Εκδήλωση - συζήτηση της «Κίνησης Πολιτών», για την Ευρωσυνθήκη, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη
Motion Team |
Το παραπάνω τόνισε στην τοποθέτησή της η Διαμάντω Μανωλάκου εκ μέρους του ΚΚΕ, στην εκδήλωση με θέμα το νέο «ευρωσύνταγμα», που διοργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών» χτες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών» είναι ο Κώστας Δρούτσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, I. Παπαδόπουλος (επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή της ΝΔ Ν. Βακάλη), του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Γ. Μαγκριώτης, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Χουντής και του ΛΑ.Ο.Σ. ο Θ. Ακριβόπουλος.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ υπερθεμάτισε για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη νέα Ευρωσυνθήκη, ισχυριζόμενος ότι με αυτήν η ΕΕ θα γίνει πιο δημοκρατική. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα (για έγκριση...,) ασκώντας κριτική στη ΝΔ για το χειρισμό του θέματος. Υποστήριξε απόλυτα την Ευρωπαϊκή Ενωση ως οργανισμό, ενώ δε δίστασε να δημαγωγήσει λέγοντας ότι η ΕΕ έχει εξασφαλίσει στα κράτη - μέλη την ειρήνη... Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ επανέλαβε τη θέση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα και για «ενότητα» όλων των φορέων που είναι «κατά» του συγκεκριμένου «ευρωσυντάγματος». Ωστόσο, απέφυγε να πει ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μια άλλη Ευρωσυνθήκη που θα προωθεί την ευρωπαϊκή ενοποίηση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Πάντως, από την ομιλία του δεν έλειψαν οι περικοκλάδες για μία «άλλη» Ευρώπη, με «κοινωνικό» χαρακτήρα, μέσα από την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων... Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. μίλησε για δημοψήφισμα προκειμένου, όπως είπε, να ακούσουν οι αρχηγοί τη θέληση του λαού και να τη λάβουν υπόψη τους!
Η εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως με τη νέα Ευρωσυνθήκη κατοχυρώνεται και προωθείται η στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ενώ υιοθετείται το δόγμα του προληπτικού πολέμου, προωθούνται οι ανατροπές των κοινωνικών, εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα πλαίσια της ΕΕ και κατοχυρώνεται η επικυριαρχία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Υπενθυμίζοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης καταψήφισαν προηγούμενα εγχειρήματα, σημείωσε πως υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στη θέληση των λαών και στις ορέξεις του κεφαλαίου, γεγονός που τους τρομάζει. Η Δ. Μανωλάκου, τέλος, επισημαίνοντας τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, σημείωσε την υπερίσχυση του κοινοτικού έναντι των εθνικών δικαίων, τη μεγαλύτερη πολιτική ισχύ των δυνατών, οικονομικά, χωρών έναντι των λιγότερο ισχυρών κλπ.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων του δικομματισμού αλλά και των συνοδοιπόρων τους δεν έμειναν στο απυρόβλητο από το ακροατήριο. Εγιναν αρκετές ερωτήσεις και τοποθετήσεις που αποκάλυπταν την κοινή επί της ουσίας πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και την ευρωλαγνία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΟθ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα της Οργάνωσης Κ. Αβραμόπουλο.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Χρησιμοποιώντας την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος, η ΕΕ κατοχυρώνει ως δικαίωμά της να θεσπίζει ενιαία, για όλα τα κράτη - μέλη, ποινικά μέτρα σε όλους τους τομείς εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, γεγονός που συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών, σύμφωνα με την παρέμβαση του ευρωβουλευτή του KKE Θανάση Παφίλη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση για την πρόταση Οδηγίας της ΕΕ για τη θέσπιση ενιαίων ποινικών μέτρων στην ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος.
Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο του KKE στη σχετική Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του KKE είπε χαρακτηριστικά: «Η πρόταση Οδηγίας ανοίγει το δρόμο για την επιβολή στα κράτη - μέλη ενιαίου ποινικού δικαίου της ΕΕ. Χρησιμοποιεί την προστασία του περιβάλλοντος και την ανησυχία των εργαζομένων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ώστε να προωθήσει τη θέσπιση κοινού ποινικού δικαίου της ΕΕ και μάλιστα καταργώντας κανόνα της ομοφωνίας των κρατών - μελών, που ισχύει μέχρι σήμερα στις ποινικές υποθέσεις. Διαμορφώνει έτσι το "κεκτημένο" που δίνει στην ΕΕ το δικαίωμα και τη δυνατότητα να θεσπίζει και να επιβάλλει ποινικές κυρώσεις για όποιο θέμα κρίνει απαραίτητο. Στην ουσία επαναφέρει σχετικές διατάξεις του "ευρωσυντάγματος" και εφαρμόζει από τώρα τη μετονομασμένη εκδοχή του, τη Συνθήκη της Λισαβόνας πριν καν επικυρωθεί και ισχύσει. Πρόκειται για μία επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος των λαών».
Καταλήγοντας ο Θ. Παφίλης επισήμανε: «Απονομή αρμοδιότητας στην ΕΕ να θεσπίζει ενιαίο ποινικό δίκαιο, και μάλιστα χωρίς ομοφωνία των κρατών - μελών, συνιστά κατάλυση ενός από τα θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών, να κρίνουν δηλαδή κυρίαρχα ποιες συμπεριφορές συνιστούν ποινικά αδικήματα και να ορίζουν το είδος και το ύψος των ποινών. Επιβάλλει την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου έναντι των εθνικών νομοθεσιών, ακόμη και των εθνικών συνταγματικών διατάξεων, ώστε να επιβάλλεται με άμεσο τρόπο στους ευρωπαϊκούς λαούς η υψωμένη σε νόμο βούληση του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου, ο δραστικός περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών των λαών».
-- Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα «Η Νέα Ευρωσυνθήκη» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου την Τετάρτη 28 Μάη στις 7 το απόγευμα στο Πάρκο Γεωργιάδη. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
-- Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει συζήτηση με θέμα: «Η Νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισαβόνας», την Πέμπτη 29/5, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60). Στη συζήτηση παίρνουν μέρος οι:
Την ανάγκη να διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε να δοθεί στον ελληνικό λαό η δυνατότητα να εκφράσει τη θέλησή του, απέναντι στην ΕΕ και τη Συνθήκη της Λισαβόνας, επισήμαναν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) κατά το πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας. Με ψήφισμά τους, οι Κ. Μαρκέτης και Ηλ. Νικολόπουλος ζήτησαν επίσης από το σώμα να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει μια πλατιά συζήτηση μέσα στο λαό.
Οι σύμβουλοι των υπολοίπων παρατάξεων καταψήφισαν την πρόταση της ΝΑΣ, καταθέτοντας έτσι τα διαπιστευτήριά τους στην ΕΕ και «έμειναν» απλά στην ανάγκη της ενημέρωσης.
Ανάμεσα σε άλλα, στο ψήφισμα της ΝΑΣ υπογραμμίζεται ότι με τη νέα Ευρωσυνθήκη επανέρχεται το Ευρωσύνταγμα, το οποίο απέρριψαν με δημοψήφισμα δύο τουλάχιστον λαοί (Γαλλία - Ολλανδία). Οπως σημειώνεται, η Συνθήκη της Λισαβόνας όπως και το Ευρωσύνταγμα: