ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Απόπειρα δολοφονίας

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Στο στόχαστρο της πρωτοεμφανιζόμενης "Επαναστατικής Λαϊκής Οργάνωσης" τέθηκε χτες ο 57χρονος γιατρός Χόρχε Μπέργες, που είχε συμμετάσχει σε βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1976-'83) στην Αργεντινή.

Η επίθεση κατά του Μπέργες έγινε την ώρα που έβγαινε από την κατοικία του σε προάστιο της πρωτεύουσας της Αργεντινής, Μπουένος Αϊρες, από άγνωστους οπλοφόρους. Ο Μπέργες τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες μεγάλου διαμετρήματος και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στην πλάτη, στα κάτω άκρα και την κοιλιακή χώρα.

Ωρες μετά την επίθεση, η "Επαναστατική Λαϊκή Οργάνωση" έστειλε σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η απόπειρα αυτή εντάσσεται σε ένα σύνολο "πολλών ενεργειών που έχουν προγραμματιστεί με αφορμή την 20ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 24ης Μάρτη 1976". Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Μπέργες είχε "καταδικαστεί" να εκτελεστεί διά τουφεκισμού...

Ο γυναικολόγος Χόρχε Μπέργες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Αργεντινή, παρείχε τις υπηρεσίες του στους βασανιστές της χούντας φροντίζοντας, π.χ., να μη χάνουν τις αισθήσεις τους και να μην πεθαίνουν οι κρατούμενοι προτού ομολογήσουν. Είχε, μάλιστα, παραστεί σε πολλούς τοκετούς φυλακισμένων γυναικών που κρατούνταν σε παράνομες φυλακές και στη συνέχεια "φρόντιζε" για την αλλαγή της ταυτότητας των νεογέννητων και την υιοθεσία τους από άτεκνες οικογένειες στρατιωτικών. Θεωρήθηκε το "δεξί χέρι" του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας του Μπουένος Αϊρες, του διαβόητου για τις ωμότητές του Ραμόν Καμπς. Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, ο Μπέργες δικάστηκε για πλείστες περιπτώσεις εξαφάνισης βρεφών, χωρίς να καταδικαστεί ποτέ, μιας που περιλήφθηκε στα μέτρα χάριτος που απονεμήθηκε σε όλους τους "υφισταμένους" που υπηρέτησαν τη χούντα, "υπακούοντας" στις διαταγές των ανωτέρων τους...

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μόνο ο προεκλογικός Γιέλτσιν βλέπει "ειρήνη"

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο Μπορίς Γιέλτσιν δεν παύει να καταπλήττει τους πάντες και να κοροϊδεύει τον κόσμο με τις δηλώσεις του. Συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην περιοχή Μπέλγκοροντ, τόνισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία έχουν σταματήσει και το ίδιο το τσετσενικό πρόβλημα έχει πρακτικά λυθεί! Η αλήθεια είναι ότι εκεί σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στα ομοσπονδιακά στρατεύματα και τους Τσετσένους αυτονομιστές, που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα και να υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, εξακολουθούν να δρουν ακόμα 300 έως 500 Τσετσένοι μαχητές.

Στο μεταξύ, ρωσικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν και πάλι στις 5 του Απρίλη το χωριό Σαλάζι. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κοντά στα προπύργια των Τσετσένων αυτονομιστών Ορέχοβο και Στάρι Ατσχόι και βομβαρδίζεται συνεχώς από την Τρίτη βράδυ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης της περιοχής Ουρούς - Μάρταν, τουλάχιστον 30 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής. Σημειώνουμε ότι οι πρώτοι κιόλας βομβαρδισμοί έγιναν μερικές ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους κατοίκους, την κυβέρνηση του Γκρόζνι και τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Επίσης, χτες, οι ρωσικές δυνάμεις, αφού είχαν 30 νεκρούς, 67 τραυματίες και 15 αγνοούμενους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κοινότητα Γκόισκογε, που είχαν νωρίτερα καταλάβει. Στο χωριό Γκόιτι μ' ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα "Στίνγκερ" αμερικανικής παραγωγής, οι Τσετσένοι μαχητές κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροπλάνο τύπου "ΣΟΥ". Διεξάγεται έρευνα. Θα υπάρχει άραγε αποτέλεσμα; Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αρκάντι Βόλσκι, ο οποίος το καλοκαίρι του 1995 διεξήγαγε με κάποια επιτυχία διαπραγματεύσεις στην Τσετσενία, επισήμανε ότι η έρευνα που έγινε πέρσι για τη δολοφονία μιας οικογένειας έφτασε σε αδιέξοδο, διότι ούτε οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, ούτε οι Τσετσένοι επέτρεψαν στους ανακριτές να ολοκληρώσουν την έρευνα. Ο Γιέλτσιν, όμως, μιλάει "ελεύθερα" στην "ελεύθερη Ρωσία".

ΡΩΣΙΑ
Εξαφάνιση αεροσκάφους, αλλά και μεθοριακά προβλήματα

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση). -

Δυο δυσάρεστες πληροφορίες ήρθαν από τη ρωσική Απω Ανατολή. Η μια αναφέρεται σε ένα τραγικό γεγονός. Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου ΙΛ-76, με 10 επιβαίνοντες και 50 τόνους τρόφιμα, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ λίγο πριν προσγειωθεί στη χερσόνησο Καμτσιάτκα. Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Νοβοσιμπίρσκ με προορισμό την πόλη Πετροπάβλοβσκ - Καμτσάτσκι. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες και οι προσπάθειες ανεύρεσής του δεν είχαν μέχρι χτες βράδυ αποτελέσματα.

Η άλλη πληροφορία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στη Ρωσία. Οπως είναι γνωστό, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας υπάρχουν ορισμένα προβλήματα εδαφικού χαρακτήρα. Σε μερικά σημεία η γραμμή των συνόρων δεν είναι σαφώς οριοθετημένη στις συμφωνίες ανάμεσα στις δυο χώρες. Εννοείται ότι η κατάσταση αυτή, που παλιότερα οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις (αρκεί να θυμίσουμε την επίθεση των Κινέζων τη δεκαετία του '60 στο νησί Νταμάνσκι) πρέπει να διορθωθεί. Στις 16 Μάη 1991 υπογράφηκε συμφωνία για την ακριβή χάραξη της συνοριακής γραμμής. Είχε γίνει κοπιαστική δουλιά. Να, όμως, στις 5 Απρίλη, στο Βλαδιβοστόκ, ο επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής για την επίλυση της συνοριακής διαφοράς με την Κίνα στην Πριμόριε, υποστράτηγος Βαλέρι Ρόζοφ, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Αιτιολογώντας την ενέργειά του αυτή, ο Ρόζοφ είπε χαρακτηριστικά: "Είναι απαράδεκτη η συμμετοχή μου στην απόσπαση από τη Ρωσία στρατηγικά σημαντικών εδαφών, που πραγματοποιείται με απόφαση των ομοσπονδιακών αρχών". Πρόκειται για 1.500 εκτάρια γης, που πρέπει να περάσουν στην Κίνα. Νωρίτερα είχαν έντονα διαμαρτυρηθεί οι καθοδηγητές της περιοχής Πριμόριε, μεταξύ τους και ο κυβερνήτης Γεβγκένι Ναζντρατένκο. Λύση στο πρόβλημα πρέπει θα βρεθεί, αλλά, αναμφισβήτητα, η δημιουργηθείσα κατάσταση θα έχει μεγάλη απήχηση. Ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι σύντομα ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν θα επισκεφτεί την Κίνα, ενώ η εντυπωσιακή δήλωση του στρατηγού Ρόζοφ έγινε αμέσως μετά την άφιξη στη Μόσχα σημαντικής κινέζικης αντιπροσωπείας.

  • Ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι καταγράφηκε επίσημα στις 5 Απρίλη ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στις 16 Ιούνη. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Ζιρινόφσκι συγκέντρωσε το 1.000.000 υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του και ότι όλα είναι κανονικά με την αίτησή του. Ο Ζιρινόφσκι είναι ο τρίτος υποψήφιος που καταγράφηκε επίσημα μετά τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ και τον Μπορίς Γιέλτσιν. Δημοσκοπήσεις τον φέρουν να συγκεντρώνει ποσοστό κάτω του 10%. Πρώτος με ποσοστό πάνω του 20% είναι ο Ζιουγκάνοφ και ακολουθεί ο Γιέλτσιν.
  • Η Κρατική Δούμα της Ρωσίας με 320 ψήφους υπέρ και 8 κατά ενέκρινε τη Συμφωνία για την πολιτική και οικονομική ενοποίηση Ρωσίας - Λευκορωσίας, η οποία υπογράφηκε την Τρίτη 2 Απρίλη στη Μόσχα.
Στρατιώτες του Νοτιοκορεάτικου στρατού περιπολούν στα σύνορα με την

Στρατιώτες της Νότιας Κορέας περιπολούν στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, με δεδομένη την ενταση των τελευταίων ημερών

ΒΕΛΓΙΟ
Καταδίκη πρώην αντιπροέδρου για διαφθορά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γκι Κοέμ, για τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και σε επτά συνεργάτες του, με τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας. Ο Κοέμ είναι το πρώτο μέλος υπουργικού συμβουλίου που διώκεται ποινικά αυτόν τον αιώνα στο Βέλγιο. Η δίκη του διήρκεσε δύο μήνες, ενώ είχαν προηγηθεί ανακρίσεις που κράτησαν 5 χρόνια. Ο Κοέμ διατέλεσε και υπουργός Συγκοινωνιών στην πρώτη κυβέρνηση του Ζαν Λικ Ντεάν, ωστόσο παραιτήθηκε το 1994.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, κατά της καταδικαστικής απόφασης.

"Θα συνεχίσω να διακηρύττω την αθωότητά μου", τόνισε και αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα παραιτηθεί από μέλος του Κοινοβουλίου.

Οι κατηγορίες που βάραιναν τον Κοέμ αφορούσαν το σκάνδαλο διαφθοράς και απάτης, που επικεντρώνεται στο ερευνητικό ινστιτούτο "Inusop", το οποίο αναλάμβανε έρευνες για το υπουργείο του Κοέμ, ενώ παράλληλα είχε στενές σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το ινστιτούτο κατηγορήθηκε ότι έδινε αποτελέσματα ερευνών, που στην ουσία δεν είχαν γίνει, ενώ λάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά, που διοχέτευσε στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κοέμ είναι επίσης αναμειγμένος στο σκάνδαλο "Αγκούστα", στο οποίο φέρεται να έχουν σχέση και άλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο Βίλι Κλάες, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Στους άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Γιατροί σε απεργία πείνας

ΝΤΝΙΠΡΟΠΕΤΡΟΦΣΚ.-

Απεργία πείνας πραγματοποιούν οι γιατροί σε νοσοκομείο της Ουκρανίας, όπου νοσηλεύονται νεογέννητα μωρά, ώστε να τραβήξουν την προσοχή των αρχών για τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπου δεν υπάρχει πια οξυγόνο και άλλα εφόδια.

Ωστόσο, οι γιατροί συνεχίζουν την περίθαλψη των ασθενών τους, αλλά έχουν κατασκηνώσει έξω από το νοσοκομεία και κατέβηκαν σε απεργία πείνας από την περασμένη Δευτέρα.

"Θέλουμε απλώς να τραβήξουμε την προσοχή στην απελπιστική κατάστασή μας", δήλωσε ο Αλεξάντρ Μπουγιάλσκι, επικεφαλής του νοσοκομείου.

Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί για δύο μήνες, υποστηρίζουν ότι και να τους καταβληθούν οι μισθοί, δεν είναι αρκετό.

"Η απεργία μας δεν είναι μια ενέργεια διαμαρτυρίας, αλλά μια ενέργεια απογοήτευσης, που δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια στους άρρωστους και τα νεογέννητα", πρόσθεσε ο Μπουγιάλσκι.

Το νοσοκομείο βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία, στην περιοχή Ντνιπροπετρόφσκ και είναι το μεγαλύτερο που νοσηλεύει μητέρες και νεογέννητα στην περιοχή των 3,9 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Για βδομάδες τώρα, χρησιμοποιεί οξυγόνο από άλλα νοσοκομεία ή ακόμα αναγκάζονται οι ίδιοι οι γιατροί να το αγοράζουν από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, που βρίσκεται 380 χιλιόμετρα μακριά.

Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι περίπου το 40% των εφοδίων και μηχανημάτων δε δουλεύουν ικανοποιητικά, ενώ υπάρχουν και καταστραμμένα εργαλεία και μεγάλη έλλειψη βαμβακιού και αναισθητικών.

Συνήθως, τα νοσοκομεία στην Ουκρανία ζητούν από τους ασθενείς τους να εφοδιάζονται τα φάρμακα, έμπλαστρα και γάζες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ