Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Για τις πρώτες Ομάδες Ενοπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών στην Αιτωλοακαρνανία

Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση αρχειακού υλικού και τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»
Μεγάλο το ενδιαφέρον για την έκθεση αρχειακού υλικού και τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τις ομάδες του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) και Νίκου Κομπλίτση (Χελμός) στο Ξηρόμερο πραγματοποίησε την Τετάρτη 10 Αυγούστου η ΚΟΒ Ξηρομέρου του ΚΚΕ, στον Αστακό. Την εκδήλωση άνοιξε ο Νώντας Μωραΐτης, μέλος του Τομεακού Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, ο οποίος κάλεσε απογόνους και συγγενείς μαχητών, οικογένειες που έχουν νεκρούς, να διαθέσουν αρχειακό υλικό που ενδεχομένως έχουν στην κατοχή τους, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που κάνει η ΤΕ και όλο το Κόμμα να φωτίσει πλευρές της Ιστορίας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πρώτες Ομάδες Ενοπλων Καταδιωκόμενων Αγωνιστών, που συγκροτήθηκαν μετά την απελευθέρωση και έθεσαν τις βάσεις για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Η πρώτη ομάδα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας ήταν του Βασίλη Τσέλιου (Γεροδήμος) στο Ξηρόμερο. Ο Β. Τσέλιος γεννήθηκε στον Αστακό και ήταν γιατρός. Διετέλεσε αρχηγός του Αρχηγείου Δ. Στερεάς Ελλάδας του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε σε μάχη το 1946 και αποκεφαλίστηκε.

Αλλη αντάρτικη ομάδα ήταν αυτή του Νίκου Κομπλίτση (Χελμός), ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαμπίνη, διετέλεσε αρχηγός του Υπαρχηγείου Ξηρομέρου του ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε το 1946 με απόφαση του Στρατοδικείου Λαμίας. Οι ομάδες αυτές, μαζί με άλλες, έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο, ώστε στα τέλη του 1946 να ιδρυθεί το Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς του ΔΣΕ. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Κατερίνα Κομπλίτση, εγγονή των αδερφών Κομπλίτση, για να πει τον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ. Πριν την κεντρική ομιλία, χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αδερφή του Βασίλη Τσέλιου, Παρασκευή Μαρίνου - Τσέλιου, η οποία μετέφερε στην εκδήλωση οικογενειακές μαρτυρίες.

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έκανε ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, απευθύνθηκε στη νεολαία και την κάλεσε να πατά γερά στη γνώση των αντικειμενικών - υλικών δεδομένων, για να μπορεί να έχει επίγνωση των δυσκολιών και της προοπτικής του αγώνα με βάση την ιστορική αναγκαιότητα για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Αναφέρθηκε στο πώς τα συμπεράσματα του αγώνα του ΔΣΕ έχουν τεράστια αξία για τη νικηφόρα προοπτική του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ