ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Μάη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ
Μεγάλη η απήχηση του αιτήματος για δημοψήφισμα

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει μέρα με τη μέρα ο κατάλογος των υπογραφών κάτω από την έκκληση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να εκφράσει ο λαός τη θέλησή του απέναντι στην ΕΕ και στην Ευρωσυνθήκη.

Την ώρα που συνεχίζονται στη Βουλή οι διαδικασίες έγκρισης της Ευρωσυνθήκης, συνεχίζεται και η συλλογή υπογραφών ταυτόχρονα με τη συζήτηση πάνω στο αντιδραστικό αντιλαϊκό περιεχόμενο της Ευρωσυνθήκης, προκειμένου να ενημερωθεί ο λαός, που σκόπιμα κρατιέται στο σκοτάδι.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής υπογραφής της αίτησης διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αντιδραστική Ευρωσυνθήκη δίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του «Ριζοσπάστη». Οσοι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση http://www.rizospastis.gr και να επιλέξουν με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους το εικονίδιο/σύνδεσμο στο πάνω δεξιά μέρος της ιστοσελίδας για να στείλουν την υπογραφή τους.

Στις εκατοντάδες υπογραφές προσωπικοτήτων της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, αλλά και μαζικών - συνδικαλιστικών φορέων και οργανώσεων, προστίθενται και οι παρακάτω:

-- ΔΑΛΙΣΚΟΣ ΝΙΝΟΣ, Πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών.

-- ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Καθηγητής ΤΕΙ Σερρών

-- ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Αγρότης συνδικαλιστής Σέρρες

-- ΚΟΥΤΟΥΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Μέλος διοίκησης Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Σερρών

-- ΜΠΕΛΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, Συνδικαλιστής ΑΔΕΔΥ Σέρρες

-- ΜΠΡΑΧΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Πρόεδρος ΠΕΑΕΑ Σερρών

-- ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Πρόεδρος Εργαζομένων Κοινοτικών Υπαλλήλων Αττικής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

-- ΠΙΣΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, Αγρότης, συνδικαλιστής - Σέρρες

-- ΠΟΙΜΕΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δάσκαλος, συνδικαλιστής - Σέρρες

-- ΡΑΚΙΤΖΗ ΤΙΜ., Δικηγόρος, νομαρχιακή σύμβουλος Σερρών

-- ΣΕΒΑΣΛΙΔΗΣ Μ., Καθηγητής Μαθηματικών - Σέρρες

-- ΣΙΑΡΚΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, Αρχιτέκτων - Μηχανικός, καθηγητής ΤΕΙ Σερρών

-- ΣΙΔΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Οδοντίατρος, πρόεδρος του ερασιτέχνη Πανσερραϊκού

-- ΣΠΕΝΤΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Καθηγητής Μαθηματικών - Σέρρες

-- ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, Μέλος διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σερρών

-- ΤΖΙΤΖΗΡΑΣ ΜΑΝΟΣ, Ψυχολόγος - Σέρρες

-- ΤΖΟΥΒΑΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, Γεωπόνος - Σέρρες

-- ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Καθηγητής Φυσικής - Σέρρες

-- ΧΑΪΔΕΥΤΟΥ ΜΑΡΙΑ, Καθηγήτρια - Σέρρες.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκαλεί ο Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την προκλητική του στάση όσον αφορά τους εποίκους και τη θέση τους στην Κύπρο, μετά τη λύση της κατοχής, επανέλαβε χτες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ισχυριζόμενος ότι «δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης του καθεστώς των ατόμων που ζουν στα κατεχόμενα 30-40 χρόνια». Μιλώντας στον τουρκοκυπριακό ραδιοσταθμό «Γκεντς», ο Μ. Ταλάτ, υποστήριξε ότι «το θέμα των εχόντων την τουρκοκυπριακή ιθαγένεια Τούρκων της Τουρκίας, δεν είναι διαπραγματεύσιμο», λέγοντας ότι όλοι όσοι διαμένουν στα κατεχόμενα εδάφη «είναι ίσοι», ενώ δε δίστασε να εξαπολύσει ακόμα μία ευθεία επίθεση προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα, με αιχμή το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι «από το δημοψήφισμα πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια και κανείς δεν μπορεί να περιμένει, το πότε θα είναι έτοιμοι οι Ελληνοκύπριοι για τη λύση»...

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία), υπογράμμισε ότι «η πολιτική μας, στοχεύει όπως οι δύο κοινότητες της Κύπρου αναλάβουν την πρωτοβουλία και εργαστούν για την επίτευξη λύσης που να είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού. Μια λύση που θα συμφωνηθεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους». Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μια τέτοια λύση, πρέπει να προνοεί τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία του κράτους. Πρέπει να προνοεί την αποκατάσταση και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού».

Ο Δ. Χριστόφιας απαντώντας στις προκλήσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς, τόνισε ότι «δυστυχώς, τα μηνύματα που απευθύνει η άλλη πλευρά δεν είναι τα πιο ενθαρρυντικά. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και ο κ. Ταλάτ συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η λύση πρέπει να καταλήγει σε δύο κράτη, σε παρθενογένεση και σε πολιτική ισότητα δύο ξεχωριστών κρατών, κάτι που μας θλίβει και μας προβληματίζει». Σημείωσε δε ότι οι εν λόγω θέσεις «είναι πέρα και από θέσεις που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν, το οποίο οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν με μεγάλη πλειοψηφία στο δημοψήφισμα», ενώ «εμμένουν ότι το σχέδιο Ανάν είναι η βάση για διαπραγμάτευση».

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ωστόσο ότι η «δική μας πλευρά παραμένει συνεπής στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επαναλαμβάνει ότι βάση διαπραγμάτευσης είναι οι κοινές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τις δύο κοινότητες μέσα από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και '79, τις Συμφωνίες της 8ης του Ιούλη 2006 και 21ης Μαρτίου 2008» και «θα συνεχίσουμε με καλή θέληση τη διαβούλευση στις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές. Αν, όμως, οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι απόλυτα και δογματικά στηριγμένες στις διακηρύξεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που, δυστυχώς, επαναλαμβάνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να δηλώσουμε και δημόσια ότι η νέα προσπάθεια που έχει αναληφθεί δεν έχει προοπτικές επιτυχίας».

Στις 11 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

«Οχι στον ιμπεριαλισμό. Εξω ΗΠΑ - NATO - Ευρωπαϊκή Ενωση από τα Βαλκάνια», είναι το κεντρικό σύνθημα της 29ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Κυριακή 11 Μάη με αφετηρία τον Τύμβο του Μαραθώνα στις 8 π.μ. και τερματισμό στο Σύνταγμα στις 7.30 μ.μ. Την παραμονή της πορείας, το Σάββατο 10 Μάη θα γίνουν στις 6.30 μ.μ. στον Τύμβο του Μαραθώνα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μάρτυρα και αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, βουλευτή, επιστήμονα και βαλκανιονίκη. Φέτος η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης συνδέεται με τις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008 που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Οσοι αγωνιστές δεν μπορούν να βαδίσουν από το Μαραθώνα (Τύμβος), μπορούν να συναντηθούν με τους ειρηνοδρόμους στους ενδιάμεσους σταθμούς (Παλλήνη, Αγ. Παρασκευή, Εθνική Αμυνα, Αμπελόκηποι) ή να υποδεχτούν τη Μαραθώνια Πορεία στο Σύνταγμα, όπου οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 6.30 μ.μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ξενάγηση στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ

Στα χνάρια της Ιστορίας του ΚΚΕ στον Πειραιά θα περπατήσουν μαθητές και άλλοι νέοι, στον «Ιστορικό Περίπατο στον Πειραιά» που διοργανώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Πειραιά της ΚΝΕ αύριο Σάββατο.

Στις 5 μ.μ. θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοραή και από κει θα ξεκινήσουν τον ιστορικό περίπατο με πρώτο σταθμό το κτίριο της ίδρυσης του ΚΚΕ στον Πειραιά, στην οδό Μπουμπουλίνας. Στη συνέχεια θα επισκεφτούν το μνημείο των πεσόντων εργατών στους λαϊκούς αγώνες του μεσοπολέμου (Πασαλιμάνι) και το άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου στην Τερψιθέα που συμβολίζει την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος, στα γραφεία του ΚΚΕ, στην πλατεία Κοραή, θα γίνει παρουσίαση φωτογραφικού υλικού από τους αντιδικτατορικούς αγώνες μέχρι σήμερα.

Μέσα από ζωντανές μαρτυρίες και ομιλίες, οι μαθητές θα μάθουν την Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και την επικαιρότητα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος σήμερα.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο «Volkswagen FOX» 1.200 κυβικών. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου, την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210.3844.853-4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ