Γεννημένος στη Ζάκυνθο, σε ηλικία 19 χρόνων ο Αντ. Βεζιρτζής φτάνει στην Αθήνα, όπου παρακολουθεί μαθήματα σχεδίου. Το 1973 εισάγεται στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, και παρακολουθεί μαθήματα στο εργαστήριο του Γιάννη Παππά. Ηδη από τα χρόνια της Σχολής φιλοτεχνεί, με γύψο και ξύλο, τα πρώτα αφηρημένα τοπία, ένα θέμα που θα τον απασχολήσει σε όλη τη διάρκεια της σύντομης δημιουργίας του. Προς το τέλος της ζωής του, κατασκευάζει τα μεγάλα σιδερένια καράβια, για τα οποία χρησιμοποιεί παλιά σίδερα και μεταχειρισμένα αντικείμενα, δίνοντας μια νέα διάσταση στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών. Πέρα από τις δύο αυτές βασικές κατηγορίες έργων του Αντ. Βεζιρτζή, στην έκθεση εκτίθενται ζωγραφικά έργα και σχέδια, καθώς και λίγα μικρά γλυπτά, από γύψο και ορείχαλκο.
Η έκθεση του Μουσείου Μπενάκη είναι η τρίτη που αφιερώνεται στο έργο του, μετά από αυτές που οργανώθηκαν στο Ωδείο Αθηνών το 1984 και το 1998 στη Ζάκυνθο, από τον πολιτιστικό οργανισμό «Πλατύφορος». Η παρουσίαση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο με κείμενα των: Εύας Μελά, Σπύρου Καρυδάκη, Κώστα Αργύρη, Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.
Η σημασία αυτής της συλλογής έγκειται τόσο στη μοναδικότητά της - είναι ο μοναδικός μεσογειακός πολιτισμός, εκτός φυσικά του ελληνικού, που εκτίθεται ήδη από το 1890 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - όσο και στον πλούτο, ποιοτικό και ποσοτικό, των εκθεμάτων. Συγκεκριμένα, η συλλογή αποτελείται από 16.000 αντικείμενα, εκ των οποίων εκτίθονταν μέχρι πρότινος μόλις 300, ενώ η επανέκθεση περιλαμβάνει 1.200, ανάμεσά τους και τη μικρή πριγκίπισσα Τακουσίτ, αποτελούμενη από μέταλλο, που θα προβληθεί με ειδική προθήκη. Περιλαμβάνονται επίσης πορτρέτα φαγιούμ, σαρκοφάγοι, κοσμήματα και αντικείμενα της καθημερινότητας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που εκτείνεται από το 4.000 π.Χ. μέχρι τον 4ο αι. μ.Χ.
Η συλλογή άρχισε να συγκροτείται από τις δωρεές του Ιωάννη Δημητρίου και του Αλέξανδρου Ρόστοβιτς, Ελλήνων της Αιγύπτου, στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού και εμπλουτίστηκε από δωρεές της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της αιγυπτιακής κυβέρνησης κ.ά.
Με ποσοστό 55% (412 ψήφους) και 9 έδρες ήρθε πρώτη, για άλλη μια φορά, η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΚΚΕ - συνεργαζόμενοι), στις προχτεσινές αρχαιρεσίες του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ). Η συμμαχία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, «Κίνηση Ηθοποιών», πήρε 259 ψήφους, ποσοστό 35% και 6 έδρες, ενώ η «Ελεύθερη Εκφραση», παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, πήρε 79 ψήφους και 2 έδρες.
Στο νέο ΔΣ εκλέχτηκαν, από τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών»: Ελένη Γερασιμίδου, Λίλα Καφαντάρη, Νίκος Παναγιωτίδης, Νίκος Καραγιώργης, Κωνσταντίνος Καραδήμας, Λεωνίδας Βαρδαρός, Γιώργος Σώχος, Κάτια Ζαρκάδα και Ανθή Τσακαλίδου. Από την «Κίνηση Ηθοποιών»: Ρήγας Αξελός, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Περικλής Λιανός και Κλεοπάτρα Ροντήρη και από την «Ελεύθερη Εκφραση»: Αντιγόνη Κανάκη, Γιάννης Ματαράγκας.
Νέα διοίκηση αναδείχτηκε στο Σύλλογο Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων (ΣΚΩΑ), μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 16/4. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από τους: Δημήτρη Τουμανίδη (πρόεδρος), Στάθη Καλλιανό (αντιπρόεδρος), Ειρήνη Κώνστα (γραμματέας), Βαρβάρα Κεϊβανίδου (ειδική γραμματέας), Μίρκα Λαμπροπούλου (ταμίας), Κώστα Εγγλέζο (έφορος) και Γιάννη Ζαχαρέλη (ταμίας). Το νέο ΔΣ καλεί τα μέλη του ΣΚΩΑ να συμμετέχουν ενεργά για την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων του κλάδου (εργασιακά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά), που απαιτούν άμεση λύση. Να σημειώσουμε ότι στο χώρο δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών είναι ανασφάλιστοι. Η μουσική εκπαίδευση βρίσκεται παραδομένη στα χέρια των ιδιωτών, με το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας να απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο.
Κλειστή θα παραμείνει η Εθνική Γλυπτοθήκη (Αλσος Στρατού, Γουδή) στις 25, 27, 28, 29/4. Στις 26/4 θα λειτουργεί 9 π.μ. έως 3 μ.μ.
Από τις εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην «Εξω Γωνιά Σαντορίνης», σημειώνουμε: Ατομική έκθεση έργων του Μανώλη Σαριδάκη (έως 30/5). Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής 38 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (έως 31/10). Εκθέτουν έργα τους οι: Γιάννης Αντωνόπουλος, Μαίρη Βλαχιώτη, Εύα Διβάρη, Βασίλης Καρακατσάνης, Ανδρέας Κοντέλλης, Στάθης Κουκόπουλος, Μάγδα Λεβαντάκου, Εύα Μήταλα, Μαρία Παπαδοπούλου, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Σοφία Πετροπούλου, Κάλλη Πετροχείλου, Βασίλης Σολιδάκης, Μανώλης Χάρος, Μάρκος Γεωργιλάκης, Γιάννης Δενδρινός, Κώστας Δικέφαλος, Διονύσης Ματαράγκας, Στέλλα Μπακατσή, Κώστας Ρόθος, Εύα Τερζή κ.ά.
Ανησυχία, οργή και αποτροπιασμό για τη λογοκρισία κατά του μυθιστορήματος της Ερσης Σωτηροπούλου «Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές» εκφράζουν 42 καταξιωμένοι δημιουργοί - λογοτέχνες, συνθέτες, εικαστικοί κ.ά.- σε κοινή τους ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «τα κρούσματα λογοκρισίας πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας» και ότι «η ελευθερία της έκφρασης στην τέχνη είναι αναφαίρετο δικαίωμα, κατακτημένο έπειτα από πολύχρονους και σκληρούς αγώνες».