Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου
Από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ΠΦΥ |
Αυτό το συνονθύλευμα, που θα υποβαθμίσει κι άλλο τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από το δημόσιο σύστημα, ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε «αναβάθμιση» της ΠΦΥ, λέγοντας ότι «φέρνουμε ένα ενιαίο καθολικό σύστημα Υγείας υπό τις υγειονομικές περιφέρειες»!
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο «ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο ανταποδοτικός χαρακτήρας της παροχής των υπηρεσιών και συγχρόνως περιορίζεται το τμήμα τους που παρέχεται δωρεάν, καταργούνται κρατικές μονάδες στο όνομα της ορθολογικής ανάπτυξης, εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στην υγεία, με το καθεστώς της κινητικότητας και διαθεσιμότητας».
Σε άλλο σημείο είπε: «Η ΠΦΥ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δε "χτίζεται" με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά με ενισχυμένο το κριτήριο ότι η υγεία αποτελεί εμπόρευμα και κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του. Γι αυτό οι δωρεάν παροχές περιορίζονται σε ένα "βασικό πακέτο" ιατρικών και εργαστηριακών εξετάσεων, συνταγογράφησης, ώστε να διασφαλίζει το κράτος στοιχειώδεις υπηρεσίες και να αυξάνει το μέρος των αναγκών που θα εξαρτάται από τη δυνατότητα των ασθενών να πληρώνουν».
«Στη σημερινή άθλια κατάσταση - σημείωσε - δεν αποτελεί φιλολαϊκή απάντηση το σχέδιο επιχειρηματικής ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση στην ΠΦΥ, όπως και καμία παραλλαγή η οποία στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και στη δημιουργία "δικτύων ασφαλείας" για τους εξαθλιωμένους». Ομως το σοβαρότερο είναι, σύμφωνα με το βουλευτή του ΚΚΕ, ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά τον κύριο προσανατολισμό που πρέπει να έχει η ΠΦΥ και είναι η πρόληψη. «Τα όποια σημεία αφορούν στην πρόληψη, περιορίζονται σε ορισμένες εντελώς υποτυπώδεις δωρεάν ιατρικές εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και προγράμματα ενημέρωσης, καμπάνιες και συμβουλές», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι εργαζόμενοι και ο λαός -τόνισε- έχουν συμφέρον και δικαίωμα να απορρίψουν το νομοσχέδιο και τα αντιλαϊκά μέτρα και σχέδια στην Υγεία και απέναντι σε αυτά να αντιπαραθέσουν και να διεκδικήσουν την πανελλαδική ανάπτυξη ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αν. Ξανθός άσκησε κριτική επί της διαδικασίας, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μεταρρύθμιση χωρίς κοινωνική συναίνεση» και πρότεινε «Κέντρα Υγείας αστικού τύπου που θα διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια εργαζόμενων και ασθενών». Πουθενά στην ομιλία του δεν αναφέρθηκε ενάντια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία, την οποία βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του υπουργείου Υγείας με τους γιατρούς, σχετικά με το πλαφόν στη συνταγογράφηση. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντού (433/7.1.2014), προβλέπεται ο «καθορισμός ορίων συνταγογράφησης για το έτος 2014 για κάθε ιατρό που συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών του εκάστοτε ιατρού να μην υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας δαπάνης για το έτος 2013».
Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας επέμενε χτες ότι η εφαρμογή πλαφόν στη συνταγογράφηση «είναι ένα μέτρο που εφαρμόζεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη». Είπε ακόμα ότι «από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ έχει προϋπολογισμό, θα πρέπει και οι συμβεβλημένοι και οι συναλλασσόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί να γνωρίζουν ότι υπάρχει προϋπολογισμός».
Για να χρυσώσει το χάπι, εξαίρεσε απ' το πλαφόν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τους μεταμοσχευθέντες με συμπαγή όργανα, τους νεφροπαθείς και τα εμβόλια. Από την πλευρά του, το ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) καλεί όλους τους συλλόγους της χώρας να αδιαφορήσουν για το πλαφόν στη συνταγογράφηση και στα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και να συνεχίσουν, χωρίς περιορισμούς, την άσκηση του λειτουργήματός τους.
Στο μεταξύ, μετέωρη είναι ακόμα η απόφαση της κυβέρνησης για πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) απ' τα σούπερ - μάρκετ, καθώς οι υπουργοί Ανάπτυξης και Υγείας εμφανίζονται να έχουν διαφορετικές απόψεις. Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κατέθεσε χτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της απόφασης για πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Κάλεσμα στο συλλαλητήριο για την Υγεία που διοργανώνουν ταξικά συνδικάτα και άλλοι φορείς του κινήματος την Τρίτη 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια, απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ. Απευθυνόμενη στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Το αγαθό της Υγείας γίνεται πανάκριβο για τη λαϊκή οικογένεια που γονατίζει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και τη μείωση του εισοδήματός της. Ωφελημένοι είναι λίγοι. Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που βλέπουν την κρίση ως "ευκαιρία" για να διαλύσουν τις δημόσιες υποδομές και να μεγαλώσουν την πίτα που θα λυμαίνονται.
Δεν υπάρχει άλλος χρόνος, δεν υπάρχει λύση στις ατομικές διαδρομές. Τώρα να οργανώσουμε, να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, παντού! Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νεολαία και γυναίκες, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους».
Πρόγραμμα δράσης με άξονα τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις στο μέτωπο της Υγείας σχεδιάζουν και υλοποιούν σωματεία και μαζικοί φορείς. Σταθμό στην παραπάνω δραστηριότητα θα αποτελέσει το συλλαλητήριο για την Υγεία που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Τρίτη 4 Φλεβάρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στις 6 μ.μ., στην Ομόνοια. Ενδεικτικά, έγιναν ή προγραμματίζονται τα εξής: