Eurokinissi |
Η ...επιδότηση των επιχειρηματιών είναι το «φάρμακο» για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι η κυβερνητική πολιτική παράγει αποτελέσματα. «Δεν αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για την ανεργία, σημείωσε ότι ««εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται, από τον ΟΑΕΔ, προγράμματα που επιχορηγούν επιχειρήσεις, με αυξημένες επιδοτήσεις, για την πρόσληψη άνεργων νέων», καθώς και «στοχευμένες δράσεις στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα», ενώ «σχεδιάστηκε δυναμική συνέχεια, με το Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα -Ανταγωνιστικότητα».
Η ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με το κεφάλαιο θα είναι στο επίκεντρο των στοχεύσεων της κυβέρνησης, διασαφήνισε ο πρωθυπουργός. Οπως είπε, «ο 21ος αιώνας βρήκε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να λειτουργεί με χρόνιες αδυναμίες. Καθηλωμένο και στάσιμο. Αρκετά πιο πίσω από τα ευρωπαϊκά πρότυπα», προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση, αν διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους πλέον με ονοματεπώνυμο όλους εκείνους που πεισματικά αρνούνται και χωρίς λογική την αναθεώρηση του άρθρου 16». Παράλληλα υποστήριξε πως «κεντρικός στόχος της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής που εφαρμόζουμε είναι να ανακτήσει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τη δυναμική της, ως μοχλός ανάπτυξης και κοινωνικής κινητικότητας, να γίνει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο» και «να συνδέει πιο αποτελεσματικά τη λειτουργία του με την κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση των αποφοίτων του».
Επίσης ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να αναδείξει ως ...δημοκρατικό θεσμό τα περίφημα «Τοπικά Συμβούλια Νέων», λέγοντας ότι «αποκτούν τη δυνατότητα να συμμετέχουν πιο ενεργά στα κοινά και να αναλαμβάνουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες, τόσο σε θέματα που τους αφορούν άμεσα, όσο και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος».
Τέλος, όσον αφορά το θέμα των ναρκωτικών επισήμανε ότι «σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη όλων των μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία».
Τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την πρόσφατη αντικομμουνιστική πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε, κατά τη χτεσινή ομιλία της στη Βουλή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στο θέμα της απαγόρευσης της νόμιμης δράσης της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τσεχίας αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, χτες, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα προβλήματα της νεολαίας.
Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας τέθηκε εκτός νόμου γιατί «στο πρόγραμμά της γράφει για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής», και παρατήρησε ότι αν το πρόγραμμά της έλεγε πως είμαστε υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής εξοβελίζεται από την Τσεχία, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και τόνισε:
«Το ζήτημα είναι τι θα κάνουν οι πολιτικές δυνάμεις και στην Τσεχία και σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το θέμα δεν αφορά μια Κομμουνιστική Νεολαία, ένα Κομμουνιστικό Κόμμα. Η απαγόρευση αυτή έρχεται 15 μέρες πριν από το Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας ακριβώς σαν ένα μέσο πίεσης "βγάλτε και εσείς από το πρόγραμμά σας, στο βαθμό που έχετε την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής". Δε σταματά όμως το πρόβλημα εδώ αφού υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα ζει και αναπτύσσεται η νεολαία, η οποία φυσιολογικά σκέφτεται το σήμερα, το αύριο, δεν μπορεί να ζήσει το χτες, το οποίο όταν της εμφανίζεται, με όποιον τρόπο της εμφανίζεται, είναι μεγάλο πρόβλημα».
Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έθεσε ζήτημα - και έγινε αποδεκτό από τις συντηρητικές δυνάμεις του προεδρείου - να συζητηθεί στα πλαίσια της Κομισιόν το εξής ζήτημα: Η καταδίκη των εγκλημάτων που έγιναν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, ταυτίζοντας βεβαίως το φασισμό με τον κομμουνισμό και λέει τι μέτρα πρέπει να παρθούν γι' αυτό το ζήτημα, για την καταδίκη των εγκλημάτων και των εγκληματιών το 2008.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι άλλο πράγμα η ιστορική συζήτηση και η ιστορική διαπάλη και τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα ζητάει να γίνει και επιστημονική τεκμηρίωση αυτών των εγκλημάτων.
«Μήπως, αναρωτήθηκε, με αυτόν τον τρόπο πάνε να καλυφθούν τα εγκλήματα που γίνονται σήμερα και που τα ζουν η νεολαία και όλες οι ηλικίες; Γιατί δεν παίρνουμε μια πρωτοβουλία να μιλήσουμε για τα σύγχρονα εγκλήματα, από τη σκοπιά που ο καθένας, ενδεχομένως, βλέπει αυτά τα θέματα;».
Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να πει εάν έχει υπόψη του αυτήν την πρωτοβουλία και είπε ότι εάν υπάρχει επιστημονική συζήτηση σε αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να πάρουμε μέρος. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι εάν συζητηθούν τα θέματα της προπολεμικής περιόδου και της πρώτης μεταπολεμικής, τότε να συζητήσουμε πολλά πράγματα που έχουν ενδιαφέρον, όπως για τον ισπανικό εμφύλιο και για το ρόλο του λαϊκού μετώπου και για τη συμφωνία του Μονάχου και για τη συμφωνία του Βισί, για το βομβαρδισμό της Δρέσδης και της Λιψίας και να θέσουμε και τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Εδώ, είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αρχίζει και διαμορφώνεται το κλίμα της Ευρωσυνθήκης, η οποία με το νέο αντιτρομοκρατικό πακέτο στρέφεται στην καταπολέμηση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης, με αιχμή τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες.
Ο αντικομμουνισμός, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, έπαιρνε εκρηκτικές διαστάσεις, όχι όταν ανέβαινε το κίνημα, και πριν ανέβει, όταν επρόκειτο να έρθουν πολύ χειρότερα μέτρα. Και το τελευταίο διάστημα, είπε, υπάρχουν σημάδια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα - ίσως στην Ελλάδα να είναι λιγότερα - που λένε «το γνωστό παραμύθι του αντικομμουνισμού, το γνωστό όπλο, για να ισοπεδώσουμε τα πάντα και να έρθουν τα καινούρια μέτρα για να περάσουν χωρίς αντίσταση». Είμαστε αισιόδοξοι, τόνισε, αλλά έχουμε και επαγρύπνηση, η οποία πρέπει να συμβαδίζει και με την πάλη και με την αισιοδοξία, αλλά δεν είναι καλά μηνύματα αυτά που έρχονται το τελευταίο διάστημα.
Εμείς, τόνισε, θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα όπως με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα κάνουμε κινητοποίηση εκείνη τη μέρα έξω από το Κοινοβούλιο. Να συζητήσουμε τα πάντα, ναι. Να γίνουν συζητήσεις αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν ψηφίσματα Κοινοβουλίων, είπε, και τόνισε: «Το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε για τους Τσάμηδες και για μέρα εθνική. Μας αρέσει αυτό; Να μιλήσουμε για την ιστορία αλλά να μιλήσουμε και να καταγγείλουμε τα σύγχρονα εγκλήματα».
Απαντώντας στην Αλ. Παπαρήγα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εάν τα γεγονότα σχετικά με την Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας έχουν όπως τα περιέγραψε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «συμπαραστεκόμαστε γιατί είναι μια αντιδημοκρατική πράξη. Τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα μπορούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες περιπτώσεις και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε στην απόσυρση αυτής της απόφασης».
Σχετικά με το ψήφισμα της Σοσιαλιστικής Ομάδας είπε ότι δε θα δεχτούμε τη λογική κάποιου μακαρθισμού ή κάποιων μέτρων εναντίον «των χωρών των πρώην κομμουνιστικών». Αυτό το κομμάτι, είπε, δεν πέρασε, και απλώς θα γίνει μια αναζήτηση και αξιολόγηση της ιστορίας. «Το κομμάτι για τη λήψη μέτρων δεν αφήσαμε να περάσει στο ψήφισμα και με δική μας αντίσταση και μάλιστα καταδικάσαμε αυτήν την προσπάθεια που έγινε σε μία ή δύο από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.