ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προληπτική» δράση ενάντια στους αγώνες

Οι αγώνες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο της κυβέρνησης, επιδιώκοντας, μέσα από την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου, να στείλει ένα μήνυμα «υπεροχής» γενικότερα στην κοινωνία.

Η κυβέρνηση, όπως είναι αναμενόμενο, θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πλήξει τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων: Από την επίδειξη αποφασιστικότητας και πυγμής μέχρι την κατασυκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος, ενώ δε θα διστάσει να κάνει χρήση και της αστυνομικής βίας, όπως και πέρσι.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν αρχίσει να διαδίδουν το γνωστό παραμύθι περί «απομονωμένων μειοψηφιών», οι οποίες μάλιστα δρουν «αντιδημοκρατικά» επειδή δεν αποδέχονται την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η φετινή αναμέτρηση για την εφαρμογή του εκτρωματικού νόμου γίνεται από καλύτερες θέσεις για την κυβέρνηση, καθώς έχει «οργανώσει» πιο αποτελεσματικά τις συμμαχίες της με τα συγκροτήματα των ΜΜΕ και την «πανεπιστημιακή κοινότητα». Παράλληλα, υπολογίζει και στη συναινετική στάση του ΠΑΣΟΚ, που ήδη επαληθεύεται από την ανοιχτή υποστήριξη στελεχών του στην εφαρμογή του νόμου -πλαισίου στα ΑΕΙ.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τον τόνο και το ρυθμό της ολομέτωπης επίθεσης. Είναι χαρακτηριστικά, από τη σκοπιά αυτή, τα όσα είπε σε μάζωξη των γενικών γραμματέων των υπουργείων το περασμένο Σάββατο. Αφού επισήμανε ότι «είναι η ώρα που ξεδιπλώνουμε το δεύτερο κύκλο της μεταρρυθμιστικής μας στρατηγικής», υπερασπίστηκε με πάθος την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. «Προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις που επί χρόνια όλοι συνομολογούσαν ότι είναι αναγκαίες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να προχωρήσει... μεταρρυθμίσεις που, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, δεν είναι πάντα αρεστές καθώς θίγουν συμφέροντα, καταστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, μεταρρυθμίσεις που βρίσκουν απέναντί τους δυνάμεις που καταφεύγουν στο λαϊκισμό και την ισοπέδωση, ακριβώς γιατί δεν έχουν τίποτα να προτείνουν για το σήμερα και το αύριο». Ενθαρρύνοντας την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, τόνισε ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με πιο γρήγορους ρυθμούς» προς την κατεύθυνση υλοποίησης των «μεταρρυθμίσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μια μέρα νωρίτερα, μιλώντας στη Βουλή, είχε προχωρήσει στη συνήθη επίδειξη δύναμης, διακηρύσσοντας ότι «δεν πρόκειται να υποταχθούμε σε εκβιασμούς των λίγων, που πλήττουν τα συμφέροντα των πολλών». Αφήνοντας σαφώς να διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει μέτωπο ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων, συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν ομάδες που επιδιώκουν εκβιαστική επιβολή των αξιώσεών τους, πλήττοντας αδιάκριτα το συμφέρον όλων των άλλων».

Τους συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του φοιτητικού κινήματος περί υποκινούμενων μειοψηφιών, που ενεργούν αντιδημοκρατικά, επανέλαβε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γ. Τραγάκης: «Αυτού του είδους οι εκφοβισμοί, ότι θα καταργηθούν οι νόμοι στην πράξη, τι σημαίνουν; Οτι θα καταργήσουμε τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, τη Βουλή που φτιάχνει τους νόμους; Ποιος τα προτείνει αυτά;», είπε με νόημα (στο ραδιόφωνο του «Αντέννα»), συμπληρώνοντας ότι «έχω την αίσθηση ότι ορισμένα κόμματα, συνειδητά, προσπαθούν να βγάλουν τη νεολαία στους δρόμους για άλλους σκοπούς». Δε δίστασε μάλιστα να αναμασήσει τα περί μειοψηφιών: «Είναι αδιανόητο η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών να θέλει να σπουδάσει, να βγει στην πιάτσα να δουλέψει, να κάνει έγκαιρα οικογένεια και να εμποδίζεται από ορισμένες μειοψηφίες, που έχουν άλλα στο πίσω μέρος του μυαλό τους», αποφάνθηκε.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Στη «σκιά» της ιμπεριαλιστικής διαμάχης

Η μετατροπή των Βαλκανίων σε πεδίο αναμέτρησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μεταφορά των αγωγών ενέργειας και η διαμάχη για τις σφαίρες επιρροής, αναμένεται να «σημαδέψουν» τη σύνοδο κορυφής των βαλκανικών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Αν και η «ατζέντα» της συνάντησης δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι ηγέτες των βαλκανικών κρατών θα συζητήσουν την προώθηση του στόχου για μετατροπή της περιοχής σε «ενιαίο οικονομικό χώρο», που να διευκολύνει και να υποστηρίξει την προσέλκυση και δράση των μονοπωλίων, καθώς και τα «ανοιχτά» προβλήματα της περιοχής, όπως το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Επίσης, στις διμερείς επαφές που θα έχουν οι ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου θα συζητηθούν όλα τα «εκκρεμή» θέματα και κάθε κυβέρνηση θα επιδιώξει να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα.

Η αναζήτηση του χαμένου «πρωταγωνιστικού ρόλου» στα Βαλκάνια και η διείσδυση των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, αποτελεί βασικό στόχο του Κ. Καραμανλή, που όμως είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της πολιτικής που εφαρμόζει στα ελληνοτουρκικά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή στη σύνοδο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ.Τ. Ερντογάν, που μέχρι χτες ήταν αβέβαιη. Ο Θ. Ρουσόπουλος που ρωτήθηκε χτες για το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πρωθυπουργών στο περιθώριο της συνόδου, απέφυγε να επιβεβαιώσει οτιδήποτε, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι τέτοια συνάντηση «δεν υπάρχει στο πρόγραμμα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την «ατζέντα» που έχει διαμορφώσει η Αγκυρα για τα ελληνοτουρκικά, με αιχμή τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και την ανάδειξη του «μειονοτικού» στη Θράκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων αυτά θα είναι τα θέματα που θα θέσει ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Γ. Μπουγιούκανιτ, στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δ. Γράψα, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία από τις 25 έως τις 28 Μάη. Η ατζέντα, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, θα περιλαμβάνει: «Χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα, εναέριο χώρο, γραμμή FIR, εξοπλισμό των νησιών της Ελλάδας, τις βραχονησίδες και ζητήματα μειονοτικά». Αναφέρεται μάλιστα ο όρος «ισίζ» (ερημονήσια) για να περιγραφούν οι αμφισβητούμενες περιοχές.

Κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω δημοσιεύματα ο Θ. Ρουσόπουλος, απάντησε γενικόλογα ότι η θέση μας είναι γνωστή και δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που θα βγει την κατάλληλη στιγμή...

ΥΠΟΘΕΣΗ «SIEMENS»
Στον εισαγγελέα παρέδωσε μάρτυρας την κίνηση του λογαριασμού της

Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου που διενεργεί την έρευνα για το σκάνδαλο της «Siemens» κατέθεσε χτες η Ζ.Ν., ενώ ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, ο Χ.Κ. κατέθεσε με υπόμνημα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε κάθε σχέση με την υπόθεση και τη σύμβαση που αφορούσε την ψηφιοποίηση του οργανισμού.

Ειδικότερα, η Ζ.Ν. αρνήθηκε την εμπλοκή της στην υπόθεση της «Siemenns» και, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι στο λογαριασμό που διατηρούσε σε ελβετική τράπεζα, από τον οποίο φέρονται να έχουν διακινηθεί «μαύρα χρήματα» εκατομμυρίων ευρώ, διαχειριστής ήταν ο Η.Γ., πρώην διευθυντής τηλεπικοινωνιών στη «Siemens Hellas».

Υπενθυμίζεται ότι η Ζ.Ν. είχε κληθεί αρχικά να καταθέσει ως ύποπτη, αλλά στην πορεία προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στην έρευνα, με αποτέλεσμα τελικά να καταθέσει ως μάρτυρας, δίνοντας ένορκη κατάθεση.

Ετσι, λοιπόν, η μάρτυρας χτες υποστήριξε ότι άνοιξε τον επίμαχο λογαριασμό για να διευκολύνει το φίλο του πρώην συζύγου της Η.Γ. Μάλιστα, προσκόμισε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου τα πληρεξούσια που είχε κάνει στον Η.Γ., ενώ παρέδωσε στον εισαγγελέα και την κίνηση του λογαριασμού για το διάστημα 2005-2008. Αντίθετα, τα στοιχεία για την κίνηση του επίμαχου λογαριασμού για το διάστημα 1993-2004 - είπε - ότι θα τα προσκομίσει στον εισαγγελέα μόλις της παραδοθούν από τις ελβετικές τράπεζες, καθώς για διαδικαστικούς λόγους καθυστερούν.

Τέλος, χτες ο Α. Λυκουρέζος, νομικός σύμβουλος της «Siemens», προσκόμισε στον εισαγγελέα τα στοιχεία από τον εσωτερικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία από αμερικάνικο δικηγορικό γραφείο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι λαοί πρέπει να θυμούνται»

Μέρα μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

«Με την αισιοδοξία ότι οι λαοί έχουν μνήμη, δε δέχονται το άδικο, τιμούμε σήμερα τη Μέρα Μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού».

Με τα λόγια αυτά έκλεισε το χαιρετισμό του ο Γ. Τσιλιγκιρίδης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία, που διοργάνωσε χτες το βράδυ στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

«Η Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του λαού μας και η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού λαού από το τουρκικό κράτος έχουν βαθύτατη ηθική αξία, τόνισε. Αλλά θα πρέπει να αποκαλύπτουμε κι αυτούς που ενθάρρυναν το σφαγέα, αυτούς που τον καθοδήγησαν. Αν δεν αντισταθούμε στα σχέδιά τους κινδυνεύουμε κάθε στιγμή από την επανάληψη της ιστορίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ