ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2026
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Ανεπίστρεπτη πορεία κλιμάκωσης της σύγκρουσης

Νέοι κυνικοί λεονταρισμοί Τραμπ ότι θα γυρίσει το Ιράν «στη λίθινη εποχή»

Από το αμερικανοϊσραηλινό χτύπημα σε γέφυρα στο Ιράν στην Καράτζ
Από το αμερικανοϊσραηλινό χτύπημα σε γέφυρα στο Ιράν στην Καράτζ
Tην τροχιά παραπέρα κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα προδιαγράφει και το νέο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου. Η ανεπίστρεπτη αυτή πορεία είναι «φυσιολογική» εξέλιξη και «κανονικότητα» για το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που αναπαράγεται από τον πόλεμο και την καταστροφή, ενώ είναι δεδομένο ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός φουντώνει.

Αυτό αντανακλούν και οι αντιφατικές δηλώσεις και η διαρκής ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνουν οι ΗΠΑ στον Κόλπο, μελετώντας και σχέδια χερσαίας εισβολής, η επίσης μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα άλλων ΝΑΤΟικών «συμμάχων» που πιάνουν πόστα, τα συνεχιζόμενα ιρανικά αντίποινα στόχων των ΗΠΑ και «εταίρων» τους στις χώρες του Κόλπου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τα ξημερώματα της Πέμπτης, φροντίζοντας να πετάξει το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους και Ασιάτες συμμάχους των ΗΠΑ για το μέλλον της διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ, ισχυρίστηκε πως οι ΗΠΑ δεν τα χρειάζονται γιατί είναι πρώτες σε παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως, παράγοντας «όσα παράγουν μαζί Ρωσία και Σαουδική Αραβία»...

Στο διάρκειας περίπου 20 λεπτών διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Τραμπ εξακόντισε νέες απειλές κατά του Ιράν λέγοντας πως θα το χτυπήσει τόσο σκληρά «τις επόμενες δυο με τρεις βδομάδες» που θα το επαναφέρει «στη Λίθινη Εποχή όπου ανήκει». Πανηγύρισε για τα «συντριπτικά» χτυπήματα και «νίκες» που υποτίθεται πως έχει εξασφαλίσει ο στρατός των ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα των καταιγιστικών επιθέσεων, υποστηρίζοντας πως αυτές οι επιθέσεις κατέστρεψαν το Πολεμικό Ναυτικό και την Αεροπορία του Ιράν και πως στη συνέχεια θα πάρουν σειρά ακόμη και οι σταθμοί Ενέργειας, λέγοντας πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα χτυπηθούν ένας προς έναν ή και όλοι ταυτόχρονα...

Ισχυρίστηκε πως έκανε τον πόλεμο «για το καλό των συμμάχων των ΗΠΑ», εννοώντας το Ισραήλ και ευχαρίστησε το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, διαβεβαιώνοντας πως ο αμερικανικός στρατός δεν θα επιτρέψει να πληγούν ή να αποτύχουν.

Σε μία προσπάθεια να δείξει πως ο πόλεμος που εξαπέλυσε στο Ιράν δεν θα είναι «αιώνιος», επέλεξε να κάνει μία αναφορά στη χρονική διάρκεια της συμμετοχής των ΗΠΑ σε διεθνείς και περιφερειακούς πολέμους. Προετοιμάζοντας εμμέσως το έδαφος για σύγκρουση διαρκείας, ανέφερε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 1 χρόνος, 7 μήνες, 5 μέρες. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν 3 χρόνια, 8 μήνες, 25 μέρες. Στον Πόλεμο της Κορέας, οι ΗΠΑ πολέμησαν 3 χρόνια, 1 μήνα, 2 μέρες. Στον Πόλεμο του Βιετνάμ, 19 χρόνια, 5 μήνες, 29 μέρες και στο Ιράκ, 8 χρόνια, 8 μήνες, 28 μέρες. Απέφυγε (από αμέλεια ή σκόπιμα;) την αναφορά στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που κράτησε γεμάτα 20 χρόνια...

Με φόντο αυτές τις χρονικές διάρκειες, ο Τραμπ θύμισε στους Αμερικανούς πως ο πόλεμος βρίσκεται στις 34 μέρες και υποστήριξε πως οι αυξήσεις στα καύσιμα που βλέπουν οι Αμερικανοί είναι «προσωρινές», όπως και η πτώση των μετοχών στα χρηματιστήρια. Υποστήριξε επίσης πως οι Αμερικανοί πολίτες τάχα «αδημονούν» για τη μέρα που «θα ελευθερωθούν από τις ιρανικές επιθέσεις και τον πυρηνικό εκβιασμό», το πρόσχημα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές. Πάντως, απέφυγε να κάνει αναφορά σε πιθανά σχέδια χερσαίας επέμβασης, ενώ κάλεσε συμμαχικές χώρες που εξαρτώνται από την εισαγωγή πετρελαίου και αερίου που περνά από τα Στενά του Ορμούζ «να αναλάβουν δράση» ώστε «να το αρπάξουν και να το φροντίσουν το πέρασμα... όπως έπρεπε να είχαν κάνει νωρίτερα». Στη συνέχεια δεν δίστασε να ισχυριστεί πως τα Στενά του Ορμούζ «στο τέλος του πολέμου θα ανοίξουν φυσικά», μολονότι ήδη οι ιρανικές αρχές έχουν προωθήσει νόμο για την αλλαγή καθεστώτος στην περιοχή και την επιβολή τελών διέλευσης και φόρων ή και εμπάργκο σε πλοία χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που επιτέθηκαν ή που επιβάλλουν μονομερώς κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

«Οι ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν πιο έτοιμες οικονομικά για να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή» ανέφερε ο Τραμπ, θυμίζοντας πως υπάρχουν δεσμεύσεις για επενδύσεις 18 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.

Χτες βράδυ, ο Τραμπ κοινοποίησε μέσω Truth Social βίντεο που δείχνει την καταστροφή «της μεγαλύτερης γέφυρας στο Ιράν» που συνδέει την πρωτεύουσα με την πόλη Καράτζ του δυτικού Ιράν, μετά από βομβαρδισμό, καλώντας την Τεχεράνη να συνάψει συμφωνία «προτού να είναι πολύ αργά».

Η απάντηση του Ιράν

Ο εκπρόσωπος του ΓΕΣ του ιρανικού στρατού, Εμπραχίμ Ζολφακαρί, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για «πιο συντριπτικές, ευρύτερες και καταστροφικές ενέργειες», λίγο μετά το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την «παράδοση του εχθρού και την οριστική μετάνοια» και συνθηκολόγηση.

Παράλληλα, ο διοικητής της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών, στρατηγός Σαγιέντ Ματζίντ Μουσαβί, δήλωσε: «Εσείς είστε αυτοί που οδηγείτε τους στρατιώτες σας κάτω από τις πέτρες των τάφων τους, όχι το Ιράν, ώστε να θέλετε να το επιστρέψετε στη Λίθινη Εποχή. Οι χολιγουντιανές αυταπάτες έχουν μολύνει τόσο πολύ τη σκέψη σας, που με μια ιστορία μόλις 250 ετών απειλείτε έναν πολιτισμό άνω των 6.000 ετών».

Και η επιστολή Πεζεσκιάν προς τον αμερικανικό λαό

Λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Προέδρου Τραμπ, ο Πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν ανάρτησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ανοικτή επιστολή προς τον αμερικανικό λαό, επισημαίνοντας πως οι ισχυρισμοί του Λευκού Οίκου για «ιρανική απειλή» ήταν επινόηση του Ισραήλ και ότι οι ΗΠΑ σύρθηκε στον πόλεμο για τα ισραηλινά συμφέροντα.

Εξηγεί πως το Ιράν δεν ξεκίνησε τον πόλεμο, αλλά αποκρούει με αποφασιστικότητα και θάρρος όσους του επιτίθενται. Επισημαίνει πως οι Ιρανοί «δεν τρέφουν εχθρότητα προς άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των λαών της Αμερικής, της Ευρώπης ή γειτονικών χωρών».

Αναφέρει ότι η παρουσίαση του Ιράν ως «απειλή» δεν συνάδει ούτε με την ιστορική πραγματικότητα, ούτε με τις σημερινές εξελίξεις, αλλά συνιστούν προσπάθεια «να κατασκευαστεί ένας εχθρός προκειμένου να δικαιολογηθεί η πίεση, να διατηρηθεί η στρατιωτική κυριαρχία, να στηριχθεί η βιομηχανία όπλων και να ελεγχθούν οι στρατηγικές αγορές».

«Δεν ισχύει ότι η Αμερική ενεπλάκη σε αυτήν την επίθεση ως εντολοδόχος του Ισραήλ, ότι επηρεάστηκε και χειραγωγήθηκε από αυτό το καθεστώς; Δεν είναι αλήθεια ότι το Ισραήλ, κατασκευάζοντας τα περί ιρανικής απειλής, επιδιώκει να στρέψει τη διεθνή προσοχή μακριά από τα εγκλήματά του σε βάρος των Παλαιστινίων;», τονίζει προσθέτοντας: «Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η πορεία στον δρόμο της αντιπαράθεσης είναι πιο δαπανηρή και μάταιη από ποτέ. Η επιλογή μεταξύ της αντιπαράθεσης και της συνεργασίας είναι πραγματική και συνακόλουθη. Το αποτέλεσμά της θα διαμορφώσει το μέλλον για τις επόμενες γενιές».

Επιθέσεις και στο Ινστιτούτο Παστέρ

Στο φόντο διαγγελμάτων, προειδοποιήσεων και δηλώσεων, ΗΠΑ και Ισραήλ συνέχισαν το περασμένο 24ωρο τις επιθέσεις στο Ιράν, εξακολουθώντας να βάζουν στο στόχαστρο βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Μεταξύ άλλων βομβάρδισαν το Ινστιτούτο Παστέρ στην Τεχεράνη, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

«Η επίθεση στο Ινστιτούτο Παστέρ του Ιράν, έναν πυλώνα της παγκόσμιας Υγείας με ιστορία ενός αιώνα και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Παστέρ, συνιστά άμεση επίθεση στη διεθνή ασφάλεια της Υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χοσεΐν Κερμανπούρ σε ανάρτησή του στο «X».

Το ίδιο διάστημα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Αμυνας, Ταξίαρχος Ρεζά Ταλαεΐ, ανακοίνωσε πως το Ιράν θα συνεχίσει «να τιμωρεί τον Αμερικανο-Σιωνιστή εχθρό», ενώ εξαπολύει πόλεμο επίθεσης κατά της χώρας, εκτιμώντας πως οι εχθροί του Ιράν έχουν ήδη ηττηθεί «σε επτά μέτωπα».

«Ο εχθρός έχει ηττηθεί βαριά στην προσπάθεια ανατροπής του ισλαμικού κατεστημένου στο Ιράν, έχει εξασθενίσει τις ένοπλες δυνάμεις του, δημιουργώντας ρήγμα στο εσωτερικό του και προκαλώντας διαταράξεις στο θέμα των στρατηγικών Στενών του Ορμούζ», ανέφερε. Ο ίδιος παρατήρησε πως «με τις δολοφονίες καθενός διοικητή, αξιωματούχου και ατόμων ενίσχυσαν την ισχύ και τη μάχιμη δύναμη του ιρανικού έθνους κατά του εχθρού».

Νέες αντιδράσεις σε Μόσχα και Πεκίνο

Εκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή απηύθυνε ξανά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, στον απόηχο του διαγγέλματος Τραμπ. Κάλεσε επίσης τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποφύγουν έναν «πιο σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και ενεργειακή ασφάλεια».

Στη Μόσχα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «ελπίζει σε ένα γρήγορο τέλος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή». Διαβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να συμβάλει στην αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή». Ανακοινώθηκε επίσης η νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+. Αργότερα χτες βράδυ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας Σ. Λαβρόφ και Ιράν Α. Αραγτσί σχετικά με τις εξελίξεις στον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή, για τις διπλωματικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και για τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ και θα αντιμετωπιστούν άλλες επιπτώσεις «της απρόκλητης επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Στη Σεούλ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα ήταν μη ρεαλιστικό να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για να ανοίξουν με τη βία τα Στενά του Ορμούζ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Εξετάζονται οικονομικές, διπλωματικές και στρατιωτικές «πιέσεις» για τα Στενά του Ορμούζ

Νέα διάσκεψη με πρωτοβουλία της Μεγάλης Βρετανίας και τη συμμετοχή 40 κρατών

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ στη χθεσινή βιντεοδιάσκεψη
Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ στη χθεσινή βιντεοδιάσκεψη
Τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και ευρύτερες διεργασίες μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, έχουν πυροδοτήσει τα διαρκή σχόλια του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για «επανεξέταση» της συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, με φόντο την άρνηση των Ευρωπαίων να συστρατευτούν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράν και στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο προχθεσινό του διάγγελμα ο Τραμπ δεν έκανε κάποια αναφορά σε αποχώρηση ή επανεξέταση, παρότι είχε προαναγγείλει πως θα εκφράσει την «αηδία» του για το ΝΑΤΟ.

Χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υπονομεύει τη δύναμη του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας «καθημερινές αμφιβολίες για τη δέσμευσή του». Επιπλέον, για τον Γάλλο Πρόεδρο μια στρατιωτική επιχείρηση για την «απελευθέρωση» των Στενών του Ορμούζ θα ήταν «μη ρεαλιστική», λέγοντας ότι θα εξέθετε το Πολεμικό Ναυτικό σε ιρανικές επιθέσεις. Η ασφάλεια των Στενών θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο «σε συντονισμό με το Ιράν» μετά από εκεχειρία.

Από την πλευρά του ο Ν. Βοζούρ, αρχηγός του γαλλικού Ναυτικού, εξέφρασε την άποψη ότι η Κίνα θα πρέπει κάποια στιγμή να εμπλακεί πιο ενεργά στην αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

«Δεν έχουμε δει το κινεζικό Ναυτικό να παρεμβαίνει για να ανοίξουν ξανά τα Στενά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει άμεσος πολιτικός διάλογος μεταξύ των κινεζικών και των ιρανικών αρχών για να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να περάσει ένας ορισμένος αριθμός πλοίων. Θα είναι αυτό αρκετό για να αποκατασταθεί η κανονική κυκλοφορία; Δεν το πιστεύω», σημείωσε ο ναύαρχος μιλώντας στη διάσκεψη για την ασφάλεια «War & Peace» στο Παρίσι.

Διάσκεψη 40 χωρών για το Ορμούζ με πρωτοβουλία του Λονδίνου

Χθες με πρωτοβουλία της Βρετανίας έγινε βιντεοδιάσκεψη των ΥΠΕΞ από περίπου 40 κράτη για το θέμα του ανοίγματος των Στενών του Ορμούζ μετά τη λήξη του πολέμου.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Ιβέτ Κούπερ τόνισε την «επείγουσα ανάγκη» να ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ.

Η Κούπερ κατηγόρησε το Ιράν ότι «καταλαμβάνει μια διεθνή ναυτιλιακή διαδρομή για να κρατήσει όμηρο την παγκόσμια οικονομία» και «πλήττει την οικονομική μας ασφάλεια»

Οι συζητήσεις, που διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, επικεντρώθηκαν στη «συλλογική κινητοποίηση ολόκληρου του φάσματος διπλωματικών και οικονομικών εργαλείων και πιέσεων» για να «επιτραπεί ένα ασφαλές και βιώσιμο άνοιγμα των Στενών», σύμφωνα με την Κούπερ.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι «σίγουρα» θα ανοίξουν τα Στενά, αλλά «μόνο για όσους συμμορφωθούν με τους νέους νόμους του Ιράν», επιβάλλοντας ενδεχομένως κάποιο αντίτιμο στις διελεύσεις ή άλλους όρους.

«Συγκαλούμε επίσης στρατιωτικούς σχεδιαστές για να εξετάσουμε πώς θα παρατάξουμε τις συλλογικές αμυντικές στρατιωτικές μας δυνατότητες, εξετάζοντας και ζητήματα όπως η αποναρκοθέτηση ή η διαβεβαίωση μόλις η σύγκρουση εκτονωθεί», πρόσθεσε η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά σχέδια και για στρατιωτική παρουσία.

FT: Οι ΗΠΑ απείλησαν τους Ευρωπαίους πριν την «κοινή δήλωση» για το Ορμούζ

Στο μεταξύ, νέες πλευρές του σκληρού και κυνικού παζαριού μεταξύ «συμμάχων» έρχονται στη δημοσιότητα.

Οπως μετέδωσαν οι «Financial Times», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε τους Ευρωπαίους «συμμάχους» ότι θα σταματήσει να τους πουλά όπλα για την Ουκρανία αν δεν συμμετάσχουν με πολεμικά πλοία και στρατιωτικό εξοπλισμό σε μια «συμμαχία» για να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ.

Τρεις αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις συζητήσεις δήλωσαν ότι ο Τραμπ απείλησε να σταματήσει τις προμήθειες μέσω του PURL, της πρωτοβουλίας του ΝΑΤΟ για προμήθεια αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκές χώρες. Πάντως, μέσω αυτού του μηχανισμού οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ κερδίζουν πολλά δισ. από όπλα που αγοράζουν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ για τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Μετά τις απειλές και κατόπιν παρότρυνσης του γγ του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε, μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ, μεταξύ τους η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέδωσαν γρήγορα μια κοινή δήλωση στις 19 Μάρτη στην οποία ανέφεραν: «Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε σε κατάλληλες προσπάθειες για την εξασφάλιση ασφαλούς διέλευσης μέσω των Στενών». Πάντως οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε αυτήν την κοινή δήλωση.

«Ηταν ο Ρούτε που επέμεινε στην κοινή δήλωση, επειδή ο Τραμπ είχε απειλήσει να αποσύρει το PURL και τη στήριξη στην Ουκρανία γενικά. Η δήλωση συντάχθηκε γρήγορα και στη συνέχεια προσχώρησαν και άλλες χώρες, γιατί δεν υπήρχε αρκετός χρόνος να προσκληθούν όλοι από την αρχή», δήλωσε αξιωματούχος που γνωρίζει τη συνομιλία.

Ενας άλλος αξιωματούχος είπε ότι σε μια κλήση με τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ο Ρούτε εξήγησε πως ο Τραμπ ήταν «μάλλον υστερικός» για την άρνηση των Ευρωπαίων να βοηθήσουν στην προστασία των Στενών του Ορμούζ.

Βρετανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συζητούσαν σε «στρατιωτικό επίπεδο» επιλογές για την ασφάλεια των Στενών πριν τις 19 Μάρτη, χωρίς να αρνηθούν ότι η Ουάσιγκτον απείλησε με απόσυρση της υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν έχουν εντείνει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για πυραύλους PAC-3 που χρησιμοποιούνται σε συστήματα αεράμυνας Patriot, τα οποία χρησιμοποιούνται από χώρες του Κόλπου για να αμυνθούν απέναντι σε επιθέσεις του Ιράν. Οι πύραυλοι αυτοί είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί απέναντι σε ρωσικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Ρούμπιο, οι αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία μέσω του μηχανισμού PURL δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να ανακατευθύνουν στο μέλλον όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία για να αναπληρώσουν τα αποθέματα που εξαντλήθηκαν στον πόλεμο κατά του Ιράν.

Σε ένα τέτοιο φόντο, την επόμενη βδομάδα ο γγ του ΝΑΤΟ μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινό σφυροκόπημα με στόχο να γίνουν Γάζα οι νότιες περιοχές

Συναντάει σθεναρή αντίσταση από τη Χεζμπολάχ

Καθημερινά είναι τα χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο

2026 The Associated Press. All

Καθημερινά είναι τα χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο
Οι νέοι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Νότιο Λίβανο που θέλει να μετατρέψει σε ερείπια «αλά Γάζα», όπως έχουν πει αξιωματούχοι του με το πιο επίσημο τρόπο, ανάγκασαν χτες χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να στήσουν πρόχειρα καταλύματα σε δρόμους ή παραλίες για να γλιτώσουν από τις βόμβες.

Μεταξύ των περιοχών που βομβαρδίστηκαν ήταν οι κωμοπόλεις Μπαρασίτ, Καλαουέι, Μπιντ Τζμπέιλ, Αιτα αλ Τζάμπαλ και Ζεμπντίν.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε πως από την αρχή του πολέμου στις 2 Μαρτίου έως χτες «σκοτώθηκαν περίπου 900» μαχητές της Χεζμπολάχ και χτυπήθηκαν «πάνω από 2.500 στόχοι» της οργάνωσης στον Λίβανο.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε μπαράζ εκτόξευσης περίπου 80 ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ προκαλώντας τον τραυματισμό δύο ανδρών ηλικίας 34 και 85 ετών. Μεταξύ άλλων χτυπήθηκαν οι περιοχές Κιργιάτ Σμονά, Κιργιάτ Ατά, Ουάντι Χουνίν, Γιρ'όν, Γκα'ατοόν, Μεναχίμ κ.α.

Στη Βηρυτό, χτες ο Πρόεδρος Ζοζέφ Αούν και ο πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ δήλωσαν (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές) αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις επαφές με στόχο «διεθνή παρέμβαση που θα σταματήσει τις επιθέσεις» στον νότιο Λίβανο.

Ο Αμερικανός πρέσβης στον Λίβανο, Μισέλ Ισα, μετέβη χτες στην Ουάσιγκτον για τις γιορτές του Πάσχα, αλλά και για να ενημερωθεί για τις «προσπάθειες τερματισμού της σύγκρουσης στο ιρανικό μέτωπο», σύμφωνα με όσα ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην αραβική εφημερίδα «Asharq al Awsat».

Τέλος, χτες, με αφορμή το κλείσιμο ενός μήνα από την έναρξη των επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο στις 2 Μαρτίου, 15 ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν τις δύο πλευρές να τερματίσουν τις συγκρούσεις. Στην κοινή δήλωσή τους Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών (μεταξύ άλλων από Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ιρλανδία) κάλεσαν το Ισραήλ να σεβαστεί «πλήρως» τα κυριαρχικά δικαιώματα του Λιβάνου και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.


ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Νέα άνοδος στην τιμή πετρελαίου

Στο φόντο του διαγγέλματος Τραμπ και των συνεχιζόμενων ιρανικών αντιποίνων κατά αμερικανικών και ισραηλινών στόχων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου πήραν την ανιούσα και την κατιούσα οι τιμές βασικών μετοχών σε δυτικά και ασιατικά χρηματιστήρια.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ αυξήθηκε κατά 7,4 % μετά το διάγγελμα Τραμπ, φθάνοντας τα 108,69 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο Δυτικού Τέξας αυξήθηκε κατά 7,1% με τιμή βαρελιού στα 107,24 δολάρια το βαρέλι.

Στα ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια η καθοδική τάση σε μετοχές σημαντικών εταιρειών ήταν αξιοσημείωτη. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η πτώση ήταν της τάξης του 0,2%, στο Παρίσι 0,8%, στο Βερολίνο 1,6%, στο Τόκιο 2,4%, στη Σεούλ 4,5% και στο Χονγκ Κονγκ 1,3%.

Εν μέσω ρευστότητας στις αγορές Ενέργειας, ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) Τζασίμ Μοχάμεντ αλ Μπουντάιουι, κατήγγειλε χτες τις «ιρανικές επιθέσεις, που συνιστούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ. Υποστήριξε πως η «ιρανική επίθεση» πέρασε τις «κόκκινες γραμμές», απειλώντας την ασφάλεια της ναυτιλίας, ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει «όλα τα μέτρα», για να εξασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας «σε όλα τα στενά». Στο τέλος, διαβεβαίωσε ότι οι χώρες του Κόλπου θα αποφύγουν μία «επικίνδυνη κλιμάκωση που δεν εξυπηρετεί κανενός τα συμφέροντα».

Επιπλέον, στο πλαίσιο ιρανικών διεργασιών για ένα νέο καθεστώς στα Στενά του Ορμούζ, ανακοινώθηκε η είδηση συνεργασίας Ιράν - Ομάν για τη σύνταξη ενός πρωτοκόλλου που θα αφορά την «εποπτεία της διέλευσης» μέσω των Στενών του Ορμούζ. Η είδηση μεταδόθηκε από το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, που επικαλέστηκε τον υφυπουργό Νομικών και Διεθνών υποθέσεων του Ιράν, Καζέμ Γκαριμπαμπάντι, που είπε πως η κυκλοφορία των πλοίων μέσω της κρίσιμης αυτής θαλάσσιας οδού για τη μεταφορά πετρελαίου «θα πρέπει να εποπτεύεται και να συντονίζεται» από τις δύο χώρες.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ