ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούνη 2008
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Για την ιστορία του Κόμματος και της ΚΝΕ

Αύριο ξεκινάει το διήμερο των ΤΕΙ, στο χώρο του ΤΕΙ Πειραιά

90 χρόνια ΚΚΕ και τα νιάτα συρρέουν για να γνωρίσουν και να τιμήσουν αυτή την ηρωική ιστορία (φωτ. από το πρόσφατο Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας)
90 χρόνια ΚΚΕ και τα νιάτα συρρέουν για να γνωρίσουν και να τιμήσουν αυτή την ηρωική ιστορία (φωτ. από το πρόσφατο Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας)
Το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ ήδη ταξιδεύει σ' ολόκληρη την Ελλάδα και κερδίζει το ενδιαφέρον των νέων. Το 34ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι φέτος Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, δηλαδή συνδιοργανώνεται από το Κόμμα και την ΚΝΕ και είναι αφιερωμένο στα 90 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ και στα 40χρονα της ΚΝΕ. Αφιερώνεται στην ηρωική αυτή ιστορία που είναι ταυτόχρονα και μια ιστορία πρωτοπόρων ιδεών, μια ιστορία που αντανακλά την επαναστατική θεωρία και πράξη που ακολουθεί το ΚΚΕ και η νεολαία του η ΚΝΕ. Γι' αυτό και οι δεκάδες χιλιάδες νέοι και νέες που αναμένεται και φέτος να περάσουν από τις εκδηλώσεις του, οι χιλιάδες νέοι και νέες που θα συμμετάσχουν σ' αυτό με τις δημιουργίες και το μεράκι τους, ακόμα και αυτοί που δεν είναι κομμουνιστές, έχουν να κερδίσουν πολλά από το φετινό Φεστιβάλ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Οργάνωση ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ παίρνει τη σκυτάλη από τη Σπουδάζουσα και συνδιοργανώνει με την Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, το Φεστιβάλ της, αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, στο χώρο του ΤΕΙ Πειραιά.

Η είσοδος είναι 3 ευρώ για κάθε μια από τις δυο μέρες του φεστιβάλ και στο χώρο του θα λειτουργούν πάγκοι για πινγκ - πονγκ, σκάκι, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και γελοιογραφίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Παρασκευή 20 Ιούνη

Συναυλίες με τους «The woochee - woochee band», «White Shadows», «Εκτελούνται Εργα», «Μέγας». Συζήτηση για τους νέους εργαζόμενους, όπου θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα» και τους «Οναρ» και, τέλος, αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι.

Στον κινηματογράφο θα προβληθούν οι ταινίες «Ανθρώπινο Δυναμικό» και «Persepolis».

Σάββατο 21 Ιούνη

Συναυλίες με τους «Main Train» και «The Beauty and the Beasts». Παράσταση «Μυστήριο Μπουφ» του Βλ. Μαγιακόφσκι από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ. Ομιλία για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, από τον Πέτρο Αλέπη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα και, τέλος, λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

Στον κινηματογράφο θα προβληθούν: Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση (παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ) και η ταινία «Sicko».

Η μεγαλύτερη μαθητική γιορτή!

Αύριο ξεκινάει στο Πεδίον του Αρεως το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΚΝΕ

Σχεδόν τριάντα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα από σχολεία όλης της Αθήνας θα είναι οι πρωταγωνιστές του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα, που θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως (πλατεία Πρωτομαγιάς), αύριο Παρασκευή και το Σάββατο 21 Ιούνη.

Το Σάββατο θα μιλήσει στο Μαθητικό Φεστιβάλ ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και την Παρασκευή, σε συζήτηση για την ιστορία που δε διδάσκεται στο σχολείο, θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα υπάρχουν διάφορα θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο και χώρος ειδικά διαμορφωμένος για δημιουργία γκράφιτι. Η είσοδος και για τις δυο μέρες του φεστιβάλ κοστίζει 5 ευρώ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΙΟΥΝΗ: Στις 9 μ.μ, συζήτηση με θέμα «Η ιστορία του λαϊκού κινήματος όπως δε μας τη μαθαίνουν στα σχολικά βιβλία», όπου θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θεατρικό «Αφιέρωμα στους Monty Python» από το 13ο ΓΕΛ Γούβας. Προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι».

Στη μουσική σκηνή θα εμφανιστούν δεκαπέντε μαθητικά συγκροτήματα από σχολεία των Αθήνας, Ζωγράφου, Πεύκης, Ηλιούπολης, Μεταμόρφωσης, Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Ν. Ηρακλείου, Βύρωνα, Χαλανδρίου, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Καλλιθέας, από την Γκράβα και τη Σιβιτανίδειο.

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΙΟΥΝΗ: Σκετς με θέμα τον αντικομμουνισμό από τη μαθητική θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Στις 10 μ.μ., ομιλία του Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Μετά, θεατρικό «65 χρόνια ΕΠΟΝ - 40 χρόνια ΚΝΕ» από τη θεατρική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας.

Στη μουσική σκηνή θα εμφανιστούν δεκατέσσερα μαθητικά συγκροτήματα από σχολεία των Ν. Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Αργυρούπολης, Πετρούπολης, Χαλανδρίου, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας, Ιλίου, Κυψέλης, Βύρωνα, Ελληνικού και από το Βαρβάκειο. Ειδικά το συγκρότημα «5η Εποχή» από το 4ο ΓΕΛ Χαλανδρίου θα παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου.

Σε περιοχές της Αττικής

Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ γίνονται αυτές τις μέρες και σε μια σειρά περιοχές της Αττικής. Συγκεκριμένα:

Στο Μενίδι, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Με θέμα: «Γυρίζουμε την πλάτη στον πόλεμο και τον εθνικισμό. Ζήτω η φιλία των λαών» το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει αγώνες 5χ5 και μπάσκετ, προβολή του ντοκιμαντέρ «Η αναμέτρηση με τον ιμπεριαλισμό μέσα από αφηγήσεις και τραγούδια», συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και ομιλία από τον Τάσο Τραβασάρο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στον Ασπρόπυργο, αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ηρώων. «Θέλουμε να μάθουμε, θέλουμε να ζήσουμε, μια ζωή την έχουμε και θα την κερδίσουμε» είναι το σύνθημα του φεστιβάλ, που περιλαμβάνει αφιέρωμα για τον ελεύθερο χρόνο και το ρατσισμό, έκθεση βιβλίου και συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Θριασίου του ΚΚΕ.

Στο Κορωπί, αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία του 1ου Λυκείου. Θέμα του φεστιβάλ θα είναι «Η μόλυνση του νερού» και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μπιθυμήτρης, μέλος της ΝΕ Αττικής του ΚΚΕ, ενώ θα γίνει και συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Στην Παλλήνη, το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιούνη, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 8.30 μ.μ. Κεντρικό θέμα θα είναι: «Οχι άλλα φιλέτα στις πολυεθνικές, η νεολαία θέλει χώρο για τη ζωή που της αξίζει». Την πρώτη μέρα θα γίνει συζήτηση για το περιβάλλον. Τη δεύτερη ημέρα, εκδήλωση με θέατρο, αφήγηση και τραγούδι με θέμα «Η τέχνη στην αντιδικτατορική πάλη», αφιερωμένα στα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Και τις δύο ημέρες οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Λασηθιωτάκης, από το ΝΓ Αττικής της ΚΝΕ.

Με τα «Θέματα Παιδείας» στο Δισπηλιό

Ο χώρος του προϊστορικού οικισμού του Δισπηλιού Καστοριάς είναι ο επόμενος σταθμός των μορφωτικών εκδρομών που διοργανώνει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας». Η περιήγηση πραγματοποιείται στις 2, 3 και 4 Ιούλη και περιλαμβάνει ξενάγηση στο χώρο και τα ευρήματα από τον υπεύθυνο της ανασκαφής και ομότιμο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιώργο Χουρμουζιάδη.

Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο και η διανυκτέρευση σε ξενώνες του Δισπηλιού Καστοριάς. Κόστος συμμετοχής ανά άτομο 45 ευρώ (και 30 ευρώ ακόμη η διήμερη διανυκτέρευση με πρωινό). Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210.8213.430.

Από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Στο πάρκο Σκύλων (νέα παραλία) στις 7 μ.μ. ξεκινούν οι διήμερες εκδηλώσεις

Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή γίνεται το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο πάρκο Σκύλων, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα (είσοδος ημέρας 3 ευρώ, διημέρου 5 ευρώ). Στο πλαίσιο του Μαθητικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επίσης, έχουν ήδη ξεκινήσει και διεξάγονται τουρνουά 5χ5 και μπάσκετ στο γήπεδο πάρκου Φωκά.

Φέτος, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα συμμετέχουν συνολικά είκοσι νεανικά συγκροτήματα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και, μάλιστα, συζήτησαν για τις δημιουργίες και τη συμμετοχή τους στη νεολαιίστικη γιορτή, σε ειδική συνάντηση νέων δημιουργών που είχε καλέσει η Οργάνωση.

Πέρα από τις μαθητικές συναυλίες, το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση - βιντεοπροβολή με θέμα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», θεατρικό με τίτλο «Η μέρα του μαθητή και το σχολείο των αναγκών μας», βιβλιοπαρουσίαση για «Τα ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου. Αύριο Παρασκευή το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την Χαρά Παπαϊωάννου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και συζήτηση με θέμα: «Αθλητισμός και Ντόπινγκ».

Επίσης, και τις δυο μέρες οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται με χορευτικά, αφιερώματα, έκθεση βιβλίου, graffiti.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ