ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Ξεσηκώθηκαν οι σύγχρονοι είλωτες

Πάνω από 1.500 εργάτες γης συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, διεκδικώντας αυξήσεις στο μεροκάματο και καλύτερες συνθήκες δουλειάς

Αυτές τις σκηνές κατέγραψε ο φακός του «Ρ» έναν χρόνο πριν. Οι μετανάστες ζουν κάτω από τα ίδια νάιλον στα οποία δουλεύουν
Αυτές τις σκηνές κατέγραψε ο φακός του «Ρ» έναν χρόνο πριν. Οι μετανάστες ζουν κάτω από τα ίδια νάιλον στα οποία δουλεύουν
Με περίσσιο θάρρος, όλοι οι εργάτες γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας στην Ηλεία, απ' όπου βγαίνει το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής της φράουλας (περίπου το 90%) αρνήθηκαν χτες να πιάσουν δουλειά στα χωράφια, απαιτώντας μεγαλύτερο μεροκάματο και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 1.500 εργάτες γης, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αλλά και Βούλγαροι, Αλβανοί, Ινδοί και Ρουμάνοι, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας και απαίτησαν από τους σύγχρονους τσιφλικάδες της περιοχής το μεροκάματο να πάει στα 30 ευρώ (από 23.50), να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα (σε ορισμένους φτάνουν μέχρι και 7 μήνες) και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Οι εργάτες γης, αντιδρώντας στο όργιο εκμετάλλευσης που έχουν επιβάλει οι μεγαλοκαλλιεργητές της περιοχής, τους διαμήνυσαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δε θα ξαναπάνε για δουλειά. Για πρώτη φορά, οι αλλοδαποί εργάτες γης αψηφούν τις ωμές απειλές των μεγαλοπαραγωγών για πογκρόμ συλλήψεων από την αστυνομία και διεκδικούν τα ελάχιστα ώστε στοιχειωδώς να ζουν ως άνθρωποι.

Οι συνθήκες εργασίας στα θερμοκήπια της φράουλας μοιάζουν με θάλαμο αερίων. Ιδιαίτερα όταν η εξωτερική θερμοκρασία σκαρφαλώνει και ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό του θερμοκηπίου εκτινάσσεται πάνω από 45 βαθμούς με την ατμόσφαιρα πλέον να είναι αποπνικτική.

Ο «Ρ» ήταν η πρώτη εφημερίδα που πριν από ένα χρόνο είχε αποκαλύψει με επιτόπια αποστολή το άθλιο καθεστώς της εκμετάλλευσης στα θερμοκήπια της Ηλείας. Οι χώροι στους οποίους διαμένουν οι μετανάστες εργάτες δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα, πολλώ δε μάλλον να κατοικούν άνθρωποι. Η εικόνα είναι απελπιστική. Στις κατασκευές - θερμοκήπια που καλλιεργούν τις φράουλες στις ίδιες ακριβώς κατασκευές - παράγκες - θερμοκήπια οι μεγαλοπαραγωγοί στοιβάζουν τους μετανάστες - έξω από το χωριό στα βάθη των αγρών - οι οποίες και αποτελούν τα σπίτια τους. Κάθονται και κοιμούνται σε ξύλινες παλέτες με χαρτόνι για σεντόνι και μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού.

Πόσιμο νερό, τουαλέτα, ρεύμα είναι ανύπαρκτες έννοιες. Η ατομική τους υγιεινή και το μπάνιο γίνεται από μια σωλήνα γεώτρησης, καταμεσής στο ύπαιθρο, με τα νερά να λιμνάζουν ακριβώς δίπλα όπου μένουν και να λειτουργούν ως φως, πάνω στο οποίο συνωστίζονται όλων των ειδών τα έντομα. Από το ίδιο νερό, διανθισμένο με κάθε είδους «σαρίδια», πίνουν και μαγειρεύουν. Οι περισσότερο τυχεροί, ελάχιστοι στον αριθμό, διαβιούν κατά εικοσάδες σε εγκαταλειμμένα παλαιά σπίτια και αποθήκες που «άνοιξαν», για να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι πληρώνουν με το κεφάλι την παραμονή τους. Ετσι, εκεί που κατοικούσαν ποντίκια, σαύρες και αράχνες δημιουργήθηκε χώρος και για ανθρώπους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς δεν αποτελεί απλή παράλειψη του εργοδότη ή του όποιου υπεύθυνου τον εκπροσωπεί, αλλά συνειδητή πράξη που εξυπηρετεί τη μεγιστοποίηση των κερδών του. Συνειδητή πράξη που τελικά δεν απέχει από το προμελετημένο έγκλημα». Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, με αφορμή το ατύχημα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο εργοτάξιο του μετρό στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα εργάτες ή διερχόμενους πολίτες.

ΞΑΝΘΗ: Πέθανε την περασμένη Δευτέρα, στην Ξάνθη, ο Νίκος Ασλαμαζίδης. Ηταν ο ένας από τους τρεις αμμοβολιστές (οι άλλοι ήταν ο Λεωνίδας Θεοχάρης και ο Μπορίς Αθανασιάδης), που δούλευαν στα ναυπηγεία της γαλλικής πόλης Σεν Ναζέρ και έπεσαν θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων. Οι τρεις κατάφεραν μετά από απεργία πείνας 19 ημερών και προκαλώντας κύμα αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους της Σεν Ναζέρ και ολόκληρης της Γαλλίας, να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα που διεκδικούσαν από τη νορβηγική εταιρεία «Aker Yards», διαχειρίστρια των ναυπηγείων.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Σε Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση προχωρά αύριο Κυριακή, στις 9.30 π.μ., η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Εκδήλωση με θέμα «Νέοι και Συνδικάτα» πραγματοποιούν αύριο Κυριακή, η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΛΠ) και η Επιτροπή Νέων του συνδικάτου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΛΠ (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Συνεχίζουν την κατάληψη - που ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα - του Βρεφονηπιακού Σταθμού, που ανήκει σε Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, μόνιμη και σταθερή εργασία. Η δημοτική αρχή οφείλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα έξι μηνών. Για το θέμα έκαναν σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών βουλευτές του ΚΚΕ.

«ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Στάση εργασίας για τις ελλείψεις

Με κενές 713 (δηλαδή 53,1%) απ' τις 1.343 οργανικές θέσεις λειτουργεί το «Δρομοκαΐτειο» Ψυχιατρείο. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας περιορίζεται στην υπόσχεση για την πρόσληψη 20 έκτακτων εργαζομένων, την ώρα που την τελευταία μόνο τριετία συνταξιοδοτήθηκαν (ή παραιτήθηκαν) τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι. Πέρα απ' τις ελλείψεις, το «Δρομοκαϊτειο» γονάτισε στην κυριολεξία μετά την κατάληξη της περίφημης αποασυλοποίησης σε φιάσκο, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων. Σχεδόν σε κάθε εφημερία το «Δρομοκαΐτειο» γεμίζει με χρόνια περιστατικά, που αναζητούν κυρίως εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες. Οπως συνέβη στην εφημερία της 10.4.2008 που παρά τη συνεφημερία του «Αττικόν», στο «Δρομοκαΐτειο» έγινε εισαγωγή 9 υπεράριθμων ασθενών σε χρόνια τμήματα και σε ράντζα. Οι εργαζόμενοι ξεκινούν κινητοποιήσεις διαρκείας, αρχής γενομένης απ' την ερχόμενη Δευτέρα (21/4) με στάση εργασίας (10 πμ - 2 μμ) κλείσιμο της Ιεράς Οδού στο ύψος του «Δρομοκαΐτειου» και αποκλεισμό της εφημερίας όλο το 24ωρο.

Διά περιφοράς...

Εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψαν χτες τη σύμβαση του αίσχους που «έκλεισαν» άρον άρον στις 16 του Μάρτη. Με τη χτεσινή τους υπογραφή κατοχύρωσαν την «αύξηση» του ενός ευρώ την ημέρα στους μισθούς και τα μεροκάματα των εργαζομένων. Η είδηση ωστόσο χτες δεν ήταν η ενδοτικότητα της ΓΣΕΕ και το μονόευρω της αύξησης. Η είδηση ήταν ότι η πλειοψηφία και οι βιομήχανοι υπέγραψαν τη Σύμβαση διά περιφοράς! Δηλαδή το χαρτί έκανε βόλτα από τα γραφεία τους, με την επίσημη δικαιολογία να λέει ότι οι εταίροι δεν έβρισκαν κοινή ώρα για να συναντηθούν και να υπογράψουν τη Σύμβαση! Τέτοιος είναι ο φόβος τους μην τους πάρουν οι εργάτες στο κατόπι για τις πομπές τους, που μέχρι και την υπογραφή τους στη Σύμβαση τη βάζουν ταχυδρομικά...

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, που βρέθηκε χτες στο πλευρό των εργατών γης, σημείωσε: «Εδώ κι ένα χρόνο αποκαλύψαμε τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εργάζονται και διαμένουν πάνω από 2.000 μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Βουλγαρία κ.ά., στις φραουλοκαλλιέργειες στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας. Αποδεικνύεται με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο τι σημαίνει στην πράξη η ελευθερία κίνησης ανθρώπινου δυναμικού, μια από τις τέσσερις ελευθερίες που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ, που στηρίζουν στη χώρα μας η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υπερασπίζεται ο ΣΥΝ. Επιπρόσθετα, καταδεικνύει ξεκάθαρα πως η συνθήκη αυτή μπαίνει στην υπηρεσία της εκμετάλλευσης των εργατών για τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων στο πλευρό των εργατών γης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους».

Σήμερα το πρωί, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα βρεθεί στην Ηλεία, στο πλευρό των εργατών μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ