ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Ιούλη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
17ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Συνάντηση» με την Ιστορία στις Πρέσπες

Ταξίδι στην ιστορία της ΚΝΕ, από την ανασυγκρότησή της μέχρι σήμερα, αλλά και ταξίδι σε λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, θα είναι το 17ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ που θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Ιούλη στις Πρέσπες.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα θα αναχωρήσουν για τις Πρέσπες την Παρασκευή 4 Ιούλη και από το απόγευμα που θα φτάνουν στο χώρο της κατασκήνωσης θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα του Διημέρου. Τα πούλμαν των Οργανώσεων από το Λεκανοπέδιο της Αττικής θα ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής και θα φτάσουν στην ΚΝίτικη κατασκήνωση το πρωί του Σαββάτου.

Από το αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού, μέχρι τον ομαδικό τάφο νεκρών και ζωντανών μαχητών του ΔΣΕ στη Φλώρινα, με «οδηγό» την ειδική έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» και του «Οδηγητή», «Σύντομη Ιστορική Αναφορά για Πρέσπες και Βίτσι», οι νέοι κομμουνιστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα και να τιμήσουν το ΔΣΕ. Το Σάββατο θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας του ΚΣ της ΚΝΕ για το ΔΣΕ και θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Παράλληλα, με συναυλίες και προβολές ντοκιμαντέρ, με χορό και τραγούδι η κατασκήνωση θα ζωντανέψει την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή οι νέοι κομμουνιστές θα κάνουν πορεία στη Φλώρινα και μετά θα αναχωρήσουν για τις περιοχές τους.

Υποδέχτηκαν το «παράρτημα» του Χάρβαρντ

Με κινητοποίηση απάντησαν ΚΚΕ και ΚΝΕ στο Ναύπλιο

Με μία φιέστα στην οποία συμμετείχαν ο πρέσβης των ΗΠΑ, οι τοπικές αρχές και ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το Κέντρο ανήκει στο διεθνές δίκτυο Ερευνητικών Κέντρων του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διαθέτει τεχνολογικό εξοπλισμό που απευθύνεται σε ερευνητές κάθε εθνικότητας, ενώ -όπως έχει διευκρινιστεί- δεν επιβάλλει δίδακτρα ούτε απονέμει τίτλους σπουδών. Ωστόσο η ίδια η λειτουργία του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, όπως και των υπόλοιπων πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, κάθε άλλο παρά στη λογική της προσφοράς και διάχυσης της γνώσης κινείται. Το Χάρβαρντ, όπως και τα υπόλοιπα αμερικανικά πανεπιστήμια, λειτουργεί με την επιχειρηματική λογική, υποτάσσοντας τη νέα γνώση στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, πατεντάροντας και εμπορευματοποιώντας την. Παράλληλα, η δημιουργία του κέντρου ελληνικών σπουδών στην Ελλάδα υπακούει και στην τάση της παγκοσμιοποιημένης εκπαιδευτικής κοινότητας να απλώνει τις δραστηριότητές της ανά τον κόσμο, εξυπηρετώντας τον κοσμοπολιτισμό του μεγάλου κεφαλαίου.

Τη λογική αυτή υποστήριξε χαιρετίζοντας στα εγκαίνια του Κέντρου και ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, ο οποίος υποστήριξε το υποτιθέμενο «όραμα» της κυβέρνησης «να καταστεί η Ελλάδα κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού». Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός προσπάθησε να νομιμοποιήσει την κυβερνητική πολιτική στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, την πολιτική που παραδίδει τα ιδρύματα βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αξιοποιώντας το «όνομα» και το «κύρος» του Χάρβαρντ και την επιλογή του αμερικανικού ιδρύματος να στήσει εδώ το συγκεκριμένο «μαγαζί» του. Είπε ακόμα ότι «το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ναυπλίου θα διευκολύνει σημαντικά το έργο ερευνητών και αρχαιολόγων καθώς θα τους δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πλειάδα τραπεζών δεδομένων με αρχεία, χάρτες, άρθρα και βιβλία εγκυκλοπαιδικού χαρακτήρα, εικονογραφίες». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση ανέλαβε τη διαφήμιση το Κέντρου, προκειμένου να του εξασφαλίσει «πελάτες».

Δυναμική κινητοποίηση

Με μια δυναμική κινητοποίηση απάντησαν νέοι και εργαζόμενοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ενάντια στην παρουσία στα εγκαίνια του Αμερικανού πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Με ένα πανό που έγραφε «Εξω οι φονιάδες των λαών - έξω οι πλασιέ των επιχειρηματιών», νέοι και εργαζόμενοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Φιλελλήνων, όπου γίνονταν τα εγκαίνια, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ στο Ναύπλιο, την προσπάθεια νομιμοποίησης των ιδιωτικών πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα, καθώς και την προκλητική στάση των τοπικών παραγόντων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την υποδοχή του Αμερικανού πρέσβη.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα: «Εξω οι φονιάδες των λαών», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πουλάνε την Παιδεία».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες»

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς, με αφορμή τη γενική συνέλευση της ΟΛΜΕ που έγινε το περασμένο Σάββατο

Με πρόταση για αγώνες με ταξικό προσανατολισμό και περιεχόμενο που να συσπειρώνει στη διεκδίκηση της Παιδείας των πραγματικών αναγκών, απευθύνονται οι ταξικές δυνάμεις στους καθηγητές. Η γενική συνέλευση της ΟΛΜΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο, αποφάσισε - με ισχνή πλειοψηφία - διαμόρφωση εισήγησης από το ΔΣ της ΟΛΜΕ στα τέλη Σεπτέμβρη, γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 11 Οκτώβρη προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή των κινητοποιήσεων. Επίσης αποφασίστηκε συντονισμός με τη ΔΟΕ, παρόλο που η ΔΟΕ στην πρόσφατη γενική συνέλευσή της δεν αποφάσισε κανένα πρόγραμμα δράσης για την επόμενη σχολική χρονιά. Ετσι, ο προγραμματισμός της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που διαμόρφωσε την εισήγηση μοιάζει με άλμα στο κενό.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότεινε κλιμακούμενες απεργιακές και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις τη νέα σχολική χρονιά, με κατάλληλη προετοιμασία, χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και ρήξης σε άμεσο συντονισμό με το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τόνισαν ότι όλα αυτά πρέπει να προκύπτουν από διαδικασίες βάσης, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις με φορείς (γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργατικά συνδικάτα, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας).

Η συμμετοχή των καθηγητών στη διαδικασία της γενικής συνέλευσης έδειξε την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ηγεσία της Ομοσπονδίας για την οργάνωση των αγωνιστικών βημάτων. Από τις 86 ΕΛΜΕ, παρούσες ήταν μόλις οι 59. Ο απολογισμός δράσης του ΔΣ εγκρίθηκε από το 57% των ψήφων που αντιστοιχούν στο σύνολο των ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη γενική συνέλευση και το πρόγραμμα δράσης εγκρίθηκε από το 58%, ενώ οι ΕΛΜΕ που συμμετείχαν (εκτός από μία) είχαν αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους. «Η στάση τελικά των καθηγητών στις εισηγήσεις της ΟΛΜΕ δείχνει και το βαθμό απαξίας που περιβάλλουν οι καθηγητές την ηγεσία του κλάδου τους. Με τέτοιες διαδικασίες κανένας αγωνιστικός σχεδιασμός με βάση τον προσανατολισμό που είχε μέχρι τώρα το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν μπορεί να γίνει μπροστά στη συνεχιζόμενη επίθεση που εξαπολύει και θα συνεχίσει να εξαπολύει η κυβέρνηση. Μια επίθεση που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα από μαζικές διαδικασίες, ενημέρωση, περιοδείες και αγώνες», σχολιάζουν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το οποίο απευθύνει την αγωνιστική πρότασή του στις γενικές συνελεύσεις καλώντας: «Καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες ηγεσίες των κλάδων των εκπαιδευτικών δασκάλων και καθηγητών, καμία εμπιστοσύνη στις ηγεσίες που επιλέγουν τον κοινωνικό διάλογο σαν μέσο διεκδίκησης αντί για τους αγώνες».

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές

Συνέντευξη ΔΗΠΑΚ Πανεπιστημιακών

Η ανάγκη απόκρουσης των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στην ανώτατη εκπαίδευση και οι δυνατότητες που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση, αναδείχτηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΔΗΠΑΚ στα Γιάννενα. Ο Βασίλης Τσίκαρης, εκ μέρους της παράταξης, αναφέρθηκε στην αποφασιστική συμβολή της παράταξης να βάλει εμπόδια, να αποκαλύψει το χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων στα μάτια των πανεπιστημιακών και να παρθούν αποφάσεις απονομιμοποίησής τους.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύουν και οι αποφάσεις της Συγκλήτου και τμημάτων του ιδρύματος (Χημεία, Ιατρική), με τις οποίες εκφράζεται η κάθετη αντίθεση των πανεπιστημιακών στη σύναψη 4ετών προγραμματικών συμφωνιών. Παρομοίως και με τις εκλογές για ανάδειξη οργάνων στα τμήματα με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο. «Οι εκλέκτορες - ανέφερε ο ομιλητής - γύρισαν την πλάτη και δεν τσίμπησαν στο δόλωμα για καθολική συμμετοχή», όπως στην εκλογή κοσμητόρων στη Φιλοσοφική και στη σχολή Επιστημών Αγωγής και προέδρου στο τμήμα Χημείας.

Χαρακτηριστικά, σημειώθηκε, παρά τις μεθοδεύσεις από τις αρχές του πανεπιστημίου επανάληψης των εκλογών σε ημερομηνία απουσίας των φοιτητών, αυτό δεν έγινε και οι εκλογές στη σχολή Επιστημών Αγωγής αναβλήθηκαν και πάλι. Ενώ, στο δε Τμήμα Χημείας (παρά και τις «φιλότιμες προσπάθειες» δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην παράταξη της «Πανεπιστημιακής Συνεργασίας» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), σε σύνολο 1.250 εκλεκτόρων η μοναδική υποψηφιότητα έλαβε μόλις 96 θετικές ψήφους, πολύ λιγότερες από το 1/3 που απαιτούνται, με αποτέλεσμα η υφιστάμενη εκλογή να θεωρείται άκυρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ