Τετάρτη 30 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αιματηρές μάχες στο Σαντρ Σίτι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων μηνών μαίνονται από την Κυριακή στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και σιιτών ενόπλων. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι οι σιίτες ένοπλοι αξιοποίησαν την έντονη αμμοθύελλα για να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά της «Πράσινης Ζώνης» και σημείων ελέγχου, οι οποίες λειτούργησαν ως πρόσχημα για να εξαπολυθεί νέα εκκαθαριστική επιχείρηση στη συνοικία που θεωρείται προπύργιο των μαχητών του Μουκτάντα Σαντρ.

Χτες, τουλάχιστον 37 σκοτώθηκαν, κυρίως μαχητές, περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν και δεκάδες παραγκόσπιτα φέρονται να έχουν ισοπεδωθεί από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν και έξι Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ την προηγούμενη ημέρα, από βομβιστική επίθεση σε αμερικανική περίπολο, σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών από τις αρχές της κατοχής σε 4.056. Σε άλλο επεισόδιο, στη βόρεια Βαγδάτη, σκοτώθηκαν, σύμφωνα με κατοχικές πληροφορίες, άλλοι 22 μαχητές, τα ξημερώματα χτες, κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αμερικανικό φυλάκιο ελέγχου.

Κατά τα άλλα, χτες, στη Βαγδάτη, δολοφονήθηκε από βομβιστική επίθεση ο διευθυντής του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ άρχισε και η δίκη του πρώην υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ Ταρέκ Αζίζ. Τέλος, περίπου δέκα ημέρες μετά τις συμφωνίες του πρωθυπουργού Μάλικι στις Βρυξέλλες για προμήθεια της ΕΕ με πετρέλαιο, επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης της Βαγδάτης δείχνουν ότι το 70% του δικτύου πετρελαιαγωγών δε λειτουργεί λόγω σαμποτάζ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org