ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Σαρωτική επιτυχία της απεργίας παρά την κρατική τρομοκρατία

Από την απεργιακή κινητοποίηση

Associated Press

Από την απεργιακή κινητοποίηση
ΛΙΜΑ.--

Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης που έχει εξαπολύσει μια άγρια τρομοκρατία ενάντια στους εργαζόμενους ο Μάριο Ουαμάν, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGT), διαβεβαίωσε πως η απεργία είναι «σαρωτική» και επιτυχής σε εθνικό επίπεδο. Ο αριθμός των συλληφθέντων την περασμένη Τετάρτη, πρώτη μέρα της γενικής απεργίας στο Περού, που κήρυξαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων (CGT) και η Γενική Αγροτική Συνομοσπονδία (CNA), έφτασε τους 100, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά ότι μέχρι τη λήξη της κινητοποίησης θα ξεπεράσουν τους 200. Ηδη από την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει μια σειρά μέτρα τρομοκρατίας παρά το γεγονός ότι συνδικαλιστικά στελέχη είχαν διαβεβαιώσει ότι οι πορείες θα ήταν ειρηνικές. Στην καταστολή των απεργών, την οποία οι συνδικαλιστές χαρακτήρισαν δικτατορική, συμμετείχαν 100.000 αστυνομικοί, που ενισχύθηκαν και από στρατιωτικούς. Ενώ η Εισαγγελία προειδοποίησε ότι οι συλληφθέντες μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινές μέχρι και 8 χρόνων. Στο μεταξύ ο Περουβιανός υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την απεργία παράνομη και προειδοποίησε όλους τους εργαζόμενους που θα συμμετείχαν σε αυτήν ότι θα υποστούν οικονομικές και διοικητικές κυρώσεις, τόσο στις δημόσιες επιχειρήσεις όσο και στις ιδιωτικές. Ωστόσο, παρά τις απειλές της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην απεργιακή κινητοποίηση διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους ζωής, για τις ιδιωτικοποιήσεις και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Οχι στις ξένες στρατιωτικές βάσεις

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, έκανε έκκληση, την περασμένη Τετάρτη, στις 34 χώρες- μέλη της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) και στον γενικό της γραμματέα, Χιλιανό Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, να αποτρέψουν, «από αξιοπρέπεια», την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων οποιασδήποτε χώρας εκτός περιοχής στη Λατινική Αμερική. Ο Μοράλες υπενθύμισε ότι είναι καθήκον της ΟΕΑ, όπως και του ΟΗΕ, να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια κάθε μιας από τις χώρες-μέλη τους. Αναφερόμενος ειδικά στη χώρα του ο Βολιβιανός Πρόεδρος είπε πως όταν ήταν ηγέτης του κινήματος των κοκαλέρος, οι Βολιβιανοί αστυνομικοί και στρατιωτικοί κατέστειλαν με αέρια και πυροβολισμούς τις λαϊκές κινητοποιήσεις, υπό την καθοδήγηση Βορειοαμερικανών στρατιωτικών. Τόνισε, ακόμα, πως αυτή η εμπειρία τον οδήγησε στο να προτείνει στη Συντακτική Συνέλευση να συμπεριλάβει στη νέα πολιτική του χάρτα, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, την απαγόρευση εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων οποιασδήποτε χώρας σε βολιβιανό έδαφος, γεγονός που «ενόχλησε» κάποιες χώρες. Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν μερικές βδομάδες υπήρξε έντονη διπλωματική τριβή μεταξύ του Εβο Μοράλες και του Περουβιανού ομολόγου του, συντηρητικού Αλαν Γκαρσία, ο οποίος με προσβλητικό τόνο κατηγόρησε τον Βολιβιανό Πρόεδρο για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας του όταν ο τελευταίος κάλεσε τον περουβιάνικο λαό να αντισταθεί στην παρουσία στρατιωτικής βάσης που οι ΗΠΑ σκόπευαν να εγκαταστήσουν στο Περού. Η περουβιάνικη κυβέρνηση διέψευσε το γεγονός και επιπλέον κάλεσε τον πρέσβη της στη Λα Πας, Φερνάντο Ρόχας. Ωστόσο, ένα από τα συνθήματα της γενικής απεργίας των εργαζομένων στο Περού την Τετάρτη ήταν ακριβώς η απόρριψη της εγκατάστασης μιας βορειοαμερικανικής στρατιωτικής βάσης.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Δε δικαιολογείται η επίθεση από την Κολομβία

ΚΙΤΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ--

Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ντιρεκτίβα της ΕΕ για τους μετανάστες, ότι λυπάται για την προσπάθεια της πρώην υποψήφιας για το προεδρικό αξίωμα στην Κολομβία, Ινγκριντ Μπετανκούρ, να δικαιολογήσει το βομβαρδισμό, από δυνάμεις του κολομβιανού στρατού, μιας βόρειας περιοχής του Εκουαδόρ, λέγοντας χαρακτηριστικά «κανείς δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση που δέχτηκε το έθνος μας την 1η του Μάρτη του 2008. Ηταν επίθεση μιας κυβέρνησης που δε γνωρίζει τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ακόμα χειρότερα δε γνωρίζει την πίστη που οφείλει σε αδερφούς λαούς». Αυτή η επίθεση, όπου δολοφονήθηκαν 26 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Ραούλ Ρέγιες, ανώτατο στέλεχος των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), ένας Εκουαδοριανός, και τέσσερις Μεξικανοί φοιτητές, προκάλεσε τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία. Στο μεταξύ, η Ινγκριντ Μπετανκούρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Βενεζουελανό Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες, στην οποία ζήτησε από τον τελευταίο να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την απελευθέρωση όσων είναι ακόμα κρατούμενοι στην Κολομβία. Ο Τσάβες, σε μία εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του, αναφερόμενος στην τηλεφωνική συνομιλία με τη Γαλλο-κολομβιανή πολιτικό, είπε πως ο στόχος δεν είναι μόνο η απελευθέρωση των κρατουμένων, αποτέλεσμα του πολέμου στην Κολομβία, αλλά να στηθεί ένα τραπέζι διαλόγου για την επίτευξη της ειρήνης στη γειτονική χώρα.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνάντηση... φίλων

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στη Γεωργία, μιας από τις σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, που επιδιώκει σύντομα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ράις, σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον φιλοαμερικανό Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης στις περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, αντί να συμβάλλει στην κλιμάκωση της έντασης με τη Γεωργία, επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση». Πρόσθεσε επίσης ότι θα επιδιώξει τη διεξαγωγή συνομιλιών σε υψηλότερο επίπεδο για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος...

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπου υποκριτικά υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγώνα της Γεωργίας για δημοκρατία και πλουραλισμό.

Πάντως, ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφαξ», σημείωσε ότι η επίσκεψη Ράις στη Γεωργία θα προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Γεωργία και την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της από τη Ρωσία, ύστερα από την ανακοίνωση της Μόσχας ότι μαχητικά της αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας την Τετάρτη. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμιζε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν για μικρό διάστημα πάνω από τη Νότια Οσετία έπειτα από πληροφορίες ότι η Γεωργία προετοιμαζόταν να επιτεθεί στην περιοχή.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Αρχισαν οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ξεκίνησε χτες στο Πεκίνο ο νέος γύρος συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας ανάμεσα στους εκπροσώπους των έξι χωρών (ΗΠΑ, Κίνα, ΛΔ Κορέας, Νότια Κορέα, Ρωσία και Ιαπωνία), λίγες βδομάδες μετά την παράδοση από τη ΛΔ Κορέα του φακέλου για το πυρηνικό της πρόγραμμα και την καταστροφή του πύργου ψύξεως του πυρηνικού αντιδραστήρα στο συγκρότημα Γιονγκμπιόν.

«Συναντιόμαστε εδώ όλοι μας για να μοιραστούμε τα ίδια στρατηγικά θέματα», τόνισε ο Κινέζος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Βου Νταουέι, στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «βασικός στόχος είναι η επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της Κορεάτικης Χερσονήσου».

Ο Αμερικανός ανώτερος διαμεσολαβητής, Κρίστοφερ Χιλ, μιλώντας προηγουμένως στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι μια συμφωνία για τη μέθοδο πιστοποίησης του πυρηνικού προγράμματος της ΛΔ Κορέας «θα πάρει μερικές εβδομάδες, ή και μήνες», καθώς, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, η πρόσβαση σε ντοκουμέντα και συνομιλίες με αξιωματούχους της ΛΔ Κορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ