Να αποσυρθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
για το καμποτάζ
Την απόσυρση της πρότασης της Επιτροπής για την τροποποίηση του Κανονισμού 3577/92 σχετικά με το καμποτάζ, που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας και απασχόλησης των ναυτεργατών, ζήτησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση της σχετικής έκθεσης
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "με την ευκαιρία της συζήτησης για την τροποποίηση του Κανονισμού 3577/92, θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες που είχε η άρση του καμποτάζ για την απασχόληση των ναυτεργατών στην Κοινότητα Ιδιαίτερα για χώρες, όπως η δική μου, η Ελλάδα, η άρση του καμποτάζ στις εσωτερικές θαλάσσιες υπηρεσίες επιβατικών μεταφορών και πορθμείων συνδέεται έντονα και με τα κυριαρχικά δικαιώματα και την αμυντική ικανότητα της χώρας σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, όπως το Αιγαίο, αλλά και οξύνει έντονα κοινωνικά προβλήματα, όπως ο εφοδιασμός και η ανάπτυξη μικρών και απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών, η παραμονή του νησιώτικου πληθυσμού στα νησιά του και προκαλεί έντονες ανησυχίες για νέους, άμεσους και σοβαρότατους κινδύνους απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Συνεχίζοντας ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "η Επιτροπή όχι μόνο αρνείται να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 για την άρση του καμποτάζ, αλλά χωρίς μια αναγκαία και ουσιαστική μελέτη των επιπτώσεων, προχωράει στην τροποποίησή του, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση".
Σε σχέση με το περιεχόμενο των προτάσεων, ο Γ. θεωνάς είπε ότι "με την πρότασή της η Επιτροπή επιδιώκει να περιορίσει την αρμοδιότητα του κράτους υποδοχής μόνο στο ποσοστό των κοινοτικών υπηκόων που απαιτείται για την επάνδρωση, ενώ για όλα τα άλλα θέματα θα εφαρμόζονται οι κανόνες του κράτους σημαίας. Με την πρόταση αυτή, κρίσιμα ζητήματα όπως αυτό της οργανικής σύνθεσης και των όρων εργασίας και αμοιβής καθορίζονται στη βάση της νομοθεσίας του κράτους σημαίας. Αυτό θα σημάνει το διαχωρισμό του προσωπικού μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται ή μη στην οργανική σύνθεση, θα επιτρέπει πρακτικές ντάμπινγκ και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην απασχόληση. Για παράδειγμα, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, το ξενοδοχειακό προσωπικό (θαλαμηπόλοι, μάγειροι κλπ.) δεν περιλαμβάνεται στις οργανικές συνθέσεις και έτσι στο όνομα των ίσων όρων ανταγωνισμού οι πλοιοκτήτες της Ελλάδας ζητούν να επεκταθεί αυτό και στα υπό ελληνική σημαία πλοία. Ολα τα θέματα τα σχετικά με την επάνδρωση πρέπει να καθορίζονται ενιαία από το κράτος υποδοχής. Στα πλαίσια αυτά υποστηρίζουμε την έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών που ζητά να απορριφθούν οι σχετικές προτάσεις. Υποστηρίζουμε επίσης και το αίτημα για μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών από την απελευθέρωση του καμποτάζ".
Αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόταση οδηγίας για τους όρους επάνδρωσης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "σαφώς είναι αναγκαία η ισότητα μεταχείρισης για όλους τους ναυτικούς, ανεξάρτητα υπηκοότητας. Είμαστε, όμως, κατηγορηματικά αντίθετοι με τις παρεκκλίσεις που προτείνονται και που στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το δρόμο για την καταστρατήγηση των διατάξεων αυτών μέσα από τις προβλέψεις για δυνατότητα εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων που προβλέπονται στο άρθρο 3, και που δυστυχώς το αποδέχεται η έκθεση. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η ισότητα μεταχείρισης πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο "τους όρους και τις προϋποθέσεις απασχόλησης", αλλά όλους τους εργασιακούς και ασφαλιστικούς όρους, την αμοιβή, την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων για το σύνολο του πληρώματος. Στα πλαίσια αυτά φυσικά πρέπει να τεθεί τέρμα στις όποιες παρεκκλίσεις μέσω διμερών συμβάσεων που συχνά συνάπτονται με τρίτες χώρες.
Η έκθεση της Επιτροπής Μεταφορών αν και αποδέχεται την πρόταση δε ζητά την τροποποίηση των άρθρων εκείνων, που οδηγούν στην καταστρατήγησή της και η κριτική της βασίζεται στο επιχείρημα της μη αναγκαίας παρέμβασης στην αγορά εργασίας, γεγονός που δεν μπορεί να διασκεδάσει την ανησυχία γενίκευσης της απασχόλησης φθηνού εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. Ο προσδιορισμός των προϋποθέσεων απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών, που πρέπει να είναι οι ίδιες, όπως λέγεται, με αυτές που ισχύουν για τους διαμένοντες στο κράτος - μέλος, που είναι το κράτος της σημαίας, δεν καλύπτει το πρόβλημα της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Η προσπάθεια της εισηγήτριας γενικά είναι αξιέπαινη, όμως στο σημείο αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί της. Η υποβάθμιση των προδιαγραφών οδηγεί στη μαύρη εργασία και στην ανεργία των ναυτεργατών των χωρών της Κοινότητας".
Τη "βασιλεία" του ρουσφετιού στους διορισμούς στο δημόσιο, ιδιαίτερα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και σε δήμους και κοινότητες, επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, που δόθηκε αργά χτες το βράδυ στη δημοσιότητα.
Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από την έκθεση, το ΑΣΕΠ ουσιαστικά αδυνατεί να ανταποκριθεί στον έλεγχο των δεκάδων χιλιάδων προσλήψεων που γίνονται, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να ενισχύει την εκτίμηση ότι ο ρόλος του είναι να λειτουργεί ως άλλοθι για τους ρουσφετολογικούς διορισμούς της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από ελέγχους του ΑΣΕΠ διαπιστώθηκαν παραβάσεις των διατάξεων του νόμου για προσλήψεις σε 27 περιπτώσεις, από τις 31 όπου ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι, τα πορίσματα των οποίων στάλθηκαν και στον εισαγγελέα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η "Ολυμπιακή", η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο ΕΟΤ και αρκετές δημοτικές επιχειρήσεις και δήμοι. Από άλλους ελέγχους νομιμότητας που έγιναν διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις στις προκηρύξεις για διορισμούς, σε εποχικό προσωπικό, φωτογραφίζονται συγκεκριμένοι υποψήφιοι (!), ενώ διαπιστώνεται και προσπάθεια να "ματαιωθεί η πρόσληψη ανεπιθυμήτων".
Εκ των υστέρων το ΑΣΕΠ φροντίζει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις από το γνωστό διαγωνισμό της ντροπής για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, αναφέροντας ότι "δεν είχε καμία συμμετοχή στη διαμόρφωση των ρυθμίσεων αυτών, αλλά απλώς εκλήθη να τον διεξάγει". Ταυτόχρονα, αποδίδει την υψηλή αποτυχία των υποψηφίων "προφανώς και στο επίπεδο των υποψηφίων", ενώ υποβάλλει μια σειρά "βελτιωτικές" προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Μεταξύ των προτάσεων που κάνει γενικότερα για τους διορισμούς περιλαμβάνεται και η νομοθετική παρέμβαση ώστε να περιληφθούν και οι τίτλοι σπουδών ΙΕΚ, προφανώς και των ιδιωτικών, στο ενιαίο προσοντολόγιο, ώστε να μην αποκλείονται από τις εκάστοτε προκηρύξεις.
Βήμα βήμα, οι Ευρωπαίοι "εταίροι" εγκαταλείπουν τα προσχήματα όσον αφορά στην υπόθεση Οτσαλάν και αποκαλύπτουν το μέγεθος της αγριότητάς τους απέναντι σε ό,τι και σε όποιον απειλεί να διαταράξει το "σιωπητήριο" της "νέας τάξης". Μετά τα όσα προηγήθηκαν, η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία προτρέπεται η Αγκυρα για τη διεξαγωγή "δίκαιης δίκης" του Κούρδου ηγέτη μόνο σαν πρόκληση στην κοινή λογική μπορεί να εκληφθεί. Ποιοι ζητούν (και από ποιους) το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου;
Εξ αρχής, απ' τη στιγμή που ο Οτσαλάν παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, οι "εταίροι" έσπευσαν να καταχωρήσουν την υπόθεση στο φάκελο "τρομοκρατία". Στο προοίμιο όλων των κειμένων των κοινοτικών οργάνων, σχετικά μ' αυτήν την υπόθεση, υπογραμμίζεται η καταδίκη της "τρομοκρατίας" χωρίς να μένουν περιθώρια οποιασδήποτε άλλης ερμηνείας, παρά μόνον της πλήρους συμμόρφωσης στην "αντιτρομοκρατική" στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών. Ετσι, οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ζητούν μια "δίκαιη δίκη" για τον Οτσαλάν, οι ίδιοι έχουν δικάσει και καταδικάσει τον Κούρδο ηγέτη αλλά και ολόκληρο τον κουρδικό λαό με την κατηγορία της "τρομοκρατίας".
Αν όμως μέχρι τώρα οι σχετικές διατυπώσεις διατηρούσαν μια διπλωματική ισορροπία, η δήλωση του εκπροσώπου της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Β. Βερχάγκεν, παρουσιάζει την απογυμνωμένη και αποκρουστική ουσία της πολιτικής των "ισχυρών". Στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά και άλλους ευρωβουλευτές, που είχαν υποβάλει ερωτήσεις για την υπόθεση Οτσαλάν και το κουρδικό πρόβλημα, ο Β. Βερχάγκεν αναγνωρίζει "τις προσπάθειες της Τουρκίας για εκδημοκρατισμό και καταπολέμηση της αναρχίας και της τρομοκρατίας"!
Ομως, η υπόθεση Οτσαλάν έφερε, μοιραία και με τραγικό τρόπο, το κουρδικό πρόβλημα στην επιφάνεια. Το γεγονός αυτό υποχρεώνει όποιον "ανησυχεί" για την τύχη του Κούρδου ηγέτη να τοποθετηθεί και γι' αυτό καθεαυτό το κουρδικό πρόβλημα, επομένως και για το απελευθερωτικό κίνημα του κουρδικού λαού. Ο Β. Βερχάγκεν, λοιπόν, εκπρόσωπος της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της ΕΕ απέναντι στο πρόβλημα, καταργώντας... το πρόβλημα!
Αφού εξέφρασε την κατανόηση της Ενωσης για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να συζητήσει το κουρδικό πρόβλημα (λες και η Αγκυρα θα προθυμοποιηθεί ποτέ), δήλωσε ότι "δεν μπορούμε ούτε καν να επηρεάσουμε την Τουρκία" και κατέληξε με την κορόνα: "Εξάλλου, οι Κούρδοι δεν είναι μειονότητα"!
Μια τέτοια τοποθέτηση δε θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί σαν απευθείας και χωρίς περιστροφές υποστήριξη της επιχείρησης γενοκτονίας του κουρδικού λαού απ' το καθεστώς της Τουρκίας.
Ετσι, οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεμπερδεύουν με τους Κούρδους για να ασχοληθούν με τα δικαιώματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, ασκώντας το μόνιμο εκβιασμό κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, για βομβαρδισμούς και επέμβαση αν δεν υπογραφεί η συμφωνία, την οποία οι ίδιοι υπαγορεύουν. Η διαφορά είναι ότι αυτή είναι μια "δική τους" μειονότητα, αφού αυτοί θέρμαναν τις προσδοκίες και τις διεκδικήσεις των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, αυτοί χρηματοδότησαν το λεγόμενο "Απελευθερωτικό Στρατό" για να πετύχουν το στόχο του νέου διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας. Σημεία και τέρατα.
Δ. Π.
Αποχωρεί και δεν ανανεώνει στη σύμβασή του με την ΕΡΤ, ο μέχρι χτες διευθυντής ειδήσεων της ΝΕΤ Γιάννης Παπουτσάνης.Η άρνηση του Γ. Παπουτσάνη να ανανεώσει τη σύμβαση - έληξε στις 3 Μάρτη - φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με κυβερνητικές πιέσεις που ασκούνται στον ειδησεογραφικό τομέα της ΝΕΤ. Πολύ περισσότερο δεν είναι άσχετη με την υπόθεση Οτσαλάν και τον τρόπο που η ΝΕΤ χειρίζεται και προβάλλει, όλο αυτό το διάστημα, την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη. Ο ίδιος ο Γ. Παπουτσάνης, σε επικοινωνία του με το "Ρ", ισχυρίστηκε ότι οι λόγοι για τους οποίους δεν ανανεώνει τη σύμβαση είναι η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων και οι επιπτώσεις που έχει στην ΕΡΤ. Ο πρώην διευθυντής ειδήσεων της ΝΕΤ έθεσε θέμα δυσκολιών για να κρατηθούν οι ισορροπίες, από τη στιγμή που οι "σπινθήρες" της αντιπαράθεσης των κομμάτων, όπως είπε, φτάνουν μέχρι την ΕΡΤ.
Ως μεθόδευση εξυπηρέτησης των συμφερόντων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και συγκεκριμένα της έκδοσης του καθημερινού "Βήματος" εκτιμάται η τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή και υπογράφεται από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχο Χυτήρη και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.Στο κείμενο αναφέρεται ότι δεν πρέπει να επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί στις εκδοτικές δραστηριότητες και προτείνεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας ένας εκδότης να διαθέτει "έως τρεις πολιτικές εφημερίδες, που εκδίδονται στην Αθήνα ή στον Πειραιά ή τη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορούν μέσω πρακτορείου Διανομής Τύπου". Αν και η τροπολογία είναι εκπρόθεσμη, οι συντάκτες της εκτιμούν ότι θα συζητηθεί την Τρίτη, μια και έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα όλες οι απογευματινές εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν από κοινού με τις πρωινές. Η διάκριση πρωινών - απογευματινών σημαίνει ότι υπάρχει μέριμνα ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού με νεότερη ειδησεογραφία σε σχέση με τα πρωινά φύλλα και προβολή γεγονότων που τα πρωινά φύλλα, λόγω του χρόνου έκδοσής τους, δεν είχαν τη δυνατότητα να προβάλουν και να ενημερώσουν. Δεν είναι γνωστό αν θα γενικευτεί το μέτρο της από κοινού κυκλοφορίας πρωινών - απογευματινών εφημερίδων και για τις υπόλοιπες μέρες της βδομάδας. Αν γενικευτεί το μέτρο τι θα σημαίνει; Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη ύπαρξης της διάκρισης πρωινών - απογευματινών, ξεπεράστηκε αυτή η ανάγκη;