Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τις χώρες της ΕΕ εξέδωσαν την παρακάτω κοινή ανακοίνωση για την 5η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής:
Οι επιδιώξεις της ΕΕ σε αυτή τη σύνοδο, αντίθετα με τους ισχυρισμούς της, δεν έχουν καμία σχέση με την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων ή την προώθηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Η ΕΕ αποσκοπεί να "ανοίξει" τις οικονομίες αυτών των χωρών για να τις εκμεταλλευτεί. Απαιτεί την ιδιωτικοποίηση κρατικών μονάδων παραγωγής και των φυσικών πόρων, ακόμα και του νερού, προς όφελος του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αποτελεί αυταπάτη να θεωρείται η ΕΕ αντίβαρο στις ΗΠΑ προς όφελος των λαών. Αντίθετα, η ΕΕ έχει τους ίδιους ιμπεριαλιστικούς και νεο-αποικιακούς στόχους.
Με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" γίνονται νέα βήματα στην κατεύθυνση συγκρότησης της ΕΕ ως ιμπεριαλιστικό, πολιτικό και στρατιωτικό μπλοκ, ενός πυλώνα της παγκόσμιας τάξης του ιμπεριαλισμού, σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαών. Υπονομεύονται παραπέρα η ανεξαρτησία και η κυριαρχία λαών και χωρών. Με τις κατευθυντήριες γραμμές της Στρατηγικής της Λισαβόνας εντείνεται η επίθεση στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", της "ανταγωνιστικότητας" και της "ευελφάλειας", προκειμένου να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.
Η ΕΕ στις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική επιδιώκει:
Η "στρατηγική συνεργασία" ΕΕ - Λατινικής Αμερικής - Καραϊβικής στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των λαών τους.
Οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη, προβάλλοντας μαζική λαϊκή αντίσταση και αντίθεση στις πολιτικές της ΕΕ, ταυτόχρονα ανησυχούν μπροστά στην επιθετικότητα της ΕΕ απέναντι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Η αλληλεγγύη με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής όπως και η αντίθεση με τις πολιτικές της ΕΕ και τις απόπειρές της να επιβάλλει ανισότιμες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης για μια Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, της κοινωνικής και οικονομικής προόδου, της ειρήνης, σε αντίθεση με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης.
Τα κόμματά μας:
12 Μάη 2008».
Η ανακοίνωση υπογράφεται από:
Ακόμα, την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής τα ΚΚ Νορβηγίας, ΚΚ Παλαιστίνης, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας.
Associated Press |
Η «Σύνοδος των Λαών» συνοδεύτηκε χτες από μεγάλη κινητοποίηση των υγειονομικών της Λίμα |
Ξεκίνησε χτες η Σύνοδος των Λαών, ως απάντηση του λαϊκού κινήματος στην 5η Σύνοδο των Ηγετών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 του Μάη, στη Λίμα, πρωτεύουσα του Περού, διεκδικώντας να σταματήσουν η νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόστηκε για δεκαετίες στη Λατινική Αμερική καθώς και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Τη Σύνοδο των Λαών διοργανώνουν εκατοντάδες λαϊκές οργανώσεις, συνδικάτα από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, ενώσεις και κινήματα ιθαγενών, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και οι εργασίες της πραγματοποιούνται στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μηχανολογίας. Οι εργασίες ξεκίνησαν χτες με το «Δικαστήριο» εναντίον 20 πολυεθνικών που έχουν την έδρα τους στην Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λατινικής Αμερικής και στην καταπίεση των λαών για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Ανάμεσά τους οι: Monterrico Metals, Repsol, Shell, Botnia, Bohering, Roche, Telecom Italia, Union fenosa, Suez, Aguas de Barcelona, Proactiva, Unilever, Marine Harvest, BBVA, HSBC, Santander, Bayer, κ.ά.
Σύμφωνα με δηλώσεις της Ρόζα Γκιγιέν, εκ των διοργανωτών της Συνόδου των Λαών, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Περού, ανάμεσα στα θέματα που επίσης θα συζητηθούν είναι η φτώχεια και η ανισότητα ως απόρροια του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης, οι κλιματικές αλλαγές και το περιβάλλον, καθώς και το δίκαιο εμπόριο. «Οι αποφάσεις μας και οι εκτιμήσεις που θα συμπεριληφθούν στην τελική διακήρυξη θα ανακοινωθούν κατά την τελευταία μέρα των εργασιών στη μεγάλη συγκέντρωση που θα διοργανωθεί στην πλατεία 2ης Μάη», τόνισε η Γκιγιέν, προσθέτοντας ότι σε αυτή τη συγκέντρωση έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, του Εκουαδόρ και της Κύπρου, Ούγο Τσάβες, Εβο Μοράλες, Ραφαέλ Κορέα και Δημήτρης Χριστόφιας, αντίστοιχα.