ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμούν τους αντιδικτατορικούς αγώνες της νεολαίας

Αύριο αρχίζει το διήμερο Φεστιβάλ στις φυλακές του Ωρωπού. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις τιμής στην 90χρονη ιστορία του ΚΚΕ και τη 40χρονη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και αυτές τις μέρες τη σκυτάλη παίρνουν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αττικής της ΚΝΕ. Με το Φεστιβάλ να ξετυλίγεται σ' έναν ιστορικό χώρο, σημαδεμένο από τους αγώνες του ελληνικού λαού, στις φυλακές Ωρωπού.

Το Φεστιβάλ των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων Αττικής, αφιερωμένο στα 40 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και στη συμβολή της νεολαίας στην αντιδικτατορική πάλη (1967 - 1974), γίνεται σ' έναν τόπο που αποτελεί κομμάτι αυτής της πάλης. Στις φυλακές του Ωρωπού κρατήθηκαν από τη χούντα, μεταξύ άλλων, 72 νεολαίοι αγωνιστές μέχρι το 1970. Στόχος της ήταν να απομονωθούν αυτοί οι νεολαίοι από κομμουνιστές κρατούμενους σε άλλες φυλακές και από την επαφή τους με το ΚΚΕ.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αύριο θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του Κόμματος. Και τις δύο μέρες, στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν εκθέσεις φωτογραφικού - αρχειακού υλικού και βιβλίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Αύριο, Παρασκευή 11 Ιούλη
  • Ανοιγμα των εκδηλώσεων.
  • Θεατρικό έργο με τίτλο: «Ο καταδότης».
  • Ομιλία του Γιάννη Γκιόκα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή Αττικής του ΚΚΕ.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ με το χρονικό της εφταετίας (1967 - 1974).
  • Ερασιτεχνικό συγκρότημα - πολιτικό τραγούδι.

Σάββατο 12 Ιούλη
  • Σύντομο ιστορικό της παράνομης δράσης των κομμουνιστών την περίοδο της χούντας.
  • Αφιέρωμα: «Η Τέχνη στα χρόνια της εφταετίας».
  • Ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με το συγκρότημα «Παρελθόντες Χρόνοι».
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για νέους εργάτες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς, με σύνθημα: «Με πρωτοπόρα θεωρία - Πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό». Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη
  • Με θέμα: «90 χρόνια ΚΚΕ - 40 χρόνια ΚΝΕ. Η συμβολή της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες», οι κλαδικοί τομείς της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 9 μ.μ., στο θέατρο Λόφου Κολωνού (Πέτρας και Τριπόλεως). Η εκδήλωση περιλαμβάνει την αφήγηση του χρονικού τής συμβολής της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η δράση της ΚΝΕ, οι μεγάλοι σταθμοί στους αγώνες του εργατικού κινήματος, παρουσιάζονται «πλεγμένοι» με οπτικό υλικό και ντοκουμέντα, ενώ συνοδεύονται και από αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από νέους εργαζόμενους, από το συγκρότημα των κλαδικών οργανώσεων της ΚΝΕ Αθήνας. Την εκδήλωση θα «ανοίξει» η Ναυσικά Παπαδημητράτου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Με θέμα «Ελληνας εργάτης και αλλοδαπός, ίδια τα προβλήματα, ίδιος ο εχθρός», η Τομεακή Οργάνωση Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας της ΚΝΕ και η Ν/Δ Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 8.30 μ.μ., στο Μετρό του Αιγάλεω. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Θα προβληθεί video για τα προβλήματα των μεταναστών στη χώρα μας και την πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ. Το μαθητικό συγκρότημα ΜΣΜ = Μαζί Στις Μάχες, θα «ντύσει» με τις νότες του την εκδήλωση, θα υπάρχει και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, καθώς και βιβλιοπωλείο και πλούσιο οπτικό υλικό.
  • Με θέμα «Οι Νέοι Εργαζόμενοι στην πάλη για τα σύγχρονα δικαιώματά τους», η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ και η Ν/Δ Αχτίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση, στις 8 μ.μ., στο Θεατράκι του ΟΤΕ (έναντι κτιρίου ΟΤΕ στην Παναγή Τσαλδάρη). Θα μιλήσει ο Βασίλης Βούλγαρης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οι Carpe Diem θα παίξουν με τους νεανικούς τους ήχους, το συγκρότημα «5η Εποχή» θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Στο χώρο θα υπάρχει βιβλιοπωλείο και οπτικό υλικό για την Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και του εργατικού κινήματος.
  • Προφεστιβαλική εκδήλωση αφιερωμένη στους μετανάστες διοργανώνεται στο Γαλάτσι, στις 8 μ.μ. (στο παρκάκι της συμβολής των οδών Γαλατσίου και Βεΐκου). Θα μιλήσει ο Θύμιος Ευθυμίου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αύριο Παρασκευή
  • Η Οργάνωση Βάσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνει προφεστιβαλική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Επανάσταση και Δίκαιο: Το ελληνικό παράδειγμα, Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας 1946 - 1949», στις 7 μ.μ., στο Επιμορφωτικό Κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ «Χαρίλαος Φλωράκης» (Οδός Χαρίλαου Φλωράκη 6 (πρώην Πυθίας), Χαλάνδρι, πλησίον πλατείας Κέννεντυ). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτορας Θεωρίας, Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
  • Στην Πάτρα, προφεστιβαλική εκδήλωση για τους νέους εργαζόμενους, στις 8 μ.μ., στον Εσπερο (αίθριο πλ. Γεωργίου). Θα μιλήσει ο Θανάσης Γκόγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΕ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, θεατρικό και προβολή DVD.
Τις επόμενες μέρες
  • Το Σάββατο 12 Ιούλη, στην Καλλιθέα, στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., με θέμα «90 χρόνια στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων».
  • Την Κυριακή 13 Ιούλη, στο Χαλάνδρι, στο δημοτικό πάρκινγκ στις 8 μ.μ.
Αντισυνταγματική διάταξη στο νόμο - πλαίσιο

Αντισυνταγματική κρίνει το Ε' Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), τη διάταξη του νόμου - πλαισίου που επιτρέπει τον απευθείας διορισμό ή μονιμοποίηση των μελών ΔΕΠ από τον πρύτανη, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος νομιμότητας από το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το ΝΣΚ, με την υπ' αριθ. 251/08 γνωμοδότησή του, εκτιμά ότι η παραπάνω ρύθμιση του νόμου (άρθρο 25 παρ. 1 του νόμου 3549/07) αντίκειται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, γιατί όπως έχει επανειλημμένα γνωμοδοτήσει και το ΣτΕ, καταργεί την από το Σύνταγμα προβλεπόμενη κρατική εποπτεία επί των πράξεων των οργάνων των ΑΕΙ.

Χρειάζεται να σημειώσουμε ότι τη συγκεκριμένη ρύθμιση την έχει διαφημίσει υπέρ το δέον ο υπουργός Παιδείας, προκειμένου να υποστηρίξει ότι ενισχύεται η διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ με το νόμο - πλαίσιο. Ωστόσο, τα προβλήματα από την εφαρμογή της έχουν γίνει φανερά σε ιδρύματα όπου οι διοικήσεις τους οπλίζονται με τη συγκεκριμένη διάταξη, προκειμένου να «αποκλείουν» μέλη ΔΕΠ μη αρεστά σε αυτές. Από μια τέτοια περίπτωση, μέλη ΔΕΠ προσέφυγαν στα νομικά όργανα και προέκυψε πρόσφατα η παραπάνω γνωμοδότηση, για την οποία, οι αντιδράσεις του υπουργείου Παιδείας... αναμένονται.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νίκαια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα η δημοτική αρχή Νίκαιας, μαζί με γονείς, κατοίκους και νεολαίους της περιοχής, για να αποτρέψουν την προσπάθεια του ΟΣΚ να σταματήσει την κατασκευή του 19ου Δημοτικού Σχολείου στην πόλη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Μήτσου Παπαρήγα, μπροστά στο πρώην νεκροταφείο της Ανάληψης στη Νεάπολη. Οπως επισημαίνεται, πρόκειται για παρέμβαση των μεγάλων συμφερόντων, που προορίζουν το φιλέτο του πρώην νεκροταφείου - εκεί που προγραμματίστηκε να κατασκευαστεί το σχολείο - «για άλλες επικερδείς χρήσεις». Η δημοτική αρχή Νίκαιας δηλώνει την απόφασή της να διεκδικήσει την κατασκευή του δημοτικού σχολείου, ενάντια σε όσους επιβουλεύονται «σχέδια» για τους ελεύθερους δημόσιους χώρους, που τα θεωρούν «φιλέτο» για το ιδιωτικό κεφάλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ