Με την κατάθεση στεφανιών σε σημεία της μαρτυρικής πόλης ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα 72 χρόνια από το Μπλόκο
Προχτές, τη μέρα που συμπληρώθηκαν 72 χρόνια από εκείνη την Κυριακή του 1944, αγωνιστές της Αντίστασης, μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βάδισαν στα βήματα της ηρωικής αντίστασης του Κοκκινιώτικου λαού. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε μεταξύ άλλων η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.
Τα στεφανώματα ξεκίνησαν από την πλατεία Αγ. Νικολάου, εκεί που έγιναν οι πρώτες εκτελέσεις. Το σημείο αυτό βάφτηκε με αίμα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Κατοχής, καθώς οι Γερμανοί μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες τους χρησιμοποίησαν το χώρο για εκτελέσεις προς «φρόνηση και παραδειγματισμό». Ομως, όπως τονίστηκε, ο ανυπότακτος λαός της πόλης όχι μόνο δεν πτοήθηκε από τις τρομοκρατικές πράξεις, αλλά έδωσε και έναν άλλο συμβολισμό στη συγκεκριμένη πλατεία, καθώς εκεί το ΕΑΜ, με μπροστάρη τους κομμουνιστές, διοργάνωνε τις πιο σημαντικές του απαγορευμένες από τους κατακτητές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφανιών σε σημεία της πόλης που σηματοδοτούν τη θηριωδία των κατακτητών αλλά και την ηρωική αντίσταση του λαού της Κοκκινιάς: Στο μνημείο ομήρων Κατοχής, όπου τιμήθηκε η μνήμη των Κοκκινιωτών που κλείστηκαν στο κολαστήριο του Χαϊδαρίου μετά τις εκτελέσεις, ενώ 1.500 από αυτούς στάλθηκαν όμηροι στα στρατόπεδα του γερμανικού Ράιχ, αλλά και όλων των αντιφασιστών και ομήρων στις κατακτημένες χώρες.
Σε κάθε στάση, διαβάζονταν λίγα λόγια για την ιστορία που σφράγισε τα αιματοβαμμένα σοκάκια της Κοκκινιάς |
Στην πλατεία Ηρώων, ένα ακόμα μετερίζι του αγώνα της περιόδου 1941 - '44, όπου ΕΛΑΣίτες αντιμετώπισαν υπέρτερες δυνάμεις Γερμανών και συνεργατών τους και γράφτηκε μια ακόμα σελίδα της ένδοξης μάχης της Κοκκινιάς. Στην οδό Μαινεμένης, όπου στις 17 Αυγούστου αλλά και το Μάρτη του '44 εκτελέστηκαν αγωνιστές.
Καταλήγοντας στο σημείο κορύφωσης της θυσίας, όπου για να τσακίσουν την ηρωική αντίσταση του Κοκκινιώτικου λαού, οι Γερμανοί μαζί με τους συνεργάτες τους έστησαν το Μπλόκο. Είχε προηγηθεί η αντιστασιακή δράση του λαού της Κοκκινιάς με αποκορύφωνα τη Μάχη της Κοκκινιάς (6-8 Μάρτη 1944), με τη συνοικία να αποτελεί «ελεύθερο έδαφος» μέσα στην κατεχόμενη Αθήνα. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν στην πλατεία Οσίας Ξένης όλους τους άνδρες 14 - 60 ετών, με τους χαφιέδες να υποδεικνύουν τους αγωνιστές και τους δήμιος να εκτελούν στον παρακείμενο χώρο της Μάνδρας.
Στιγμιότυπο από τα στεφανώματα |
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση αρχειακού υλικού και τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» |
Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρώτες Ομάδες Ενοπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών, που συγκροτήθηκαν μετά την απελευθέρωση και έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πρώτη ομάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ήταν του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) στο Ξηρόμερο. Ο Β. Τσέλιος γεννήθηκε στον Αστακό και ήταν γιατρός. Διετέλεσε αρχηγός του Αρχηγείου Δ. Στερεάς Ελλάδας του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε σε μάχη το 1946 και αποκεφαλίστηκε.
Αλλη αντάρτικη ομάδα ήταν αυτή του Νίκου Κομπλίτση (Χελμός), ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαμπίνη, διετέλεσε αρχηγός του Υπαρχηγείου Ξηρομέρου του ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε το 1946 με απόφαση του Στρατοδικείου Λαμίας. Οι ομάδες αυτές, μαζί με άλλες, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο, ώστε στα τέλη του 1946 να ιδρυθεί το Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς του ΔΣΕ. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Κατερίνα Κομπλίτση, εγγονή των αδερφών Κομπλίτση, για να πει τον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ. Πριν την κεντρική ομιλία, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αδερφή του Βασίλη Τσέλιου, Παρασκευή Μαρίνου - Τσέλιου, η οποία μετέφερε στην εκδήλωση οικογενειακές μαρτυρίες.
Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε στη νεολαία και την κάλεσε να πατά γερά στη γνώση των αντικειμενικών - υλικών δεδομένων, για να μπορεί να έχει επίγνωση των δυσκολιών και της προοπτικής του αγώνα με βάση την ιστορική αναγκαιότητα για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Αναφέρθηκε στο πώς τα συμπεράσματα του αγώνα του ΔΣΕ έχουν τεράστια αξία για τη νικηφόρα προοπτική του αγώνα.