Εργάτριες στην Ινδία |
Τα 130 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, που διεκδίκησαν «Οκτώ ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή», η Εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε μαζικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη από εκατομμύρια εργαζόμενους. Με συγκεντρώσεις και πορείες, οι εργάτες διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους στη δουλειά και τη ζωή, που βρίσκονται στο στόχαστρο μιας κλιμακούμενης επίθεσης του κεφαλαίου, που επιχειρεί να πάρει πίσω κατακτήσεις αιώνων.
Τη σκυτάλη πήραν την Κυριακή οι χώρες της Ασίας με μεγάλες διαδηλώσεις στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στην Καμπότζη, στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στο Πακιστάν, στη Σρι Λάνκα και αλλού.
Μαζική συγκέντρωση στις Φιλιππίνες |
Ανακοίνωση της Γραμματείας της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας» για την Πρωτομαγιά
«Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης και των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.
Ως Κομμουνιστικά Κόμματα θεωρούμε ότι αυτή η μέρα δεν είναι αργία ούτε μια απλή επέτειος, αλλά μια διεθνής μέρα προλεταριακής αλληλεγγύης και πάλης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων.
Ως κομμουνιστές και κομμουνίστριες είμαστε περήφανοι για την ιδεολογία μας, τις αξίες και ιδανικά μας, την πάλη μας για κοινωνική πρόοδο, για τα δικαιώματα των λαών, για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από το ζυγό του καπιταλισμού.
Στις μέρες μας, η εργατική τάξη και οι εργαζόμενες μάζες σε όλο τον κόσμο είναι οι πρώτοι μάρτυρες και θύματα των συνεπειών της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που κατά κύριο λόγο χτυπά αυτούς και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Ο καπιταλισμός οδηγεί σε χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανεργία, ανασφάλεια, αυξημένη φτώχεια και σε ένταση των μέτρων καταστολής ενάντια στην ταξική αντίσταση. Είναι υπεύθυνος για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις, με ψεύτικα και παραπλανητικά προσχήματα, για τον έλεγχο των αγορών και πρώτων υλών, κυρίως ενεργειακών πηγών.
Αυτή η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο εμφανής σήμερα. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και η επιθετικότητα γεννάνε αιματοκυλίσματα και φτώχεια από την οποία τεράστιες μάζες μεταναστών προσπαθούν να ξεφύγουν.
Οι κομμουνιστές πρωτοστατούν στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και υπερασπίζονται την αρχή της διεθνιστικής πάλης, δουλεύουν για την ενότητα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, και την κοινή πάλη για τα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα.
Τη μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι κομμουνιστές καλούν την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τη μαζική κινητοποίηση και να εντείνουν την ταξική πάλη, ενάντια στο κεφάλαιο, στους πολιτικούς εκφραστές του και στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Οι κομμουνιστές σταθερά επαναβεβαιώνουμε τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης που είναι παραγωγός του πλούτου και τονίζουμε την κοινωνική και ιστορική αναγκαιότητα για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, για να οικοδομηθεί ένα κοινωνικό σύστημα, ο σοσιαλισμός, όπου ο πλούτος θα ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και η πολιτική εξουσία θα ανήκει στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, στην εργατική τάξη και στους συμμάχους της.
Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι ο στόχος μας είναι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ιμπεριαλιστικούς πολέμους, πείνα, ανεργία και φτώχεια. Μια κοινωνία που θα στηρίζεται στην εργατική εξουσία, στον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και στην πραγματική και ουσιαστική δημοκρατία για τις εργαζόμενες μάζες, μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη με όλους τους αγωνιζομένους, που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και το μέλλον τους.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!
Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε!»
Από την συγκέντρωση του ΚΕΚΡ στην πόλη Τιούμεν |
Η αστυνομία επιτέθηκε με σπρέι και αντλίες νερού στους διαδηλωτές εργάτες |
Τουλάχιστον 15.000 αστυνομικοί, 120 κανόνια νερού αλλά και ελικόπτερα επιστρατεύτηκαν για να «αντιμετωπίσουν» τυχόν απειλές και τελικά σε πολλές πόλεις «αξιοποιήθηκαν» κατά διαδηλωτών. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη έγιναν πάνω από 200 συλλήψεις. Ολη η κατάσταση ήταν ενταγμένη στην «ετοιμότητα» στην οποία η κυβέρνηση βρίσκεται για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», στο πλαίσιο της οποίας η ντόπια αστική τάξη προωθεί επικίνδυνα σχέδια εντός και εκτός συνόρων.
Σε πολλές πόλεις της Τουρκίας ξεχώρισαν για τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους οι συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας, απόδειξη, όπως σημειώνει η ΚΕ σε ανακοίνωσή της, της πολιτικής δουλειάς που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα για την οργανωτική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα. Τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη, τη Σαμσούν, το Εσκισεχίρ, το Εντιρνε, το Τσανάκαλε, τη Μερσίνα.
Από τη διαδήλωση του ΚΚ Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη |
Το λαϊκό «ποτάμι» και πάλι στην Αβάνα και την πλατεία της Επανάστασης |
Η φετινή επέτειο της Πρωτομαγιάς γιορτάστηκε ταυτόχρονα με τα 55 χρόνια από την πρώτη καμπάνια που έγινε στην Κούβα για την εξάλειψη του αναλφαβητισμού (γι' αυτό και επικεφαλής στη φετινή διαδήλωση - πορεία ήταν οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση) και τα 60 χρόνια από την αναχώρηση του θρυλικού πλοιάριου «Γκράνμα» (το οποίο φυλάσσεται στο Μουσείο της Επανάστασης), που μετέφερε από το Μεξικό τους Κουβανούς επαναστάτες. Κεντρικός ομιλητής στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα ήταν ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, ΓΓ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.
Οι Ελληνες κομμουνιστές στο Παρίσι |
Οι κινητοποιήσεις έγιναν σε συνθήκες «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης», με την κυβέρνηση να έχει «αξιοποιήσει» ήδη τις δυνάμεις καταστολής από την περασμένη Πέμπτη, στη διάρκεια νέων διαμαρτυριών κατά του νομοσχεδίου «Ελ Κομρί», στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν πάνω από 120 συλλήψεις, ενώ υπήρξαν και τραυματισμοί από συμπλοκές με την Αστυνομία.
Στη διαδήλωση στο Παρίσι δυναμική ήταν η παρουσία της ΚΟ Γαλλίας του ΚΚΕ.
Μέλη και φίλοι της ΚΟ Στουτγάρδης του ΚΚΕ |
Το διαφορετικό τόνο, με συνθήματα όπως «η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα είναι πάλη ενάντια στους πολέμους, στην εξαθλίωση και την προσφυγιά», έδωσαν τα μπλοκ ταξικών δυνάμεων, με συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε πολλές πόλεις, όπως Βερολίνο, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη, Νυρεμβέργη, Ντίσελντορφ και αλλού, όπου και μοιράστηκαν χιλιάδες προκηρύξεις στα Ελληνικά και Γερμανικά.
Στο Μόναχο, συμμετείχε το μαχητικό μπλοκ της Επιτροπής Αγώνα, με κεντρικό σύνθημα «Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», όπου πρωτοστατούν οι Ελληνες κομμουνιστές που ζουν στην πόλη.
Από τη συμμετοχή της ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ |
Γενικά οι εκδηλώσεις αντιμετωπίζονταν ως «μουσειακή επέτειος», με απουσία κάθε αναφοράς στην ουσία της ταξικής πάλης στο σήμερα και της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας προσκόλλησης των βρετανικών σωματείων στο ρεφορμισμό και της πρόσδεσής τους στη σοσιαλδημοκρατία. Στην ατζέντα των σωματείων και των φορέων ήταν έντονη η αντικυβερνητική ρητορεία ενάντια στην κυβέρνηση των Συντηρητικών και του Κάμερον, με αντίστοιχο «αέρα» στους Εργατικούς του Τζ. Κόρμπιν και τα ζητήματα σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα, με σωματεία/κόμματα υποστηρικτές και των δύο πλευρών.
Η ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ συμμετείχε στην κεντρική διαδήλωση του Λονδίνου και στις αντίστοιχες σε Μπρίστολ και Γλασκόβη, αναδεικνύοντας την Εργατική Πρωτομαγιά ως μέρα τιμής της ταξικής πάλης, ενάντια στην «ταξική συνεργασία», καταγγέλλοντας και το αίτημα των βρετανικών συνδικάτων προς το αστικό κράτος να γίνει η 1η Μάη μέρας αργίας.
Η ανακοίνωση της ΚΟ Βρετανίας έπαιρνε θέση για όλες τις καυτές εξελίξεις σε Ελλάδα, ΕΕ και Βρετανία, προσπαθώντας να αναδείξει την ταξική φύση των προβλημάτων, να σπάσει αυταπάτες για μια καλύτερη διαχείριση, να αναδείξει τη μόνη ρεαλιστική λύση για τους εργαζόμενους, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά» ακούστηκε δυνατά στους δρόμους του Λονδίνου.
Στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία» συμμετέχουν τα εξής 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα (η αλφαβητική σειρά με βάση την αγγλική γλώσσα):
-- Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
-- ΚΚ Εργαζομένων Λευκορωσίας
-- Νέο ΚΚ Βρετανίας
-- Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
-- Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών
-- ΚΚ στη Δανία
-- Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
-- Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας
-- Ενοποιημένο ΚΚ Γεωργίας
-- ΚΚΕ
-- Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
-- ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
-- Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία
-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
-- Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
-- Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας
-- ΚΚ Μάλτας
-- Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας
-- ΚΚ Νορβηγίας
-- Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
-- Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
-- ΚΚ Πολωνίας
-- ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
-- Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
-- ΚΚ Σοβιετικής Ενωσης (Ρωσία)
-- ΚΚ Σουηδίας
-- Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)
-- ΚΚ Σλοβακίας
-- Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Στο Λος Αντζελες, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το ζήτημα της μετανάστευσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγάλης διαδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν και χιλιάδες ξένοι εργάτες. Ενώ προβλήθηκαν αιτήματα για τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών δουλειάς για τους εργαζόμενους.
Η διαδήλωση στο Σιάτλ, μετά το τέλος της μεγάλης ειρηνικής πορείας, χτυπήθηκε από την Αστυνομία με αφορμή τη δράση κουκουλοφόρων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» στις Πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην Ιταλία, δίνοντας απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική που συνεχίζεται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του ιταλικού λαού. Δυναμική ήταν η παρουσία της Κομματικής Οργάνωσης Ιταλίας του ΚΚΕ στη συγκέντρωση στο Τορίνο, όπου παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Ιταλίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Κόμματος και υποψήφιο δήμαρχο του Τορίνο, Μάρκο Ρίτσο.
Ιδιαίτερο παλμό στη συγκέντρωση έδωσε η παρουσία του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας. Στο πανό του ΚΚΕ αναγραφόταν: «Η πάλη για το σοσιαλισμό, ο μόνος δρόμος ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση».