ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
Σελ. /32
Λουκέτο ... μετά «Δοκιμών»

«Δρόμος» του Φ. Φιλίππου
«Δρόμος» του Φ. Φιλίππου
Ο θίασος «Θέατρο του Νότου» «σφραγίζει» τη μακρόχρονη δημιουργική «ζωή» του με τη διοργάνωση, στο θέατρο «Αμόρε», των 7ων και τελευταίων «Δοκιμών» (ετήσιου ανοιξιάτικου φεστιβάλ πειραματικών παραστάσεων με νέα ελληνικά κείμενα), από τις 2 έως τις 31/5.

  • Οι «Δοκιμές» περιλαμβάνουν τα έργα: «Δρόμος» του Φίλιππου Φιλίππου (από 2/5, κεντρική σκηνή). -1, Χ² ονομάζονται τα δύο πρόσωπα του έργου, όντα «με διαφορετική ψυχοσύνθεση, ανάγκες και προβληματισμούς», που συναντιούνται τυχαία σε ένα καταφύγιο. Σκηνικά-κοστούμια Μαρίας Καραθάνου. Κίνηση Γιάννη Καρούνη. Μουσική Κώστα Νικολόπουλου. Παίζουν: Χρυσάνθη Αυλωνίτη, Αλέξανδρος Γιάννου, Μάριος Μέττης.
  • «Χωρίς εσένα» (A΄ Βραβείο του ΥΠΠΟ το 2007, για το «Σύστημα ρολόι») του Πολυχρόνη Κουτσάκη (εξώστης, 3-14/5). Σκηνοθεσία Φρύνης Λάλα. Σκηνικά-κοστούμια Μυρτώς Αναστασοπούλου. Φωτισμοί: Χριστίνας Θανάσουλα. Χορογραφία Ολύβιας Θανάσουλα. Παίζουν: Δανάη Σκιάδη, Γιάννης Λεάκος, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Νίκος Σάμπαλης.
  • Το «Χιόνι στο στόμα» του Δημήτρη Καραντζά, σε σκηνοθεσία του ίδιου (20-31/5, κεντρική σκηνή). Σε μια ακαθόριστη περιοχή, έξι πρόσωπα συναντιούνται για να περάσουν ένα οικογενειακό καλοκαίρι. Δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Βγενοπούλου. Σκηνικά-κοστούμια Μυρτώς Αναστασοπούλου. Ηχοι Εμανουέλε Μπαλζάνι. Κίνηση Μέντη Μέγα. Φωτισμοί Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Νικόλας Αγγελής, Αννα Μακράκη, Ελένη Μολέσκη, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Ψυχογιός, Μαρία Πανουργιά.
  • Η «Εβδομάδα δίχως Κυριακή» του Οθωνα Λαμπρόπουλου, σε σκηνοθεσία του ίδιου (21-31/5, εξώστης). Βίντεο Παναγιώτη Φαφούτη. Σκηνικά-κοστούμια Ανθία Λοΐζου. Μουσική Τάνιας Γιαννούλη. Φωτισμοί - φωτογραφία: Κωστή Καπελώνη. Χορογραφίες C.ulture V.ictims. Animation Παπαδημάτου Παναγή, Εύης Αναστασοπούλου. Παίζουν: Δέσπω Ζημιανίτη, Ευτέρπη Παπαευθυμίου, Νικόλας Φραγκιουδάκης. Στα βίντεο εμφανίζονται οι Δήμητρα Χατούπη, Φώτης Κοτάνογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Νίκος Αλεξίου, Δόξα Πάντα, Κωστής Καπελώνης, Δανάη Παπαδοπούλου, Περικλής Μοσχολιδάκης, Ζαχαρούλα Κλιματσάκη.
Θεατρο-μουσικός «Ρεμπώ»

Στους σκοτεινούς διαδρόμους του κτιρίου Τσίλερ, όταν οι εργασίες της ανακαίνισης σταματούν αργά το απόγευμα, θα παρουσιάζεται μια μουσική παράσταση: Ο Αρθούρος Ρεμπώ, ο ποιητής - μύθος, κάνει την εμφάνισή του. Η αστραπή της ποίησής του λάμπει μέσα από λέξεις, γίνεται μουσική που κατακλύζει το χώρο, η ανήσυχη ζωή του δίνει φτερά στην πιο τολμηρή φαντασία. Αρθούρος Ρεμπώ (1854-1891): το παιδί-θαύμα, ο σύντροφος του Βερλαίν, «Μια εποχή στην κόλαση», ο οραματιστής, ο σουρεαλιστής, ο αυτοεξόριστος, ο αιώνιος ταξιδιώτης... Σε ένα χώρο μυστικό - μέσα στο ανακαινιζόμενο κτίριο Τσίλερ - ηθοποιοί και μουσικοί, από τις 7 του Μάη και για 20 μόνο παραστάσεις, με την παράσταση υπό τον τίτλο «Rainbow», ζωντανεύουν τη χαρισματική και αντιφατική προσωπικότητα του ποιητή, που στα δεκαεννιά του χρόνια έκλεισε τους λογαριασμούς του με την ποίηση, έχοντας αλλάξει το ποιητικό τοπίο του 20ού αιώνα.

Απόδοση κειμένων - δραματολογική συνεργασία: Στρατής Πασχάλης. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία: Εφη Θεοδώρου. Μουσική: Νίκος Πλάτανος. Σκηνικά - κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπένετ. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Σοφιάννα Θεοφάνους, Δημήτρης Μοθωναίος, Λένα Παπαληγούρα, Μαρία Παρασύρη, Γιάννος Περλέγκας, Μαρία Σαββίδου, Ναταλία Στυλιανού, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Νίκος Χατζόπουλος. Τη μουσική ερμηνεύουν ζωντανά ο Νίκος Πλάτανος και τρεις μουσικοί.

Πωλήσεις εισιτηρίων μόνο στα ταμεία του θεάτρου «Rex» (Πανεπιστημίου 48, τηλ. 210.3305074) και του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας» (Ευμολπιδών 41 Γκάζι, τηλ. 210.3455020).

ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟΥ
«Κρυψώνες» στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας»

«Κρυψώνες»
«Κρυψώνες»
Η μοναξιά και η αδυναμία επικοινωνίας μέσα στην πολύβουη και πολυάνθρωπη σύγχρονη μεγαλούπολη. Τα ποικιλόμορφα τραυματικά βιώματα και ο διαταραγμένος ψυχισμός. Οι ανικανοποίητοι πόθοι. Οι υπαρξιακές αγωνίες. Η ανικανότητα και ο φόβος του σύγχρονου ανίσχυρου λαϊκού ανθρώπου να συμβιώσει, να συντροφευτεί, να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Τα ποικιλόμορφα αδιέξοδα, η μισθολογική μιζέρια και η εργασιακή ανασφάλειά του στην τάχα «ευημερούσα» και «ελεύθερη» κοινωνία μας. Ο αυτοεγκλεισμός του σε σπίτια «κλουβιά». Η έλλειψη κοινωνικής συνειδητοποίησής του. Η αδυναμία του να αντιληφθεί ότι και η δική του ζωή, τα προσωπικά του προβλήματα και αδιέξοδα, είναι μέρος, ψηφίδα, παράγωγο της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Κοινωνική πραγματικότητα που θα γίνεται όλο και πιο εφιαλτική, όλο και πιο ολέθρια, όσο ο ανώνυμος, ανίσχυρος λαϊκός άνθρωπος κρυμμένος στο «κλουβί» του, μένοντας ασυνειδητοποίητος, άβουλος, παθητικός, «μοιραίος» θα αφήνεται να βουλιάζει στο «βυθό» της. «Γεννήματα» αυτού του κοινωνικού «τοπίου» είναι τα δύο πρόσωπα που αναδύονται από τα μονολογικά μονόπρακτα - «Η τελευταία Μάρθα» του Αλέξη Σταμάτη και «Το πράσινό μου το φουστανάκι» της Λένας Κιτσοπούλου - που υπό τον τίτλο «Κρυψώνες» παρουσιάζονται στη β΄ σκηνή του θιάσου «Πράξη». Δύο κείμενα δηλητηριώδους κοινωνιολογικού σαρκασμού, βαθύτατα μελαγχολικού χιούμορ, λύπης για τον έρημο άνθρωπο, που κρυμμένος μέσα σε τέσσερις τοίχους σπάει τη σιωπή που τον τυλίγει παραμιλώντας και αποκαλύπτει τα εκρηκτικά συναισθήματά του παραληρώντας. Κείμενα «συγγενή», παρά τη θεματολογική διαφορά τους.

Το πρόσωπο που έπλασε ο Αλέξης Σταμάτης είναι ένας μεσήλικας εργένης. Ενας ευσυνείδητος φύλακας μουσείου και «φιλήσυχος», «νομοταγής» πολίτης, που γνώρισε μόνο τον πληρωμένο έρωτα με κάποια Μάρθα και με άλλες εκπορνευόμενες «Μάρθες». Δεν αγάπησε, δεν αγαπήθηκε και ουδέποτε είχε έναν άνθρωπο που να τον νοιαστεί, να γίνει «οδηγός» της ζωής του. Κρυμμένος στους τέσσερις τοίχους, αντιμέτωπος με τα γηρατειά, διαταραγμένος ψυχοδιανοητικά από τη μοναξιά, αηδιασμένος από τον πορνικό έρωτα, μάταια θα προσπαθήσει να συντροφευτεί με μια μεσήλικα. Αηδιάζοντας, όμως, σεξουαλικά και από αυτή, θα τη σκοτώσει, νιώθοντας ότι έτσι γίνεται «άγγελος τιμωρός» του κακού.

Το μονόπρακτο της Λένας Κιτσοπούλου, βιωματικό εν πολλοίς, γλωσσικά ορμητικό και άμεσο, οργισμένο από τη σύγχρονη κοινωνική «σχιζοφρένεια», τη διάχυτη βία, την αβίωτη καθημερινότητα της τσιμεντούπολης, τους μισθούς πείνας, την εργασιακή ανασφάλεια, την ανεργία, την εξαθλίωση όλο και περισσότερων ανθρώπων, τη δυστυχία των μεταναστών, την προβληματική επικοινωνία, την ασυνεννοησία, τη σύγχυση, τα αδιέξοδα, τη μοναχικότητα αμέτρητων ανθρώπων, αλλά και με ευρηματικό χιούμορ, εκφράζει αμέτρητες απογοητευμένες από έρωτες και φιλία, στερημένες οικονομικά και απελπισμένες, μοναχικές νέες γυναίκες, στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Το εκρηκτικό παραλήρημα του γυναικείου προσώπου που έπλασε η Κιτσοπούλου, αδυσώπητα σαρκάζει την κοινωνική μας πραγματικότητα.

Σε λιτή σκηνοθεσία της Βίκυς Γεωργιάδου, με αφαιρετικό σκηνικό και κοστούμια της Μαγιού Τρικεριώτη, με εύστοχη μουσική του Κώστα Ανδρέου, τα κείμενα ευεργετούνται από την ερμηνεία του Χρίστου Στέργιογλου και κυρίως την υπόκρυφης δραματικότητας, δαιμόνιου χιούμορ και μεγάλης εκφραστικότητας ερμηνεία της Μαρίας Σκουλά.


ΘΥΜΕΛΗ

Παίζουν... εκτός έδρας

Την «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, στο θέατρο «Βεάκη» (2-18/5). Τα σκηνικά είναι της Ερσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική του Ευγένιου Βούλγαρη. Παίζουν: Μαρία Κατσιαδάκη, Αρης Τρουπάκης, Χρήστος Μαλάκης, Μαριάνθη Φωτάκη, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αλέξανδρος Τσακίρης, Χριστίνα Κουλουμπή. Η παράσταση αναδεικνύει το σατιρικό πνεύμα του συγγραφέα, ο οποίος με χιούμορ και κατανόηση των ανθρώπινων αδυναμιών θίγει τον τρόπο διοίκησης της Εκκλησίας κατά το Μεσαίωνα. Ο μύθος είχε απασχολήσει ιστορικούς και λογοτέχνες. Το μυθιστόρημα βασίζεται στο μεσαιωνικό θρύλο της πάπισσας Ιωάννας, σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα βρέθηκε στο θρόνο του Βατικανού στα χρόνια 855-858. Το μυθιστόρημα, που θεωρείται το σημαντικότερο από τα έργα του Ροΐδη, αφορίστηκε «ως αντιχριστιανικό και κακόηθες» από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο ίδιος ο Ροΐδης διώχτηκε δικαστικά.

  • «Ο πατέρας», του Στρίντμπεργκ, ανοίγει τις «Θεατρικές Συναντήσεις», το θεατρικό φεστιβάλ που καθιερώνει από φέτος ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμαριάς. Η παράσταση του θεάτρου «Στοά» θα παρουσιαστεί (7-11/5) στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9 & Αργυρουπόλεως, Καλαμαριά. Τηλ. 2310.458.591). Παίζουν: Θανάσης Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Ζιόβας, Πολύκαρπος Πολυκάρπου, Νάντια Περιστεροπούλου, Αλέκος Κούρος, Αννα Κοζαδίνου, Στέφανος Καλαϊτζής. Σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, σκηνικά - κοστούμια Λέας Κούση.
  • Το θέατρο «Αλμα» σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, θα παρουσιάσουν (2-25/5) το έργο του Ιψεν «Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν», στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κατερίνα Μαραγκού, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Μοσχίδης κ.ά.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ