ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Αύριο η συγκέντρωση στο Σύνταγμα
  • Στις 7.30 το απόγευμα, με σύνθημα: «Στόχος μου η ζωή - Οχι η ζωή μου στόχος. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά»
  • Σήμερα η ΚΝΕ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου

Από κινητοποίηση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά
Από κινητοποίηση της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά
Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Αθήνας, Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ με σύνθημα «Στόχος μου η ζωή - Οχι η ζωή μου στόχος. ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει πολιτιστικό πρόγραμμα.

Επίσης συγκέντρωση και πορεία διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ. Συγκέντρωση θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία που θα καταλήξει στις εκδηλώσεις του ΚΕΘΕΑ στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η ΚΝΕ παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες της σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών. Στη συνέντευξη που θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου) θα παρευρεθούν και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δραστηριότητες της ΚΟΑ

Στο πλαίσιο της πάλης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με τις θεραπευτικές κοινότητες εξαρτημένων ατόμων και τους συλλόγους των οικογενειών τους.

Από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, όπου οι θεραπευτικές κοινότητες έχουν πάντα το δικό τους χώρο
Από το Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, όπου οι θεραπευτικές κοινότητες έχουν πάντα το δικό τους χώρο
Σήμερα, Τετάρτη:

  • Στις 11 π.μ., στο ΑΛΦΑ - ΚΕΘΕΑ (Χαρβούρη 1, Μετς), η Εύα Μελά.
  • Στη 1 μ.μ. στην Κοινότητα MOSAIC (Δροσοπούλου 41-43 και Τήνου, Κυψέλη), ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στις 2 μ.μ. τον τομέα Πρόληψης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων - ΚΕΘΕΑ (Χαρβούρη 1, Μετς) θα επισκεφθεί η βουλευτής Λιάνα Κανέλλη.
  • Στις 5 μ.μ. αντιπροσωπεία με επικεφαλής την βουλευτή Λίλα Καφαντάρη θα επισκεφθεί τη Μονάδα απεξάρτησης τοξικομανών 18 ΑΝΩ (Β΄ τμήμα, Πατησίων 89, Αθήνα) και στις 6 μ.μ. θα συναντηθεί με το Σύλλογο Γονέων 18 ΑΝΩ (Ακαδημίας 64, Αθήνα).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΟΚΑΝΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Να αποσυρθεί το κυβερνητικό «Σχέδιο Δράσης»

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ
Την αντίθεσή τους στο νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών», που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασαν τα σωματεία των εργαζομένων στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και στα Κέντρα Πρόληψης, κατά τη διάρκεια της χτεσινής τους συνάντησης με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Θέμη Γκιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ιδιαίτερα συζητήθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, τα προβλήματα των εργαζομένων ενόψει και της αυριανής προγραμματισμένης απεργίας που έχουν.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στα Κέντρα Πρόληψης η κυβέρνηση και ο ΟΚΑΝΑ χρωστούν συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ, όταν, παράλληλα, υποχρηματοδοτούνται εδώ και τρία χρόνια. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν περιστολή των δράσεων των Κέντρων, ενώ όσον αφορά το έργο καθαυτό της πρόληψης η κυβέρνηση - επισήμαναν οι εργαζόμενοι - επιδιώκει να το ταυτίσει με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την καμπανιακή ενημέρωση.

Ωστόσο, και τα μέλη του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ σημείωσαν ότι μέσα απ' το προτεινόμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης προωθείται η «εισβολή» του ιδιωτικού τομέα στη χρυσοφόρα υπόθεση της απεξάρτησης. Η απαξίωση που συντελείται στον ΟΚΑΝΑ, σημείωσαν, δεν είναι τυχαία, αναφέροντας για παράδειγμα την υποβάθμιση των ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε πως πάγια θέση του Κόμματος είναι να δοθεί το βάρος στην πρόληψη, στη θεραπεία με «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, καθώς και στην επανένταξη, ενώ σημειώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθούν οι δομές εκείνες σε όλη τη χώρα που θα καλύπτουν όλες τις απαιτούμενες ανάγκες.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος σημείωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στα προγράμματα υποκατάστασης τα οποία συντηρούν το πρόβλημα και δεν το θεραπεύουν. Οπως τόνισαν, η χορήγηση υποκαταστάτων πρέπει να γίνεται μόνο με υψηλές προδιαγραφές και μόνο για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Επισημάνθηκε και από την πλευρά του Κόμματος η πλήρης αντίθεση στο απαράδεκτο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» που απεργάζεται η κυβέρνηση, ενώ τονίστηκε η υποστήριξη στον αγώνα των εργαζομένων.

Απεργούν αύριο

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Πέμπτη, 26 Ιούνη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης προχωρούν σε απεργία, διεκδικώντας τη μόνη λύση για τα ναρκωτικά: Πρόληψη.

Οι εργαζόμενοι, με σύνθημα «Δεν είναι γιορτή είναι ντροπή», διεκδικούν άμεση εξόφληση των χρεών προς τα Κέντρα, την πάγια και επαρκή χρηματοδότηση, καθώς και σαφές λειτουργικό - θεσμικό πλαίσιο. Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια στις 10 το πρωί και μετά θα πορευτούν στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη θα συγκεντρωθούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους (Τσιμισκή).


ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ
Ανησυχητικά στοιχεία για την τοξικοεξάρτηση

Η ανεργία τούς γονατίζει, στα 14 εγκαταλείπουν το σχολείο, στα 15 ξεκινούν τη χρήση. Είναι μερικά από τα ανησυχητικά στοιχεία που παρουσίασε χτες το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή τον απολογισμό του έργου του και τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά των χρηστών που απευθύνθηκαν στις υπηρεσίες του.

Στοιχεία που μαρτυρούν τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος, επιβεβαιώνουν την πλήρη έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης και συγχρόνως αναδεικνύουν την ανάγκη για δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων σε κάθε νομό της χώρας. Αντ' αυτού, θύματα της υποτιθέμενης «αντιναρκωτικής» πολιτικής που εφαρμόζεται, όπως επισημάνθηκε χτες, είναι και οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τους τομείς της απεξάρτησης, καθώς οι δράσεις τους «σκοντάφτουν» στην υποχρηματοδότηση, στην έλλειψη προσωπικού και τη χρόνια αναμονή για την έγκριση νέων προσλήψεων.

«Καμία δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να θέτει διαφορετικούς στόχους από τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη. Σε όλους τους νομούς θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον από ένα πρόγραμμα όλων των τύπων που υπάρχουν στη χώρα μας. Ομως αυτό που λείπει είναι συντονισμός και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που εκκρεμεί από το 2006. Η παγκοσμιοποίηση και η διεθνής κρίση έχουν επιπτώσεις και στο δικό μας τομέα. Οι συνέπειες είναι βαριές για τη λειτουργία μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και αναφέρθηκε στους ενδογενείς παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση όπως η έλλειψη προγραμματισμού, αναντιστοιχία του μεγέθους του προβλήματος με τους πόρους που διατίθενται.

Αναφερόμενος στην έλλειψη εθνικού σχεδίου δράσης, το οποίο εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει συντονισμός, ο οποίος είναι απαραίτητος». Ενώ με αφορμή διάφορες απόψεις που διατυπώνονται από βουλευτές και «προφανώς εκφράζουν την αντίληψη της κυβέρνησης "φτιάχνω προγράμματα συντήρησης γιατί είναι πιο φτηνά"», έθεσε το ερώτημα «πώς μετράται το κόστος λειτουργίας όταν απλώς δίνεται ένα φάρμακο καθημερινά χωρίς έλεγχο; Για καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί η φιλοσοφία της να είναι για μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού να τελευτήσουν το βίο τους στη μαστούρα. Να υπάρχουν σε όλους τους νομούς τουλάχιστον ένα πρόγραμμα όλων των τύπων. Να προλάβουμε και να αποτρέψουμε σκέψεις που υπάρχουν, πρωτόγνωρα πράγματα, όπως η υποβάθμιση και κατ' επέκταση το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και επιστημονικών κέντρων που σχετίζονται με το χώρο της εξάρτησης. Ο ορίζοντας είναι νεφελώδης. Το ΚΕΘΕΑ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει».

Τον απολογισμό έργου του ΚΕΘΕΑ, τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά και συνθήκες χρήσης των ατόμων που απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2007, αλλά και τη διαχρονική μελέτη από τα έτη 2000 έως και 2006, παρουσίασε ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν εδώ και 8 μήνες με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη θεσμοθέτηση δράσεων και προγραμμάτων απεξάρτησης στις φυλακές, που όμως και εκεί παρουσιάστηκε πισωγύρισμα.

Η ανεργία τσακίζει κόκαλα στους χρήστες
  • Για το 2007 περιλήφθηκαν στην ανάλυση 2.638 άτομα.

- Οι 8 στους δέκα είναι άνεργοι.

- Μέση ηλικία διακοπής του σχολείου είναι τα 14,2 έτη.

- Μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών τα 15,7 έτη.

- Το 85,3% ξεκίνησε τη χρήση με κάνναβη.

- Μέση ηλικία έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας τα 19,1 έτη.

  • Ανάλογα είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διαχρονική μελέτη για τα έτη 2000 - 2006.

- Πάνω από 6 στους 10 δηλώνουν άνεργοι.

- Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των εφήβων που ζητούν θεραπεία για την κάνναβη. Από το 2005, η κάνναβη εμφανίζεται ως η επικρατέστερη ουσία κατάχρησης.

- Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης παραμένει σταθερή, ενώ ως ουσία έναρξης αναφέρεται από το μεγαλύτερο ποσοστό η κάνναβη.

- Σε υψηλά ποσοστά βρίσκεται και η πολυτοξικομανία, (παράλληλη χρήση ουσιών), με επικρατέστερη δευτερεύουσα ουσία την κάνναβη.

- Η επικρατέστερη ουσία κατάχρησης είναι η ηρωίνη (πάνω από 80%) και ακολουθεί η κάνναβη (σχεδόν 12%).

- Από το 2002 και μετά καταγράφεται σταθερή αύξηση του ποσοστού των ατόμων που αναφέρουν ως ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης το Λύκειο (από 29,1% το 2002 σε 40,6% το 2006) και παράλληλη μείωση του ποσοστού όσων αναφέρουν ως ανώτατο επίπεδο το Δημοτικό (από 24,3% σε 18,8%).


Εκδηλώσεις του ΕΣΥΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του παραρτήματος του ΕΣΥΝ στην Κέρκυρα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις του παραρτήματος Κέρκυρας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών.

Το περασμένο Σάββατο, μια μεγάλη παρέλαση - διαδήλωση διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με σύνθημα «Δεν κάνουμε επιλογή ναρκωτικών, λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά», με τη συμμετοχή 11 παιδικών χορευτικών ομάδων και 10 ποδοσφαιρικών παιδικών ομάδων. Η πορεία κατέληξε στο χώρο της πάνω Πλατείας, όπου πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις και χορευτικές παραστάσεις. Επίσης, διοργανώθηκε παιδικό ποδοσφαιρικό Τουρνουά οργανωμένο από το τοπικό ΕΣΥΝ και την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κέρκυρας. Οι μικροί αθλητές κάθε σωματείου κρατούσαν πανό με την επωνυμία της ομάδας τους και το σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά»...

Εκδηλώσεις των Παραρτημάτων του ΕΣΥΝ γίνονται επίσης:

  • Σήμερα Τετάρτη:

-- Στην Καρδίτσα στην πλατεία Πλαστήρα, στις 8 μ.μ.

  • Αύριο Πέμπτη

-- Στο Αγρίνιο στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

-- Στην Καρδίτσα, στις 10 π.μ. αντιπροσωπεία του ΕΣΥΝ θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο και στις 8 μ.μ. σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Καροπλεσίου διοργανώνεται συγκέντρωση (καφενείο Π. ΚΩΤΣΗ, στα Παλιαλώνια), όπου θα μιλήσει η Μαρία Τέλιου, ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του ΕΣΥΝ.

-- Στη Λάρισα, το πρωί μουσική και γκράφιτι στο χώρο του Πηνειού και το απόγευμα εξόρμηση ενημέρωσης στην πλατεία Ταχυδρομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ