ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Χρειάζεται να πολλαπλασιαστούν οι δομές προστασίας του παιδιού

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Παπάφειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης

Στο Παπάφειο Ιδρυμα Θεσσαλονίκης, αλλά και στο «Φιλοξενείο» που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του, περιόδευσε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε το Κόμμα, προκειμένου να ενημερωθεί και να δράσει, να παρέμβει και αγωνιστικά για το θέμα της προστασίας, της φροντίδας και των δικαιωμάτων του παιδιού, κυρίως του εγκαταλειμμένου, του κακοποιημένου παιδιού, των παιδιών των μεταναστών και προσφύγων, και όλων όσα ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης.

Στη διάρκεια της επίσκεψής της η Αλ. Παπαρήγα ενημερώθηκε από τον διευθυντή του Ιδρύματος, Απόστολο Κατσούκη, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τόσο για τις δράσεις που αναπτύσσει, όσο και για τα προβλήματα, κυρίως έλλειψης προσωπικού, που αυτό αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια μίλησε με τα παιδιά που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του αλλά και με το προσωπικό που εργάζεται στο «Παπάφειο» και στο «Φιλοξενείο» κάτω από αντίξοες συνθήκες, ακόμη και απλήρωτο για 7 μήνες, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας.

Το «Παπάφειο», ΝΠΔΔ, σήμερα φιλοξενεί και περιθάλπει περίπου 70 παιδιά, ηλικίας από 5,5 χρόνων και πάνω, τα οποία φοιτούν σε διάφορα σχολεία της πόλης, σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Φιλοξενεί παιδιά ορφανά, από ασθενείς οικονομικά οικογένειες, κακοποιημένα, κλπ. Το ημερήσιο χαρτζιλίκι για τα μικρά παιδιά ανέρχεται στα 2 ευρώ και για τους μεγάλους στα 3 ευρώ. Απότοκο κι αυτό της υποχρηματοδότησης από το κράτος.

Εχει 30 άτομα προσωπικό, αν και οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 54. Αντιμετωπίζει ελλείψεις κυρίως σε ειδικευμένο προσωπικό, όπως, π.χ., παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και σε βοηθητικό προσωπικό.

Χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας με 400.000 ευρώ και εξασφαλίζει περίπου άλλα 200.000 ευρώ από δωρεές και εισφορές, από την ενοικίαση των κληροδοτημάτων του.

Στις εγκαταστάσεις του «Παπάφειου» φιλοξενείται και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Φιλοξενία» που δημιουργήθηκε από το Ιδρυμα, το Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και το Ιδρυμα «Αγιος Παντελεήμων». Αρχικός σκοπός της «Φιλοξενίας» ήταν η ολιγόωρη φιλοξενία παιδιών με ειδικές ανάγκες, με σκοπό τη διευκόλυνση των γονέων προκειμένου να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις τους. Στη συνέχεια του ανατέθηκε πρόγραμμα φιλοξενίας των «παιδιών των φαναριών». Συνολικά φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του 2.480 «παιδιά του δρόμου». Σήμερα φιλοξενεί 22 παιδιά, αριθμός που αλλάζει κάθε μέρα. Οι 9 εργαζόμενοι που απασχολούνται, είναι απλήρωτοι εδώ και 7 μήνες. Σημαντικό υποστηρικτικό έργο προσφέρουν και οι Ερυθροσταυρίτες εθελοντές.

Ανύπαρκτη η πολιτική προστασίας

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή της η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε: «Είναι η δεύτερη μέρα της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει να συγκεντρώσουμε επί τόπου γνώμες, απόψεις και στοιχεία για το πώς προστατεύεται το παιδί, το ορφανό, το κακοποιημένο, το εγκαταλειμμένο, το παιδί που ζει σε προβληματική οικογένεια.

Οι δυο μέρες, θα σας το πω καθαρά, μας έχουν σοκάρει. Δεν περιμέναμε ότι δεν υπάρχουν δομές, δεν υπάρχει κεντρική πολιτική, ότι υπάρχουν άνθρωποι 7 μήνες απλήρωτοι σε αυτή τη δύσκολη δουλειά, γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που χτυπάμε σαν καμπανάκι είναι η ανάθεση της κύριας πρωτοβουλίας σε αυτό τον τομέα σε ιδιωτικούς φορείς, ή σε κυρίες και κυρίους φιλανθρώπους. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Πρέπει να ενισχυθούν οι δομές που υπάρχουν, να πολλαπλασιαστούν, να στελεχωθούν με κατάλληλο προσωπικό διότι ζούμε και μια περίοδο όπου αυξάνονται τα προβλήματα των κακοποιημένων παιδιών, των εγκαταλειμμένων παιδιών, των παιδιών που υποφέρουν εξαιτίας της αυξανόμενης φτώχειας. Και δίνουμε ιδιαίτερη επίσης προσοχή στα παιδιά των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της λειτουργίας όλων αυτών των δομών κάτω από έναν ενιαίο κρατικό φορέα.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Εκδηλώσεις τιμής στον Νίκο Μπελογιάννη
Αύριο Σάββατο

-- Στο λιμάνι της Πάτρας (ΟΛΠΑ), στις 7.30 μ.μ., ομιλία του Διονύση Αρβανιτάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: «Σχέδιο Marshall, οι σύγχρονες παρεμβάσεις των κρατικών και διακρατικών οργάνων στην καπιταλιστική ανάπτυξη, η πρόταση του ΚΚΕ».

-- Στον Πύργο (στο ΤΕΙ), στις 7.30 μ.μ., θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Μπελογιάννη «Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα», από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, βουλευτή του ΚΚΕ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σήμερα οι εκδηλώσεις στο Βελιγράδι

Στο Βελιγράδι, συναντήθηκαν χτες οι διεθνείς αντιπροσωπείες των κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων, που συμμετέχουν στο «Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης στα Βαλκάνια», το οποίο διοργανώνει η ΚΝΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Το σημερινό πρόγραμμα, πλούσιο σε δραστηριότητες, περιλαμβάνει τα εξής:

  • Στις 11 το πρωί, θα παραχωρήσουν συνέντευξη στο σερβικό Τύπο.
  • Στις 3 το μεσημέρι, γίνεται η έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων καθώς και προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • Στη συνέχεια, στις 4 το απόγευμα, πραγματοποιείται Εκδήλωση Αλληλεγγύης και Συζήτηση με θέμα: «Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για την επικίνδυνη αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια και η αγωνιστική απάντηση της νεολαίας και των λαών».
  • Στις 7 το βράδυ το Καραβάνι αναχωρεί για Κροατία. Θα διανυκτερεύσει στο Ζάγκρεμπ.

Η πρωτοβουλία όμως των αντιιμπεριαλιστικών και κομμουνιστικών νεολαιών, όπως φαίνεται, έχει ενοχλήσει τις κυβερνήσεις των Βαλκανικών χωρών, οι οποίες έχουν αποδεχτεί τη ΝΑΤΟική και αμερικανική επεμβατική πολιτική. Ετσι, η κυβέρνηση της Σερβίας απαγόρευσε τη σημερινή διαδήλωση μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία. Να υπενθυμίσουμε, πως αυτό δεν είναι το μοναδικό περιστατικό, αφού είχε προηγηθεί η απρόκλητη επιχείρηση εκφοβισμού από τη μυστική αστυνομία της Κροατίας σε βάρος μέλους της Κροατικής Οργάνωσης Νεολαίας «Ενωση Νεολαίας SOS», στον οποίο πραγματοποιήθηκε ανάκριση και έρευνα κατ' οίκον, μόνο και μόνο επειδή είχε στην κατοχή του αφίσες του Καραβανιού.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Διεθνούς Καραβανιού, έχει ως εξής:

-- ΣΑΒΒΑΤΟ 5/4 ΚΡΟΑΤΙΑ - ΖΑΓΚΡΕΜΠ:

  • 11 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 12.30 μ.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • 3 μ.μ. Εναρξη έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων - προβολές βίντεο από τους δολοφονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1999.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η επικίνδυνη επέκταση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και η αντιιμπεριαλιστική απάντηση των λαών και της νεολαίας».
  • 8 μ.μ. Αναχώρηση για Ρουμανία.

-- ΚΥΡΙΑΚΗ 6/4 ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ:

  • 8 π.μ. Αφιξη στην πόλη R. M. Valcea.
  • 10 π.μ. Συνέντευξη Τύπου.
  • 11 π.μ. Επισκέψεις σε μνημεία αντίστασης του ρουμάνικου λαού.
  • 3 μ.μ. Αφιξη στο Βουκουρέστι.
  • 4 μ.μ. Εκδήλωση Αλληλεγγύης - Συζήτηση: «Η νεολαία σε αντιιμπεριαλιστικό συναγερμό ενάντια στη σύναξη των "γερακιών" του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι». Διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι - επιστροφή.
ΚΟA ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για την «ευρωσυνθήκη»

Συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων για τις συνέπειες που θα έχει η «ευρωσυνθήκη» σε βάρος της ζωής του λαού και της νεολαίας, καθώς και για την αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων και οργάνωση της λαϊκής πάλης, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, 1ος όροφος).

Στη συζήτηση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εκπρόσωποι μαζικών και κοινωνικών φορέων.

Επίσης, παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Μεχμέτ Κούζουγκιλ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και τον Γκάρεθ Μούρφι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας.

Σήμερα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα περιοδεύσει σήμερα Παρασκευή στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 11.15 π.μ.: Συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

-- 12 μ.: Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

-- 1.15 μ.μ.: Επίσκεψη στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ