εν λόγω ιατρικού κέντρου σε ανάλογες διορθωτικές επεμβάσεις».

ΜΟΝΙΜΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Μια καταπλέει στην Ελλάδα, μια ασκείται στην Τουρκία

Στο λιμάνι Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν από σήμερα Τετάρτη 26/11 ως και την Κυριακή 30/11 η ναυαρχίδα και άλλα πλοία της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ - 2 (Standing NATO Maritime Group 2, SNMG-2), έχοντας συμμετάσχει προηγούμενα στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Mavi Balina», μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, και ενόσω κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το προβάδισμα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Δύναμη καταπλέει στον Πειραιά για "προγραμματισμένη επίσκεψη", υπό τη διοίκηση του Αμερικανού υποναύαρχου, B. Williamson. Αποτελείται από το αμερικανικό «LEYTE GULF» (καταδρομικό, η ναυαρχίδα της Δύναμης), το ισπανικό «ALMIRANTE JUAN DE BORBON» (φρεγάτα) και το καναδικό «TORONTO» (φρεγάτα). Σημειώνεται ότι ο COS («Αρχιεπιστολεύς», τιμητικός τίτλος του υπαρχηγού) της Δύναμης είναι Ελληνας Πλοίαρχος του ΠΝ.

Το ΝΑΤΟ έχει τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις Αμεσης Αντίδρασης: Τις SNMG-1 και SNMG-2 και δύο Μόνιμες Αντιναρκικές Ναυτικές Δυνάμεις (Standing NATO Maritime Mine Countermeasure Groups), τις SNMCMG-1 και SNMCMG-2. Σύμφωνα με τα σχετικά ΝΑΤΟικά κείμενα, οι Μόνιμες Ναυτικές του Δυνάμεις είναι στη διάθεση της λυκοσυμμαχίας για να εκτελούν διάφορες υπηρεσίες, «από το να συμμετέχουν σε ασκήσεις έως να συμμετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές (...) παρέχουν στο ΝΑΤΟ μια συνεχή ναυτική θαλάσσια ικανότητα για επιχειρήσεις και άλλες δραστηριότητες, τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και σε περιόδους κρίσεων και συγκρούσεων (...) παρέχουν μια ποικιλία από ναυτικές στρατιωτικές δυνατότητες σε εν εξελίξει αποστολές».

Στη SNMCMG-2 μετέχει και το ελληνικό ναρκοθηρευτικό «ΕΥΡΩΠΗ». Σημειωτέον από τις 21 ως τις 30 Νοέμβρη η SNMCMG-2 βρίσκεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ανοιχτά της Σμύρνης, συμμετέχοντας στην ετήσια αντιναρκική άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «NUSRET 14». Την άσκηση παρακολουθούν 17 παρατηρητές - αξιωματούχοι από χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές και η Βουλγαρία. Συνεχίζεται έτσι η συγκέντρωση στο Αιγαίο μάχιμων μονάδων από μια σειρά δυνάμεις, που εν μέσω κλιμακούμενων ενδοαστικών ανταγωνισμών, κάνει την όλη υπόθεση να μυρίζει μπαρούτι.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή με στέλεχος του στόλου και πλοίο στις δύο από τις τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ, η «φιλοξενία» ΝΑΤΟικών πλοίων στην Ελλάδα και οι απανωτές «συνεκπαιδεύσεις» ελληνικών μονάδων με αντίστοιχες ΝΑΤΟικές, σηματοδοτούν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας», της βαθύτερης εμπλοκής στις οξυμένες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με κινδύνους για το λαό.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Παιχνίδια με άξονες και αντιάξονες στην Ανατολική Μεσόγειο

Τον αρχηγό των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγο Mahmoud Hegazy υποδέχτηκε χθες στο Πεντάγωνο ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας. Ο Αιγύπτιος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε και με τον Ελληνα ομόλογό του στρατηγό Μ. Κωσταράκο, με τον οποίο υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά πληροφορίες η αιγυπτιακή πλευρά θα επισκεφτεί την ΕΑΒ στην Τανάγρα και το ΚΕΤΘ στην Αυλώνα, ενώ συμφωνεί στην ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, υπογραφή διακρατικής Συμφωνίας συνεργασίας στους τομείς Ερευνας και Διάσωσης στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ των δύο χωρών, αποστολή Αιγυπτίων καθηγητών αραβικής γλώσσας στη σχολή ξένων γλωσσών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Κινέζες καθηγήτριες έστειλε ήδη η κυβέρνηση της Κίνας).

Η ελληνική πλευρά επίσης συμφωνεί και προωθεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με στόχο τη «διείσδυση» (όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο Πεντάγωνο) ελληνικών συμφερόντων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, και την ενδυνάμωση των σχέσεων στο τετράγωνο Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο, και στην προσπάθεια να στηθούν "άξονες" και αντιάξονες" με αστικές τάξεις άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης βρίσκεται από χθες 25/11 ως και αύριο 27/11 στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας "επίσημη επίσκεψη", κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού του Ισραηλινού Ναυτικού, αντιναυάρχου Ram Rutberg.

Επιπλέον, στην αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη σε Αιγαίο και Κύπρο, ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, επίσκεψη στη Περιοχή Ευθύνης της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (με έδρα τη Ρόδο) προκειμένου να παρακολουθήσει την Τακτική Ασκηση Μετά Στρατευμάτων «Λεωνίδας ο Ρόδιος».

Ο Ν. Δένδιας θα επισκεφθεί, επίσης, τη Διοίκηση Αμυνας της νήσου Μεγίστης (Καστελόριζο), καθώς και τα στρατιωτικά φυλάκια στις βραχονησίδες Στρογγύλη και Ρω, τα απώτατα ανατολικά όρια της ελληνικής επικράτειας - στρατηγικά σημεία που θα ορίζουν την ελληνική ΑΟΖ μέχρι τα νότια της ΝΑ Τουρκίας και για τα οποία υπάρχουν τριβές με την Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ