Μια μέρα μετά τη συγκέντρωση του λαού της πόλης, η υφυπουργός Απασχόλησης, απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, είπε ότι η ενίσχυση των εργοδοτών φέρνει μείωση της ανεργίας!
Εμπαιγμό για τους χιλιάδες άνεργους της Νάουσας αποτελούν τα όσα είπε η υφυπουργός απασχόλησης στη Βουλή |
Η υφυπουργός Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου, που κλήθηκε να απαντήσει, αρκέστηκε σε γενικότητες, όπως «καταβάλουμε προσπάθειες να συνεχίσει η επιχείρηση τη λειτουργία της στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και της λογικής». Είπε ότι η κλωστοϋφαντουργία περνάει διεθνή κρίση και ανέφερε ότι η κυβέρνηση μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων και χορήγησε μεγάλα ποσά στους επιχειρηματίες μέσω του αναπτυξιακού νόμου. Αυτά τα δώρα στους επιχειρηματίες, κατά την υφυπουργό, ήδη αποδίδουν, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ανεργία (!), ενώ για τους απολυμένους στη Νάουσα είπε ότι έχουν παρθεί ειδικά μέτρα στήριξης.
Η Σ. Καλαντίδου μετέφερε την κουβέντα ενός εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος της είπε χαρακτηριστικά ότι «στη Νάουσα ζούμε στα χαλάσματα ενός σεισμού, μιας πολιτικής που ακολουθείται χρόνια και τόνισε ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται με οδηγό την ελευθερία της κίνησης του κεφαλαίου και την επιδίωξη αύξησης των κερδών του». Μια πολιτική, είπε, που έφερε πλούτο στο κεφάλαιο, με δάνεια που έφεραν πολλά χρήματα και κέρδη στους «Λαναράδες», οι οποίοι, με αυτήν την πολιτική, έγιναν ακόμα πιο προκλητικοί και έφτασαν στο σημείο να προσπαθήσουν με τραμπούκικο τρόπο να εμποδίσουν συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η βουλευτής κατήγγειλε ότι αυτή η πολιτική φέρνει φτώχεια και ανεργία και ταυτόχρονα καταστρέφει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, η οποία θα μπορούσε στο συγκεκριμένο τομέα, με τις δυνατότητες που έχει, να πάει σε μια παραγωγή βαμβάκι - νήμα - μεταποίηση - κατασκευή ρούχων.
Ταυτόχρονα με την ανελέητη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι ακτοπλόοι εφοπλιστές με όπλο την αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, στο λαϊκό εισόδημα, επιβάλλοντας απανωτές και ανεξέλεγκτες αυξήσεις στα εισιτήρια και ναύλα οχημάτων, επιτίθενται με σφοδρότητα και σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, αλλά και των υπαλλήλων των εταιρειών τους. Ενας από τους πρωτεργάτες είναι ο εφοπλιστής Αγούδημος. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του πλοίου «ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ», του οποίου το πλήρωμα μετά από την κινητοποίηση που διοργάνωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πήρε μέρος των δεδουλευμένων τους και το δώρο Πάσχα.
Σε ό,τι αφορά τους 45 υπαλλήλους της εταιρείας, όπως καταγγέλλεται από τους ίδιους, παραβιάζεται κάθε γράμμα της εργατικής νομοθεσίας. Δεν τους καταβάλει όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου. Δουλεύουν πάνω από 12 ώρες, από το πρωί ως το βράδυ, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες. Από πάνω ο εφοπλιστής τους εκβιάζει με κλείσιμο της εταιρείας. «Πλάτες» στους εφοπλιστές κάνει και η Επιθεώρηση Εργασίας. Πριν από λίγο καιρό, εργαζόμενος του Αγούδημου, που έκανε καταγγελία στην Επιθεώρηση, απολύθηκε την επόμενη κι όλας μέρα! Ενώ, σύμφωνα με καταγγελία τους, άλλοι δύο υπάλληλοι που απευθύνθηκαν στην Επιθεώρηση δέχτηκαν συστάσεις από τον υπεύθυνο της υπηρεσίας «να καθίσουν φρόνημα» για να ξαναβρούν δουλειά!
Στα πλαίσια τρίωρης στάσης εργασίας, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης, με αφορμή την έγκριση που έδωσε η κυβέρνηση για μετατροπή της άδειας της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» από «αυτοπαραγωγό» σε «συμπαραγωγό» της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Η. Σταμέλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, μιλώντας στη συγκέντρωση, επισήμανε ότι η περίπτωση της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», όπως και προηγούμενες, παρόμοιες περιπτώσεις, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική που στηρίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΑΔ (ΣΥΝ). Ακόμα αναφέρθηκε στο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που συνέβη την περασμένη Τετάρτη στη ΔΕΗ, για να υπογραμμίσει ότι οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, στην ένταση της εκμετάλλευσης. Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις και να παλέψουν μαζί με άλλους κλάδους ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Στη συγκέντρωση μίλησε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, που υποστήριξε τη λογική του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας για άλλη μια φορά «υγιή ανταγωνισμό».
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι υπάλληλοι της Υποδιεύθυνσης Αναπηρικών Συντάξεων του ΙΚΑ, διεκδικώντας να σταματήσουν οι τρομοκρατικές μεταθέσεις και να ανακληθούν τρεις μεταθέσεις υπαλλήλων που έχει αποφασίσει η διοίκηση του ΙΚΑ σε αυτά τα πλαίσια. Η διοίκηση του ΙΚΑ επικαλείται για τις μεταθέσεις υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι έχουν καθαρά τρομοκρατικό χαρακτήρα. Ενδεικτικό είναι ότι μετατίθεται η πρόεδρος της Επιτροπής Βάσης του Υποκαταστήματος.