Ξεκληρίστηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μια ακόμα οικογένεια
Associated Press |
Η φρίκη που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός από την ισραηλινή βαρβαρότητα αποτυπωμένη στα τέσσερα νεκρά παιδιά |
Θρήνος και οργή κυριαρχεί στη Γάζα μετά το ξεκλήρισμα μιας οικογένειας, μίας μητέρας και τεσσάρων από τα παιδιά της, στην Μπέιτ Χανούν, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα. Ο ισραηλινός στρατός υποτίθεται «ερευνά τις συνθήκες», επιμένοντας ότι «πρόκειται για εκρηκτικά που μετέφεραν μαχητές, οι οποίοι έγιναν στόχος». Την Κυριακή, σκοτώθηκε και μία 14χρονη Παλαιστίνια, στη γειτονική Μπέιτ Λαχίγια, και οκτώ πολίτες τραυματίστηκαν, πάλι από ισραηλινή επιδρομή.
Ο επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούσε ότι, μετά το αιματοκύλισμα, υπάρχει «σοβαρός κίνδυνος» αντιποίνων την ημέρα του εορτασμού των 60χρονων της ίδρυσης του Ισραήλ, στις 8 Μάη, οπότε αναμένονται και πολλοί αρχηγοί κρατών. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις, πάντως, συζητούν, διά εκπροσώπων τους, στο Κάιρο το ενδεχόμενο 6μηνης εκεχειρίας, ενδεχόμενο με το οποίο συμφώνησε και η «Χαμάς» την περασμένη εβδομάδα.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίστηκε προκλητικός τηρώντας ίσες αποστάσεις. Καταδίκασε «το χαμό αθώων πολιτών» και συνέστησε «αυτοσυγκράτηση» στο Ισραήλ, αλλά καταδίκασε και την εκτόξευση ρουκετών, μη κάνοντας καν νύξη περί ισραηλινής κατοχής. Η Παγκόσμια Τράπεζα, από την άλλη, σε έκθεσή της, υποστήριζε ότι η παλαιστινιακή οικονομία έχει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, παρά τη βοήθεια 7,7 δισ. δολαρίων που αναμένεται, εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλει ο ισραηλινός στρατός στις μετακινήσεις. Με βάση τα στοιχεία, το 35% στη Γάζα ζει «σε πολύ μεγάλη φτώχεια».
Τέλος, συνεχίζεται η «φιλολογία» περί ισραηλινο-συριακής προσέγγισης, με τουρκική διαμεσολάβηση. Χωρίς να υπάρχει επίσημη διάψευση από πουθενά, ο ισραηλινός Τύπος, αυτή τη φορά, ανέφερε ως ενδεχόμενο ακόμη και μια συνάντηση Ολμέρτ - Ασαντ, ενώ ο Ισραηλινός πρέσβης στην Τουρκία δήλωνε ότι «θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες, αρχικά σε χαμηλόβαθμο επίπεδο».
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών μαίνονται από την Κυριακή στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και σιιτών ενόπλων. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι σιίτες ένοπλοι αξιοποίησαν την έντονη αμμοθύελλα για να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά της «Πράσινης Ζώνης» και σημείων ελέγχου, οι οποίες λειτούργησαν ως πρόσχημα για να εξαπολυθεί νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στη συνοικία που θεωρείται προπύργιο των μαχητών του Μουκτάντα Σαντρ.
Χτες, τουλάχιστον 37 σκοτώθηκαν, κυρίως μαχητές, περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν και δεκάδες παραγκόσπιτα φέρονται να έχουν ισοπεδωθεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και έξι Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ την προηγούμενη ημέρα, από βομβιστική επίθεση σε αμερικανική περίπολο, σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από τις αρχές της κατοχής σε 4.056. Σε άλλο επεισόδιο, στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κατοχικές πληροφορίες, άλλοι 22 μαχητές, τα ξημερώματα χτες, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αμερικανικό φυλάκιο ελέγχου.
Κατά τα άλλα, χτες, στη Βαγδάτη, δολοφονήθηκε από βομβιστική επίθεση ο διευθυντής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ άρχισε και η δίκη του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ. Τέλος, περίπου δέκα ημέρες μετά τις συμφωνίες του πρωθυπουργού Μάλικι στις Βρυξέλλες για προμήθεια της ΕΕ με πετρέλαιο, επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Βαγδάτης δείχνουν ότι το 70% του δικτύου πετρελαιαγωγών δε λειτουργεί λόγω σαμποτάζ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
«Μηνύματα» προς Ιράν, ΛΔ Κορέας και Συρία απέστειλε για άλλη μία φορά ο πρόεδρος Μπους, με αφορμή τις υποτιθέμενες αποκαλύψεις περί των ισραηλινών βομβαρδισμών σε στόχους που ήταν πυρηνικές εγκαταστάσεις που κατασκεύασε η Συρία με τη συνεργασία της ΛΔ Κορέας: «Επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε κάποιους πολιτικούς μας στόχους και να στείλουμε κάποια μηνύματα, ένα απ' αυτά είναι να κάνουμε σαφές στη Βόρεια Κορέα και στην ηγεσία της ότι ενδέχεται να γνωρίζουμε περισσότερα γι' αυτήν απ' ό,τι αυτοί νομίζουν», τόνισε ο Μπους κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι είναι αισιόδοξος για μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους μέχρι το Γενάρη του 2009, οπότε και αποχωρεί οριστικά από το προεδρικό αξίωμα, παρότι παραδέχτηκε ότι «η πρόοδος είναι μάλλον μικρή». Ο Μπους κατηγόρησε τη Χαμάς για το ότι υπονομεύει την ειρηνευτική προσπάθεια και ότι «είναι σημαντικό πρόβλημα για την παγκόσμια ειρήνη, την ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Απαντώντας σε ερώτημα για το Αφγανιστάν, ο Τζορτζ Μπους μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα σε επίπεδο υποδομών και ελευθεριών, αλλά και για το ότι τα πράγματα στη χώρα είναι επικίνδυνα, ενώ τονίζει για τους Ταλιμπάν ότι ο «εχθρός είναι πολύ ανθεκτικός».
Σχετικά με την αμερικανική οικονομία, ο Τζορτζ Μπους τόνισε ότι η οικονομία γνωρίζει επιβράδυνση, σύμφωνα και με τα στοιχεία για το ΑΕΠ που θα δημοσιοποιηθούν αύριο Τετάρτη. Τέλος, αναφερόμενος στη Ζιμπάμπουε δήλωσε ότι πρέπει να γίνει «σεβαστή» η βούληση για αλλαγή και ότι οι γείτονες της Ζιμπάμπουε θα πρέπει να ασκήσουν πίεση για να επιτύχουν την αναγνώριση της νίκης της αντιπολίτευσης στις εκλογές.
Η Λιθουανία εμπόδισε την Τρίτη, στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που έγινε στο Λουξεμβούργο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τις συνομιλίες της ΕΕ με τη Ρωσία για την υπογραφή νέου συμφώνου στρατηγικής συνεργασίας, προβάλλοντας μια σειρά απαράδεκτους όρους, με τους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσει εξαρχής η Ρωσία, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Ζητά να υπάρξει και μια ξεχωριστή Διακήρυξη για την αποδοχή από μεριάς της Μόσχας της λεγόμενης «Ενεργειακής Χάρτας» της ΕΕ και την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού «Ντρούζμπα», που περνά από το λιθουανικό έδαφος. Επίσης, το Βίλνιους προβάλλει και άλλους εντελώς απαράδεκτους όρους, όπως την καταβολή από τη Ρωσία «αποζημίωσης» για τη λεγόμενη «σοβιετική κατοχή», καθώς και τη συνεργασία της Μόσχας για τη δίωξη των δεκάδων Λιθουανών κομμουνιστών και των αντρών των σοβιετικών δυνάμεων ασφαλείας, που αβάσιμα κατηγορούνται από τις λιθουανικές αρχές για τα αιματηρά γεγονότα της 13ης Γενάρη 1991 στο Βίλνιους, και φέρεται να έχουν καταφύγει σε ρωσικό έδαφος, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Ζητά, τέλος, το Κρεμλίνο να ακολουθήσει «εποικοδομητική» στάση στα ζητήματα της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και της Μολδαβίας.
Γίνεται φανερό πως ο αντισοβιετικός «κατήφορος» των σημερινών αρχών της Λιθουανίας χρησιμοποιείται πολύ έντεχνα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που έχουν «ανάψει» τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και με το γενικότερο σχεδιασμό που έχουν οι ΗΠΑ τη δεδομένη στιγμή για «μπλοκάρισμα» της όποιας στρατηγικής προσέγγισης ΕΕ - Ρωσίας.
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κατοχικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και οι δοσίλογοι συνεργάτες τους είναι η επίθεση με πυροβολισμούς και ρουκέτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης την Κυριακή στην Καμπούλ, παρόντος του Αφγανού «προέδρου» Χαμίντ Καρζάι. Ο Αφγανός «πρόεδρος», φυγαδεύτηκε ενώ ένας βουλευτής υπέκυψε στα τραύματά του. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα παιδί 10 ετών. Στην ίδια επίθεση έχασαν επίσης τη ζωή τους τρεις μαχητές Ταλιμπάν που συμμετείχαν στην επιχείρηση που σημειωτέον πραγματοποιήθηκε σε μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή.
Πάνω από 15 νεκροί και 14 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στο ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν ενώ δεκάδες είναι οι νεκροί στη διάρκεια διαφόρων μαχών σε όλη τη χώρα.