Βραδυφλεγής βόμβα το Θριάσιο Πεδίο
Eurokinissi |
Οι φωτογραφίες είναι από τη φωτιά στη Βιομηχανική Ζώνη του Ασπροπύργου |
Παράλληλα, όμως, καραδοκούν κίνδυνοι και για Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ). Η προχτεσινή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια «σταμάτησε» λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις, γεμάτες πυρομαχικά, αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ. Στο Θριάσιο Πεδίο, βιομηχανίες που περιέχουν πετρέλαιο και υγραέριο, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Εξι αποθηκευτικοί χώροι εταιρειών, περιορισμένος αριθμός πρόχειρων καταλυμάτων, αύλειοι χώροι και 20 στρέμματα με ξερά χόρτα, ήταν το αποτέλεσμα της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες τα ξημερώματα στον Ασπρόπυργο.
«Με αφορμή αυτή την πυρκαγιά, γίνεται φανερό πόσο επικίνδυνη είναι η συνύπαρξη βιομηχανίας και μεγάλων αποθηκευτικών χώρων, δίπλα σε κατοικημένες περιοχές», σχολίασε στον «Ρ», ο Χρήστος Κολοβός, νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Δυτικής Αττικής».
«Η άναρχη δόμηση, με ευθύνη των κυβερνήσεων όλες αυτές τις δεκαετίες, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», τονίζει ο Χρ. Κολοβός και προσθέτει: «Μπροστά στο κέρδος η ζωή των κατοίκων και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν υπολογίζονται».
Eurokinissi |
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στις 11.02 το πρωί και σε αποθήκη στην οδό Χαράς στο Βοτανικό και η φωτιά ελέγχθηκε στις 11.35. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες βιοτεχνίες, βιομηχανίες και αποθηκευτικοί χώροι, που θα μπορούσαν, σε περίπτωση επέκτασης της πυρκαγιάς, να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.
Από αυτές τις πυρκαγιές αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη μέτρων πυρασφάλειας. Είναι ενδεικτικό ότι:
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν πριν από χρόνια είχε πάρει φωτιά η αποθήκη με ανταλλακτικά της «FIAT». Τότε οι εργαζόμενοι, στην απόπειρα να βοηθήσουν στην κατάσβεση, διαπίστωση ότι οι κρουνοί... δεν είχαν νερό!
«Η ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας - κατοικίας, στην περιοχή του Θριάσιου, είναι ο κανόνας», σημειώνει ο Χρ. Κολοβός. Στην περιοχή συνυπάρχουν δραστηριότητες, όπως πετρέλαια (ΕΛΠΕ - ΠΕΤΡΟΛΑ), υγραέριο (ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ), πολεμικό υλικό (ΠΥΡΚΑΛ), τσιμέντα (ΤΙΤΑΝ), η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ» κλπ., μαζί με πόλεις όπως είναι η Ελευσίνα ή ο Ασπρόπυργος, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα, που εν δυνάμει μπορούν να μετατρέψουν την περιοχή σε νέο Μποπάλ - περιοχή Ινδίας - όπου, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και 11.000 τραυματίες. Το γεγονός αυτό έρχεται ξανά στην επιφάνεια, μετά την προχτεσινή πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, η οποία σταμάτησε λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις αποθήκες της ΠΥΡΚΑΛ.
Οι ευθύνες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιες. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει μια σειρά από τέτοια ατυχήματα. Κυριότερο αυτό του 1992, όταν σημειώθηκε έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ, με 14 νεκρούς εργάτες. Τη διετία 1004 - 1005 σε Α. Λιόσια - Μέγαρα, έγιναν 11 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» και 452 εργάτες τραυματίστηκαν. Το 50% των επιχειρήσεων στο Θριάσιο Πεδίο λειτουργούν - σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο - χωρίς άδεια. Την ίδια στιγμή, η οδηγία «ΣΕΒΕΖΟ 2» για τα ΒΑΜΕ δεν εφαρμόζεται στην πράξη.
Τέτοια είναι η θέση των κυβερνήσεων υπέρ των επιχειρηματιών, που ακόμη και όταν το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για τις επεκτάσεις της «ΠΕΤΡΟΛΑ», η κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας ...ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας!
Για το ζήτημα της πυρασφάλειας στους χώρους εργασίας, μίλησε στο «Ρ» η Εύη Γεωργιάδου, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, χημικός μηχανικός και ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Αναλυτικά, σημείωσε:
«Οι πυρκαγιές και τα θύματα των σεισμών σε εργασιακούς χώρους, οι εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες στους χώρους δουλειάς, αναδεικνύουν τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος για την έλλειψη μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος, που θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πλευρές της σημερινής αρνητικής κατάστασης είναι η παραβίαση των κανονισμών ασφάλειας και πυρασφάλειας από τους εργοδότες γιατί τα μέτρα κοστίζουν, η ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων, η ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας - κατοικίας με κίνδυνο ενός ατυχήματος μεγάλης έκτασης, η απουσία ελέγχων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ή η προσπάθεια μετατόπισης των εργοδοτικών ευθυνών στις πλάτες των εργαζομένων και των τεχνικών Ασφάλειας στην περίπτωση ατυχήματος, η παράδοση των υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στις ιδιωτικές ΕΞΥΠΠ, η ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν στην αντεπίθεση για μιαν άλλη οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, να απαιτήσουν άμεσα τον προσανατολισμό των αρμόδιων μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, για την ουσιαστική εφαρμογή των κανονισμών, την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας, τη δημιουργία κρατικού σώματος τεχνικών Ασφάλειας και γιατρών Εργασίας και την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών υποστήριξης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τεχνολογικών ατυχημάτων».