ΤΙΡΑΝΑ.-
Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησής του και του ιδίου να μετριάσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης επί της κρίσης των "πυραμίδων", ο Πρόεδρος της Αλβανίας παραδέχτηκε χτες δημοσίως ότι φέρει "προσωπική ευθύνη" για το σκάνδαλο. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έφερε τον Σαλί Μπερίσα να δηλώνει ότι ευθύνεται "επειδή δεν προειδοποίησε νωρίτερα τον πληθυσμό για τους κινδύνους των πυραμιδικών σχημάτων".
Με το αίτημα παραίτησης της κυβέρνησης του Αλεξάντρ Μέξι να κερδίζει διαρκώς έδαφος, τόσο μεταξύ των χιλιάδων εξαπατηθέντων πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσο και μέσα στο ίδιο το (κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα, ο Μπερίσα δείχνει να επιχειρεί έναν ελιγμό: Παραδεχόμενος την "αμέλειά του" κι αποποιούμενος τα ευτελή κίνητρα που του αποδίδουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι δημιουργεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την εντύπωση ότι αναζητεί συμβιβασμό.
Μιλώντας στη Λούσνια, ενώπιον περίπου 500 υποστηρικτών του, ο Μπερίσα υποσχέθηκε ότι "η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αντισταθμίσει σταδιακά τις απώλειες το συντομότερο" και προανήγγειλε περιοδεία του σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να εξηγήσει στον πληθυσμό τα μέτρα τα οποία προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνησή του για την αποζημίωση των θυμάτων των "πυραμιδικών" παρατραπεζικών σχημάτων.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπερίσα προέβη σε δύο ακόμη κινήσεις: Επανέλαβε ότι "είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις" (σε μια σαφή πρόκληση - πρόσκληση προς την αντιπολίτευση να συναινέσει στην έναρξη συνομιλιών), ενώ (κατά δήλωση εκπροσώπου του) διέταξε το στρατό να αποσυρθεί από τους δρόμους των Τιράνων.
Ο Αλβανός Πρόεδρος ζήτησε ακόμη χτες από την κυβέρνηση τη σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών στην Αυλώνα, όπου οι διαδηλωτές απειλούν με απεργία πείνας, αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Πάντως το κλίμα στη Λούσνια, όπου ο Μπερίσα μετέβη χτες το απόγευμα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κι αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Τρίταν Σιέχου (ο οποίος είχε απαχθεί στην πόλη αυτή στην απαρχή των ταραχών) ήταν απρόσμενα θετικό. Φαίνεται ότι οι διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν πολύ προσεκτικοί αυτή τη φορά ή η ένταση έχει αρχίσει να ελαττώνεται...
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-
Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνθέτουν το συνασπισμό "Ζάγιεντο", σχετικά με τον επιμερισμό των αξιωμάτων στις νέες δημοτικές αρχές του Βελιγραδίου και στους δήμους άλλων 13 σερβικών πόλεων.
Αν και ο Ζόραν Ντζίντζιτς θεωρείται ο πιο πιθανός υποψήφιος για το αξίωμα του νέου δημάρχου του Βελιγραδίου, ήδη έχουν ξεσπάσει κάποιες αντιδράσεις από τους αρχηγούς άλλων κομμάτων του συνασπισμού "Ζάγιεντο". Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του Βουκ Ντράσκοβιτς στις εφημερίδες "Ντνέβνι Τέλεγραφ" και "Νάσα Μπόρμπα". "Τα στελέχη του κόμματός μας προσβλήθηκαν από τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει καλύτερος υποψήφιος δήμαρχος Βελιγραδίου από τον Ντζίντζιτς και απαιτούν να θέσει το κόμμα μας τους δικούς του υποψήφιους για τη συγκεκριμένη θέση", τόνισε ο Ντράσκοβιτς, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για την υποψηφιότητα Ντζίντζιτς...
Ρόλο "πυροσβέστη" φάνηκε να παίζει - από την άλλη πλευρά - η Βέσνα Πέσιτς, επίσης ηγετικό στέλεχος του "Ζάγιεντο", που τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός μόνιμου μετώπου κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να είναι περισσότερες οι πιθανότητές της στις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης.
Στο μεταξύ, αναβρασμός επικρατεί και στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρουν ότι από χτες άρχισαν οι διαγραφές και οι παραιτήσεις των στελεχών της κυβερνώσας παράταξης, τα οποία θεωρούνται ότι ευθύνονται για την ήττα των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Ωστόσο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επαναλάμβαναν και χτες ότι η αντιπολίτευση είναι υπεύθυνη για την πολιτική αναταραχή των τελευταίων τριών μηνών. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγορήθηκε για άλλη μια φορά η αντιπολίτευση πως με τις συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας επιχείρησε "να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, έχοντας ξένη υποστήριξη"...
Αποφασισμένοι να ικανοποιήσουν τα οικονομικά τους αιτήματα είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, που συνεχίζουν για τέταρτη βδομάδα τις απεργίες, ζητώντας αύξηση των αποδοχών. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις της τάξης του 60%, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού... Ετσι, η κυβέρνηση Μιλόσεβιτς κατηγόρησε τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών ότι τα οικονομικά τους αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν μια που τα απαιτούμενα κονδύλια θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με την τύπωση πληθωριστικού χρήματος.
Στο χορό των κινητοποιήσεων παραμένουν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, οι οποίοι χτες επανέλαβαν για 89η μέρα τις πορείες στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας, επιμένοντας στο αίτημά τους για παραίτηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Νταγκούτιν Βελίτσκοβιτς. Μάλιστα, στη χτεσινή πορεία διαμαρτυρίας σημειώθηκε ένα μικροεπεισόδιο, όταν ένα αυτοκίνητο προσπάθησε να διέλθει μέσα από τη φοιτητική πορεία. Δυο φοιτητές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ το αυτοκίνητο υπέστη σοβαρές ζημιές από τους εξαγριωμένους διαδηλωτές.
Θωμάς Πάλλας,Αιμιλία Κουρτέλλη από 10.000 δρχ., Θανάσης Γιαννουλίδης 8.500 δρχ., Σούλα Μαυρίδου,Κώστας Ιωσηφίδης,Θανάσης Δαμιανίδης,Μπάμπης και Νίκος Βαβούρης,Χρήστος Βασιλόπουλος,Μιχάλης Ιωαννίδης,Δημήτριος Ριγηνός,από 5.000 δρχ., Ελλη Παπαναγιώτου και Θεόφιλος Κεριμέλης από 3.500 δρχ.
Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά τους ελιγμούς του Μπερίσα
ΓΕΝΕΥΗ.-
Τα εθνικά Κοινοβούλια των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατηγόρησε ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ ότι "κρατούν ως όμηρο" για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους τη Συνθήκη για τα χημικά όπλα, πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της. Η συνθήκη που απαγορεύει τα χημικά όπλα, υπογράφτηκε το 1992 και πρέπει να τεθεί σε ισχύ στις 29 του Απρίλη. "Θα χάσει, όμως, πολλή από τη σημασία της, αν δεν επικυρωθεί από τις δύο χώρες που έχουν σήμερα στην κατοχή τους μεγάλες ποσότητες χημικών", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΗΕ για την Ευρώπη. Επίσης, προειδοποίησε ότι οι χώρες που δε θα επικυρώσουν τη συνθήκη, θα χάσουν ένα μέρος της αξιοπιστίας τους, καθώς ζητούν από τη Διάσκεψη για τον αφοπλισμό να συνάψει και άλλες συνθήκες, όπως απαγόρευση των σχάσιμων υλικών και των ναρκών προσωπικού που συζητείται στη Γενεύη.
ΡΩΜΗ.-
Μαζικές απολύσεις προβλέπεται να γίνουν στους τραπεζικούς της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Αντόνιο Φάτσιο, η δραματική οικονομική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει λόγω της ανταγωνιστικότητας τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, επιβάλλει τη λήψη δραστικών μέτρων.
Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Ατζελιο Τσιάμπι και Εργασίας, Τιτσιάνο Τρέου, ο Φάτσιο αναφέρεται σε "μαζικές απολύσεις", αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη συνηθισμένη έκφραση των "περικοπών", δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων.
Τονίζοντας ότι άλλες λύσεις δεν υπάρχουν, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι οι απολύσεις δεν πρέπει να είναι κατώτερες του 10% του προσωπικού που ισοδυναμεί με 30.000 θέσεις εργασίας από τις υπάρχουσες 330.000 του τραπεζικού κλάδου. Και το 80% από τους μελλοντικούς απολυθέντες ανήκει στο προσωπικό των 15 μεγαλυτέρων ιταλικών τραπεζών. Προχώρησε, μάλιστα, στην άποψη πως πρέπει να ληφθεί η απόφαση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
ΠΑΡΙΣΙ.-
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λε Φιγκαρό", ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Χάιμε Μαγιόρ Ορέχα, παραδέχεται πως "η ηγεσία της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που βρίσκεται στη Γαλλία, δεν έχει εξαρθρωθεί ούτε κατά το ελάχιστο".
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως παρά τη σύλληψη του Χουλιάν Ατσούρα, επικεφαλής του τομέα επιμελητείας της ΕΤΑ, "ο πολιτικός και στρατιωτικός τομέας, που είναι υπεύθυνος για τη δράση των ομάδων κρούσης, εξακολουθούν να παραμένουν ανέπαφοι".
"Εντούτοις, η ΕΤΑ είναι όλο και περισσότερο ανήσυχη, καθότι προαισθάνεται μία αυξημένη αστυνομική παρουσία στις τάξεις της", επισημαίνει ο Ορέχα, υποσημειώνοντας πως κατά τη γνώμη του η διεθνής συνεργασία "αποδεικνύεται ουσιώδης για την πάταξη της τρομοκρατίας".
Αναφέρθηκε επίσης και στη συνδρομή που έχει προσφέρει η Γαλλία στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Οσον αφορά τους στόχους της ΕΤΑ, ο Ισπανός υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως "ο μοναδικός στόχος της είναι να επιβιώσει, να παρατείνει την ύπαρξή της. Οι αρχηγοί της τρέμουν την ειρήνη, φοβούνται την έναρξη του πολιτικού διαλόγου επειδή είναι μειοψηφία".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΤΑ "δεν αποτελεί τμήμα μίας διαμάχης μεταξύ της Εουσκάντι (Χώρα των Βάσκων) και της Μαδρίτης, αλλά μίας σύγκρουσης στο εσωτερικό των Βάσκων, κατά την οποία η μειοψηφία μετερχόμενη βίαια μέσα πασχίζει να κάμψει την πλειοψηφία".