ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΑΘΗΝΑ
Να απελευθερωθούμε από τα δεσμά του κεφαλαίου

Με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία σφραγίστηκε ο ταξικός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς

Από εργατόκοσμο πλημμύρισαν η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι χτες. Ηταν μια κινητοποίηση καμωμένη με το μεράκι των εργαζομένων της Αθήνας. Προετοιμασμένη πάνω στην πείρα που αφήνουν οι μικρές και μεγάλες μάχες όλης της προηγούμενης χρονιάς.

Πριν ακόμα την ώρα του προγραμματισμένου ραντεβού, εργατοϋπάλληλοι κάθε ηλικίας, συνταξιούχοι, νέοι, γονείς με τα παιδιά τους απ' το χέρι, στην αγκαλιά ή μέσα στο καρότσι ακόμα, ανταμώνουν σε μια πλατεία «στολισμένη» με άσπρα και κόκκινα μπαλόνια, «ντυμένη» ολόγυρα με πανό που υπογραμμίζουν τα διδάγματα των καθημερινών αναμετρήσεων με την πλουτοκρατία: «Οχι σε νέες αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες!», «Τα μέσα παραγωγής ανήκουν στους εργάτες και όχι στους εκμεταλλευτές μας τους κεφαλαιοκράτες!».

Στα χνάρια της Ιστορίας της τάξης μας

Ο δυνατός ήλιος προκαλεί σ' άλλους χαμόγελο, σ' άλλους ίσως μια πρόσκαιρη ζαλάδα, μικρή σημασία έχει όμως: Το αγωνιστικό «κέφι» δεν το φτιάχνει ο καιρός. Λίγα λεπτά μετά τις 11, αρχίζει να φτάνει ο κόσμος από τα σημεία των προσυγκεντρώσεων, με εκατοντάδες πανό, σημαίες του ΠΑΜΕ, σημαίες κόκκινες, αποφασισμένοι να βροντοφωνάξουν ότι μόνο η ενίσχυση της ταξικής πάλης και η σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας μπορεί να διαλύσει τις αυταπάτες, την απογοήτευση, τον αποπροσανατολισμό που καλλιεργεί το κεφάλαιο. Γιατί «αν το υπεράνθρωπο δεν κατορθώσουμε πάμε χαμένοι/ Αν δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που κανείς μας / δεν μπορεί ν' απαιτήσει / Θ' αφανιστούμε», όπως γράφει ο Μπ. Μπρεχτ σε ποιήματα που διαβάζουν οι ηθοποιοί Νίκος Καραγιώργης και Κατερίνα Ψωμά.

Ο χαιρετισμός της νεαρής Ουκρανής που ήρθε πρόσφατα σε επαφή με το ταξικό κίνημα μέσα από τα μαθήματα Ελληνικών που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, προκαλεί συγκίνηση και περηφάνια. Η ανάγκη ενίσχυσης του προλεταριακού διεθνισμού αναδεικνύεται ξανά, όταν απ' τα μεγάφωνα φτάνουν τα πρώτα νέα από την Τουρκία: «Καταδικάζουμε την τουρκική κυβέρνηση για την απαγόρευση της συγκέντρωσης στην πλατεία Ταξίμ. Καταδικάζουμε την πολιτική της καταστολής. Αυτή την ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται στις προσυγκεντρώσεις..!».

Με τις φόρμες της δουλειάς

Πριν ξεκινήσει η πορεία, οι απεργοί εγκρίνουν το ψήφισμα. Στις 12.35, ξεκινούν. «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική», ακούγεται το πρώτο σύνθημα. Ενώ το πανό στην κεφαλή το διαδηλώνει: «1η Μάη: Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες!». Το πανό της Ομοσπονδίας Οικοδόμων που ακολουθεί επιμένει ότι η εργατιά πρέπει να δίνει προοπτική στους αγώνες της: «Ανοίγουμε το δρόμο για την απελευθέρωση από τα δεσμά του κεφαλαίου». Με τα κράνη και τις φόρμες της δουλειάς, οικοδόμοι, μεταλλεργάτες κι άλλοι, με τα συνθήματά τους ξεσηκώνουν όλη την πόλη: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!».

Περνώντας έξω από τα γραφεία της ΕΕ, οι απεργοί αφήνουν να πετάξει ψηλά το πανό που αναγράφει: «Οχι στην Ευρωσυνθήκη - ΕΕ, Δημοψήφισμα τώρα!». Ακολουθούν εμποροϋπάλληλοι, λογιστές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, λιθογράφοι, εργαζόμενοι στην Ενέργεια, στην Υγεία, στις Μεταφορές, στα ΜΜΕ, από κάθε γειτονιά της Αθήνας. Μαζικό «παρών» δίνουν και εργάτες από την Τουρκία, το Κουρδιστάν, το Πακιστάν, με συνθήματα στις μητρικές τους γλώσσες. «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε», φωνάζουν τα μέλη της Ενωσης Εργαζομένων Μπανγκλαντές. Καθώς το πλήθος φτάνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, οι φωνές όλων σμίγουν σε μια βροντερή καταδίκη όλων των ιμπεριαλιστών: «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι!». Το γιγαντοπανό που απλώνεται στη συμβολή Σούτσου και Β. Σοφίας υπογραμμίζει: «Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος!».

Στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, πολυμελές κλιμάκιο του ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, αντιπροσωπεία του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν. Ακόμα, αντιπροσωπείες από συνδικαλιστικούς και μαζικούς φορείς: Συνδικαλιστική παράταξη ΔΗΣΕΚ, Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ, Σύλλογος Ελλήνων Μεταναστών στον Καναδά «Ν. Μπελογιάννης», Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων κ.ά.

  • Χαιρετιστήρια αγωνιστικά μηνύματα για την εργατική Πρωτομαγιά έστειλαν στο ΠΑΜΕ η Συνδικαλιστική Ομοσπονδία του Νεπάλ, η Εθνική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Ιαπωνίας (ZENROREN), η Εθνική Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Μεταλλουργία και τη Σιδηρουργία του Περού (FNTMMSP).
Από τη διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Από τη διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΡΟΣ
Παίρνουμε δύναμη από την ταξική πάλη

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

«Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστέρηση. Παίρνουμε δύναμη από την Εργατική Πρωτομαγιά. Παίρνουμε δύναμη από την ταξική πάλη που είναι το αναγκαίο και αναντικατάστατο στοιχείο της προοδευτικής εξέλιξης της κοινωνίας, η κινητήρια δύναμη των εξελίξεων».

Με τα λόγια αυτά ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, κάλεσε σε ένταση της πάλης για την καλύτερη οργάνωση της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση.

«Δίνουμε, συνέχισε, όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, τη βελτίωση της λειτουργίας τους, το δυνάμωμα των δεσμών τους με τους εργαζόμενους». Για την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης και τη συμμαχία με τη φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για τη συγκρότηση και άλλων Επιτροπών Αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις εργατικές γειτονιές. «Με αυτό τον προσανατολισμό οργανώνουμε την αντίσταση κατά των αντεργατικών μέτρων, συνεχίζουμε τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων, τον αγώνα για τα προβλήματα της εργατικής τάξης».

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας

«Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας, που έδωσαν τη ζωή τους, διαπαιδαγωγώντας ολόκληρες γενιές. Η θυσία τους μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε στην ανειρήνευτη πάλη κατά της πλουτοκρατίας, κατά του ιμπεριαλισμού, χωρίς να βάλουμε νερό στο κρασί μας», τόνισε πιο κάτω και συνέχισε: «Αντιπαλεύουμε όλες τις αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες που αμφισβητούν τον πρωτοπόρο και ανατρεπτικό ρόλο της εργατικής τάξης. Είναι η τάξη που παράγει τον πλούτο, που τον καρπώνονται οι πλουτοκράτες. Γι' αυτό έχει κάθε λόγο να μπει μπροστά στην πάλη για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος». Για να καταλήξει: «Εχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας ότι θα τα καταφέρουμε. Ας μην καρτερούνε να λυγίσουμε.

ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ. ΖΗΤΩ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

  • Ο Π. Τσίρκας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Εργατική Πρωτομαγιά «είναι μέρα γιορτής και αγώνα των εργατών και όχι των κεφαλαιοκρατών, είναι μέρα ταξικής γιορτής ενάντια στον ταξικό μας αντίπαλο» και κατήγγειλε τις ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που προσπαθούν να κρατούν δέσμιους τους εργαζόμενους. Ο Φ. Βαρδής, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστής στον ΟΤΕ, τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να απορρίψουν τα δικομματικά/ διπολικά σενάρια, να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις που υπονομεύουν τους αγώνες τους και να δυναμώσουν τον ταξικό πόλο.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
Τίμησαν τη γιορτή της τάξης τους

Εκδήλωση στην πλατεία Αμερικής, προχτές Τετάρτη

Πλήθος μεταναστών συμμετείχε στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης
Πλήθος μεταναστών συμμετείχε στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης
Τη μεγαλύτερη γιορτή της τάξης τους, την Εργατική Πρωτομαγιά, τίμησαν την Τετάρτη το απόγευμα εργάτες και εργάτριες, ντόπιοι και μετανάστες, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αμερικής, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Παραρτήματος Κυψέλης - Αχαρνών - Κ. Πατησίων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, της Επιτροπής Αγώνα Πατησίων - Κυψέλης - Αχαρνών, του Συλλόγου Γυναικών Πατησίων και των Επιτροπών Ειρήνης Αχαρνών, Πατησίων, Ριζούπουλης, Κυψέλης.

Η Πρωτομαγιά, για εμάς τους εργάτες, είναι μέρα διατύπωσης στόχων πάλης και αιτημάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, τόνισε ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η όποια κατάκτηση, μικρή ή μεγάλη, περνάει μέσα από τη σύγκρουση με το μεγάλο κεφάλαιο.

«Η Πρωτομαγιά είναι μέρα που το σύνθημα "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε" παίρνει σάρκα και οστά, αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρόν να γίνει σαφές για την εργατική τάξη παγκοσμίως ότι δεν έχει να χωρίσει τίποτα, ότι τα προβλήματα που βιώνουν οι εργάτες είναι κοινά, ότι ο υπεύθυνος για τη δεινή τους κατάσταση είναι το μεγάλο κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός», επισήμανε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απαγγέλθηκαν ποιήματα του Μπρεχτ και του Τ. Λειβαδίτη, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με συγκροτήματα Κούρδων και Βουλγάρων καθώς και αφιέρωμα στο ελληνικό εργατικό τραγούδι.

«Εκλιναν το γόνυ» στους πεσόντες αγωνιστές

Στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής κατέθεσε χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το 1973, και τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο την Πρωτομαγιά του '44. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ «έκλιναν το γόνυ» στους πεσόντες αγωνιστές της Καισαριανής, σ' αυτούς που στάθηκαν αλύγιστοι ακόμα και μπροστά στο θάνατο.

ΜOΧΑΜΕΤ ΙΓΚΝΕΜΠΙ
Ολοι μαζί στον αγώνα

«Σήμερα στην Παλαιστίνη γιορτάζουμε την Εργατική Πρωτομαγιά και θρηνούμε τους μάρτυρές μας. Θρηνούμε για τη μάνα και τα τέσσερα αγγελούδια της» είπε ο Μoχάμετ Ιγκνέμπι, εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών στην Ελλάδα, εκφράζοντας το θρήνο και την οργή του λαού του για το νέο φριχτό έγκλημα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα που ξεκλήρισε μια ολόκληρη οικογένεια.

Καταλήγοντας κάλεσε σε «βοήθεια και έμπρακτη συμπαράσταση όλων των πραγματικών και αληθινών φίλων μας. Ολοι μαζί στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΟΥΡΣΟΥ
Ο ιμπεριαλισμός μας έκανε μετανάστες

«Δε διαλέξαμε να γίνουμε μετανάστες. Μας το επέβαλε ο ιμπεριαλισμός και οι κυβερνήσεις των χωρών μας που τον υπηρετούν», τόνισε η Τατιάνα Ούρσου, μετανάστρια από την Ουκρανία, χαιρετίζοντας την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

«Οι μετανάστες που ζούμε στην Ελλάδα, έχουμε καταλάβει τι σημαίνει αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων, όπως στη Μανωλάδα. Καλούμε όλους τους μετανάστες να γίνουν μέλη των ταξικών συνδικάτων» τόνισε στη συνέχεια και κάλεσε «σε αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Εχουμε υποχρέωση να το κάνουμε για μας και για τα παιδιά μας».

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας

Σε δήλωσή του ο Λάμπρος Βλάχος, εκ μέρους της «Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών», τόνισε:

«Η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική του δικομματισμού που έχει καταδικάσει στην ανέχεια και στην ανασφάλεια την εργατική τάξη. Καλούμε τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και να διεκδικήσουν τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για την πλήρη ανατροπή και τη διεκδίκηση του πλούτου που παράγει η εργατική τάξη, με την προοπτική της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ