ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Μάρτη 2007
Σελ. /32
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σε επικίνδυνα μονοπάτια...

«Αντιδημοκρατικές» οι αντιδράσεις σε αντιλαϊκούς νόμους, δήλωσε ο πρωθυπουργός

Σοβαρά ερωτήματα για τις κυβερνητικές προθέσεις προκάλεσε η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αμφισβήτησε το δικαίωμα της πάλης για την ανατροπή αντιλαϊκών νόμων, υποστηρίζοντας ότι η άσκησή του είναι ...αντιδημοκρατική. Οσον αφορά στην οικονομία, την πρωθυπουργική ομιλία χαρακτήρισε η έπαρση και η παράθεση οικονομικών στοιχείων εύνοιας του μεγάλου κεφαλαίου ως ...ανάπτυξη.

Σε επικίνδυνα μονοπάτια κινήθηκε - ιδίως στη δευτερολογία του - ο πρωθυπουργός ο οποίος χαρακτήρισε «αντιδημοκρατική συμπεριφορά» την πάλη στο χώρο της Παιδείας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κ. Καραμανλής «στις Δημοκρατίες αποφασίζει η πλειοψηφία. Και αυτό ισχύει για κάθε επίπεδο και κάθε θεσμό λήψης αποφάσεων. Η κυβέρνηση, ύστερα από παρατεταμένο διάλογο, έφερε την πρότασή της για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων μας στη Βουλή. Η Βουλή αποφάσισε. Ο νόμος - πλαίσιο είναι νόμος του κράτους. Και οι νόμοι ισχύουν για όλους. Απόπειρες βίαιης επιβολής συμφερόντων, συνιστούν επίθεση στους θεσμούς, επίθεση στη νομιμότητα, επίθεση στη Δημοκρατία. Διακηρύξεις παραγόντων των κομμάτων, διακηρύξεις συνδικάτων ότι δε θα εφαρμοστεί ο νόμος συνιστούν αντιδημοκρατική συμπεριφορά».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «δικαιούνται όλοι όσοι έχουν έννομο συμφέρον να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη και να προβάλλουν τα όποια αιτήματά τους. Δε δικαιούνται, όμως, να υποκινούν και να παρακινούν τη νέα γενιά στην παρανομία και την περιφρόνηση της Δημοκρατίας».

Οσον αφορά στην οικονομία ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε σε δείκτες που αναδεικνύουν το εύρος των κυβερνητικών παροχών και προνομίων προς το κεφάλαιο, υποστηρίζοντας ότι αποδεικνύουν την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Οπως είπε «μειώσαμε περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες το έλλειμμα και διασφαλίσαμε συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας. Δώσαμε νέα ποιοτική διάσταση στην αναπτυξιακή διαδικασία, που βασίζεται κυρίως στις επενδύσεις και τις εξαγωγές και πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς, 4,2% του ΑΕΠ το 2006».

Επίσης, υποστήριξε ότι ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αφού «οι ξένες άμεσες επενδύσεις, τη χρονιά που πέρασε έφτασαν σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα. Από το 0,7% του ΑΕΠ, το 2003, ξεπέρασαν το 2,2% του ΑΕΠ, το 2006. Οι συνολικές επενδύσεις ήταν 10% περισσότερες, απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο» και «ιδρύθηκαν 17 χιλ. επιχειρήσεις περισσότερες από όσες έκλεισαν, 70% περισσότερες από ό,τι το 2003». Σημείωσε, επίσης, πως «ο πληθωρισμός, τους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, ήταν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας».

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε επίσης τις ...αλχημείες του υπουργείου Εργασίας, που εξαιρεί - μεταξύ άλλων - στην καταμέτρηση της ανεργίας τους μερικώς απασχολούμενους και όσους δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, υποστηρίζοντας πως «η ανεργία περιορίστηκε στο 8,8%, στο τέλος του 2006, και το ποσοστό απασχόλησης έφτασε, για πρώτη φορά, το 61% του ενεργού πληθυσμού».

Τέλος, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας που πρόσφατα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ως «κοινωνική πολιτική». Αναφερόμενος στις αυξήσεις - ψίχουλα για τους συνταξιούχους είπε ότι «επικεντρώσαμε την αύξηση των κοινωνικών δαπανών σ' εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», προσθέτοντας ότι «θέτουμε σε λειτουργία, με την ψήφιση σχετικού νόμου, Ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τη στήριξη των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, σε περιοχές με φθίνοντες κλάδους και υψηλά ποσοστά ανεργίας».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζήτησε εκλογές και υποσχέθηκε ... κοινωνικά συμβόλαια!

Ως αρχηγός ενός κόμματος που προέκυψε από ...παρθενογένεση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση των «λίγων» σε βάρος των «πολλών» και ζητώντας την άμεση διενέργεια εκλογών. Εκανε επίσης λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ με τον ελληνικό λαό».

Ο Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας πως «ευνοείτε φορολογικά τα διανεμόμενα κέρδη, δηλαδή χαρίζετε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ στους μεγαλομετόχους», πως «εξυπηρετείτε κάποιους λίγους εφοπλιστές με την κατάργηση του ορίου ηλικίας των πλοίων και τα βέτο σας - μόνο εκεί βάζετε βέτο βεβαίως - για τα μονοπύθμενα για συγκεκριμένους εφοπλιστές» και πως «καταργήσατε τη λίστα φαρμάκων, με την οποία εξυπηρετήθηκαν φαρμακοβιομήχανοι, αλλά όχι ο ασθενής (...). Εξυπηρετείτε ξένες πολυεθνικές με τη φορολόγηση φθηνών ελληνικών τσιγάρων (...). Μειώνετε το ποσοστό φορολόγησης των κερδών των τραπεζών και μάλιστα σε μια εποχή που τα κέρδη των τραπεζών διπλασιάζονται».

Παράλληλα, αξιοποίησε τη σκανδαλολογία των ημερών μιλώντας για «γαλάζια επιδρομή στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Ομόλογα κρυφά. Ομόλογα υπερτιμημένα. Ομόλογα κατευθυνόμενα σε "ημετέρους"». Οσον αφορά στο Ασφαλιστικό ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προκειμένου να βγει από την κοινοτική επιτήρηση υποσχέθηκε αλλαγές. Χαρακτηριστικά μίλησε για «δεσμεύσεις που αναλάβατε για το Ασφαλιστικό μετά τις εκλογές, την αύξηση των ορίων ηλικίας στις συντάξεις, την αύξηση των εισφορών, τη μείωση των συντάξεων ως ποσοστού του μισθού, τις δεσμεύσεις για λιτότητα και περιοριστική πολιτική».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ ως ...καλύτερο διαχειριστή της «ελεύθερης αγοράς» και εγγυητή της διαφάνειας. Οπως είπε, «ξέρουμε ότι χωρίς σιγουριά και ασφάλεια, κανένας εργαζόμενος, κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας, κανένας αγρότης δε θα πάρει το ρίσκο να αλλάξει δουλιά, να αλλάξει προϊόν, να επενδύσει σε κάτι διαφορετικό. Ξέρουμε ότι χωρίς κανόνες ο σωστός επιχειρηματίας δεν επιβιώνει, ενώ ο επενδυτής φοβάται να επενδύσει τα χρήματά του σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον θα έρθει μόνο εκείνος ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να έχει το εύκολο κέρδος, την παρασιτική δραστηριότητα, την "αρπαχτή". Οι θεσμοί, δημοκρατικοί, αξιόπιστοι, αποτελούν το θεμέλιο για μια δημοκρατική και δίκαιη ανάπτυξη». Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τα βασικά μέτρα του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας: «Δεσμευόμαστε για 1 δισ. ευρώ περισσότερο για την Παιδεία από τον πρώτο ήδη προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», καθώς και για «προσλήψεις 3.000 το χρόνο στην Υγεία. Αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια. Αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με συγκεκριμένες προτάσεις για τις συντάξεις».

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Ζήτησε Εξεταστική για τα Ταμεία

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να εξετάσει το θέμα της χρήσης των αποθεματικών των Ταμείων, κατέθεσε χτες, κατά τη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, την οποία έσπευσε αμέσως να αποδεχτεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Οπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ στη δευτερολογία του, «θεωρούμε θετικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή», τονίζοντας ότι «θα μπορεί να κάνει προτάσεις». Παράλληλα, άφησε αιχμές εναντίον του ΚΚΕ, λέγοντας: «ελπίζουμε ότι το ΚΚΕ θα ανταποκριθεί θετικά» αν και «υπάρχει μια συνήθεια να παίρνουμε την απάντηση δι' αλληλογραφίας».

Ο Αλ. Αλαβάνος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στο θέμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, τασσόμενος υπέρ της λογικής της «αξιοποίησής» τους στις χρηματαγορές με διαφορετικό νομοθετικό πλαίσιο. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «κατά τη γνώμη μας, τα αποθεματικά των Ταμείων, αντί να είναι ένα πρόβλημα, έπρεπε να ήταν μία σοβαρή δυνατότητα», σημειώνοντας ότι «θα έπρεπε να δούμε και άλλες εμπειρίες και τοποθετήσεις, όπου οι αποδόσεις να είναι όσο το δυνατόν σταθερές». Επίσης, υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστούν μοντέλα του εξωτερικού, αφού «στην Ιταλία υπάρχει επενδυτική τράπεζα κάτω από τον έλεγχο των Ταμείων και των εργατικών σωματείων, σε σχέση με τα διαθέσιμά τους». Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος παραδέχτηκε πως «ξέρουμε ότι σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς τοποθετήσεις και καταθέσεις σε συνθήκες καπιταλισμού και ασυδοσίας της αγοράς». Επίσης, σημείωσε ότι «θέλουμε νέα πλαίσια, αρχές, κριτήρια για επιλογή διοικήσεων, εσωτερικούς κανονισμούς, διαφάνεια, λογοδοσία και όχι πια "ξαδέλφια". Θέλουμε ρόλο των ίδιων των οργανώσεων των εργαζομένων στην επιλογή των διοικήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ