ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ υπηρετεί την ανάπτυξη των μονοπωλίων

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) & συνοδευτικές εγκαταστάσεις», εγκρίθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αειφόρου Ανάπτυξης - Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Εμπορίου και Αγροτικής Οικονομίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Ζιώγας, τοποθετήθηκε ενάντια, ξεκαθαρίζοντας ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Ζιώγας αποκάλυψε την ψευδή προπαγάνδα για δήθεν όφελος του λαού από την κατασκευή του αγωγού TAP. Οπως είπε, «προπαγανδίζουν ότι θα δημιουργηθούν 2.000 άμεσα και 10.000 έμμεσα θέσεις εργασίας. Την προπαγάνδα αυτή την καταρρίπτει έκθεση του ΙΟΒΕ που αναφέρει ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση του αγωγού θα είναι από 100 έως 200. Για τις 2.000 άμεσα ίσως να εννοούν τους εργάτες στην κατασκευή του. Αλλά αυτές οι θέσεις είναι προσωρινές. Η κατασκευή κάποτε τελειώνει.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του αγωγού, οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν με 5μηνες και 9μηνες συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας της χώρας.

Η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την Ελλάδα δε θα εξασφαλίσει φθηνό φυσικό αέριο για τα λαϊκά νοικοκυριά. Τα τεράστια κέρδη από τη διέλευση του αγωγού ουδεμία σχέση έχουν με τον ελληνικό λαό, όπως δεν έχουν άλλωστε με το λαό του ίδιου του Αζερμπαϊτζάν, της χώρας παραγωγής του φυσικού αερίου, όπου ένας στους δύο κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Στην Πτολεμαΐδα, που είναι η καρδιά της Ενέργειας, 350 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.

Τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα μονοπώλια που ελέγχουν την εξόρυξη, τη μεταφορά και την πώληση του φυσικού αερίου».

Επικίνδυνη για το λαό η εμπλοκή στους ανταγωνισμούς

Επιπλέον τόνισε: «Η κατασκευή και η λειτουργία του αγωγού TAP αποτελούν συνειδητή επιλογή που υπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και ειδικότερα την προτεραιότητα υλοποίησης του "νότιου ενεργειακού διαδρόμου".

Με την πολυδιαφημιζόμενη γεωστρατηγική "αναβάθμιση" και τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο (για τα οποία επαίρεται η συγκυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός, η διοίκηση Τζιτζικώστα στην ΠΚΜ), ουσιαστικά αναβαθμίζεται η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς και μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς για την Ενέργεια, που οδηγούν ακόμα και σε πολέμους».

Κατήγγειλε τα «πανηγύρια, που στήνονται, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, ο χειμώνας βρίσκει 8 στα 10 νοικοκυριά χωρίς οικονομική δυνατότητα να καλύψουν της ανάγκες θέρμανσης».

Τέλος, ο Γιάννης Ζιώγας τόνισε ότι η λύση για το λαό δε βρίσκεται στη μετατροπή της χώρας σε διαμετακομιστικό κέντρο και σε επίπεδο κερδοσκοπικής δράσης των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων.

«Η λύση βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Μόνο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης εξουσίας που δε θα υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μόνο η λαϊκή εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, χωρίς εξαρτήσεις από το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σε αυτές τις συνθήκες, η Ενέργεια θα τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων, η περιοχή θα αναπτυχθεί προς όφελος των εργαζομένων και θα εξασφαλίσει μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην υγεία και μόρφωση για τη νέα γενιά», είπε.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στα 9,06 τρισ. ευρώ τα κρατικά χρέη

Στα 9,06 τρισ. ευρώ καταγράφηκε το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2014, ποσό που αντιστοιχεί στο 93,9% του ΑΕΠ τους. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους στα κράτη - μέλη της ΕΕ για το α' τρίμηνο του 2014:

-- Στα κράτη της Ευρωζώνης, το χρέος φτάνει τα 9,06 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 93,9% του ΑΕΠ τους (έναντι 8,9 τρισ. ευρώ ή 92,7% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2013 και 8,8 τρισ. ευρώ ή 92,5% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2013). Στο σύνολο της ΕΕ, το χρέος διαμορφώνεται στα 11,57 τρισ. ευρώ ή στο 88% του ΑΕΠ (έναντι 11,4 τρισ. ευρώ ή 87,2% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του 2013 και 11,18 τρισ. ευρώ ή 86,2% το α' τρίμηνο του 2013). Από τα παραπάνω, προκύπτει ότι το μερίδιο της Ευρωζώνης φτάνει στο 78,3% του συνολικού χρέους της ΕΕ.

-- Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ελλάδα (174,1%), στην Ιταλία (135,6%), στην Πορτογαλία (132,9%) και τα χαμηλότερα στην Εσθονία (10%), στη Βουλγαρία (20,3%) και το Λουξεμβούργο (22,8%). Στη Γερμανία εμφανίζεται στο 77,3% (με μείωση 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 3,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013) και στη Γαλλία στο 96,6% (αύξηση 1,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 3,2% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2013).

-- Σε απόλυτα μεγέθη, το μεγαλύτερο χρέος έχει η Γερμανία, με 2,14 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 23,2% του χρέους των 17 κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Ακολουθεί η Ιταλία με 2,12 τρισ. ευρώ και η Γαλλία με 1,99 τρισ. ευρώ. Συνολικά αυτές οι τρεις χώρες έχουν χρέος περίπου 6,25 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 69% του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.

-- Το κρατικό χρέος της Ελλάδας σε απόλυτα μεγέθη διαμορφώνεται στα 314,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 3,5% του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.

ΑΔΜΗΕ
Διεργασίες μεταξύ των ενδιαφερόμενων μονοπωλίων

Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», διεργασίες φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των μονοπωλίων που ανταγωνίζονται, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα στις διαδικασίες πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), συνολικότερα στις διαδικασίες παραπέρα «απελευθέρωσης» της Ενέργειας στην Ελλάδα, αλλά και τον έλεγχο ενεργειακών υποδομών στρατηγικής σημασίας σε όλη την Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», η κινεζική «State Grid of China Corporation», που είναι ένα από τα 4 εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των συζητήσεων, για να αποκτήσει σημαντικό μερίδιο της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου «Terna», η οποία επίσης έχει περάσει στη β' φάση του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η κινεζική εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το βασικό μέτοχο της «Terna», το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών CDP (το οποίο κατέχει το 29,9% της «Terna»). Η «State Grid of China Corporation» ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε ενεργειακές υποδομές ευρωπαϊκών χωρών, έχοντας ήδη αποκτήσει πριν από δύο χρόνια το 25% του πορτογαλικού διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι κινήσεις αυτές φυσικά έρχονται σε αντίθεση με τις επιδιώξεις αντίστοιχων ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ επιτρέπει τη σύμπραξη σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον με ξεχωριστές προτάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα άλλα δύο εταιρικά σχήματα που συνεχίζουν στο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ είναι η σύμπραξη εταιρειών «Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd» (σύμπραξη της βελγικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του επενδυτικού συνταξιοδοτικού ταμείου Αυστραλίας) και το «Public Sector Pension Investment Board» (το καναδέζικο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο που έχει εμπλακεί και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθήνας).

ΕΝΣΤΟΛΟΙ
Ζητούν αποκατάσταση των μισθών τους

Την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στις αποδοχές τους απαίτησαν χτες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των ομοσπονδιών τους, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Ειδικότερα, ζήτησαν την επαναφορά των μισθών στο επίπεδο του Ιούλη 2012 (σ.σ. πριν από το τρίτο μνημόνιο) και την επιστροφή των αναδρομικών ποσών για όλο αυτό το διάστημα.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας να πληροφορηθούν τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγιά τους. Εκεί, δεν πήραν κάποια απάντηση για το θέμα, αλλά ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 11 το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, στην οποία, εκτός του υπουργού Γκίκα Χαρδούβελη θα συμμετάσχει και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα, επίσης, με τους εκπροσώπους των ενστόλων, πρέπει να υπάρξει άμεση επαναφορά των μισθών και των συντάξεων, ενώ τα αναδρομικά (χωρίς «κούρεμα» στο συνολικό ποσό) μπορούν να δοθούν και σε βάθος χρόνου. Στη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωπος των πυροσβεστών τόνισε πως οι μισθοί τους έχουν μειωθεί 40-45%. Εκτός από αυτό, οι ένστολοι έχουν συνεισφέρει με τη μορφή της απλήρωτης δουλειάς μέσω των επιφυλακών και της πρόσθετης εργασίας για να εφαρμοστεί ο επιχειρησιακός συνδυασμός. Οσον αφορά το ...ποσό που θα μοιραστεί, ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών είπε πως ο βασικός μισθός του ανθυποπυραγού που σήμερα είναι 875 ευρώ, θα γίνει 899 ευρώ.

Επίσης, στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε πως το υπουργείο Οικονομικών παρανομεί με τη μη εφαρμογή της σχετικής δικαστικής απόφασης. Προστέθηκε δε ότι οι ομοσπονδίες αναζητούν τρόπους να σταματήσουν αυτήν την παρανομία, καταγγέλλοντας τις παρελκυστικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Συνδικαλιστές δε ανέφεραν πως εξετάζουν την πιθανότητα να ζητήσουν και προσωποποίηση της ευθύνης. Παράλληλα, καταγγέλθηκε η αποψίλωση των λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ