ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ανησυχίες για εμβάθυνση και επέκταση της κρίσης

Εντείνεται η συζήτηση για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωένωσης

Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το βάθεμα της κρίσης και την κατάληξη που μπορεί έχει η προσπάθεια να φορτώσουν τις συνέπειες στην πλάτη των λαών

Eurokinissi

Το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το βάθεμα της κρίσης και την κατάληξη που μπορεί έχει η προσπάθεια να φορτώσουν τις συνέπειες στην πλάτη των λαών
Το βάθεμα της οικονομικής κρίσης σε όλο το φάσμα του καπιταλιστικού κόσμου και η λυσσαλέα προσπάθεια των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών να χτυπήσουν εκ νέου τα λαϊκά δικαιώματα, προκειμένου να ενισχυθεί το κεφάλαιο και να ξεπεραστεί η κρίση, βρίσκεται στο επίκεντρο των δηλώσεων εκπροσώπων των κυβερνήσεων κρατών - μελών της ΕΕ και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών της ΕΕ, ενώ στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής παραμένουν στο επίκεντρο τα θέματα της στενότερης οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και του συντονισμένου σφυροκοπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την ΕΕ.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters», προέβλεψε επέκταση της κρίσης σε ολόκληρη την ευρωζώνη και κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προωθήσουν μια «συνολική λύση» στην αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς «είναι προφανές ότι η αποσπασματική προσέγγιση δε λειτουργεί».

Ταυτόχρονα, υπερθεμάτισε της εμβάθυνσης της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε λύση εκτός του ευρώ θα ήταν χειρότερη για τις χώρες της ευρωζώνης (...) Δεν είναι δυνατό να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, ιδιαίτερα σε ταραγμένες εποχές, χωρίς περισσότερη συνεργασία στην οικονομική πολιτική».

Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνει η φόρμουλα μέσω της οποίας θα προχωρήσουν αποτελεσματικά σε όλα τα κράτη της ευρωζώνης οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θα στείλουν στο απόσπασμα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, θα καταβαραθρώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

Οπως επισήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, Γαλλία και Γερμανία σκοπεύουν να υποβάλουν κοινές προτάσεις για την «οικονομική και κοινωνική συνοχή στην ευρωζώνη» (στην οποία συμπεριλαμβάνει από τα δημοσιονομικά ελλείμματα μέχρι τα συνταξιοδοτικά συστήματα), θέμα που θα ανοίξει περαιτέρω από τις αρχές του νέου έτους. Στο ίδιο κλίμα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημείωσε πως «δε γίνεται να περιοριστούμε μόνο στον έλεγχο των δημοσιονομικών πολιτικών. Θα πρέπει να συζητήσουμε περισσότερο το θέμα της συνοχής των κοινωνικών πολιτικών».

Στο κλίμα των αναμορφώσεων των συνταξιοδοτικών συστημάτων με αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων, κινείται και η Ισπανία, με τον υπουργό Εργασίας της χώρας, Βαλεριάνο Γκόμεθ, να δηλώνει ότι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού βρίσκεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.

«Ο καλύτερος τρόπος για την επιμήκυνση της διάρκειας της εργασίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 χρόνια (...) Αυτοί που θέλουν να συνεχίσουν να αποχωρούν στην ηλικία των 65 ετών θα μπορούν να το κάνουν, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να δεχτούν μια μείωση της σύνταξής τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σενάρια για χρεοκοπία και διάλυση του ευρώ

Οτι «η κρίση θα επεκταθεί πέρα από την Ελλάδα και την Ιρλανδία και θα συμπεριλάβει την Πορτογαλία», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα Citigroup, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, καταλήγοντας σε μερική αναδιάρθρωση του κρατικού της χρέους».

Απέναντι σε αυτήν την προοπτική, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζει ότι «το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους δεν υπάρχει στην ατζέντα ούτε για την Ελλάδα, ούτε για άλλη χώρα της ευρωζώνης». Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι «η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μία πράξη ανεύθυνη και αδιανόητη. Το ευρώ είναι η καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Πάντως, ο Αντριου Μπόσομγουερθ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της «Pimco», της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων ομολόγων, εκτίμησε ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, καθώς «χωρίς το δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δε θα ξανασταθούν στα πόδια τους». Ισχυρίζεται ακόμα ότι αν αυτές οι χώρες είχαν το δικό τους νόμισμα, «θα είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξαγωγές σε χαμηλότερες τιμές», γεγονός που θα οδηγούσε «στην αναγκαία οικονομική ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον Α. Μπόσομγουερθ, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην ευρωζώνη. Ο ίδιος καλεί την ΕΕ να μην «κλείνει τα μάτια στον κίνδυνο χρεοκοπίας μέσα στην ΕΕ» και να «βρει επειγόντως μια λύση για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας», εκτιμώντας ότι το 2013, όταν δηλαδή θα μπει σε εφαρμογή ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, «θα είναι πολύ αργά».

Την ίδια ώρα, οξύνοντας τους αντιλαϊκούς εκβιασμούς, οι οίκοι αξιολόγησης επιδίδονται σε ένα χορό υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας μιας σειράς χωρών της ΕΕ. Η Moody's απειλεί με νέα υποβάθμιση την Ελλάδα, ενώ μείωσε ήδη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας. Στο ίδιο πνεύμα η Standard & Poor's επανεξετάζει τις αξιολογήσεις της για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα.

Με την απειλή της υποβάθμισης βρίσκεται αντιμέτωπη η Γαλλία. «Εάν τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλυθούν γρήγορα, τότε οι συνθήκες αναχρηματοδότησης θα γίνουν ακριβότερες για αυτές τις χώρες και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε νέες υποβαθμίσεις (...) Ηδη, βλέπουμε τις δυναμικές αυτές να λαμβάνουν χώρα στην αγορά. Βλέπω τη Γαλλία σε κίνδυνο» δήλωσε ο Ραλφ Αρενς, εκ μέρους της Frankfurt Trust».

Προβλέπουν βάθεμα της κρίσης

Ενας στους τρεις θεσμικούς επενδυτές εκτιμούν ότι μια χώρα της ευρωζώνης θα χρεοκοπήσει ή θα αναδιαρθρώσει το χρέος της μέσα στο 2011, ενώ το 60% των επενδυτών εκτιμά πως θα προσφύγουν σε μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ και άλλες χώρες.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα της βρετανικής τράπεζας «Barclays» που δημοσιεύουν οι «Financial Times» και διεξήχθη σε περισσότερους από 2.000 θεσμικούς επενδυτές. Από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι 4% των θεσμικών επενδυτών εκτιμά πως τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας θα οδηγήσουν σε μία συνολική κρίση της ευρωζώνης και στη διάλυση του ευρώ.

Σ' αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», καλεί Ισπανία και Πορτογαλία να πάρουν νέα μέτρα και σημειώνει ότι οι δυο χώρες οφείλουν «να ηρεμήσουν τις αγορές», παρέχοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες λεπτομερή ενημέρωση για επιπρόσθετες διαρθρωτικές αλλαγές που σχεδιάζουν να λάβουν. Παράλληλα, επέμεινε ότι η οικονομική κρίση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σε κοινή έκδοση ομολόγων.

Κερδισμένοι και χαμένοι

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τις προάλλες ότι η φορολογία των επιχειρήσεων, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 40%, θα μειωθεί κατά 5% από τον ερχόμενο Απρίλη, ενώ στη συνέχεια και σε βάθος δεκαετίας θα ακολουθήσουν νέες μειώσεις ώστε η φορολογία να φτάσει το 25%-30%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», τα έσοδα των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών των ΗΠΑ (Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley) εκτιμάται πως θα είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στην ιστορία τους! Οι παραπάνω τράπεζες κατέγραψαν τους 10 πρώτους μήνες του 2010 έσοδα ύψους 93,7 δισ. δολαρίων από συμβουλευτικές υπηρεσίες, παροχής υπηρεσιών αναδόχου και «trading» μετοχών και ομολόγων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τεράστιας οικονομικής ενίσχυσης ύψους 135 δισ. δολαρίων που έλαβαν από το πρόγραμμα σταθεροποίησης της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς και των πολλαπλάσιων ποσών που δανείστηκαν από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

***

Τι δείχνουν τα παραπάνω; Οτι σε συνθήκες κρίσης, κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν. Χαμένος είναι μετά βεβαιότητας ο λαός, ο οποίος χτυπιέται αλύπητα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επειδή ακριβώς η κρίση είναι συγχρονισμένη και παγκόσμια και αξιοποιείται από τις κυβερνήσεις για να ισοπεδώσουν ό,τι απέμεινε όρθιο από την επέλαση του κεφαλαίου τις περασμένες δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι για το ξεπέρασμα της κρίσης απαιτείται και η καταστροφή μέρους του κεφαλαίου, το κεφάλαιο βγαίνει συνολικά ενισχυμένο από αυτή, καθώς αδύναμες επιχειρήσεις απορροφούνται ή κλείνουν, την ίδια ώρα που οι ισχυρότερες μερίδες των καπιταλιστών δυναμώνουν κι άλλο τη θέση τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αρα, κέρδη για το κεφάλαιο και μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας του. Αυτή είναι η διαχείριση της κρίσης που κάνει το πολιτικό προσωπικό της πλουτοκρατίας για λογαριασμό της. Η κατάσταση θα γίνεται ολοένα και πιο επώδυνη για το λαό όσο αυτός δε γίνεται ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Τώρα είναι η ώρα της λαϊκής αντεπίθεσης. Για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και το κέρδισμα της λαϊκής εξουσίας. Για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της εκμετάλλευσης και των κρίσεων που το σύστημα παράγει και αναπαράγει.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ