ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνταγματική αναθεώρηση για ενίσχυση της αστικής εξουσίας

Εκκίνηση και επίσημα, από Δεκέμβρη, της συνταγματικής διαδικασίας, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, θέλει η κυβέρνηση, ως άλλη μία κίνηση θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος και του κράτους των μονοπωλίων στις νέες συνθήκες, όπου σταθερές κυβερνήσεις δε θα προκύπτουν μόνο ως μονοκομματικές, αλλά και ως κυβερνήσεις συνεργασίας. Με ρυθμίσεις που συζητιούνται εδώ και καιρό στο πλαίσιο των αστικών κομμάτων, όπως και άλλων επιτελείων του συστήματος.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς ετοιμάζεται να δρομολογήσει τη διαδικασία έναρξης της συνταγματικής αναθεώρησης αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έχοντας τη στήριξη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου. Μάλιστα, στη ΝΔ αναμένεται να ανακοινωθεί «γαλάζια» επιτροπή όπου θα προεδρεύει ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος και η οποία θα επιταχύνει ρυθμούς, ώστε να υπάρξει το τελικό κείμενο με τις προτάσεις της ΝΔ ως τα μέσα Δεκέμβρη. Ακολούθως, να προχωρήσουν οι διαδικασίες στη Βουλή, ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή αναθεώρησης.

Βασικό στοιχείο των προτάσεων της ΝΔ θα είναι η αποσύνδεση της ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, με στόχο τον τερματισμό της δυνατότητας της εκάστοτε αξιωματικής αντιπολίτευσης να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, εξασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία στα μονοπώλια κυβερνητική σταθερότητα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ΝΔ κατεβαίνει με τουλάχιστον 21 προτάσεις όπως: Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή του από τους Ελληνες πολίτες. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας, με σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Ευέλικτη κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών (Εξωτερικών, Αμυνας και επί του Προϋπολογισμού) με 5ετή θητεία. Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών, αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών περιορίζοντάς την αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή, όπως τα ορίζει βέβαια η αστική εξουσία.

Ακόμη πιο αυταρχικοί «εκσυγχρονισμοί»

Παραπέρα: Συμπερίληψη και νέων διατάξεων για «εγγυήσεις διαφάνειας» στα οικονομικά των κομμάτων, επιχειρώντας παραπέρα έλεγχο της λειτουργίας τους από μηχανισμούς του αστικού κράτους όπως η δικαιοσύνη. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή, ζήτημα ωστόσο που συναντώνται αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου. Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ιδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου που να επιλαμβάνεται όλων των προσφυγών για την αντισυνταγματικότητα των νόμων.

Επίσης: Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες περιφερειαρχών, δημάρχων και συνδικαλιστών. Μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ενίσχυση του ρόλου τους σε νομοθετικό και ελεγκτικό ελεγκτικό επίπεδο. Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ιδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων, με βασικό άξονα το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που έχουν κολλήσει στα δικαστήρια ύστερα από προσφυγές πολιτών. Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία «μη κρατικών» και «μη κερδοσκοπικών» Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα.

Τέλος: Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους, «ώστε να μη διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων», όπερ σημαίνει νέοι περιορισμοί στη συνδικαλιστική δράση και τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

ΣΥΡΙΖΑ
Διαβεβαιώσεις στους καπιταλιστές για πολιτική στα μέτρα τους

Διαβεβαιώσεις στους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντά τους, σε σχέση με την κυβέρνηση, παρείχε ο Αλ. Τσίπρας με τη χτεσινή του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Αναφερόμενος στο μείγμα πολιτικής που για το ΣΥΡΙΖΑ «κουμπώνει» καλύτερα με τις ανάγκες τους, δεσμεύτηκε για «σκληρή διαπραγμάτευση για τα πάντα, πρώτα απ' όλα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, που δε θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι βιώσιμο» για να εξοικονομήσει κρατικό χρήμα για τις επενδύσεις τους. Κάτι που, όπως είπε, «μια κυβέρνηση χωρίς κανένα κύρος, χωρίς τη λαϊκή αποδοχή»... δεν μπορεί «να οδηγήσει την Ελλάδα στην ασφάλεια, στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη»...

Εκεί όμως που έδωσε το ρέστα του ήταν στις διαβεβαιώσεις που παρείχε στους καπιταλιστές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και την προσπάθεια που προτίθεται να καταβάλει για να μεγαλώνει το μερίδιο της λείας σε σχέση με τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση, όπως είπε. «Γενικότερα η χώρα χρειάζεται εξωτερική πολιτική που να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ εντός, και πέρα από την ΕΕ, καθώς και στις διμερείς της σχέσεις. Που να προωθεί ΕΝΕΡΓΑ τα συμφέροντα της Ελλάδας και να ενισχύει το διεθνή της ρόλο», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας

Μάλιστα, πιάνοντας ένα - ένα τα «μέτωπα», ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε αξιοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που χαρακτήρισε «καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών», που μπορεί «να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην ενίσχυση των σχέσεων, με σύναψη ουσιαστικών συμφωνιών».

Δεσμεύτηκε για «ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα Βαλκάνια, υποστηρίζοντας πως «ούτε η κατοχύρωση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας στην περιοχή, ούτε ο αυτόνομος ρόλος της ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι δυστυχώς σήμερα δεδομένοι. Απαιτούν απτές και όχι επικοινωνιακές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας».

Δεν παρέλειψε να δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της αστικής τάξης παντού όπου είναι δυνατόν. Ετσι, δήλωσε πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο του αγώνα κατά των τζιχαντιστών να υποστηριχτούν οι κουρδικές δυνάμεις στην προστασία του Κομπάνι» και πως «το ίδιο επιτακτική είναι και η ανάγκη για μια συγκροτημένη ελληνική στρατηγική που να αξιοποιεί το διπλωματικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της Ελλάδας στην περιοχή».

Υπόσχεται ανελλιπή παρουσία όπου απαιτούν τα συμφέροντα των αστών

Ο Αλ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή στο μείγμα διαχείρισης σε αυτήν της συγκυβέρνησης, συσκοτίζοντας το πλαίσιο εντός του οποίου «ευδοκιμούν», δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «δυο στρατηγικές που συγκρούονται», είναι και αυτό μέρος της τακτικής χειραγώγησης λαϊκών δυνάμεων, αφού είναι δύο εκδοχές της στρατηγικής υπέρ των μονοπωλίων. Που εκτός των άλλων είναι αναγκαία και για ψηφοθηρία.

Επανέλαβε και το δημαγωγικό ότι κάποιοι θέλουν «να δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης και να την υποχρεώσουν να ακολουθήσει την ίδια πολιτική καταστροφής». Προετοιμάζει το λαό για «παραλαβή καμμένης γης» που θα δικαιολογεί τη δυσκολία να δώσει τα ψίχουλα που υπόσχεται, αφού πρέπει να καλύπτει ανάγκες του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο σαν ανέκδοτο ηχούν οι λεονταρισμοί ότι «η συνέχεια του κράτους δε σημαίνει για μας συνέχεια της υποταγής και της καταστροφής».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφέρει στους καπιταλιστές ότι είναι συμφέρουσα γι' αυτούς η δική του πολιτική διαχείρισης, λέγοντας ότι «η κρίση δημιουργεί συγκρούσεις ανάμεσα σε χώρες, συγκρούσεις μέσα στις χώρες, αλλά και συγκρούσεις στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών θεσμών. Η αντίδραση της Γαλλίας και της Ιταλίας στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα», υποδηλώνοντας δυνατότητες αλλαγής του μείγματος στην Ευρωζώνη, αφού, όπως εκτιμά, «ούτε η λιτότητα, ούτε η βουλιμία του Βερολίνου, ούτε η συμμαχία των συντηρητικών δε θεωρούνται πια αυτονόητο καθεστώς για την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι οι «δυνατότητες συμμαχιών για μια αριστερή ελληνική κυβέρνηση πολλαπλασιάζονται και η συμπαράταξη των χωρών του Νότου γίνεται πια ρεαλιστικός στόχος», ενώ «οι δυνατότητες άσκησης εθνικής πολιτικής αυξάνονται και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο μετά από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές».

Ρατσιστικό «ξέσπασμα» Καπερνάρου

Σε ρατσιστικό «ξέσπασμα» επιδόθηκε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β. Καπερνάρος στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, στάση που πολλοί την συνδέουν με τις εξελίξεις που αφορούν τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Ηταν η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής μετά από την έναρξη της «νέας κοινοβουλευτικής περιόδου» και είχε θέμα τον προγραμματισμό των εργασιών της. Δηλαδή ήταν μια καθαρά τυπική διαδικασία. Παρόλ' αυτά, όταν η συζήτηση για τον προγραμματισμό ήρθε στις αγροτικές φυλακές και τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθούν ώστε να αποσυμφορηθούν οι άλλες φυλακές, ο Β. Καπερνάρος βρήκε ευκαιρία να προκαλέσει: «Να απαντήσω», είπε, «για τα "αδέλφια" μας, τους λαθραίους μετανάστες. Δεν μπορείς να βάλεις στις αγροτικές φυλακές τον Αλγερινό, ο οποίος στατιστικά, αν ρωτήσετε σε όλες τις φυλακές, θα σας πουν ότι είναι ο πιο επικίνδυνος κρατούμενος και στη συνέχεια είναι ο Μαροκινός και μετά ο Γεωργιανός. Οι Αλβανοί μπροστά τους είναι "αγγελούδια"». Ενώ απαντώντας σε αντιδράσεις γι' αυτό το ρατσιστικό παραλήρημα, σημείωσε: «Αν θέλετε, μπορείτε να πάρετε στο σπίτι σας τα αδέρφια σας, τους λαθραίους λαθρομετανάστες». Η πρόκληση ήταν τέτοια, που ο πρόεδρος της Επιτροπής Αν. Κουτσούμπας αναγκάστηκε να τον ανακαλέσει στην τάξη λέγοντάς του: «Πείτε μας την πρότασή σας και τα πολλά τα λόγια είναι για την τηλεόραση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ