Eurokinissi |
Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και υπερασπιζόμενος τη διαβόητη «αξιολόγηση», ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σαφές ότι η διαδικασία αυστηροποιείται και προειδοποίησε με «κυρώσεις» για όποιον την αρνείται. Τη συνέδεσε με απολύσεις, καθώς έβαλε πρόταγμα στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση την αλλαγή του σχετικού άρθρου (103), που προσώρας κατοχυρώνει τη μονιμότητα στο Δημόσιο. Καθώς μάλιστα βιάζονται (όρισε το 2026 ως το έτος που θα ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή), έχουν ήδη υπολογίσει ότι στις σχετικές ψηφοφορίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 180 ψήφους, εξ ου και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα χρειαστούμε τη συνεργασία κι άλλων κομμάτων». Κατονόμασε το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας του «να λογικευτεί» και να συνεργαστούν «για τον προσδιορισμό των προς αναθεώρηση άρθρων», και να καταθέσει κι αυτό από την πλευρά του «ένα πλαίσιο προτάσεων όπου θα μπορεί να οικοδομηθεί συναίνεση», χαρακτήρισε δε την όλη διαδικασία, εν τέλει, μια «δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ». Φοβερή ...δοκιμασία για το ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ, αποτυπώνοντας τη σύμπλευση στη στρατηγική του κεφαλαίου.
Χαρακτηρίζοντας εξάλλου τη συνταγματική αναθεώρηση μία από τις «δομικές αλλαγές» που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, έβαλε επίσης για συζήτηση το άρθρο 16, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και το άρθρο 24 (για την «προστασία του περιβάλλοντος») ώστε να ανοίξουν παραπέρα μπίζνες με τη γη. Επίσης, να κατοχυρωθεί συνταγματικά η επιστολική ψήφος, αλλά όχι ένα πάγιο εκλογικό σύστημα, αφού χρειάζονται περιθώρια ευελιξίας ώστε μέσα από διάφορους νόμους και μοντέλα να διασφαλίζουν κάθε φορά την αντιλαϊκή «σταθερότητα».
Παραπέρα, υπερασπίστηκε την «τάξη στα πανεπιστήμια», περηφανευόμενος για το ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο το καταργήσαμε το 2019», «η αστυνομία μπαίνει και διαλύει τις καταλήψεις», «ουσιαστική ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού campus δεν υπάρχει, και αν ξαναϋπάρξει θα ξαναμπούμε να τη διαλύσουμε» και ότι «η παρουσία της ίδιας της αστυνομίας, και όχι της πανεπιστημιακής, είναι εντέλει και πιο αποτελεσματική». Ταυτόχρονα κάλεσε τους πρυτάνεις «να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμιά τους», καθιστώντας τους «συνυπεύθυνους» και απειλώντας τους με κυρώσεις.
Για το έγκλημα των Τεμπών, και εν αναμονή της πρότασης της ΝΔ, προϊδέασε ότι και στην περίπτωση Κ. Καραμανλή η ΝΔ θα ακολουθήσει το «μοντέλο» Τριαντόπουλου, με παραπομπή του πρώην υπουργού στον «φυσικό δικαστή» με αστείες κατηγορίες τύπου πλημμελήματος, αφού όπως είπε «δεν βλέπει» κακούργημα. Στο πλαίσιο μάλιστα των συνδιαλλαγών και του άθλιου παζαρέματος μεταξύ των αστών, θύμισε ότι η ΝΔ δεν κίνησε ποινική διαδικασία για την τραγωδία στο Μάτι εναντίον όσων δεν είχαν σε λειτουργία το 112.
Μάλιστα προειδοποίησε τους ομοίους του ότι «ο αφόρητος ποινικός λαϊκισμός» «θα βουλιάξει τη χώρα σε ένα τέλμα από όπου δεν θα μπορούμε να βγούμε», απευθυνόμενος ξανά ειδικά στο ΠΑΣΟΚ να μην ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τα λαϊκά στρώματα, το ξέκοψε με το τρομερό επιχείρημα ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν», πανηγύρισε για την «υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας (πάνω φυσικά στα ματωμένα πλεονάσματα, στην ακρίβεια και στη φοροεπιδρομή), ενώ, δείχνοντας ότι ο λαός δεν έχει τίποτα απολύτως να περιμένει από την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, σημείωσε ότι το «στεγαστικό πρόβλημα» (όπως «κομψά» περιέγραψε τα αυξημένα ενοίκια και την απλησίαστη στέγη) είναι «αποτέλεσμα μιας οικονομίας που πάει καλά», αυξάνοντας τις τιμές στα ακίνητα.
Στο πλαίσιο δε του κυνισμού του κεφαλαίου, πρόσθεσε πως ό,τι είναι πρόβλημα για τον ενοικιαστή αποτελεί ταυτόχρονα όφελος για τον ιδιοκτήτη. Για λύσεις παρέπεμψε σε μπαλώματα όπως το ένα νοίκι στα δώδεκα που επιστρέφουν στους ενοικιαστές, και το γεγονός ότι τους σπρώχνουν στα δίχτυα των τραπεζών μέσα από προγράμματα όπως τα «Σπίτι μου» 1 και 2. Αλλωστε, ερωτηθείς για τη λεγόμενη «κοινωνική κατοικία», το ξέκοψε κι εδώ, ότι «δεν είναι δουλειά του κράτους να χτίζει σπίτια».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τουρκία μπαίνει και παίρνει «πίτα» από τα ευρωενωσιακά εξοπλιστικά προγράμματα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ σε άλλη στήλη) και την ώρα που τόσο η ΕΕ κεντρικά όσο και κατά μόνας ισχυρά κράτη - μέλη της αναπτύσσουν πολυεπίπεδα σχέσεις με την Αγκυρα, ανέπτυξε ένα ευχολόγιο τύπου «να παίρνονται υπόψη οι θέσεις Ελλάδας και Κύπρου». Πέταξε δε και μια «φωτοβολίδα» πως όταν ξαναδεί τον Ερντογάν θα του ζητήσει να αποσύρει το Casus Belli (συμπλήρωσε 30 χρόνια στο τραπέζι του παζαριού και των πιέσεων). Ωστόσο δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πότε θα τον συναντήσει, αφού όπως είπε το πολυαναμενόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων θα γίνει κάποια στιγμή «τους επόμενους μήνες». Προσώρας «είμαστε σε φάση αναζήτησης ημερομηνιών».
Προηγουμένως ο Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ενωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε. Στον διάλογό τους ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας τα «σύννεφα» που σωρεύονται, μίλησε για «δύσκολη στιγμή για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά» και για «προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όσον αφορά τη διοχέτευση περαιτέρω κεφαλαίων προς την πραγματική οικονομία», με φόντο τις «προτάσεις» που πέφτουν στο τραπέζι για τη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων και των αποταμιεύσεων, προκειμένου να πέσουν στην πολεμική οικονομία και στις λοιπές μπίζνες του κεφαλαίου.
Το πρόγραμμα «SAFE» («Security Action for Europe»), σχετικά με τον επανεξοπλισμό της ΕΕ, εγκρίθηκε από τους εκπροσώπους των κρατών - μελών του ευρωπαϊκού μπλοκ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οπως προκύπτει από το τελικό deal, η Τουρκία δεν εξαιρείται από το πρόγραμμα του επανεξοπλισμού της Ευρώπης, παρά την αντίθεση και τις ενστάσεις που εξέφρασαν Ελλάδα και Κύπρος.
Πρόκειται για το δανειακό εργαλείο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ που στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ δικαιούται μερίδιο υπό την προϋπόθεση πως η προμήθεια θα είναι κατά 65% ευρωπαϊκή και κατά 35% παραγωγής τρίτης χώρας.
Η πόρτα για την Τουρκία ανοίγει και από το γεγονός πως στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες και μέλη του ΝΑΤΟ. Επίσης εταιρείες από τρίτες χώρες δεν αποκλείονται από τις προμήθειες, εφόσον έχουν έδρα και παραγωγή στην ΕΕ και συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Σημειώνεται πως στο 65% συμπεριλαμβάνονται εκτός από κράτη - μέλη της ΕΕ και η Ουκρανία, αλλά και χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, όπως η Νορβηγία.
Οι χώρες εκτός ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε κοινές προμήθειες, αλλά δεν θα μπορούν να λάβουν τα δάνεια. Επίσης, ορισμένες τρίτες χώρες μπορούν να αναβαθμιστούν ώστε να συμμετάσχουν έως και στο 65%. Για να συμβεί αυτό, όπως αναφέρει το «Euronews., θα πρέπει να έχουν υπογράψει συμφωνία για μια Εταιρική Σχέση Ασφαλείας και Αμυνας (SDP) με το μπλοκ. Η ΕΕ - μέχρι τώρα - έχει συνάψει επτά ειδικές τέτοιες συμφωνίες, με τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και, από αυτή την εβδομάδα, με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τελική έγκριση θα πρέπει να δοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 27 Μαΐου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να την εμποδίσουν, καθώς αποφασίστηκε η συμμετοχή τρίτων χωρών να εγκρίνεται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.
Σύμφωνα και με σχετικό ρεπορτάζ του «Open», οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών συμφώνησαν πως παρότι το θέμα αφορά την άμυνα, γεγονός που θα απαιτούσε ομοφωνία, το σχέδιο - με πρωτοβουλία της Κομισιόν - ήρθε στο τραπέζι με τη νομική βάση πως πρόκειται για θέμα βιομηχανίας, άρα δεν απαιτεί ομοφωνία αλλά ειδική πλειοψηφία, και καμία από τις υπόλοιπες 25 χώρες, δηλαδή πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν εξέφρασε διαφωνία για τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, απαντώντας σε ερώτηση για τις «προσπάθειες της Ελλάδας να αποκλείσει την Τουρκία από τα αμυντικά προγράμματα της ΕΕ», δήλωσε ότι «η μεταφορά διμερών διαφορών σε πολυμερείς πλατφόρμες και η επίδειξη μιας στάσης που αποσκοπεί στον αποκλεισμό της χώρας μας δεν είναι καλόπιστη, ούτε σοφό βήμα. Θα συνεχίσουμε να εξηγούμε τη δύναμη της Τουρκίας σε όσους δεν την κατανοούν». Ακόμα, πηγές της τουρκικής κυβέρνησης διέρρεαν με έμφαση ότι «οι προσπάθειες να αγνοηθεί ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή και η σημασία της για την ασφάλεια της Ευρώπης είναι καταδικασμένες να αποτύχουν»...
Ολα αυτά ενώ ρεπορτάζ στον τουρκικό Τύπο αναφέρονται εκτενώς στη δραστική αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου («αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού θόλου»), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σε αυτό να ενταχθούν ακόμα και οι ρωσικοί «S-400». Ο διευθυντής της εφημερίδας «Hurriyet», Αχμέτ Χακάν, δήλωσε στο CNN Turk: «Αν είναι η Τουρκία να δημιουργήσει τον δικό της ατσάλινο θόλο (...) βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου. Δηλαδή ήδη παράγουμε και έχουμε τα συστήματα Ihbar, Sahin, Gokberk, Korkut, Guz, Hisar-A, Hisar - O και Siper. Το Siper είναι έτοιμο για μαζική παραγωγή...».
Στο μεταξύ, χτες είχε προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Τουρκία, όπου επρόκειτο να εξεταστούν «η προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος της Τουρκίας στη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και οι εν εξελίξει διαδικασίες προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter και F-16 για την αύξηση των δυνατοτήτων των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».