Η ατζέντα της κυβέρνησης, που προδιαγράφει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, ξεδιπλώθηκε κατά τη ομιλία του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος έκανε σαφές ότι καταρχάς θα «τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», δηλαδή ό,τι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και «θα προχωρήσουμε παρακάτω», υποβάλλοντας το λαό σε νέες θυσίες.
Εκανε σαφές ότι «πρωταρχικός στόχος μας είναι η ανάπτυξη, με υψηλότερους ρυθμούς, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ευσταθή τραπεζικό τομέα, κάλυψη του επενδυτικού χάσματος, με εξωστρεφή προσανατολισμό, με ψηφιακό αποτύπωμα», πλασάροντας ταυτόχρονα το παραμύθι ότι τα παραπάνω, που αποτελούν καθαρούς στόχους του κεφαλαίου, θα φέρουν «συνεχώς αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ευημερία, για όλες και όλους», επιδιώκοντας να πείσει ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα κεφαλαίου και εργατικής τάξης τελικά... ταυτίζονται.
Συγκεκριμένα, στις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργείου Οικονομίας περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα «αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών, διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, καθορισμός και η υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα υπουργεία», προδιαγράφοντας με δυο λόγια νέες δραστικές περικοπές και «κόφτες» στις δημόσιες δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.
Ομως την ίδια ώρα δεν υπάρχει «οροφή» όσον αφορά την παροχή προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους ανέφερε ότι προγραμματική δέσμευση είναι οι νέες φοροελαφρύνσεις που θα περιέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως «μεταξύ άλλων η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019», αντί του 2020 που είχε εξαγγελθεί στην αρχή, με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί τη ερχόμενη βδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στις δεσμεύσεις προς το κεφάλαιο είναι επίσης η διαμόρφωση «σταθερούφορολογικού πλαισίου που θα συνιστά μιαεκτεταμένηκαισυνεκτικήμεταρρύθμιση», η οποία πέρα από τις ελαφρύνσεις θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία για τις επενδύσεις, θα «ενσωματώνει τα διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη», αλλά και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», που σημαίνει παραπέρα τσεκούρι στο αφορολόγητο.
Συνεχίζοντας ο υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση προς το τραπεζικό κεφάλαιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, που σημαίνει ένταση εκβιασμών και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, ενώ δεσμεύτηκε εκ νέου για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Στο ίδιο πνεύμα και οι άμεσες προτεραιότητες για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που παρουσίασε ο υπουργός του Αδ. Γεωργιάδης. Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο είναι «ταχύτερη υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων», «απλοποίηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδοτήσεων», «απλοποίηση σχέσεων κράτους - επιχειρήσεων».
Ο υπουργός καταρχάς έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσπάθειες που κατέβαλε στο να πιάσει τους στόχους τους κεφαλαίου, δηλαδή στην «προσέλκυση επενδύσεων» και «την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», λέγοντας ότι «ήταν στη σωστή κατεύθυνση οι προσπάθειες Δραγασάκη», ωστόσο κατά τον Αδ. Γεωργιάδη μένουν πολλά να γίνουν ακόμα.
Στη βάση αυτών, δεσμεύτηκε απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές» για «επιτάχυνση κάθε μορφής αδειοδότησης, σε όποια φάση κι αν βρίσκεται ο φάκελος», λέγοντας μάλιστα πως για την αξιολόγηση των φακέλων «θα χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες της ιδιωτικής αγοράς» και για την ακρίβεια διεθνείς οίκους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δημοσίου.
Δεσμεύτηκε ακόμα για τη δημιουργία «κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδοτήσεων», ώστε οι άδειες να βγαίνουν «με το πάτημα ενός κουμπιού», ενώ συμπληρωματικά θα δημιουργηθεί και «ψηφιακός χάρτης» προκειμένου ο επίδοξος επενδυτής σε μια περιοχή, είτε αυτή είναι αιγιαλός είτε δασική έκταση είτε έκταση natura, να γνωρίζει «τι παραλαμβάνει με αυτό που αγοράζει και ποιο είναι το επιχειρηματικό ρίσκο». Ο υπουργός δεσμεύτηκε ακόμα προς το κεφάλαιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού, χαιρετίζοντας και εδώ τις προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για μεγαλύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κ.ά.
Τους στόχους και της κυβέρνησης ΝΔ για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη βαθύτερη εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.
Αναγνωρίζοντας τη Βαλκανική ως «ενδοχώρα» των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, έβαλε στόχο της κυβέρνησης την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής παρουσίας της χώρας στα Βαλκάνια, ενώ στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε τη στήριξη της κυβέρνησης στην «ευρωενωσιακή προοπτική» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνοντας μήνυμα π.χ. στην Αλβανία, ότι αυτή η πορεία περνά και μέσα από τη συμμόρφωση με τις επιταγές της ελληνικής αστικής τάξης.
Αντίστοιχα, για τη συμφωνία των Πρεσπών είπε μεν ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί με «επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα», τόνισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και την πλήρη συμμόρφωση της γείτονος με τους όρους της συμφωνίας, που προεκλογικά η ΝΔ κατάγγελλε, χωρίς φυσικά να θίγει το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο.
Παραπέρα, μίλησε για σημαντικές εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Ενεργειακά και σε άλλα πεδία, που όπως υποστήριξε ενισχύουν τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας, υπερασπιζόμενος στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα αμερικανόπνευστα τρίγωνα συνεργασίας με Κύπρο και Ισραήλ (για το οποίο είπε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και θα διευρυνθούν και παραπέρα, με στόχο τη «σταθερότητα» της περιοχής) καθώς και με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και άλλα διμερή σχήματα, που όπως είπε «ενισχύουν τις σχέσεις της Δύσης με τις χώρες αυτές», καθώς η ελληνική αστική τάξη λειτουργεί ως «μεντεσές» των ευρωατλαντικών προταγμάτων στην περιοχή.
Αλλωστε, σε μια τέτοια βάση, είπε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο σημείο, υπογράμμισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ακόμα πιο στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι το φθινόπωρο θα γίνει στην Ελλάδα η δεύτερη φάση του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Σημείωσε ότι στη διαδικασία θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν τη διμερή «συνεργασία», άρα και αυτά των επιχειρηματικών συμφωνιών και της Ασφάλειας, όπου προαναγγέλλεται η «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας.
Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγνώριση, από την κυβέρνηση ΝΔ, του πραξικοπηματία Γουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση συμμεριζόμενη την άποψη της πλειοψηφίας των κρατών - μελών της ΕΕ και... τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Την προσήλωση και της κυβέρνησης ΝΔ στη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως «διαύλου επικοινωνίας» με την Αγκυρα - στην πραγματικότητα ως πλατφόρμα, όπου η τουρκική αστική τάξη βάζει όλες τις διεκδικήσεις της στο ευρύτερο ιμπεριαλιστικό παζάρι - επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, την ώρα που στηλίτευε τις «παραβατικές συμπεριφορές» της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, που, όπως υποστήριξε, προκαλούν «προβληματισμό» και στους πολυδιαφημισμένους «συμμάχους» της ντόπιας αστικής τάξης στο εξωτερικό.
Εκανε, εξάλλου, σαφές ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα «δυναμικό πολιτικό και γεωοικονομικό περιβάλλον, όπου απαντώνται σχεδόν όλες οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας», κατονομάζοντας ως τέτοιες τις «ακούσιες και εκούσιες μετακινήσεις πληθυσμών», την «παράνομη μετανάστευση», την «τρομοκρατία», τον ανταγωνισμό για την αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιδίως της Ενέργειας, τις κυβερνοαπειλές, την κλιματική αλλαγή, «μερικές μόνο από τις προκλήσεις που απαιτούν εγρήγορση, γιατί μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας», όπως είπε, απλώνοντας επικίνδυνα το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων σε πολύ ευρεία επίπεδα.
Ταυτόχρονα, τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας - εν είδει ενδυνάμωσης της περιλάλητης αμυντικής διπλωματίας - με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, πάνω στο αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να υλοποιούν παραπέρα στόχους και προτάγματα του ευρωατλαντικού άξονα στην Ανατ. Μεσόγειο και ενώ κλιμακώνεται η ένταση και στον Περσικό.
Την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όπως και σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, προδιέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι «δεν πάσχει η Ελλάδα από καταπάτηση δικαιωμάτων» αλλά «από ασφάλεια», κηρύσσοντας την «αναδιοργάνωση τομέων τάξης και ασφάλειας» και στέλνοντας το μήνυμα στους εργαζόμενους ότι «η ριζοσπαστικοποίηση θα αντιμετωπιστεί με κυρίαρχο όπλο την πρόληψη». Είπε ότι «νέο δόγμα της εσωτερικής ασφάλειας», που απορρέει και από τη «γεωπολιτική θέση της χώρας», είναι «η διαφύλαξη και η διαχείριση των συνόρων», με το «συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφαλείας με τις Ενοπλες Δυνάμεις», «σωφρονιστική πολιτική» και «αποτελεσματική πολιτική προστασία», την οποία περιόρισε στη «θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής για εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας και αναθεώρηση του σχεδίου Ξενοκράτης».
Ειδικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες, είπε ότι θα ολοκληρώσει την εξαγγελία της προηγούμενης κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός ακόμα κέντρου φιλοξενίας στη Σάμο, ενώ λίγο πριν ο υφυπουργός του, Γ. Κουμουτσάκος, είχε κάνει λόγο για την «προώθηση νέου πλαισίου παροχής ασύλου έως το τέλος του έτους» το οποίο θα περιλαμβάνει ένα «ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών», υλοποιώντας δηλαδή ακόμα πιο αποφασιστικά την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ και για το Μεταναστευτικό.
Τα νέα πλήγματα που ετοιμάζονται από την κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, προκειμένου να προσφέρει στο κεφάλαιο την «τάξη και ασφάλεια» που χρειάζεται για να συνεχίσει απρόσκοπτα τις μπίζνες του, προδιέγραψε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα νέα ειδικά τμήματα που θα συσταθούν στα δικαστήρια με καθήκον να επισπεύσουν υποθέσεις των επιχειρηματικών ομίλων, έκανε λόγο για «ψήφιση νέου κώδικα δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων» και κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που σημαίνει «μονιμοποίηση» των αντιλαϊκών μνημονιακών νόμων, στα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε ως «προτεραιότητα» τις «άμεσες διορθωτικές κινήσεις» στον Ποινικό Κώδικα, χωρίς βέβαια να αγγίζεται το βασικό αντιδραστικό περιεχόμενο όσων ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την εισαγωγή αμερικανόπνευστων θεσμών, που προσβάλλουν θεμελιώδη δικαιώματα των κατηγορουμένων, κυρίως σε βάρος των φτωχών, ακόμη και αθώων κατηγορουμένων, υπέρ διαφόρων οικονομικά ισχυρών και μεγαλοσχημόνων. Σχετικά με την επιλογή της νέας ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων επανέλαβε ότι «θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία με τις επιλογές στη νέα ηγεσία, με αξιοκρατία και σεβασμό στην ιεραρχία».