ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάνω από 2 ώρες μπλακ άουτ στη μισή Ελλάδα

Μετά τα μπλακ άουτ που προκλήθηκαν στις «πρώιμα απελευθερωμένες αγορές» ενέργειας των ΗΠΑ, της Αγγλίας, Ιταλίας κλπ., χτες ήταν η σειρά της Ελλάδας που γεύτηκε τους καρπούς της ιδιωτικοποιημένης και «απελευθερωμένης» ΔΕΗ

Συνέπεια του χτεσινού μπλακ- άουτ ήταν να διακοπεί και η κυκλοφορία των δρομολογίων ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ

Eurokinissi

Συνέπεια του χτεσινού μπλακ- άουτ ήταν να διακοπεί και η κυκλοφορία των δρομολογίων ΜΕΤΡΟ και ΗΣΑΠ
Τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βίωσε χτες - για πρώτη φορά σε τέτοια ένταση - ο ελληνικός λαός. Στις 12:39 το μεσημέρι, όλη η Νότια Ελλάδα, από τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Αττική, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Ιονίου, έμεινε για περίπου δύο ώρες χωρίς ρεύμα. Αρκετές ήταν επίσης οι περιοχές που βίωσαν τις συνέπειες του μπλακ άουτ για περισσότερες ώρες, καθώς μέχρι τις 7 το βράδυ παρέμεναν εκτός ηλεκτροδότησης. Οπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, το πρόβλημα προέκυψε εξαιτίας «ενός λανθασμένου χειρισμού στη διαχείριση τάσης του συστήματος». Το πρώτο μπλακ άουτ αυτής της μορφής είναι πλέον γεγονός. Οι γνωρίζοντες τη λειτουργία του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας - και το έχουν κάνει οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια - το ανέμεναν. Μετά από τα μπλακ άουτ στην Καλιφόρνια, την περσινή συσκότιση στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ και του Καναδά, της Βρετανίας, της Ιταλίας, στις λεγόμενες «πρώιμα απελευθερωμένες αγορές», ήταν θέμα χρόνου να συμβεί και στην Ελλάδα.

Η κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων παρέλυσε, χιλιάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν στο Μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, πολλοί επίσης ήταν και οι εγκλωβισμένοι στους ανελκυστήρες. Εκείνη τη στιγμή, στο υπουργείο Ανάπτυξης, (σ.σ. τι ειρωνεία!) βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό την ηγεσία του υπουργείου και τη συμμετοχή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) με θέμα τη γρηγορότερη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας!

Τα αίτια της συσκότισης

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, απέδωσε τα αίτια της συσκότισης...«σε λανθασμένους υπολογισμούς στη διαχείριση της υψηλής τάσης του συστήματος»! Αυτό και τίποτα περισσότερο! Το ποιος και γιατί προέβη στους λανθασμένους χειρισμούς που παρέλυσαν το μεγαλύτερο πληθυσμιακά τμήμα της χώρας, δε χρειάζεται να το εξηγήσει ο Δ. Σιούφας, αλλά προκύπτει από την ανάλυση της απελευθερωμένης πλέον αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, πιστές στην εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ και του κεφαλαίου, απελευθέρωσαν και τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, δηλαδή για την είσοδο των ιδιωτών στο «παιχνίδι», έσπασαν το ενιαίο σύστημα διαχείρισης της παραγωγής, της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή και η διανομή, παρέμειναν στην ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, και το σύστημα μεταφοράς, το πιο νευραλγικό τμήμα του τομέα, παραχωρήθηκε στη νεοσύστατη ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία ΔΕΣΜΗΕ! Η ΔΕΗ λοιπόν παράγει ο ΔΕΣΜΗΕ μεταφέρει και διαχειρίζεται το σύστημα, αυτό που κατασκευάστηκε από τη ΔΕΗ, δηλαδή τον ελληνικό λαό.

Οπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, υπάρχει ένα αλαλούμ συνεννόησης μεταξύ της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ, το οποίο οφείλεται στον πολυκερματισμό του συστήματος. Χτες το ότι θα γινόταν μπλακ άουτ διαφαινόταν δύο ώρες πριν, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφευχθεί... Και ενώ από το ΔΕΣΜΗΕ, είχε διαπιστωθεί ότι η τάση του συστήματος ήταν ασταθής λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης, δεν έγιναν οι απαραίτητοι χειρισμοί και οι ανάλογες συνεννοήσεις με τη ΔΕΗ για την απάλειψη του προβλήματος. Λίγο πριν τις 12:39, η κατανάλωση άγγιξε τα 9.200 μεγαβάτ, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ. Αντί όμως συντονισμένα να επιχειρηθεί η σταθεροποίηση της τάσης μεταξύ του Βορείου και του Νοτίου συστήματος, αφέθηκαν τα πάντα στην τύχη. Το αποτέλεσμα ήταν λόγω της ανισορροπίας της τάσης, να τεθούν ταυτόχρονα κατά τρόπο «ντόμινο» εκτός λειτουργίας οι μονάδες στο Λαύριο, στο Αλιβέρι, στο Κερατσίνι και τη Μεγαλόπολη και να επακολουθήσει το μπλακ άουτ.

Σε... επιτροπή η διερεύνηση των αιτίων!

Για τα αίτια του μπλακ άουτ, συγκροτήθηκε Επιτροπή που θα διερευνήσει. Είναι προφανές ότι τα αίτια θα αποδοθούν σε ανθρώπινο λάθος και σ' αυτό συνηγορούν οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης. Τα αίτια του μπλακ άουτ σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Είναι απότοκα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και απ' αυτού δε χωράει η παραμικρή αμφιβολία. Οταν το ηλεκτρικό σύστημα σχεδιάζεται κατά συγκεκριμένο τρόπο, ουδείς νομιμοποιείται να το ανατρέψει προς όφελος μιας χούφτας ιδιωτών, για τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Ο «Ρ» πολλές φορές στο παρελθόν έχει καταγράψει τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου μπλακ άουτ. Το χτεσινό οφείλεται στη μη σταθεροποίηση της τάσης, το αυριανό ουδείς μπορεί να ξέρει από πού θα προέλθει. Και οι παράγοντες που συνηγορούν σ' αυτό είναι πάρα πολλοί. Οι επενδύσεις της ΔΕΗ έχουν μειωθεί δραστικά. Το προσωπικό της Επιχείρησης επίσης έχει μειωθεί σημαντικά. Νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δεν κατασκευάζονται, (εκτός από αυτή του Λαυρίου) προκειμένου το κενό σε ηλεκτρική ενέργεια να καλυφθεί από τους ιδιώτες. Χτες η κατανάλωση έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ. Αν η ζήτηση ήταν λίγο μεγαλύτερη, τότε θα προέκυπτε και πρόβλημα επάρκειας. Γι' αυτό λοιπόν, μετά από τα χτεσινά γεγονότα, είναι ακόμα πιο επίκαιρη η θέση του ΚΚΕ για ενιαίο 100% δημόσιο φορέα ενέργειας που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και την ανάπτυξη της χώρας.

Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ διαχώριζε τη θέση της από το χτεσινό μπλακ άουτ, επιρρίπτοντας με εύσχημο τρόπο το σύνολο των ευθυνών στο ΔΕΣΜΗΕ. Ο ΔΕΣΜΗΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το συμβάν οφείλεται στην ταχεία πτώση της τάσεως του συστήματος που ακολούθησε τη θέση εκτός λειτουργίας της μονάδας 2 του ΑΗΣ Λαυρίου σε συνδυασμό με τα πολύ υψηλά φορτία του συστήματος. Για το θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Τα προηγούμενα μπλακ άουτ

Πέραν του χτεσινού, τα προηγούμενα μπλακ άουτ σημειώθηκαν:

  • 23 Ιούλη 1972
  • 10 Απρίλη 1973
  • 3 Ιούλη 1983
  • 1 Σεπτέμβρη 1988
  • 14 Απρίλη 1989
  • 18 Δεκέμβρη 1989
  • 6 Γενάρη 1990
Τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν συμπεράσματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με το χτεσινό «μπλακ άουτ»:

«Η διακοπή ρεύματος (ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ) στη μισή Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τις συνέπειες από:

  • Την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προώθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.
  • Την έλλειψη επενδύσεων.
  • Τη μείωση των συντηρήσεων του δικτύου και των Μονάδων.
  • Τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι χρειάζεται διερεύνηση για την παραγωγική ικανότητα της ΔΕΗ και τι αποθέματα υπήρχαν σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς τη συγκεκριμένη στιγμή.

Τα παραπάνω φαινόμενα θα εντείνονται, με πρώτα θύματα τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική.

Η μόνη διέξοδος είναι η πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιο φορέα ενέργειας που να έχει χαρακτήρα λαϊκής περιουσίας, δηλαδή να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Τα λαϊκά στρώματα ας βγάλουν συμπεράσματα».

Οι αντιδράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Πώς είδαν και σχολίασαν τη διακοπή ηλεκτροδότησης οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και τα ξένα μέσα ενημέρωσης

Το χτεσινό μπλακ άουτ, εκτός από τα προβλήματα τα οποία δημιούργησε - σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά, μέσα μεταφοράς, κυκλοφοριακό κλπ. - προκάλεσε και μπαράζ αντιδράσεων. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως τόσο από τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων και άλλων φορέων την Ελλάδα όσο και από τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η είδηση του μπλακ άουτ έκανε επίσης το γύρο του κόσμου, καθώς μεταδόθηκε άμεσα από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΠΑΣΟΚ: Τι θα πουν οι ...ξένοι;

Θέμα ...βιτρίνας, είναι τελικά για το ΠΑΣΟΚ το κυριότερο ζήτημα που συνδέεται με τη γενικευμένη διακοπή ρεύματος, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος. «Ενα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνεται, οφείλουμε να προστατεύσουμε τη διεθνή εικόνα της χώρας» και γι' αυτό, όπως εξηγούν, ζητούν τη διενέργεια ελέγχου και επίσημη ενημέρωση της Βουλής.

Οπως είναι απόλυτα σαφές, το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορούσε να έχει κάποιο ουσιαστικό πρόβλημα με την πολιτική ενέργειας που εφαρμόζει η ΝΔ, αφού πρόκειται για τη συνέχεια της δικής του πολιτικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το όλο θέμα εστιάζεται στις ενέργειες της νέας διοίκησης του ΔΕΣΜΙΕ, «η οποία τοποθετήθηκε από τη ΝΔ».

Εβερτ: Ευθύνες στους εργαζόμενους

Αμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών ζήτησε με αφορμή το μπλακ άουτ ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Εβερτ, «δείχνοντας» έμμεσα προς την κατεύθυνση των στελεχών της ΔΕΗ.

«Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων δυσφημίζεται η χώρα με την ανικανότητα του στελεχικού δυναμικού της ΔΕΗ», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, «φορτώνοντας» στις «ικανότητες και τις ευαισθησίες» του ίδιου του Κ. Καραμανλή τη διαλεύκανση της υπόθεσης «σε βάθος».

ΣΥΝ: Αστάθεια και επενδυτική άπνοια οι αιτίες

Στην «αστάθεια» του συστήματος ενέργειας, αλλά και στην «επενδυτική άπνοια» επιρρίπτει τις ευθύνες για το χτεσινό μπλακ άουτ ο Συνασπισμός. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει σαν αιτίες του προβλήματος: «Το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Παραγωγής και Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι ασταθές, το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη συνεχιζόμενη επενδυτική άπνοια από τους ιδιώτες παραγωγούς - φαντάσματα είναι μεγάλο». Ο Συνασπισμός αποφεύγει να αναφερθεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, οι επιπτώσεις της οποίας αργά ή γρήγορα, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες χώρες, θα γίνονταν αισθητές.

Τα ξένα πρακτορεία

Τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης, συνέδεσαν το θέμα με την ετοιμότητα της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων. Το Associated Press σημείωσε στο τηλεγράφημά του ότι «η κατάρρευση του ηλεκτρικού δικτύου εγείρει ερωτήματα για τη δυνατότητα της Αθήνας να χειριστεί τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων». Επίσης, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε: «Μπλακ άουτ σημειώθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Δευτέρας, σχεδόν ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με τους υπεύθυνους να εμφανίζονται αβέβαιοι για την αιτία του προβλήματος».

Ο «Αθήνα 2004»

Αισιόδοξη ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις από πιθανή γενική διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος όπως η σημερινή, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, δηλώνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Οργανωτική Επιτροπή του «Αθήνα 2004». Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως θα εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών ενεργειακών προβλημάτων σε όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις και ότι μέχρι τις 8 Αυγούστου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι πέντε υποσταθμοί της ΔΕΗ, σε Ελληνικό, Φάληρο, Αργυρούπολη, Βριλήσσια και τον Κορυδαλλό.

ΠΕΛΛΑ
Εξευτελιστικές οι τιμές στα ροδάκινα

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών του Νομού Πέλλας, είναι το θέμα της Ερώτησης, που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνεται:

«Σε απόγνωση βρίσκονται οι ροδακινοπαραγωγοί στο Νομό Πέλλας, αφού για μια ακόμη φορά η συγκομιδή του ροδάκινου ξεκίνησε με πάρα πολλά προβλήματα, όπως:

  • Εξευτελιστικές τιμές πώλησης των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ ο καταναλωτής τα πληρώνει 6-7 φορές ακριβότερα από την τιμή πώλησης του παραγωγού.
  • Ασήμαντες εξαγωγές για το ξεκίνημα.
  • Πολύ χαμηλές τιμές για τα συμπύρηνα ροδάκινα (με το γνωστό πλαφόν των 300.000 τόνων από την Ευρωπαϊκή Ενωση - 0,18 ευρώ το κιλό) και για τα βερίκοκα (0,10 ευρώ το κιλό) από τους κονσερβοποιούς.
  • Μεγάλες ζημιές από τη φετινή, αλλά και των προηγούμενων δύο ετών, κακοκαιρία.

Ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, που εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν και η οποία ταυτίζεται με την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο χώρο των οπωροκηπευτικών, οδηγεί αφ' ενός μεν στον καθορισμό των τιμών από τους εμποροβιομηχάνους, σύμφωνα με τα συμφέροντα, και στην εκτίναξη των κερδών τους στα ύψη και, αφ' ετέρου, στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και τη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Επίσης, μεγάλη ευθύνη για την τραγική κατάσταση των ροδακινοπαραγωγών φέρουν και η Διεπαγγελματική και οι Συνεταιρισμοί, που με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεών τους μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρίες, συμβάλλοντας στα αδιέξοδα των μικρομεσαίων αγροτών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να διασφαλιστούν οι τιμές των προϊόντων σε τέτοια επίπεδα, που να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό;
  • Να διατεθεί η παραγωγή στο εσωτερικό και το εξωτερικό;
  • Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες αγρότες για το σύνολο της καταστραφείσας παραγωγής και χωρίς τις «γνωστές» καθυστερήσεις;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ